Arcam AVR-400 en BDP100


Eric de Boer | 23 mei 2011 | Fotografie Eric de Boer | Arcam

Als het gaat om de weergave van muziek en film vanuit één enkele set, zijn er in ons land diverse merken die daarin kunnen voorzien. Maar alle technische vooruitgang van de laatste jaren heeft veel vraag naar nieuwe apparatuur veroorzaakt en wie nu in de markt is voor een home theater receiver ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Veel merken komen met updates voor spelers en receivers, maar brengen ook vernieuwde apparaten op de markt. 

Zo ook het Engelse Arcam. Dit merk heeft de afgelopen jaren erg hoge ogen gegooid in audio/ videoland. Het succes van de zeer complete AVR600 receiver en de voor- eindcombinatie AV888/ P777 is niet voor niets zo groot, de apparaten zijn compleet en klinken ook nog eens goed. De iets goedkopere AVR500 receiver loopt ook als een trein als het gaat om verkopen, maar moet nu zijn meerdere erkennen in een opvolger met een wel heel erg aantrekkelijke prijs. Ik kreeg van importeur Audiac de nieuwste Arcam Home Cinema receiver mee naar huis om te testen: de AVR400 met daarbij de eveneens nog niet zo lang verkrijgbare BDP100 Blu-ray speler. Het blijkt dat Arcam niet heeft stilgezeten.


Van alle markten thuis?
Arcam heeft een zorgvuldig opgebouwde naam te verdedigen als het gaat om muzikale weergave. Het uit Cambridge afkomstige merk staat bij vele dealers en luisteraars bekend als zeer prettig om naar te luisteren. Maar ook de liefhebber van films of games kan al jaren bij de Britten terecht. Het begin was er al met de Dolby ProLogic receiver AVR100 en er werd steeds geïnnoveerd door het team van ontwerpers. De hierboven genoemde succesmodellen stonden dus ook model voor de nieuwe receiver van het merk. Voor de Blu-ray speler heeft Arcam veel onderzoek verricht alvorens hem op de markt te brengen. Het Westen heeft nu eenmaal flinke eisen als het gaat om goede beeldweergave in combinatie met even goed geluid. Dat de BDP100 audiofiel van opbouw is, zal niemand dan ook verbazen. Evenals de receiver, die toch veel goedkoper is dan de grotere AVR600.



De jongste receiver heeft dan ook tal van nieuwe onderdelen en features aan boord gekregen. Allereerst is er een flinke toroidale voeding die het toestel van de nodige stroom moet voorzien. De zeven eindversterkers leveren elk 90 Watt en in stereo krijgen de weergevers 120 Watt (8 ohm) per kanaal toegevoerd. De technieken van zowel de AVR600 als de AV888 processor stonden model voor de nieuwe video- en audioboards die de jongste home cinema versterker heeft meegekregen. Met natuurlijk ondersteuning van de laatste generatie decoderingen zoals Dolby TrueHD and DTS Master Audio of Dolby Volume. Maar liefst vijf HDMI ingangen (1.4a ondersteunend met ARC, CEC en 3D- en 24p doorvoer) zorgen voor de input van digitale videobronnen, maar de receiver kent ook nog eens meerdere analoge verbindingen voor videosignaal en kan deze upscalen. Er zit overigens maar één enkele HDMI uitgang op de AVR400, wat gebruikers van een scherm én een beamer noopt om een splitter in te zetten. Deze uitgang is wel voorzien van een Audio Return Channel optie, zodat het geluid van een aangekoppeld apparaat ook terug kan naar de decoders in de receiver. Nieuw in de receiver is de aanwezigheid van een usb-input met updatemogelijkheid. Updates moeten overigens wel door een dealer of de importeur worden uitgevoerd.

Verder is de uitgebreide receiver voorzien van zes analoge inputs en een losse meerkanaals ingang, een frontingang (3,5 mm jack of s/pdif), twee optische en vier coaxiale digitale ingangen. Een hoofdtelefoonuitgang is ook vertegenwoordigd. De netwerkaansluiting op de achterzijde is ook te gebruiken voor streamingtoepassingen. Hierbij zijn niet alleen WAV en MP3 bestanden ondersteund, maar ook het compressieloze FLAC. Een prima optie, zo lijkt. Verder worden WMA en MPEG4-AAC bestanden afgespeeld. DAB, FM en internetradio zitten aan boord van de AVR400, de signaal/ ruisverhouding ligt op 100 dB en de totale harmonische vervorming ligt onder 0,02% (-3 dB). Het gewicht verklaart de wat lagere prijs ten opzichte van zijn grotere broer, maar met ‘slechts’ 15 kilo is de AVR400 nog steeds geen kleintje. 



Ook de Blu-ray speler die het merk onlangs introduceerde mag er zijn als het gaat om mogelijkheden, afwerking en decoders. Met ruim zes kilogram gewicht en een flinke afmeting herbergt de speler een sterk gedempte behuizing en chassis om een Arcam-waardig loopwerk. Dat betekent dat er niet alleen naar de video-eigenschappen werd gekeken. De speler bezit een zeer korte, hoogwaardige signaalweg van de disc naar de uitgangen, dat via zeer luxe videoklokken loopt. De HDMI uitgang is 1.3a gecertificeerd en naast een meerkanaals analoge output is ook digitaal coaxiaal en toslink vertegenwoordigd. Een netwerkaansluiting voor BD-Live ondersteuning en een USB-ingang voor het afspelen van foto-, gecomprimeerde audiobestanden als MP3 of WMA en videocontent (AVI, WMV en XviD) vanaf een stick zitten eveneens aan de achterkant van de BDP100. Net als de AVR400 is de speler voorzien van een IEC netvoedings-ingang, wat het toepassen van ‘after market’ netsnoeren mogelijk maakt. Net als de receiver krijgt de Blu-ray speler een mooie overzichtelijke afstandsbediening meegeleverd die programmeerbaar is en een blauwe achtergrondverlichting heeft. Een meerkanaals analoge uitgang bezit de speler niet.



Het audio-gedeelte van de BDP100 verdient wat extra toelichting. Het gebruikte loopwerk van deze speler staat kwalitatief namelijk gelijk aan de beroemde cd-spelers van dit merk. Arcam gebruikte een 24-bit 192 kHz Delta-Sigma DAC (Wolfson Audio 8741) voor de signaalverwerking. Gecombineerd met het lineaire fasefilter van Bessel en een precisieklok in de speler krijgt ook audio vanaf een willekeurige digitale schijf genoeg aandacht van de technici van Arcam. De opgegeven signaal/ruisverhouding ligt op 110 dB, de totale harmonische vervorming (1kHz) op 0,002% en het analoge uitgangsniveau is 2,2 Vrms. Waar de AVR400 een stroomverbruik van gemiddeld 100 W heeft, ligt dit voor de speler op een nette 30 Watt. Beide apparaten verbruiken in de stand-by modus overigens maar 0,5 W, iets waar milieubewuste gebruikers vast en zeker blij van worden. De gehele afwerking van de speler (en de versterker) is netjes, de aansluitingen zijn van prima afwerking en ook de afstandsbediening voelt goed aan.

De Setup

De setup van beide apparaten is kinderspel. Na het uitpakken plaats ik de nieuwe apparaten op mijn Spectral meubel en verbind ik de speler en de receiver met mijn Panasonic NeoPDP televisie middels twee OxyPure OXYV1202 HDMI-kabels. Ter stroomvoorziening dient een PS Audio Quintet met Cassiopeia stroomkabels. Mijn weergevers bestaan uit een combinatie van Goldenote Reale voorluidsprekers, een Dali center speaker, Monitor Audio surround speakers en JBL voor de laagste tonen. De analoge verbindingen geschiedden middels InAkustik Exzellenz kabels en de voorluidsprekers werden verbonden met een Referentz kabel van het Duitse merk. De rest van de gebruikte set staat onderaan deze recensie vermeld. De AVR400 heeft een automatisch instelmenu zoals die ook op eerdere receivers van dit merk te vinden zijn. De overzichtelijkheid is groot en wie er niet uit komt heeft ook nog eens een gemakkelijke handleiding op papier.

De inmeetmicrofoon meet lang maar vrij nauwkeurig en de gebruiker wordt ook nog eens gevraagd om deze instellingen na te lopen en te bevestigen. Ingangen kunnen vervolgens simpel worden geconfigureerd en de AVR400 staat al vrij snel speelklaar. Zo ook de BDP100, die een nog simpeler menu kent. Het valt me overigens wel op dat zowel de receiver als de Blu-ray speler vrij traag reageert op de afstandsbediening. Zeker in het instelmenu van de receiver, waar het apparaat bij het toekennen van een audiosignaal aan een bron of het wijzigen van de naam wel heel erg lang moest nadenken.



Na een flinke inspeelperiode was ik volkomen gewend geraakt aan de bediening van de Arcam set. Enige waarschuwende woorden voor bezitters van Panasonic televisies zijn wel op hun plaats, want Arcam’s AVR400 heeft dezelfde IR-code als dit merk. De tv uitzetten resulteert dus in het uitzetten van de set en vice versa. Dit kan wel eens hinderlijk werken. Al vrij snel werd duidelijk dat de Arcam legio mogelijkheden heeft die makkelijk te gebruiken zijn. Zo is de lip sync goed in te stellen (handig voor het gelijklopen van beeld en geluid bij een platte televisie of beamer). Radio luisteren is ook geen enkel probleem, zowel vanaf internet als over de antenne-aansluiting. 



Waar Arcam met deze nieuwe receiver ook in voorziet is een streamingfunctie. Via het display of de televisie is het benaderen van mijn NAS een peulenschil voor de Arcam. Er kan worden geselecteerd op genre, artiest, album en nummer. Helaas gaat het scrollen door de albums wat traag en een zoekfunctie of een Arcam App bestaat er (nog) niet. Daarbij valt het uiterlijk van de grafische interface wel heel erg tegen. Kale informatie verschijnt op de televisie, zonder enige opsmuk, uitgebreide informatie of albumart. Een beetje een gemiste kans, want in deze prijsklasse zijn er meer kapers op de kust die streaming audio uitgebreider weergeven. Wel kunnen bezitters van Apple producten de PlugPlayer App downloaden die de interface overneemt en naast de GUI van de Arcam werkt. Gelukkig leest de AVR400 wel FLAC-bestanden uit en de weergave is vrij netjes te noemen. Het nummer The Beat Hotel van Allan Taylor klinkt over de Arcam receiver netjes en vrij drukvol, de plaatsing van de stem waar deze hoort en het laag lichtjes aangezet. De set haalt het niet bij mijn eigen Squeezebox Touch in combinatie met de Metrum Acoustics en mijn Eastern Electric MiniMax Tube DAC, die na de multitest mijn woning niet meer mocht verlaten. Maar de weergave is netjes in orde.

Over op cd. De Blu-ray speler van Arcam kan zowel via hdmi als analoog of digitaal het pcm-stereo geluid naar de versterking toebrengen. Er heerst wel een klein verschil tussen de hdmi- en de analoge doorvoer, want over hdmi is de ‘direct’-schakeling niet te benaderen en wordt de subwoofer ingeschakeld. Analoog verbonden bood de speler ook net een beetje meer lucht in de weergave en kwamen fijndynamiek en stage meer naar voren dan digitaal verbonden. Met het jongste album van Duffy in de speler laat de set een heldere klank horen die vrij sprankelend te noemen is. Van enige warmte is geen sprake, de set is eerder analytisch van klankkarakter. De percussie in de track My Boy lijkt qua hoge tonen iets te zijn aangezet ten opzichte van de rest van het geluid, maar niet storend. De stem van de jonge zangeres wordt prima afgebeeld en is erg herkenbaar. 



Blu-ray erin dan maar. Want dat zal toch één van de belangrijkste aankoopargumenten voor elk van de twee componenten zijn. Na het laden van de verplichte waarschuwingen op de blauwe schijf – dit is helaas niet te omzeilen - geeft de speler een heldere menukeuze van de geladen film Vinyan weer. Deze vervreemdende thriller van Fabrice du Welz uit 2008 is duister en beklemmend opgenomen en dat geeft de Arcam set prima weer. Ik kan ondanks de vele donkere momenten geen slepende of storende artefacten in het weergegeven filmbeeld ontdekken. Dat de beeldchips van beide apparaten prima in orde zijn, bewijst het omschakelen tussen een directe verbinding tussen tv en speler en het doorlussen via de home theater receiver. Klanktechnisch is de set ook prima in orde als het gaat om filmweergave. Alle effecten worden goed weergegeven over mijn meerkanaals luidsprekeropstelling. Ook de tweekanaals omzetting naar surround (bij televisiekijken bijvoorbeeld) is prima. 

De Blu-ray disc van het concert dat Emerson, Lake & Palmer in 1997 gaven in Montreux kent eveneens een prima weergave. Zowel qua geluid als qua beeld. Elk zweetdruppeltje op de behaarde armen van de musici wordt scherp afgebeeld en het geluid van het concert is voorbeeldig te noemen. De Arcams geven dit dan ook zonder toevoeging van enige kleuring weer. Hoewel de automatische inmeting van mijn luidsprekers en akoestiek tijdens de setup van de AVR400 vrij goed was heb ik toch de keuze om (bijvoorbeeld) de laagweergave tijdens het afspelen snel te wijzigen. Dat upscalen naar 1080 progressieve beeldlijnen voor de set ook geen enkel probleem is bewijst de dvd van Katie Melua met het Stuttgart Philharmonisch Orkest. Deze dvd is opgenomen tijdens het Jazz Open in 2009 en wordt door de set, ondanks veel wisselingen van kleuren, verlichting en camerastanden, keurig naar mijn beeldscherm gebracht.

De eindstreep

Al met al heeft Arcam met deze twee componenten meer dan prima apparatuur op de markt gebracht. De BDP100 Blu-ray speler is niet alleen voor filmweergave erg sterk, maar ook voor het weergeven van muziek in de stijl die Arcam al jaren voert. Hoewel de afstandsbediening van de speler (en de receiver) goed van uitvoering en kwaliteit is, wilde het bij mij thuis nog wel eens voorkomen dat de speler niet of erg traag reageerde op het ontvangen signaal. Enig geduld is dus wel een must bij de bediening. Even snel het apparaat opstarten en een filmpje kijken is er niet bij. Daarnaast had Arcam een breder publiek kunnen bedienen met een meerkanaals analoge uitgang op de speler.

Maar kwalitatief is de speler zeker de moeite waard en de fervente filmkijker zal in de BDP100 een prima partner vinden. De AVR400 receiver van het merk is zeker een prima aanwinst voor de Britten. Want alle decoders zitten aan boord, de niet veeleisende streamingliefhebber wordt op zijn wenken bediend en de kwaliteit van vooral home cinema is prijzenswaardig. Het gebruiksgemak van de receiver is groot en de afwerking deugt prima. Dat de componenten uit verschillende productielijnen komen is overigens wel te zien aan de afwijkende kleur zilver van de twee componenten. Klein detail maar toch wel jammer. Ik denk dat de echte thuisbioscoopfanaat meer heeft aan de zwaarder uitgevoerde AVR600 als het gaat om uitgangen, maar ik zou met de AVR400 prima kunnen leven voor home cinemaweergave. Nog even de puntjes op de spreekwoordelijke i als het gaat om reactiesnelheid (van onder andere de afstandsbediening en het inlezen van discs) en ik durf deze componenten als ‘budget high end’ aan te duiden.

Prijzen:
Arcam AVR400, verkrijgbaar in zilver en zwart: 2199 euro
Arcam BDP100, verkrijgbaar in zilver en zwart: 1498 euro

Meer informatie: www.audiac.nl

Gebruikte apparatuur:

Analoog:

Goldenote Piccolo mkIIGoldenote B5 mkII Titanium armLyra Dorian MC

Digitaal:

Arcam BDP100 Blu-ray spelerDenon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerkMetrum Acoustics Nos Mini Quad DACEastern Electric MiniMax Tube DACIcidu RouterQnap TS-219 NAS/ 2x WD Caviar Green Eco 1,5 TBLogitech SqueezeBox Touch/ SBooster upgrade

Versterking:

Denon AVR-3803Arcam AVR400Blacknote DSA-150 SignatureGoldenote Phono2 mkIII met externe Goldenote PSU

Luidsprekers:

Goldenote Reale Dark WengéMonitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrelsDali Suite 0.7CJBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)


Stroomvoorziening:

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokkenKemp QA plugSupra, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabels

Kabels:
Audio Selectief, Goldenote, InAkustik, Ixos en OxyPure PGV InterlinksICIDU netwerkbekabelingQed, W&M en InAkustik luidsprekerkabels
Overig: 
Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA Cones en Nutters Audio dempers/schotelsDe Mat van ArtSpeakSoundCare SuperspikesSpectral meubelOmniMount wandbevestiging