Luxman DVA-250 (vM)


Rene Smit | 12 januari 2006 | Luxman

Na eerdere ervaringen met Philips en Marantz DVD-spelers, in standaard en door AudioMart gemodificeerde uitvoering, ga ik deze keer aan de slag met een speler van het merk Luxman. Kersverse importeur Audio Benelux voorzag mij van twee splinternieuwe exemplaren, waarvan er één gemodificeerd is door AudioMart en de andere gewoon standaard.

Voor beide geldt dat ze, voor ze aan de dealer uitgeleverd worden, eerst op een juiste werking gecheckt zijn door AudioMart. Daardoor komt een dealer of consument nooit voor verassingen te staan. Niet alle importeurs doen dit en eventuele problemen komen vaak pas aan het licht bij de dealer of, erger nog, bij de klant. Elk exemplaar krijgt een ingevulde checklist en bij de gemodificeerde uitvoering is tevens een certificaat ingesloten. Een prima service die de consument extra vertrouwen geeft. Aan de buitenzijde is het enige verschil tussen beide spelers het vM logo op het front van de speler, inwendig is er meer aan de hand.

Het front van de Luxman DVA-250 ziet er strak uit met als extra, ten opzichte van veel andere DVD-spelers, navigatietoetsen om DVD menu’s te kunnen gebruiken los van de meegeleverde afstandsbediening. In het midden zit de lade met daaronder het blauwverlichte display. De display is te dimmen, zelfs volledig uit te schakelen. Rechts zit een beperkt aantal toetsen waaronder open/close, play en voor- en achteruit skippen. In de zilvergrijze uitvoering heeft de speler met zijn metalen front een voorname uitstraling. De kast zelf is wat dun en de speler is met een gewicht van 4,5 kilo ook geen zwaargewicht. Een blik onder de kap laat een loopwerk van onbekende herkomst zien en een hoofdprintplaat met veel SMD componenten, iets dat borg staat voor een jarenlange probleemloze werking. De aanwezige IC’s zijn netjes met condensatoren gebufferd. De vM modificatie behelst in grote lijnen hetzelfde als eerder in andere spelers gedaan is. Er wordt uitsluitend op componentenniveau gewerkt waardoor de kosten relatief laag gehouden kunnen worden. Niet alleen het audiogedeelte wordt aangepast, ook het videogedeelte gaat onder de loep en is waar nodig gemodificeerd. Aan de achterzijde treffen we een (gebruikelijk voor dit soort multispelers) veelheid aansluitingen. Voor beeldweergave is er een scartaansluiting, componentaansluiting en een S-video aansluiting beschikbaar.

Gezien het prijsniveau is het wat teleurstellend dat er niet voorzien is in een HDMI of DVI aansluiting voor het koppelen aan LCD of Plasma schermen. Verder vinden we een optische en een coaxiale digitale aansluiting voor het verbinden van de speler met een surround receiver en/of externe DAC. De optische aansluiting is voorzien van een soort scharnierend klepje wat de uitgang, wanneer deze niet gebruikt wordt, afsluit tegen stof. Een handige vinding, losse kapjes hebben namelijk de neiging snel zoek te raken. Bij het verwijderen van de aangesloten optische kabel moest ik wel erg veel kracht zetten om de kabel los te krijgen. Om te kunnen genieten van meerkanaal SACD weergave is er voorzien in een set van 6 analoge aansluitingen. Uiteraard wordt de speler geleverd met een afstandsbediening. Die is van goede, zware kwaliteit en dient tevens als systeemafstandsbediening voor Luxman surround receivers. Consequentie is dat er een veelheid aan knopjes op zit waarvan een aantal een dubbele functie heeft. Gedurende de gehele recensieperiode is het mij niet gelukt de afstandsbediening zonder zoeken te bedienen, zeker niet in een ietwat verduisterde ruimte tijdens het bekijken van een DVD. De speler is niet voorzien van een afneembaar netsnoer, ongebruikelijk in deze prijsklasse, evenmin van randaarde. In de duidelijke handleiding is niets te vinden over de gebruikte techniek in deze speler en ook Internet zwijgt in alle talen wanneer DVA-250 als zoeksleutel wordt ingetikt.


Aansluiten


Om de speler te kunnen beoordelen werden aansluitingen gemaakt met de Matchline 100Hz televisie, de vM MA240 versterker en de Marantz SR4300 surround receiver. Naar de televisie gaat een Ixos scartkabel van goede kwaliteit, die een op de speler ingesteld RGB signaal transporteert. Voor weergave van CD en SACD wordt een stereoset Sharkwire SSC-L03 interlinks gebruikt en digitale DVD signalen gaan met een optische kabel naar de Marantz receiver. Om invloeden van buitenaf volledig uit te sluiten werd de speler in het Alphason rek geplaatst op Master Base dempende plaatjes. Speakers waren Spendor S3 en PMC DB1+ monitorspeakers, geplaatst op Partington Super Dreadnaught stands. Ter aanvulling van de laagweergave werd een, met Vibrapods van de vloer ontkoppelde, Klipsch KSW10 subwoofer gebruikt. Via het menu worden de juiste instellingen gedaan. De menustructuren zijn duidelijk en makkelijk in gebruik zodat de speler in no time aan de praat is. Aangezien beide spelers splinternieuw uit de doos komen geef ik ze beide een aantal dagen om op repeat in te spelen. Eerst ga ik luisteren en kijken naar de standaard speler om vervolgens te switchen naar het gemodificeerde exemplaar.

Luisteren en kijken

Omdat de speler in de markt gezet wordt als DVD-speler besluit ik te beginnen met wat filmfragmenten. The Last Samurai, met Tom Cruise in de hoofdrol, is een mooie film met fraaie sfeerbeelden. We volgen de hoofdpersoon tijdens zijn reis van de Verenigde Staten naar Japan, waarbij steden en vergezichten elkaar afwisselen. De kleuren zien er prima uit en bij scènes die zich in een stad afspelen is veel detail te zien. Een massale gevechtscène in een bos wordt prima weergegeven, de donkere samurai-pakken verworden niet tot vlakken maar blijven vol detail en nuancering.

Van een heel andere orde is de animatiefilm Robots, nieuwste loot aan de Pixar Studio stam. De film zit boordevol kleur en de speler laat dat uitstekend zien. De scène waarin de hoofdpersoon voor het eerst in de hoofdstad arriveert, vervolgens met de “snelle lijn” richting de eindbestemming gaat, is meesterlijk. Nergens tijdens de bloedstollende rit laat de speler een steekje vallen. Details blijven zichtbaar en ook kleuren zijn helder en strak zonder door elkaar te gaan lopen. Bekeken via de gemodificeerde speler neemt de detaillering toe en lijkt er extra diepte te zijn, waardoor de landschappen in The last samourai nog weidser lijken. Eerdere ervaringen met andere door AudioMart gemodificeerde spelers lieten eenzelfde verbetering zien. Sec als DVD-speler slaat de standaard uitvoering een prima figuur en gaat de gemodificeerde speler nog een stapje verder.

Op basis van de gevraagde prijzen, 699 euro voor de standaard uitvoering en 899 euro voor de gemodificeerde versie, moeten ook de prestaties van CD- en SACD weergave goed tot zeer goed zijn. Om de prijzen ook waar te maken ten opzichte van de grote concurrentie is meer dan alleen een mooi plaatje nodig. Om dat te beoordelen wordt eerst de CD Live in Paris van Diana Krall in de standaard speler gelegd. Op track 11 A case of you, geschreven door Joni Mitchell, is de ruimte goed waar te nemen. Het gekuch in het publiek is goed achter in de zaal hoorbaar en er is ook een redelijke breedte werking. De stem van Diana is goed getroffen en staat mooi los in het geheel. Wat ook opvalt, is dat het geheel wat erg rustig wordt weergegeven, voor deze muziek niet storend maar iets levendiger zou niet vervelend zijn. Aan die wens wordt slechts ten dele gehoor gegeven bij het switchen naar de gemodificeerde versie. Wel is er duidelijk winst op het gebied van ruimtelijkheid en detaillering. De zaal groeit in breedte en diepte, net als het aantal concertbezoekers. De detaillering gaat naar een heel hoog plan, het schuiven van voeten over het podium, kleine percussie instrumenten en andere kleine details komen moeiteloos boven. Het omwisselen van een Sharkwire interlink voor een Siltech SQ88 Classic MKII doet de levendigheid iets toenemen. Zelfs PMC DB1+ speakers, die na een review zijn achtergebleven als 2e set, kunnen er met hun levendige karakter niet voor zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. Diverse swingende Cd’s zoals Two Shots van Matt Dusk en Am I not your girl van Sinead O’Conner klinken ietwat saai en levenloos op de standaard speler en een fractie pittiger op de vM uitvoering.

Naast normale CD’s speelt de DVA-250 ook SACD af in stereo en meerkanaal. Omdat de speler uitsluitend 2-kanaal aangesloten is wordt in het menu ingesteld dat de speler bij afspelen van een SACD standaard in stereo opstart. Dat opstarten duurt trouwens wel even, de speler neemt duidelijk de tijd om de TOC van het aanwezige schijfje uit te lezen. Track 3 van de Philips SACD sampler Magnificat van componist Kodaly laat een levensecht koor horen, instrumenten klinken heel natuurlijk. De stemmen zijn mooi los van elkaar te onderscheiden, tijdens het applaus wat losbarst aan het einde van de track waan je jezelf in de concertzaal en dat via twee kanalen! Switchen van de standaard Luxman naar de vM versie geeft nog meer detail en ruimtelijkheid. Ook de laagweergave, één van de punten waarin SACD uitblinkt, is duidelijk strakker. Andere SACD’s zoals Eiland in de verte van Boudewijn de Groot geven vergelijkbare resultaten.

Conclusie

Duidelijk is in mijn optiek dat bij de Luxman DVA-250 het zwaartepunt tijdens de ontwikkeling niet op de weergave van normale “ouderwetse” CD’s heeft gelegen. Ten opzichte van DVD en SACD blijft de CD weergave in zijn totaliteit achter bij de andere twee. Het maakt niet uit of gekozen wordt voor de standaard of voor de gemodificeerde speler. De detailweergave is uitstekend, helaas is het muzikaal niet echt pakkend. DVD is qua beeld van prima kwaliteit en zeker de moeite waard. SACD is wel degelijk boeiend en laat de CD weergave ver achter zich. De bouwkwaliteit is goed en mist slechts de al eerder genoemde DVI en HDMI aansluitingen. De meegeleverde afstandsbediening is iets waar u mee zult moeten leren leven, de kwaliteit staat in ieder geval op een hoog plan. De vM modificaties blijken ook bij deze spelers hun vruchten af te werpen. Het geheel wordt muzikaler, ruimtelijker en rustiger. De kwaliteit van de beeldweergave gaat bovendien een stapje vooruit. Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld kan ik niet anders concluderen dan dat de speler fors geprijsd is en de concurrentie op dit niveau groot. Het hangt af van uw prioriteitenlijst of de speler in aanmerking komt voor uw shortlist. Onverminderd geldt het advies: Kijk en luister zelf alvorens tot aanschaf over te gaan. Een wijze raad die geldt voor alle audio en video/DVD gerelateerde producten.

Prijzen:
Luxman DVA-250 standaard uitvoering 699 euro
Luxman DVA-250 vM gemodificeerd 899 euro

Importeur:
Audio Benelux
Web: www.audiobenelux.com
Mail: AudioBenelux@tiscali.nl

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 versterker vM PA535 3-kanaals eindversterker Clearaudio Champion draaitafel vM PHM3 phonotrap Benz Micro MC20e element Spendor S3 speakers PMC DB1+ speakers Spendor C3 center speaker Polk FX3i surroundspeakers Klipsch KSW10 subwoofer Marantz SR4300 surround receiver Kabels en accessories: Sharkwire SSC-L03, SSC-BMD1 en subwoofer kabel, Siltech SQ88 Classic MKII, vM SC33R luidsprekerkabels, Supra Lorad netsnoeren, Master Base en Vibrapod dempers, Alphason audiorack.