Marantz set


René van Es | 25 april 2003 | Marantz

Marantz PM7200 en CD6000KI Signature - Passie en rust

In het verleden heb ik eerder een combinatie van een Marantz versterker en een Marantz DVD bron in huis gekregen. Die was toen niet te versmaden en leidde uiteindelijk tot de aankoop van mijn eerste DVD speler. Dit maal gaan we terug naar een audio basis met een CD speler die in functionaliteit alles biedt wat u zich kunt wensen, zonder te vervallen in typische modegrillen als 24/96 bit dac’s. Marantz blijft nog even stoelen op de meer dan bewezen bitstream techniek. Aan bod zal komen de CD6000OSE KI Signature, dat staat weliswaar op de voorkant, Marantz zelf heeft het niet over de OSE maar over de KI Signature versie. Als versterker een meegeleverde PM7200 die is staat blijkt een opmerkelijke prestatie te leveren. Vooral in verhouding tot de hoeveelheid euro’s die hij moet kosten. Een prijs die ik pas te weten kwam na de testperiode. Marantz distribueert niet alleen het eigen merk maar ook Mordaunt-Short luidsprekers van Britse makelij. Meegeleverd werden met de versterker en de CD speler een set 912 monitors. Die zullen in een later stadium separaat worden beschreven, het ontbrak aan de tijd om ze goed ingespeeld te krijgen. Hoewel het Marantz is beloofd het geheel als set te testen, trek ik speakers en elektronica uit elkaar. Wat u als commentaar leest, is gebaseerd op waarneming aan eigen speakers. Dus aan de slag met de elektronica. Daar heb ik de handen en oren meer dan vol mee.


Features

Om te beginnen de bijzonderheden van de krachtpatsende PM7200 versterker. Deze bepaald niet kleine jongen, die de ruimte nodig heeft als u hem in klasse A gebruikt, heeft een maximaal vermogen van 2 x 95 watt aan 8 Ohm en 2 x 155 watt aan 4 Ohm. Wie speakers heeft met een behoorlijk rendement kan in klasse A maximaal 2 x 25 watt verkrijgen. Genoeg vermogen voor een flinke kamer gegeven redelijk gevoelige speakers. In totaal zijn er zeven ingangen beschikbaar waaronder een MM phono trap. Tape en CD writer of minidisk in/out zijn onafhankelijk van elkaar uitgevoerd. Verder is een processor loop mogelijk. De ingangen worden geschakeld met relais. Aanwezig is een toonregeling, die met een direct schakelaar uit het circuit gehaald kan worden.

Aansluitingen zijn voorzien voor twee paar luidsprekers en een uitgebreide afstandbediening is standaard. Achterop de versterker zijn drie geschakelde 220 volt aansluitingen te vinden. Waarbij opgemerkt dat toen ik de cd speler rechtstreeks op het net aansloot en deze permanent aan liet staan, de klank een stuk beter werd. Alle in- en uitgangen zijn keurig verguld. Nog wat technische details volgens opgave van Marantz zelf. Een frequentiebereik van 10Hz tot 50 kHz binnen 1 dB, een dempingfactor van 150 (frequentie onbekend), SN ratio 88 dB en 85 dB voor de phono ingang. Afmetingen 440 x 159 x 375 mm en een gewicht van iets maar dan 12 kg. Leverbaar in champagne goud en in zwart. Wie in de kast kijkt ziet meerdere printplaten die direct met elkaar zijn verbonden of via diverse soorten kabel. Links een kleine trafo die het stand-by circuit voedt. In net midden een grote trafo om de versterker zelf zijn werk te laten doen. Per kant staan er vier uitgangstransistoren ter beschikking met een Zobel netwerkje. De koelplaten waar de transistoren op zijn geschroefd doen vermoeden dat zelfs in de klasse A stand niet volledig wordt geput uit de maximale biasstroom die 25 watt per kanaal zou moeten realiseren. De koellichamen worden weliswaar warm, maar ik ken versterkers die voor 25 watt klasse A vermogen aanzienlijk meer koeloppervlak nodig hebben. Jammer dat de printplaten zoveel draadbruggen bevatten. Hoe universeler de print, hoe lager de productie kosten en dus de winkelprijs, maar hier kan optimalisatie toegepast worden. Marantz maakt intern graag gebruik van Hyper Dynamic Amplifier Modules (HDAM) en die zijn dan ook hier terug te vinden. De prijs voor deze bullebak, een vriendelijke 499 euro.

Marantz set

Features (vervolg)

De CD6000KI Signature cd speler is een heel stuk lichter en kleiner dan de PM7200, al verslaat hij met gemak de vederlichte DVD spelers die her en der tot in de supermarkt opduiken. Met 4,5 kg en afmetingen van 440 x 86 x 312 mm raak je die makkelijker kwijt in een rek. Ook hier zijn de bekende Marantz technieken toegepast als HDAM en het verkoperde chassis. De hand van Ken Ishiwata herken je direct. Digitale uitgangen zijn er zowel optisch als coaxial. Naast uiteraard de analoge uitgangen, die via de remote control variabel zijn. De remote control is te koppelen aan andere Marantz apparatuur via een D-bus. Grapjes als peak search en music scan zijn voorzien. De speler is bereid uw CD, CD-R en CD-RW af te spelen. Maken we ook deze kast open dan zien we in het hart van de speler is een bitstream dac van het type SAA7372. Er is geen upsampling voorzien, althans als u de reclame kreten van velen niet meetelt, want elke speler doet al een up- of oversampling (ik weet het, er zijn uitzonderingen). Een ringkern trafo van behoorlijke afmeting zorgt voor een ruime hoeveelheid sap. Meerdere HDAM modules her en der en een wel heel simpel kristal dat een beetje wordt gedempt met een ring. Het loopwerk is een VAM1201 die Marantz in veel spelers toepast. Er zijn aanzienlijk minder draadbruggen op de printplaten dan in de versterker, zou dat de invloed van Ishiwata zijn? De speler is net als de versterker leverbaar in zwart of champagne goud. De laatste uitvoering vind ik persoonlijk stijlvoller en fraaier, al is het even wennen als u nog uit de zwarte kastjes periode stamt. De prijs is stevig, 749 euro staat er op de prijskaart, zeker in het DVD tijdperk.

Mix & Match

Zoals aangegeven leverde Marantz bij de apparatuur een set Mordaunt-Short 912 luidsprekers mee. Ook die zijn getuned door Ken Ishiwata. Ik plaatste ze op Target stands en luisterde er een poosje naar. Het karakter komt overeen met de 902, maar ze lieten duidelijk horen nog los te moeten komen. Andere prestaties haalde ik met mijn eigen JMlab Electra 926 kasten, die opmerkelijk bleken te profiteerden van de klasse A stand. Ter vergelijk staan er Monarchy Audio mono blokken met een Clearaudio voorversterker. Die laat ik zowel de JMlab aansturen als de MS912. Een tweede cd speler is de combinatie van Teac/Monarchy Audio/M-Audio. Een uit drie blokken opgebouwde speler ten opzichte van een geïntegreerde CD6000. DVD beeld en geluid is voorzien vanuit een Marantz DV6200. Platen heb ik weinig gedraaid. Mijn mooiste phono trap was een tijdje uitgeleend en ik bezit uitsluitend low output MC elementen die niet passen op de standaard ingang van de PM7200. Pas tegen het eind van de test kwam de Garrard aan bod. Wie in de prijscategorie shopt van de PM7200 en de CD6000 is veelal niet bereid erg veel geld uit te geven voor kabels of netfilters. Daarom beperk ik mij tot een aansluiting van de apparaten op een separate audiogroep, buiten het Kemp filter om. Tussen CD speler en versterker komt een meer dan uitstekende interconnect van Siltech, de MXT New York. Tot slot een vermelding van de speakers kabels, een enkele Ocos lijn per kanaal, met een lengte van 10 meter elk.

Marantz set

Ready, steady, go

Ik zet in met Diana Krall, een wat oudere CD met de titel ‘Love Scenes’. Tracks als ‘All or nothing at all’ en ‘Peel me a grape’ trekken aan het oor voorbij. Vooral in de tweede track verwacht ik een bijterig karakter. Madame Krall wil daar de nodige orders uitdelen. En gelukkig hoor ik dat gelijk terug. De weergave is puntig en strak, zeker in de lagere regionen. De PM7200 heeft helemaal geen probleem met de Electra’s en de 25 watt klasse A stand komt nimmer adem te kort. In die stand bereik ik het beste resultaat. Meer ruimte, een iets donkerder karakter en vooral meer rust en natuurgetrouwheid. Het totale beeld is stabiel en krachtig neergezet. De PM7200 heeft niet het overweldigende van een superversterker, ook niet van een Unison Unico, maar komt aardig in de buurt. Afgezet tegen de prijs zeer opmerkelijk. S-klanken zijn zoals het hoort, niet te scherp, niet verdoezelt. Vandaar dat details transparant kunnen worden weergegeven. Een tweede jazz dame is Lisa Ekdahl. Ook hier, met haar CD ‘When did you leave heaven’, is de klasse A stand favoriet. Ik blijf daar dan ook maar in spelen. Luxer is misschien een passend word voor het verschil in klank. De stem van Lisa is kinderlijk en hard. Ze heeft weinig vloeiende toonvallen. Dat maakt het voor een set lastig om toch muziek weer te geven die aangenaam is. Anderzijds mag ook niet lieflijk gekleurd zijn. Het gouden randje dat alles verzacht zoek ik niet. Die match beleef ik in de Marantz combinatie. Zelfs de overdreven aangezette en vette bas op de CD doet mij niet verlangen naar andere muziek of apparatuur. Lisa staat mooi los van de speakers, net als de haar begeleidende muzikanten. Het dames kransje sluit met Beverly Craven. Als Beverly het fraaie ‘Missing you’ kweelt met naast haar een New Orleans straatorkest, raakt het nummer mij weer. En ik heb het echt al heel vaak gedraaid. Ook het ‘I listen to the rain’ is voor mij een klassieker die een hoog niveau haalt. Als ik teruggrijp naar mijn eigen CD speler hoor ik nog iets meer detail en emotie. Gelukkig maar, want die kost heel wat meer dan de CD6000KI Signature. Ook het straatorkest komt dan nog verder uit de verf en laat meer van zich horen.

Als er één band met de CD wordt geassocieerd is het wel Dire Straits. Ik prefereer vaak hun oudere werk, zeker op LP, maar ‘On every street’ laat je niet liggen in de uitverkoopbakken. De band speelt gedreven en glad. Het gitaarwerk van Knopfler spettert er bovenuit. Heerlijk om te horen hoe die man met schijnbaar gemak de snaren beroerd. De muziek is lekker ritmisch, te danken aan de juiste timing van versterker en CD speler. De ook hier te vet aangezette bas is behoorlijk in de hand te houden met deze elektronica en kasten. De stem van de maestro heeft niet dat laatste stukje natuurgetrouwheid, gerelateerd aan de prijscategorie passend en op niveau weergegeven. Door met pop die een natuurlijke aansluiting geeft als ik Tina Turner draai met ‘Private dancer’. De basdrum kickt, de sax hangt in de ruimte, Tina’s stem is rauw en ieder instrument heeft een eigen plekje. Iets minder geciviliseerd zou mogen. Het is tenslotte een lied over de zelfkant van de maatschappij. Haal de gepolijste kant weg en breng de roest naar boven. Met niet veel minder impact als de basdrum van daarnet klinken de Nits. Ik kan er niet toe komen de CD ‘Wool’ ergens halverwege te stoppen en luister lekker verder. Ik beleef echt plezier aan de Marantz en verbaas mij regelmatig over de versterker. Niet dat de CD speler erbij onder doet, maar die is duurder en speelt naar zijn prijs. De versterker klimt daar bovenuit. Dat merk ik nog meer als ik een LP draai. Via Audio Classics kreeg ik een opname van Opus in handen, uitgebracht voor Clearaudio. Slechts een paar instrumenten staan erop. Viool, piano en klavecimbel. Solo of in combinatie. Wow dat is fraai neergezet. De PM7200 laat zien dat hij beschikt over power, lef, diepte, beeld en realiteit. De Linn Linto phono amp is nog koud en staat net aan, toch is dit wat ik zoek in een versterker. De magie van de weergave. Even zo met Conny Vandenbos. Haar soms gevoelige teksten laten zich goed lenen voor de gevormde set up. De opname is wat vreemd, in de zin van drie dimensionale opbouw, hetgeen goed hoorbaar is. Op de gekste plaatsen staan soms instrumenten opgesteld ten opzichte van Conny. Het beeld is daardoor onrustig en springerig. Zo staat het in de groeven opgetekend en zo hoor je het af te draaien. De solo stem is veel harder dan het orkest (dat kun je doen bij mensen die echt kunnen zingen!), het achtergrond koor komt niet verder dan lagere waardes op de decibel meter. Het is lieflijke muziek uit vervlogen tijden die door de kamer zweeft. Het is warm buiten en ik twijfel of ik nog iets zal draaien van het Combattimento Consort Amsterdam of naar de zon zal vluchten. De muziek wint. Stukken van Albioni, Telemann en Biber gaan in en uit de CD speler. Het is barok die doortekend en stijlvol uit de speakers vloeit. Het fraaie samenspel van de instrumentalisten komt goed uit de verf. Jammer dat bij CD’s de muziek tussen de speakers blijft hangen, terwijl het met LP’s ver daar buiten komt. De gehele indruk is wat afstandelijk. Alsof ik verder weg zit in de concertzaal. Dat geeft wel rust en mede aan die eigenschap is te danken dat ik al uren aan het luisteren ben zonder moe te worden. De kwaliteit van het geheel daarmee onderstrepend.

Marantz set

Do we have a lift off ?

Yes Houston we have a lift off. The PM7200 is on its way. Met de deur in huis vallen? De PM7200 is een dijk van een versterker voor 499 euro. Alles er op en er aan. Je kunt hard draaien of met lastige speakers, of je kunt de subtiliteit laten winnen met gevoelige boxen. Je hebt als je daar gebruik van wilt maken toonregelingen en balans, of de optie het circuit zo schoon mogelijk te houden. Een platenspeler kan worden aangesloten en dan houd je ruimte zat over voor diverse andere randapparaten. Hij ziet er goed en degelijk uit, ook inwendig, al is het “maar een serie model”. Die serie productie maakt dit soort prijzen mogelijk. De remote control koppel je door met andere Marantz apparaten en dan is het slechts nodig om je luie stoel uit te komen om een andere CD in de lade te schuiven. Dat schuiven zult u nog wel eens doen. Want zowel de PM7200 als de CD6000KI Signature zijn echte muziekweergevers. Een verademing in een tijdperk dat zich laat kenmerken door setjes uitsluitend en alleen geschikt voor een DVD kick. Hier spreken we nog over emotie die wordt overgebracht. Edoch vergis u niet, de set rockt als hij moet rocken. Power en drive zat. Dus ook een DVD speler met een film kan als bron dienen. Dan haalt u muzikaal niet het niveau van de CD6000, maar u krijgt er beeld bij. De beste combinatie daarom? Een CD6000KI Signature, een DV6200 en een PM7200. Al wat u inlevert ten opzichte van veel kostbaarder sets is een stukje passie. En de laatste restjes detail, plaatsing en transparantie. Wat u zeker krijgt is rust in de weergave. Met de juiste speakers is deze Marantz apparatuur daarom een heerlijke combinatie.

Prijzen :
Marantz PM7200 versterker    499 euro
Marantz CD6000 KI Signature CD speler  749 euro

Importeur :
Marantz Holland B.V.
Beemdstraat 11
Gebouw Silverpoint
5653 MA  Eindhoven
Telefoon 040 2507800
Fax 040 2507802
Web site www.marantz.com
E-mail product@marantzholland.com

Gebruikte apparatuur

Garrard 301 motor unit op DIY console met Pro-ject 9” carbon fiber arm
Benz-Micro Glider L2 low output MC element
Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
M-Audio Superdac 2496 D/A converter
Marantz CD6000 KI Signature CD speler
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Marantz DV6200 dvd speler
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A mono eindversterkers
Marantz PM7200 geïntegreerde versterker
JMlab Electra 926 luidsprekers
Mordaunt-Short MS912 luidsprekers
Interlinks analoog: Puresonic 8010A XLR, Linn Analogue, TAF Next I en II, Gotham GAC-2, Profigold S-video, Siltech Mxt Professional Series New York
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
Interlinks digital optisch: Audioquest
LS-kabels: Ocos
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 wandbeugel, Target HS40 speaker stands, Master Base Mbase/1 plaatjes, Kemp, Lapp en rubber netkabels, WBT en Sharkwire stekker materiaal, Rothwell In-Line Attenuators, separate audiogroep