Xindak FS-1 ls-kabel


Rene Smit | 10 mei 2006 | Xindak

Met grote schaamte moet ik bekennen dat de Xindak FS01 luidsprekerkabels welke onderwerp van deze recensie zijn al maanden in de kast liggen. Op de laatste VAD show werd ik hier door importeur Hifi4you fijntjes op geattendeerd. Waarom de kabels zijn blijven liggen, in ieder geval niet om dat de prestaties ondermaats zijn!


Xindak FS01

De Xindak kabels worden geproduceerd in China en door importeur Hifi4you naar Nederland gehaald naast een aantal elektronica producten van hetzelfde merk. Dat Xindak geen eendagsvlieg is en ook geen nieuweling blijkt uit het feit dat er al sinds 1988 audioapparatuur geproduceerd wordt. De FS01 is verpakt in een fraaie kartonnen doos met venster en de kabels zelf liggen gedrapeerd in een op zijde lijkende stof. Het geheel oogt decadent op het randje van kitsch waar de herkomst waarschijnlijk debet aan is. De kabel zelf is plat en breed en, een soort lint, met aan beide zijden een forse aluminiumkleurige cilinder net voor de pluggen en spades. In deze cilinders zitten volgens de fabrikant ringen die RF straling moeten uitbannen.

Op de cilinders staat bovendien middels pijlen de signaalrichting aangegeven. De mantel van de kabel is uitgevoerd in zwart met goudaccenten. Dit geeft de kabel een oosterse uitstraling net als de verpakking. De kabel is weliswaar breed maar dun en buitengewoon flexibel zodat de kabel redelijk makkelijk te verwerken is. Alleen de cilinders aan de versterker kant zijn wat lastig wanneer de apparatuur dicht tegen een wand of in een kast geplaatst is. De kabels die ik ter beschikking heb zijn aan de versterkerkant voorzien van 4mm banaanstekkers en aan de luidsprekerkant van spades. Alles is verguld en ziet er stevig uit. Over de exacte opbouw van de kabel is weinig informatie te vinden behalve dat er gebruikt gemaakt wordt van single crystal zuurstofvrij koper. Een boekje wat de importeur mij op verzoek toezendt geeft iets meer duidelijkheid. De single crystal zuurstofvrije koperstrengen zijn slechts 0,1mm. dik en 20mm. breed. Deze worden verwerkt middels een gepatenteerde sandwich technologie. Door gebruik te maken deze techniek zou er een erg lage inductie ontstaan wat resulteert in een bijzonder lage faseverschuiving.
Wat een heldere en transparante weergave tot gevolg zou hebben.


Aansluiten

De kabels hebben een single wire configuratie en worden dus aangesloten op de vM MA240 geïntegreerde versterker. De stekkers klemmen prima en aldus ontstaat aan de versterkerzijde een stevige verbinding. Wel moet er enigszins omzichtig omgegaan worden met de kabels door de grote cilinders die er aan zitten. Aan de luidsprekerzijde worden de spades aangesloten op de binding posts van de Spendor S3 monitor speakers. De koperen bruggetjes worden achterwege gelaten en de terminals worden met een draadbrugje van Supra Ply 3.4 doorverbonden. Hier ogen de duidelijk in het zicht zittende cilinders bijzonder high-end en bezoekers stellen me regelmatig de vraag: “Wat zit daar aan die kabels?” De platte kabel laat zich makkelijk verwerken en schreeuwt ondanks zijn afwijkende uiterlijk niet om aandacht. De rest van de set blijft ongewijzigd, dus als bronnen de Clearaudio Champion en Cambridge 540D. Phonotrap de vM PHM3 en alle interlinks van Sharkwire naast de referentie SQ88 G5 Classic MKII van Siltech. Qua prestaties moet de Xindak zich gaan meten aan de normaal in gebruik zijnde vM SCR3 zilveren luidsprekerkabel.

Luisteren

Het luisteren naar verschillen in luidsprekerkabels blijft altijd een moeilijke aangelegenheid omdat de mogelijkheid ontbreekt A/B te vergelijken. Over het nut van A/B of blindtesten valt in ieder geval te twisten getuige de topics op diverse fora en in de bladen. Daarbij komt ook nog eens dat een splinternieuwe kabel nagenoeg nooit gelijk 100 procent klinkt en een aantal uren nodig heeft om optimaal te presteren. We moeten dus putten uit het geheugen en de waarnemingen daar op baseren. Om enigszins tot een goed waarde oordeel te komen wordt gebruik gemaakt van een aantal Cd’s die bijzonder vaak gedraaid worden. Na een dag of drie continu van signaal te zijn voorzien van de tuner wordt het tijd de Xindak kabels eens wat serieuzer te beluisteren. De eerste CD die in de lade van de Cambridge 540D DVD-speler verdwijnt, is Marc Cohn. Dit titelloze album is één van mijn favoriete Cd’s en heb ik al op diverse installaties mogen beluisteren. Track 4 “Dig down deep” begint met een gefluisterde tekst. Beluisterd op een echte “high-end” installatie blijkt het hier niet te gaan om losse woorden zoals ik altijd dacht maar complete zinnen. Met de Xindak kabels blijft net als met de normaal gebruikte vM kabels een gedeelte van de tekst achterwege. Het gebruik van de Cambridge 540D als digitale bron zal hier mede de oorzaak van zijn, met smart wordt dan ook gewacht op de bestelde Cambridge 640C V2 dedicated Cd-speler.


Wat de Xindak kabels wel laten horen is een diepere en vollere laagweergave zonder zompig of wollig te worden. De CD “Into the labyrinth” van Dead Can Dance is bij uitstek geschikt om de transparantie en ruimtelijkheid van een product te beoordelen. Door het gebruik van de vele percussie instrumenten, opname in grote ruimtes zoals een kapel kan deze CD zeer onthullend zijn. Met de ruimtelijkheid en plaatsing is niets mis wanneer er geluisterd wordt met de Xindak kabels. De shaker en belletjes in “Yulonga” worden links en rechts ruim buiten de speakers geplaatst. Wel valt op dat de balletjes in de shaker zich wat minder individueel laten horen, in het hoog blijkt de FS01 een fractie minder transparant dan de vM SC3R. Op de track waar zangeres Lisa Garrard bijna a capella opgenomen is in een kapel blijkt met de ruimtelijkheid niets mis te zijn. De opnameruimte is goed te horen inclusief de benodigde galm. Om op zeker te gaan wordt de Clearaudio Champion draaitafel ingezet. “Nothing like the sun” van Sting is een goede testcase. Het nummer “Fragile” is gevoelig met subliem gitaarspel. Met de Xindak kabels blijft het geheel strak en transparant en ook de stem van Sting klinkt zoals ik gewend ben. Een andere track is: “Englishman in New York” waarin behoorlijke dynamieksprongen zijn te horen. Ook hier laat de FS1 geen steekjes vallen en blijft het zoals ik gewend ben.


Conclusie

Schijnbaar probleemloos laat deze relatief onbekende Chinese kabel horen mee te kunnen met de gevestigde orde maar wel tegen een aantrekkelijke prijs. Voor een set van 2,5 meter vraagt een dealer 179,50 euro wat bijzonder scherp genoemd mag worden. Afwerking van de connectors en de verpakking zijn dik in orde maar zijn uiteraard ondergeschikt aan de prestaties. Ten opzichte van mijn normaal gebruikte vM kabels laten de Xindak FS1 kabels een iets andere signatuur achter. De laagweergave is fractioneel voller en dieper en de transparantie van het hoog is net een streepje minder. Qua dynamiek en de weergave van het middengebied, heel belangrijk voor een correcte stemweergave, heb ik geen verschil met de vM kabels kunnen constateren. Wanneer u een kabel zoekt met de bovengenoemde eigenschappen neem dan de Xindak kabel zeker mee in uw overweging. Beluister de kabel, liefst in eigen omgeving, en laat u niet leiden door een minder klinkende naam.


Prijs:
Xindak FS1 luidsprekerkabel 179,50 voor een stereoset van 2,5meter

Importeur:
Hifi4you
Molenwerf 8e
1911 DB  Uitgeest
Tel. 0251-317580
Fax. 0847-110313
www.hifi4you.nl
info@hifi4you.nl

 

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 versterker vM PHM3 phonotrap Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element Cambridge Azur 540D DVD-speler Spendor S3 speakers Klipsch KSW10 subwoofer Bekabeling en accessories: Sharkwire interlinks, Siltech SQ88 Classic MK2, Alphason audiorack, Partington speaker stands, Master Base en Vibrapod dempers.