Tangent QUATTRO MKII WiFi internet tafelradio


Max Delissen | 23 oktober 2008 | Fotografie Paul Vermeulen | Tangent

Merk: Tangent
Type: QUATTRO MKII
Soort: WiFi tafelradio

Tangent maakt al een tijdje furore met compacte, strak vormgegeven draagbare- en tafelradio`s met verschillende functies. De QUATTRO MKII die nu voor mij staat is een tafelradio, maar niet zomaar eentje. Achter het retro-vormgegeven front (op het LCD display na zou het ding zo uit de jaren 50 kunnen komen, met zijn afgeronde hoeken en `space-age` knopjes) gaat een uiterst moderne (internet)radio schuil met diverse netwerkmogelijkheden.

Netwerken kan iedereen

De muziekconsument hoeft vandaag de dag zijn huis niet meer uit om – letterlijk - een wereld aan muziek binnen te halen. Het internet heeft de mogelijkheden tot het kopen van muziek bijna onbeperkt gemaakt. Sinds een paar jaar zijn echter ook een heleboel radiostations actief op internet. De meeste daarvan `zenden` 24 uur per dag muziek uit, meestal zonder vervelende aankondigingen tussendoor, en voor de luisteraar keurig onderverdeeld in genres, zodat je altijd weet wat je kunt verwachten. En het mooiste is: het kost helemaal niets.

De Tangent QUATTRO MKII springt daar zeer handig op in door een standaard FM radio uit te breiden met een netwerkingang waardoor je de beschikking krijgt over een dikke 14.000 (!) zenders en meer dan 20.000 on-demand streams (!!). Het aansluiten is werkelijk zeer eenvoudig. Als de radio op de stroom is aangesloten door middel van de meegeleverde voeding, en als de netwerkkabel is aangesloten, bent u binnen vijf minuten aan het luisteren. Alles wat u nodig hebt is een breedbandverbinding via een ethernetkabel of een WiFi verbinding met WEP of WPA beveiliging.

Als de QUATTRO MKII wordt ingeschakeld gaat hij meteen op zoek naar een netwerk. Tangent maakt, net als vrijwel alle andere stand-alone apparatuur met internetradio, gebruik van de Reciva technologie, wat in feite een soort mini-computertje is dat verbinding maakt met internet. Op de website van Reciva kan, na aanmelding van de radio, een lijst van favorieten worden aangemaakt onder de naam “mijn stations”.




Als er een draadloos netwerk aanwezig is kan de QUATTRO MKII zich daar in een mum van tijd bij aanmelden. Let er dan overigens wel op dat u uw eigen netwerk gebruikt, en niet dat van de buren. Het is daarom verstandig om uw netwerk van tevoren een unieke naam te geven die gemakkelijk te herkennen is. Is er geen netwerk, dan zult u de QUATTRO MKII via een netwerk-kabel met de buitenwereld moeten verbinden.

Zodra een netwerk is gevonden kan de QUATTRO MKII op zoek gaan naar radiostations. De handleiding geeft duidelijk aan hoe dat moet, en als u eventjes de aandacht erbij houdt klinkt inderdaad binnen vijf minuten muziek. Een eervolle vermelding voor het Nederlandstalige (en nu eens van begrijpelijke terminologie voorziene) menu is hier overigens wel op zijn plaats.

Gebruik

Behalve een internetradio (waarover ik dadelijk wat meer ga vertellen) is de Tangent QUATTRO MKII ook geschikt om als mediaplayer muziekbestanden van uw computer af te spelen. Wederom via het al dan niet draadloze netwerk. Hiervoor dient u de map op uw harde schijf waarin de muziekbestanden staan via het netwerk te delen (de handleiding vertelt u hoe dit moet). Op de QUATTRO MKII zitten de gebruikelijke bedieningsknoppen als Play, Stop, Previous, Next en Shuffle, en met de Browse knop kunt u door een zelf samengestelde afspeellijst scrollen op zoek naar een andere track. En klein puntje van kritiek zou kunnen zijn dat de QUATTRO MKII geen afstandsbediening heeft, en dat het display aan de kleine kant is. In de meeste gevallen is dat geen probleem, want vaak zult u de QUATTRO MKII gebruiken op plaatsen waar u hem sowieso binnen handbereik heeft (zoals de keuken, slaap- of studeerkamer).



Maar omdat de QUATTRO MKII ook de mogelijkheid biedt om via een stereo output met uw geluidsinstallatie te worden verbonden kan het wel eens lastig zijn om te zien wat er in het display wordt weergegeven. Over dat display gesproken: de achtergrondverlichting daarvan is in 31 stappen instelbaar. Er zijn drie standen; Active, Inactive en Standby. In de Standby stand geeft de QUATTRO MKII de tijd weer, want er is ook een wekkerfuntie aanwezig. De Active stand is ingeschakeld tijdens het bedienen van de QUATTRO MKII, en als er 30 seconden geen gebruikersactiviteit is geweest stelt het display zich in op Inactive. Voor iedere stand is een waarde in te geven voor de intensiteit van de achtergrondverlichting. Handig!

Waarom internetradio?

Wat is er nu zo leuk aan een internetradio als de Tangent QUATTRO MKII? Er zijn redenen genoeg te bedenken. Gebruiksgemak is er één van. De publieke en commerciële radiozenders op de kabel (of in de ether, maar niemand weet hoe lang dat nog duurt) gaan steeds meer op elkaar lijken, en niet iedereen is gecharmeerd van het oeverloze gezwets van `grappige` plaatjesdraaiers wiens ego het enige lijkt dat telt. Daarom stemmen steeds meer mensen af op radiostations die continu muziek uitzenden. De keuze daarin is echter beperkt, zowel in aantal als in beschikbare genres. Internetradio is dan een zeer bruikbaar alternatief, maar niet iedereen kan of wil daar de hele dag de computer voor aan laten staan. De QUATTRO MKII ontslaat u van die plicht, door zelfstandig te kunnen functioneren.

Een andere reden is het enorme aantal beschikbare zenders. Wat uw niche in muziekkeuze ook is, op internet is het te vinden. Houdt u van gabber? Is er... 50`s Jazz? Dito. Metal, klassiek, jaren `70 pop? Check... Het gevaar dat daarin schuilt is trouwens ook een beetje dat zich een zekere nervositeit van de luisteraar meester kan maken. Want er is zo veel dat er vast nog iets leukers te vinden is. Zeker in het begin zult u eindeloos door de beschikbare zenders wandelen om te luisteren wat er allemaal te krijgen is. Gelukkig kunt u uw favorieten opslaan in de QUATTRO MKII, dus als u iets leuks tegenkomt hoeft u die zender alleen maar even vast te leggen, en de volgende keer dus niet meer zo lang te zoeken. Via de website van Reciva kan het aantal voorkeurszenders trouwens nog flink uitgebreid worden.

Klank

De QUATTRO MKII beschikt over één ingebouwde luidspreker die bovenop het apparaat zit gemonteerd. Mono dus, al is dat in de eerder genoemde situaties (keuken, slaap- of studeerkamer) geen beletsel om lekker naar muziek te kunnen luisteren. Maar het heet tenslotte een tafelradio, en geen tuner/versterker. De klank op zich is redelijk vol, met voldoende detaillering en – hoe vreemd dat misschien ook klinkt voor een mono-apparaat – ook lekker ruimtelijk.

Verwacht echter geen volbloed hifi-weergave, want dat kan de QUATTRO MKII gewoonweg niet. Daarvoor is het muziekvermogen van 7 Watt ook wat aan de lage kant. Echter, als u de QUATTRO MKII aansluit op uw `grote` geluidsinstallatie heeft u de beschikking over een stereosignaal, en dat klinkt ineens een heel stuk serieuzer. Ondanks het feit dat de radiostations op internet om voor de hand liggende redenen hun content in een gecomprimeerd formaat uitzenden (gemiddeld 128 kbps mp3 of WMA), klinkt het alleszins acceptabel, en af en toe zelfs gewoon erg goed. Het is maar waar u het mee vergelijkt...

Conclusie

Als ik de firma Tangent twee tips zou mogen geven, dan zou ik ze bezweren dat ze de plastic draaiknoppen onmiddellijk moeten vervangen door aluminium exemplaren. Dat ziet er aanzienlijk beter uit, het voelt veel beter tijdens het bedienen. Tweede tip zou zijn om het display te vergroten, en de weergave van de tijd in stand-by veel groter te maken. Want vooral wanneer de QUATTRO MKII als klokradio wordt gebruikt komen de brildragers – `s nachts per definitie zo kippig als wat - er zeer bekaaid vanaf met de kleine cijfertjes die nu in het display worden getoond. Dat moet simpelweg een kwestie van herprogrammeren zijn. En een afstandsbediening zou ook mogen, maar is in principe niet onmisbaar.

Klankmatig is de QUATTRO MKII in bijna alle situaties meer dan toereikend, en alleen als u over een  zeer grote huiskamer beschikt zou hij te licht kunnen vallen. Dan is de optie om hem via een mini-jack-naar-cinch kabeltje als bron voor uw geluidsinstallatie te gebruiken meer dan welkom. Omdat de QUATTRO MKII ook als mediaplayer kan worden ingezet kunt u naast een enorm aantal radiostations op internet dus ook over uw  muziekcollectie op de computer beschikken. Het bedieningsgemak is groot, en redelijk intuïtief. Na een paar dagen kan de gebruiksaanwijzing in de meeste gevallen de doos in.

De vormgeving is strak maar speels, en de afwerkingsgraad is, op de eerder genoemde draaiknoppen na, erg hoog. De Tangent QUATTRO MKII is verkrijgbaar in de uitvoeringen hoogglans wit, zwart, walnoot en hoogglans rood met een advies verkoopprijs vanaf 299 euro.