NAIM UnitiQute


Marnix Bosman | 03 oktober 2010 | Fotografie Marnix Bosman | Naim Audio

Daar waar andere audiofabrikanten soms nog hevig op zoek zijn om hun weg te vinden in de nieuwe wereld van downloads en internet streaming, is Naim Audio al jaren actief met deze materie. Naim zag al vroeg in dat de dagen van de CD geteld zijn en dat muziekdistributie in de toekomst voor een groot deel via de digitale snelweg zal gaan lopen.

Na de High-end HDX en UnitiServe harddisc spelers was de introductie van de NaimUniti netwerkspeler een logische volgende stap. Ondanks de introductie van al deze netwerk georiënteerde producten heeft Naim de CD-speler overigens nog lang niet afgezworen. Nog maar heel recentelijk heeft de CD5XS CD‑speler een volledige update gekregen. Maar dat netwerken en internet de toekomst hebben is wat Naim betreft echter heel duidelijk.



In het laatste kwartaal van 2009 introduceerde Naim de NaimUniti, een alles-in-één audiospeler met ingebouwde versterker. Nu, bijna een jaar later, introduceert Naim de UnitiQute, een apparaat met een vergelijkbaar concept maar dan iets kleiner. De UnitiQute is gezien zijn afmetingen echt het kleine, schattige broertje (‘Cute’ betekent namelijk ‘schattig’ in het Engels).

Doorontwikkeling van de Uniti

Niet alleen in naam maar ook qua voorzieningen zijn de Uniti en de UnitiQute duidelijk familie. De UnitiQute heeft geen CD-speler aan boord en ook de ingebouwde versterker is een stukje minder krachtig. Qua aansluitmogelijkheden en bediening zijn ze echter zeer vergelijkbaar en dat maakt ze dus ook een directe concurrent van elkaar. Zowel de Uniti als de UnitiQute heeft aansluitmogelijkheden voor analoge en digitale externe bronnen. 7

De UnitiQute heeft maar één analoge ingang en bezit ook geen phono-ingang maar dat zal voor de meeste mensen het probleem niet zijn. De UnitiQute heeft wel evenveel digitale ingangen (2 coaxiale en 2 optische) en een USB aansluiting voor een memorystick of iPod. Ook een analoge preamp uitgang hebben ze gemeen en die voorziening is natuurlijk heel interessant als u later wil doorgroeien door een zwaardere eindversterker aan te sluiten. De UnitiQute heeft ook een digitale (BNC) uitgang en dat is een voorziening die de gewone Uniti niet heeft. Via deze digitale uitgang kan audio digitaal naar een andere zone gestuurd worden of je kan een upgrade maken naar een betere D/A-converter zoals de geweldige Naim DAC.

Netwerkverbinding en opbouw

De UnitiQute haalt de audiodata binnen via een netwerkverbinding en dat kan zowel via draad (Ethernet) als draadloos (Wifi). Wat Naim betreft is de Wifi verbinding een secundaire optie. Een verbinding via Ethernet heeft in principe de voorkeur. Ondanks dat Wifi heel handig en makkelijk is, heeft een gewone Ethernet ook wat mij betreft de voorkeur. Een gewone Ethernet verbinding is sneller, is minder gevoelig voor storingen en je genereert bovendien geen hoogfrequent in de ruimte.

Naast het streamen vanaf een eigen server kan de UnitiQute natuurlijk muziek streamen vanaf internet (internetradio) of vanaf een iPod. De UnitiQute gebruikt UPnP zodat de verbinding met een server, computer of NAS geen probleem zou moeten zijn. Ook voor leken op dit gebied geeft de handleiding genoeg hulp om snel een werkend systeem te creëren. Naast de netwerk voorzieningen is de Qute ook voorzien van een analoge (FM) en een digitale (DAB) tuner.

Opbouw

De vormgeving van Naim apparatuur is eigenlijk al jaren hetzelfde. Zwart is de kleur en er zijn, met uitzondering van de allerduurste lijn, eigenlijk maar twee formaten. De UnitiQute is smal en daardoor ook lekker onopvallend. Deze eenheid in vorm biedt doorgroei- en upgrademogelijkheden en dat is kenmerkend voor Naim. Apparatuur van jaren geleden is daardoor altijd te combineren met de nieuwste generatie. Een investering nu is dus ook over een aantal jaar nog heel bruikbaar.


De eindtransistoren en spanningsregelaars worden aan de onderkant van de print direct tegen het stalen U-profiel gedrukt.

De basis van een Naim apparaat bestaat uit een dik stalen U-profiel waarop alle printen en de transformator zijn gemonteerd. Dit U-profiel vormt een stabiel chassis en dient tegelijkertijd als koelprofiel voor de eindtransistoren en spanningsregelaars. Het U-profiel wordt vervolgens in een dik aluminium O-profiel geschoven waardoor een mooie solide en elegante behuizing ontstaat. Doordat beide profielen tegen elkaar worden geschroefd biedt het aluminium profiel nog wat extra koelcapaciteit voor het totale apparaat.

Voedingen

De UnitiQute is compact maar bijna een derde van het apparaat wordt desondanks nog in beslag genomen door een dikke ringkerntransformator. Naim besteed altijd extra veel aandacht aan dit onderdeel en beschouwt het als de basis voor ieder apparaat. Iedere sectie krijgt zijn eigen gelijkricht- en stabilisatieinrichting. In de UnitiQute is de voeding verdeeld in drie secties met twee 10.000uf/40V elco’s, twee 10.000uF/25V elco’s en één 47.000uF/16V elco. De eerste vier elco’s zijn voor respectievelijk de eindtrap en de analoge voorversterker. De laatste elco vlakt de spanning af voor het digitale deel van het apparaat. Lokaal, verspreid over de hele print, zijn vervolgens nog verschillende spanningsregelaars te vinden die iedere deelschakeling van een eigen gestabiliseerde voedingsspanningen voorziet. Sommige spanningsregelaars zijn aan de onderzijde van de print direct tegen het stalen U‑profiel geklemd zodat deze ruimschoots worden gekoeld.

De eindtrap bestaat uit een compacte push-pull trap met twee eindtransistoren per kanaal die eveneens tegen het U-profiel worden gedrukt. De aansturing van de eindtrap is helemaal discreet opgebouwd met SMD-componenten. De DAB tuner en de netwerkelektronica bevinden zich net als in de Uniti op aparte printkaarten boven de hoofdprint en worden ten dele niet door Naim zelf gefabriceerd. De assemblage en fabricage van de meeste onderdelen van Naim apparatuur wordt echter nog steeds door Naim zelf in de fabriek in het Engelse Salisbury uitgevoerd en dat is zo langzamerhand een unicum binnen de elektronica.

Luisteren

Het succes van een apparaat als dit valt of staat bij een logische en overzichtelijke bediening. Vanwege de vele functies is de UnitiQute net als de Uniti voorzien van een groot OLED display met een hoog contrast. De leesbaarheid (ook op afstand) is goed maar blijft natuurlijk toch enigszins beperkt (zeker voor mensen met een iets minder zicht op afstand). Het apparaat heeft zelf geen knoppen. Alleen als je op het Naim logo drukt wordt de audio gemute. De afstandsbediening werkt prima maar het blijft een klus om naar de gewenste track te scrollen. Naim apparatuur kan daarom binnenkot ook bediend worden met een iPhone of iPod Touch. De n-Stream app is binnenkort (helaas niet gratis) te downloaden in de iTunes store.


Screenshot van de n-Serve iPod App.

Naast de hoofdtelefoonuitgang op de voorzijde zit een tweede mini-jack aansluiting die een gecombineerde analoge en digitale ingang biedt voor het aansluiten van bijvoorbeeld een MP3-speler.
De verbinding met een server of NAS is snel gemaakt en de UnitiQute kan vervolgens met alle gangbare ongecomprimeerde en gecomprimeerde bestanden (ook lossless varianten) overweg. De ingebouwde Wolfson DAC kan bovendien 24‑bit/192kHz data verwerken waardoor ook hoge resolutie downloads in de best mogelijke kwaliteit kunnen worden weergegeven. Deze laatste optie is natuurlijk interessant omdat er steeds meer hoge resolutie downloads beschikbaar komen.
De Qute is voorzien van uitgebreid instelmenu waarin bijvoorbeeld iedere ingang en bron over een bereik van ±4dB kan worden geregeld. Je kan verder aangeven of je grote, kleine of geen luidsprekers gebruikt. Die eerste twee instelling verwijzen naar een EQ-instelling en daar houdt ik persoonlijk niet zo van. De laatste mogelijkheid is echter interessant omdat je zo de UnitiQute ook alleen als bron of voorversterker kan gebruiken. Naast een maximaal volumeniveau en een balansinstelling is de UnitiQute verder voorzien van een Loudness functie. Zo’n functie verwacht je niet op een serieus hifiapparaat maar Naim heeft deze functie enige intelligentie meegegeven. Zo werkt hij alleen in het lage tonen bereik en bovendien alleen op volumeniveaus van 0 tot 55 (het maximum is 100). Bij hogere niveaus werkt hij dus niet meer omdat hij dan, zo stelt Naim, niet meer nodig is. De loudness functie heeft tot taak de UnitiQute ook op lagere niveaus een volwassen geluid te laten produceren. Ik zou zeggen, probeer het en als het niet bevalt, zet je hem gewoon uit.




Luisteren

In de studio heb ik de UnitiQute geprobeerd met verschillende luidsprekers en het apparaat kan, ondanks zijn beperkte uitgangsvermogen, met een boel luidsprekers overweg. Net als de NaimUniti geeft de UnitiQute een lekker stevig fundament en dat is heel prettig. Ondanks mijn bedenkingen vooraf, is de Loudness functie zeker iets om te proberen. Met de Neat Petite, een luidspreker die soms wat dun kan klinken, werkt dat bijvoorbeeld uitstekend. Met andere luidsprekers is de combi wat minder goed. De AE22 vraagt bijvoorbeeld om wat meer power en vooral ook controle en daarin kan de Qute maar ten dele voorzien. De UnitiQute is klein maar zijn prestaties zijn absoluut meer dan dat. De Naim ontwerpers bezitten de gave apparatuur te ontwerpen met een rustig en neutraal maar tegelijkertijd ook detailrijk geluidsbeeld. Dat heb ik eerder bij Naim apparatuur gehoord en dat hoor ik nu ook weer in de UnitiQute. Ook qua muziekgenre is hij niet kritisch. Dus of u nu de nieuwste volledig akoestische Peter Gabriel plaat (“Scratch My Back”) of een oudere en meer elektronische vormgegeven plaat van hem beluistert, de UnitiQute is in beide gevallen een goede partner en levert een vol en warm geluidsbeeld met diepte en ruimte.


De UnitiQute in verschillende productiefases in de Naim fabriek in Salisbury

Conclusie

Met de introductie van de UnitiQute is een regelrechte concurrent van de eigen NaimUniti geïntroduceerd. Technisch zijn ze zeer verwant en ook qua voorzieningen lijken ze op elkaar. Als het ontbreken van een CD-speler voor u geen probleem is dan is de UnitiQute een aantrekkelijk alternatief voor de gewone Uniti. De UnitQute wordt verkocht als all-in-one apparaat maar ook als u op zoek bent naar een goed klinkende netwerkspeler met internetradio dan is de Qute het overwegen waard. Door de analoge en digitale uitgangen kan de Qute eenvoudig in een groter en zwaarder systeem worden geïntegreerd. De UnitiQute is ontwikkeld voor audioliefhebbers, door audioliefhebbers en dat is te horen. De UnitiQute is geen goedkoop apparaat maar zoals bij Naim altijd het geval is, is dit wel een investering voor jaren.


Prijs:
NAIM UnitiQute:  1950 euro

Aanvullende informatie:
Importeur:   
Latham Audio
Alphen (N-Br.)
Tel. 013 5082411
Websites :   
www.lathamaudio.nl
www.naim-audio.com


Gebruikte apparatuur:

Naim UnitiQute
Acoustic Energy AE22 monitors
PMC TB1S monitors
Neat Petite monitors
REL Q200 actieve subwoofer
Van den Hul Snowline luidsprekerkabels
Isotek Sirius aansluitblok
vM PFM2 lichtnetfilter


Productgegevens:
Soort: All-in-one audiospeler/versterker
Kleur: Zwart
Gewicht: 5,6 kg
Afmetingen: 87 x 207 x 314mm (hxbxd)
Afstandsbediening: ja
Aansluitingen in: analoog, digitaal coaxiaal, optisch, USB
Aansluitingen uit: preamp uit, digitaal
Compatibiliteit: Wav, Flac, MP3 (CBR/VBR), WMA, AAC, Ogg Vorbis, Apple Lossless
Netwerk: RJ45 Ethernet, Wifi
Vermogen: 2 x 45W in 4 Ohm / 2 x 30W in 8 Ohm