Creek OBH-11SE


Rene Smit | 16 september 2002 | Creek

Omdat je als audiofiel en muziekliefhebber niet altijd de mogelijkheid hebt via je speakers te luisteren naar je favoriete muziek op de momenten dat je dat wilt, bijvoorbeeld door aanwezige huisgenoten, het late tijdstip of het vermijden van burengerucht zou een  hoofdtelefoon een optie kunnen zijn. Aangezien ik zelf ook in een situatie verkeer dat vrouw en kinderen regelmatig tv  kijken op de momenten dat ik naar muziek wil luisteren rees het idee  een hoofdtelefoon ter recensie aan te vragen. Hiermee 2 vliegen in 1 klap slaand daar voor HiFi.nl een soortgelijk product nog niet besproken was. U treft hier een gebruiksrapport van de door importeur Music Matters ter beschikking gestelde Creek OBH-11SE hoofdtelefoonversterker aan. Meer hoofdtelefoons zullen in de toekomst besproken worden op HiFi.nl       

De OBH11-SE

De firma Creek Audio LTD is een engelse fabrikant die sinds 1982 producten fabriceert , in eerste instantie stortte men zich op de markt van hifi liefhebbers met een bescheiden budget maar inmiddels voert Creek een complete lijn hoogwaardige audioapparatuur waarbij nog steeds een no-nonsense mentaliteit voorop staat.
Naast de normale lijn van versterkers, cd-spelers etc. kan men bij Creek ook terecht voor speciale producten zoals de hier besproken hoofdtelefoonversterker, universele afstandbedienbare volumeregelaars, phono voorversterkers etc. Voor een compleet overzicht kun je kijken op de website van Creek, www.creekaudio.co.uk  of de site van Music Matters. De Creek OBH-11SE is een klasse A hoofdtelefoon versteker van bescheiden afmetingen te weten 10x13x6,5cm en  uitsluitend leverbaar in de kleur zwart. Het kastje voelt stevig aan en is voorzien van een externe  gereguleerde voeding de OBH-2. Deze voeding wordt  standaard meegeleverd met de OBH-11SE, indien gekozen wordt voor de eenvoudiger OBH-11 dan is deze later op te waarderen met de OBH-2 voeding voor betere prestaties. Ander verschil tussen de standaard OBH11 en de SE uitvoering is de mogelijkheid  op de SE 2 hoofdtelefoons tegelijkertijd aan te sluiten, wanneer slechts 1 hoofdtelefoon is aangesloten verschillen de twee uitgangen van impedantie wat de mogelijkheid geeft de impedantie te kiezen die het beste bij de hoofdtelefoon past. Houdt met het plaatsen van de versterker wel rekening met het feit dat door de klasse A schakeling  zorgt voor behoorlijk wat warmte ontwikkeling!

Creek OBH-11SE

Testopstelling

De OBH-11/11SE is uitgerust met 2 stel cinch aansluitingen, 1x input en 1x output wat de mogelijkheid geeft de versterker op diverse manieren aan te sluiten. De meest eenvoudige mogelijkheid is een cd-speler of  andere bron rechtstreeks op het apparaat aansluiten zodat uitsluitend naar deze bron geluisterd kan worden. Een andere optie is de OBH-11/SE tussen de bron en de normale versterker plaatsen en aldus via de hoofdtelefoonversterker het signaal doorsluizen naar de versterker. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van de tapemonitor aansluiting van de versterker waardoor in principe alle op de versterker aangesloten bronnen via de hoofdtelefoon te beluisteren zijn. Gelukkig was de firma Snijders in Rotterdam bereid mij tijdelijk een speciale Chord interlink ter beschikking te stellen waardoor ik gebruik kon maken van de tapemonitor van mijn Naim voorversterker welke op 1 uitzondering na alleen voorzien is van din-aansluitingen.

Muziek

Omdat een vergelijk maken met een andere hoofdtelefoonversterker niet mogelijk was heb ik me voor deze recensie niet gehouden aan mijn vaste referentie materiaal en gewoon muziek gedraaid die me op de momenten dat ik geluisterd heb het meeste aanspraken. Door de aansluiting via de tapemonitor waren dit zowel cd’s als lp’s.

Gebruiksrapport

Door het ontbreken van vergelijkingsmateriaal en een van mijn kant totale onbekendheid met het fenomeen hoogwaardige hoofdtelefoonversterker en hoofdtelefoon wil ik me beperken tot een gebruiksrapport in plaats van een volledige recensie. Om de Creek te beoordelen had ik de beschikking over 2 Beyerdynamic dynamische halfopen hoofdtelefoons te weten de types  DT511 en DT931. Zoals al eerder aangehaald beschikt de Creek over 2 aansluitingen  aan de voorzijde voor het inpluggen van een hoofdtelefoon. Vergelijken tussen beide aansluitingen leert dat er inderdaad verschil is tussen beide wanneer slechts 1 hoofdtelefoon wordt gebruikt, de ruimtelijke weergave was in mijn geval het meest opvallende bij  het vergelijken van beide aansluitingen.  Luisterend naar de cd Swing when you’re winning van Robbie Williams laat details horen die me met het beluisteren via de Spendor S3 speakers nooit eerder opgevallen zijn waardoor ik in eerste instantie meer naar deze details ga luisteren en bijna geen oor heb voor het geheel. Na enige gewenning blijkt dat het grote orkest fraai wordt neergezet en de blazers messcherp hun partijtje meeblazen en er een mooi stereobeeld wordt neergezet waarbij de nadruk eerder op de breedte van het beeld ligt dan op de diepte.

Creek OBH-11SE

De bijzonder mooie cd Songbird van de veel te vroeg overleden zangeres Eva Cassidy laat via de Creek en de Beyerdynamic DT931 een fraaie emotievolle stem horen die tijdens het luisteren naar deze cd voor kippenvel zorgt. De stem is ten opzichte van mijn speakers misschien iets aan de felle kant maar waarschijnlijk is de hoofdtelefoon hier de oorzaak van, overschakelen naar de DT511 gaf een zelfde resultaat te horen maar beide hoofdtelefoons zijn dan ook van hetzelfde merk en vertonen een zelfde klanksignatuur waarbij de DT931 alleen de laagweergave wat extra’s  geeft in positieve zin. Bij de cd van Don Henley komt een ander aspect van de veelheid aan details te voorschijn in de vorm van een soort vervorming of ruis welke gedurende de gehele cd te horen is en welke ik via mijn speakers nog nooit gehoord heb. Wat aangeeft dat een goede hoofdtelefoonversterker in combinatie met een hoogwaardige hoofdtelefoon ook hoge eisen stelt aan het bronmateriaal!!

Conclusie

Tijdens de gebruiksperiode heb ik de Creek OBH11SE leren kennen als een prettig apparaat welke een goede aanvulling vormt  op een mooie audioset waarop een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt. De Creek is bijzonder flexibel met de aansluitmogelijkheden, fraai en stevig gebouwd en voorzien van een hoogwaardige volumeregelaar. Mocht de prijs van 370,- Euro u iets te veel zijn en 2 hoofdtelefoonaansluitingen geen zwaarwegend argument tot aanschaf dan kunt u ook kiezen voor de OHB11 van 170,- Euro.  Deze is later eventueel op te waarderen met de 40 Euro kostende OHB2 voeding voor betere prestaties. Concluderend kan ik stellen dat  de OBH serie van  Creek een aantal zeer interessante producten in het programma heeft die een goede aanvulling  kunnen  zijn op een bestaande hoogwaardige audioset ongeacht het merk.

Gebruikte apparatuur

Tjoeb SQ cd-speler
Clearaudio Champion draaitafel
Naim Nait3 versterker
Naim Flatcap voorversterker voeding
Naim Nap90 eindversterker
Spendor S3 luidsprekers
Klipsch KSW10 subwoofer
Interlinks: Siltech ST18G3, Chord Chrysalis, Sonic Link Silver Pink, Clearaudio Quint
Speakerkabel: Cable Talk 4.2 Bi-wire
Accesoires: Soundstyle audiorack, Target TR60 stands, zelfbouw netfilter