Netgear EVA9000 netwerkmediaspeler


Marnix Bosman | 21 januari 2010 | Fotografie Marnix Bosman | B&W

Volgens sommigen is het einde van de losse CD en DVD-speler in zicht en wordt hun plek ingenomen door netwerkmediaspelers. Er zit volgens mij zeker de nodige waarheid in deze uitspraak. Tegelijkertijd denk ik wel dat er enige nuances gemaakt moeten worden. Mediaspelers hebben mogelijkheden die de huidige afspeelapparatuur niet of nauwelijks heeft. Deze nieuwe mogelijkheden zijn absoluut interessant.

De veranderende distributiekanalen van audio en video tonen dat duidelijk aan. Er is al jaren een dalende trend bij de verkoop van CD’s en DVD’s en een stijging van downloads. Maar of deze ontwikkeling ook automatisch betekent dat de CD en DVD verzameling de deur uit moet, vind ik wat kort door de bocht. Er zijn absoluut mensen die hun hele CD verzameling op één of meerdere harde schijven (laten) zetten en de platenverzameling vervolgens aanbieden op Marktplaats.

Maar persoonlijk vind ik dat toch niet de meest logische zet. Ik ken genoeg mensen die zo’n actie destijds met hun LP verzameling hebben genomen en velen hebben daar nu vreselijk veel spijt van. Vaak kwamen die spijtoptanten te laat tot de conclusie dat er opnames tussen zaten die gewoon nooit op CD zijn uitgebracht en waarschijnlijk ook niet als (legale) download beschikbaar zullen komen. En dan heb ik het nog niet eens over dat stukje jeugdsentiment van dat eerste gekochte plaatje. Jongere en nieuwe gebruikers zonder een uitgebreide CD verzameling zullen hier verder niks mee hebben maar dan nog ben ik van mening dat de ‘oude’ apparatuur zijn waarde nog wel even zal behouden.

Het is mijns inziens ook veel logischer om een netwerkmediaspeler te zien als een extra en nieuwe manier voor het afspelen van beeld- en geluidsmateriaal. Een apparaat dat je naast je draaitafel en SACD/DVD-speler kan gebruiken. De ruimte die de een netwerkmediaspeler in beslag neemt, kan volgens mij toch niet de reden zijn want veel ruimte nemen ze doorgaans niet in.

Nieuwe partijen, andere benaderingen

Toen het fenomeen netwerkmediaspeler een aantal jaren geleden zijn intrede deed, waren het vooral fabrikanten uit de computerbranche die zich op deze markt zijn gaan storten. De reguliere audio- en videofabrikanten keken lange tijd de kat uit de boom. Vooral bij kleinere fabrikanten was de kennis voor het maken van een netwerkapparaat ook niet of nauwelijks aanwezig. Opvallend was dat fabrikanten met een computerachtergrond duidelijk vanuit hele andere conventies ontwerpen. Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan de vaak zeer afwijkende afmetingen, de soms zeer afwijkende bediening en de soms beperkte aansluitmogelijkheden.

De noodzaak van een computernetwerk en de vereiste kennis om een netwerk goed te configureren heeft veel potentiële eerste generatie gebruikers afgeschrikt. Mensen die serieuze eisen stellen aan hun beeld- en geluidsapparatuur willen een apparaat met uitstraling. Een degelijke en solide opbouw, een logische en eenvoudige bediening en uitgebreide aansluitmogelijkheden zijn dan hele belangrijke factoren. De fabrikanten uit de computersector zijn daar inmiddels ook achter en je ziet steeds meer apparaten waarin deze factoren aanwezig zijn.

Netgear EVA9000

Een mooi voorbeeld van een uitgebreide mediaspeler in een solide jasje is de EVA9000 van Netgear. Netgear is natuurlijk vooral bekend met netwerkapparatuur en NAS systemen. De EVA9000 is nu een jaar op de markt en werd tijdens de CES van 2009 geïntroduceerd. De kast van deze speler heeft een breedte van 43cm en past daardoor mooi in een standaard audio/videosysteem. Het uiterlijk is weinig opvallend en het beste te typeren met de term `zwarte doos`. Behoudens een aan/uit-knop, een USB aansluiting en een IR-oog is er niets aan de voorzijde te zien. Achter een klepje in het midden gaat een hot-swappable harddisk schuil. In Nederland installeert Netgear een 500Gb Seagate schijf maar in principe kan hier iedere SATA/SATA2 schijf tot 1Tb worden gemonteerd.

Op de achterzijde zit een uitgebreide set aansluitmogelijkheden waarbij de HDMI aansluiting natuurlijk het belantgrijste is. Audio kan zowel analoog als ook digitaal (TOS-link en coaxiaal) uitgekoppeld worden. Vooral de aanwezigheid van een coaxiale aansluiting vind ik belangrijk omdat fabrikanten helaas nog te vaak kiezen voor de TOS-link variant. Deze optische aansluiting probeer ik toch altijd zoveel mogelijk te vermijden omdat je hiermee snel jittereffecten zal ondervinden.

Het apparaat kan aangesloten worden op een standaard 10/100Mbit Ethernet netwerk maar kan ook draadloos (Wifi) contact zoeken met een netwerk. De EVA9000 heeft niet alleen op de voorzijde maar ook op de achterzijde een USB 2.0 aansluting.

Afspeelformaten

De lijst afspeelformaten is bijzonder ruim en zal ook voor de meeste veeleisende gebruiker volstaan. Onderaan dit artikel is een uitgebreide lijst te vinden met alle beschikbare audio en videoformaten. Videogebruikers zullen enthousiast worden van de verschillende HD-codecs die de EVA9000 aan boord heeft. Beeldresoluties tot 1080p kunnen direct worden weergegeven. De EVA9000 kan ook upscalen naar 1080p en dart is prettig.

De gangbare audiodatareductieformaten als MP3 en WMA worden uiteraard ondersteund maar ook gewone WAV, PCM en AIFF bestanden worden herkend. Ook het lossless formaat FLAC behoort tot de mogelijkheden en dat is mooi. Het ontbreken van OGG is jammer maar wellicht wordt dat in een aanstaande firmware update opgelost. De firmware van dit apparaat kan eenvoudig via het internet worden opgewaardeerd waardoor de EVA9000 in potentie een lange levensduur heeft.

Naast het weergeven van audio en video kan de EVA9000 ook foto’s weergeven en kan hij informatie op het internet benaderen. Internetradio, het weergeven van YouTube filmpjes of RSS feeds en het benaderen van fotobibliotheken op Flickr zijn via standaard menu’s te selecteren.

Gebruik en bediening

De EVA9000 is ontworpen als netwerkmediaspeler maar door de ingebouwde harde schijf kan hij natuurlijk ook als standalone apparaat functioneren. Je kunt bestanden met de afstandsbediening naar de interne schijf kopiëren maar dat is een heel tijdrovend gedoe. De logische weg is toch om de EVA9000 in samenwerking met een computer en een netwerk te gebruiken. Het apparaat is tenslotte niet voorzien van een CD/DVD-drive zodat het rippen toch ergens anders moet gebeuren.

Vanwege het ontbreken van een display heb je altijd een beeldscherm nodig om iets met de EVA9000 te kunnen doen. Daar hebben we meteen wel een belangrijk punt te pakken waar heel veel van dit soort apparaten mee kampen. Bij het weergeven van film en video heb je altijd een scherm nodig. Maar het is ronduit onhandig dat je een TV moet aanzetten om gewoon naar een stukje muziek op te zetten of naar internetradio te kunnen luisteren. Dit blijft een belangrijke beperking van de EVA9000 en maakt dit apparaat in eerste instantie een videospeler.

De bediening met de afstandsbediening heeft een logische menustructuur en werkt betrekkelijk snel. Je moet even weten hoe de structuur in elkaar steekt maar het zit allemaal vrij logisch in elkaar. De afstandsbediening is tegelijkertijd ook geschikt als universele remote voor andere apparatuur en dat is prettig. Qua ergonomie is het bovendien een prettig apparaat.

Het is ook mogelijk om functies van de speler via een webpagina op een computer te starten. Vanaf een gewone PC is dat verder niet zo interessant maar het kan natuurlijk ook vanaf een PDA en dat is een leuke feature. Een draadloos netwerk is dan uiteraard wel een vereiste.

Technische opbouw

De EVA9000 oogt degelijk en ziet er ook aan de binnenzijde solide uit. Het apparaat is voorzien van ingebouwde schakelende voeding die netjes in een eigen afgeschermd compartiment is ondergebracht. Alle onderdelen bevinden zich op het moederboard. Alleen de Wifi netwerkkaart is op een losse opzetprint geplaatst. Alle audio- en videoprocessing wordt uitgevoerd door een processor die schuil gaat onder een koellichaam. Het apparaat is voorzien van een kleine ventilator aan de achterzijde.

Druk heeft de ventilator het echter niet en hij is dan ook niet hoorbaar. De koeling is vooral nuttig voor de harde schijf. De videodrivers zijn vrij standaard en ook de D/A-converter (CS4351 van Cirrus Logic) is niet heel bijzonder. De DAC ondersteunt alleen stereoweergave. Voor surround heb je dus altijd een surroundprocessor nodig. De digitale uitgang geeft deze surroundinformatie uiteraard gewoon door.

Praktijk

Apparaten zoals deze willen zich nog wel eens verslikken in een audio en/of videobestand van onbekende afkomst en ook bij de EVA9000 komt dat sporadisch voor. Meestal heeft het echter te maken met het ontbreken van de juiste codec of is herkomst van het bestand erg onduidelijk. Ik heb de EVA9000 echter nauwelijks kunnen betrappen op echte tekortkomingen. Alleen bij sommige low resolutie MOV-bestanden ging het nog wel eens mis.

De weergavekwaliteit op de analoge uitgangen is heel behoorlijk. Via de videouitgangen wordt een beeldkwaliteit geleverd vergelijkbaar met die van een gemiddelde DVD-speler. De kwaliteit is goed maar ook niet bijzonder. Op de HDMI uitgang ga je duidelijk een stap verder en zie je dat ook de upscaling van het apparaat heel netjes werkt.

De audioweergave op de analoge uitgangen viel mij absoluut niet tegen. Als u echter echt serieuze eisen stelt dan is een digitale koppeling toch de beste weg. De aanwezigheid van de coaxiale uitgang is daarbij heel aantrekkelijk. Deze geeft niet alleen stereo PCM maar ook Dolby Digital en DTS door zodat je ook met een digitale surroundprocessor of AV-receiver kunt werken. De weergavekwaliteit ligt dan op de plek waar het ook moet, bij het weergaveapparaat.

Conclusie

Netwerkmediaspelers hebben de toekomst, daar ben ik absoluut van overtuigd. De EVA9000 is een degelijk product, heeft een robuuste uitstraling en heel veel afspeelmogelijkheden. De hele bedieningsinterface is logisch en prettig maar vooral ontwikkeld voor videotoepassingen. Als audiospeler is het apparaat niet echt handig omdat je altijd een beeldscherm nodig hebt.

Ook het aanmaken van audioplaylists is in het apparaat zelf niet echt overzichtelijk. Het apparaat is als standalone apparaat te gebruiken maar komt toch het best tot zijn recht in een netwerk. Al met al een geslaagd apparaat dat vanwege zijn eenvoudige upgrademogelijkheden een lange toekomst tegemoet zou kunnen zien.

Aanvullende informatie:

Importeur: Netgear Benelux
Tel. 010 2070 430 (niet voor technische vragen)
Tel. 020 – 721 90 80 (consumenten helpdesk)
Websites : www.netgear.nl
Adviesprijs: € 439,- (going prijs: ± € 295,-)

Gebruikte apparatuur:

Netgear EVA9000 netwerkmediaspeler Audio Innovations 1000 passieve regelaar Rotel RB-1070 eindversterker (stereo) NAD T744 AV-receiver (Surround) Langevin UltraAnalog DAC Adam Compact luidsprekers PMC TB1S (compleet surround systeem) REL Q200 actieve subwoofer Tara Labs RSC Prime luidsprekerkabel Oehlbach videobekabeling Isotek Sirius aansluitblok Philips 32PFL8404H/12 - 32 inch HD scherm

Meer informatie

Merk: Netgear
Type: EVA9000

Productgegevens

Soort: netwerk mediaspeler Kleur: Zwart Gewicht: 2,5 kg Afmetingen: 50,8x431,8x254 mm (hxbxd) Afstandsbediening: ja Videoaansluitingen: HDMI, Y/Pb/Pr component, Composiet, SCART, S-Video Audioaansluitingen: Stereo cinch, HDMI, SP-DIF Coaxial, SP-DIF TOS-Link USB-aansluitingen 2 x USB 2.0 Netwerk: RJ45 10/100 Ethernet, Wi-Fi 802.11a/b/g/n dual-band (2.4 GHz of 5 GHz) Netwerkencryptie: WEP, WPA, WPA2 UPnP-compatibiliteit: ja Videocodecs: MPEG 1/2/4 SD, MPEG-2 HD HP@HL tot 40 Mbps, MPEG‑4 Part 2 HP@HL tot 10 Mbps (Xvid), H.264 HP@HL 4.1, VC1/WMV9HD tot 1080p 40 Mbps Videoformaten: AVI, DivX, Xvid, WMV9, MOV, M4V, VOB, MPG, MP1, MP2, MP4, ISO, IFO, MKV (with AC3 only), TS, M2TS, PS Audioformaten: MP3, WAV, WMA, AAC, FLAC, WMA-Pro, M4A, M4P, AC3, DTS Passthrough, PCM, LPCM, AIFF Afbeeldingsformaten: JPEG, BMP, PNG, TIFF Playlistformaten: WPL, ASX, WAX, WVX, PLS, M3U, RMP Harde schijf 3,5" SATA/SATA2 (tot maximaal 1TB)