(Gesponsord artikel)

Hi-Visit Remkes beeld & geluid


Redactie HiFi.nl | 26 augustus 2013 | Fotografie PHOTO40
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 22 juni 2012

Robert Remkes zit inmiddels ruim 25 jaar in het vak. En zijn eigen zaak Remkes beeld & geluid is ook al weer meer dan 10 jaar een begrip. Hoog tijd dus voor een Visit aan Eindhoven.

De specialist is van alle AV-markten thuis, maar paradepaardje is het slimme besturingssysteem Control4. “Wij verkopen een totaaloplossing.”

Robert Remkes pakt zijn iPhone. “Even een kleine demonstratie.” In de bioscoop verdwijnt Wall-E achter sfeervolle rode gordijnen, de rolluiken van de winkel gaan dicht, Peter Gabriel stopt met zingen, de lichten gaan uit, alleen de camera’s blijven aan. Allemaal met één druk op de ‘all off-knop’ op zijn smartphone. “Wil je dat ik ook nog het koffiezetapparaat uitzet?”, lacht hij. Het slimme besturingssysteem van Control4 is een paradepaardje van Remkes beeld & geluid in Eindhoven. Maar hierover later meer.

Klik op één van de foto's voor een virtuele tour van de zaak

Eerst de liefde voor muziek en film, want daar begon het allemaal mee, vertelt Robert Remkes (1967) in zijn winkel, tegen het decor van kleurige schilderijen van de Eindhovense kunstenaar Lex Grote.

U2 & The Godfather
Bands als Dire Straits en Supertramp konden op zijn volle aandacht rekenen. Ook een vroege passie was U2. “Als die naar Nederland kwamen, dan móest ik daar altijd bij zijn.” Ook voor Doe Maar had hij een zwak. “Prachtig, dat typische ritme gecombineerd met de zang.” De sympathieke Eindhovense hifi-specialist heeft uiteraard al kaartjes voor het reünieconcert in oktober in de Gelredome.

Klassieke muziek kwam er later bij. Ook film is een grote passie, zeker als de soundtrack goed is. Van The Godfather heeft hij zowat iedere uitvoering. ‘Hé, is dat niks voor jou, audio-video, jij als muziek- en filmliefhebber?’, vroeg zijn moeder hem enthousiast toen er op het kantoor waar hij werkte een hifi-vertegenwoordiger langskwam.

Dat leek Robert inderdaad wel wat; hij solliciteerde bij Vogelzang, werd aangenomen en werkte veertien jaar bij de hifi-keten. In Eindhoven, maar ook in de filialen in Heerlen en Maastricht. Hij begon als verkoper en eindigde als hoofd van de complete after sales-afdeling. Alle facetten van het vak heeft hij er leren kennen. “Voordat ik bij Vogelzang begon, had ik helemaal geen kennis van techniek, wel een passie voor muziek en film. Maar als je er genoeg interesse in hebt, komt de kennis vanzelf.” Bij Vogelzang maakte Robert zich alle kennis eigen, volgde cursussen en gaf zelf ook trainingen.

Frisse en moderne presentatie

In 2002 begon Robert Remkes zijn eigen winkel aan de Aalsterweg in Eindhoven. Een winkel die al snel liep als een trein. Elektronicazaken stonden vaak traditioneel tot de nok toe volgestouwd met spullen. Niet die van Remkes. “Wij hebben er altijd hard aan gewerkt om direct vanaf het begin een speciaalzaak neer te zetten waar klanten op hun gemak van advies voorzien werden. Alle apparatuur werd direct op een zodanige manier aan de klanten gepresenteerd dat zij de voor, achter- en zijkant van het product konden zien. Vanaf het begin zijn wij serieus bezig geweest om ons te onderscheiden van de dozenschuivers.”

Klik op één van de foto's voor de virtuele tour van de zaak

Remkes wil op een open, frisse manier producten presenteren en de klant alle tijd en aandacht geven. Die komt vaak binnen met een vraagteken op zijn hoofd, weet hij. “‘Wat wil ik?’ ‘Hoe kan muziek bij mij thuis goed klinken?’ ‘Hoe kan ik thuis in meerdere vertrekken naar muziek luisteren of naar films kijken?’ Die vraagtekens willen we wegnemen, dat is het hoofddoel.”

In 2009 werd de winkel vernieuwd en werden de nieuwste trends geïntegreerd, zoals stucspeakers of bedieningspanelen en domotica van Control4. De winkel werd samen met een binnenhuisarchitect volledig opnieuw ingericht. De showroom (250 vierkante meter groot) is sindsdien opgebouwd uit wit-, zwart-, en aardetinten. De uitstraling is modern en rustig. Juist niet volgestouwd, je kunt er heerlijk ademen, net als in de twee warme luisterruimtes en de surround filmstudio. Bij deze frisse benadering past ook de plek die de verzameling occasions kreeg; niet op de voorgrond.

High-end & beyond
Remkes werkt met een team van experts en is van alle markten thuis; van thuisbioscopen met 3D-beamers via platenspelers (vanaf driehonderd euro) tot streamers en DAC-oplossingen. Het liefst wil hij ‘met minder merken méér doen’. In het luidsprekersegment zijn Bower & Wilkins, Monitor Audio, Boston Acoustics en KEF het belangrijkst, voor de overige apparatuur Rotel, Classé en Marantz en sinds kort ook Denon, dat recent haar assortiment sterk uitbreidde. Als een van de zeldzame zaken in Nederland heeft Remkes zelfs de 800-Diamondserie van Bowers & Wilkins tentoongesteld staan, herkenbaar aan de ‘microfoontweeter’ (die de negatieve energie er achterwaarts uitblaast), de rechte voet en de prijs: elfduizend euro per stuk. In de Abbey Road Studios staan ze ook.

Maar de Eindhovense winkel richt zich niet zeker alleen op de high-endtop. Speakers ‘waar de muziek begint’, zoals Remkes het verwoordt, zijn er al vanaf 129 euro. Een versterker begint bij 290 euro (tot vijfentwintigduizend) en een cd-speler bij 249.

Ook heeft Remkes een rijk assortiment aan hoofdtelefoons van Sennheiser, Bowers & Wilkins, Denon en Beyerdynamic. “Een zeer opkomende markt, zeker onder jongeren. Het is tegenwoordig heel normaal om met een hoofdtelefoon van tweehonderd à driehonderd euro over straat te lopen.” Ook groeiend: de markt van de iPod-dockingstations, die Remkes ook in verschillende soorten en maten in huis heeft.

Domotica-oplossingen

Paradepaardje, zoals gezegd, van de Eindhovense winkel is de integratie van domotica-oplossingen van Control4, met het slimme besturingssysteem dat met één handzame afstandsbediening, touchscreentablet of display elektronica in het hele huis kan bedienen. Control4 is het platform bij uitstek voor eenvoudige home control voor de hedendaagse woning. De toepassingen maken het dagelijkse leven aangenamer door nieuwe en reeds bestaande slim-wonen-toepassingen te integreren in één enkel systeem.

“Heel veel mensen kennen de mogelijkheden nog niet. Maar met Control4 kan bijvoorbeeld een AV-installatie met één druk op de knop aangestuurd worden, precies volgens de wensen van de klant. En het stopt niet bij de AV-installatie. Ook verlichting kan hierin geïntegreerd worden, of de gordijnen. In feite zouden alle elektronisch aangestuurde apparaten geïntegreerd kunnen worden voor een volledige home integration. Met Control4 heb je alle controle in één hand, zonder dat je iets van de techniek hoeft te weten.”

Remkes plaatst de apparatuur zelf en begeleidt de bouw van een dergelijk systeem vanaf de beginfase. “We zitten vaak al met de architect, aannemer of elektricien aan tafel. Vroeger dachten mensen bij de bouw vooral aan de badkamer en de keuken. Maar als je iets met hifi en beeld wil, wordt daar nu gelukkig ook van te voren aan gedacht.”

Remkes is niet gebonden aan één merk. “Wij kiezen samen met de klant wat de beste totaaloplossing is binnen het budget dat de klant in gedachten heeft.”

Klik op een van de foto's voor een virtuele tour van de zaak

Vanaf duizend euro is er al een huisautomatiseringssysteem beschikbaar. “Het heeft niet alleen te maken met kijken en luisteren, maar ook met veiligheid en klimaat. Je hoeft echt geen helderziende te zijn, om te weten dat dit systeem de toekomst is.”

Remkes beeld & geluid

Aalsterweg 108, Eindhoven
info@remkesbeeldengeluid.nl
www.remkesbeeldengeluid.nl

Kijk ook eens op de Remkes Special Page