REVIEWSonos

Review: Sonos Beam

Jan Karssen | 11 november 2019 | Sonos

SAMENVATTING

Op zoek naar een compacte functionele soundbar die ook muzikaal goed uit de verf komt, neem dan gerust de Sonos Beam in overweging. Gezien de brede inzetbaarheid als soundbar met alle bijbehorende functionaliteit, is de prijsstelling van de Beam scherp te noemen. Wil je klankmatig meer en heb je voldoende ruimte tot je beschikking dan is de grotere Playbar een betere keuze.

PLUSPUNTEN

  • Met recht een compacte en functionele soundbar
  • Dankzij spraakbediening veel slimme extra functies
  • Eenvoudig te installeren
  • Populair warme sound
  • Gunstige prijs-prestatieverhouding

MINPUNTEN

  • Trueplay laat zich lastig configureren
  • Klankmatig prima, maar je moet er wel van houden

Sonos gooide jaren geleden hoge ogen met de krachtige Playbar, een soundbar met maar liefst 9 ingebouwde speakers. In de zomer van 2018 verscheen ook de Sonos Beam, een aanzienlijk kleinere, maar ook stukken toegankelijker geprijsde soundbar van de Amerikanen. Hoe zijn de prestaties van de Sonos Beam?

Soundbars

De soundbar wordt breed omarmd als een praktische oplossing voor een hedendaagse geluidsinstallatie en is daardoor terug te vinden in menig woon- of slaapkamer. Dat men vaak kiest voor deze oplossing laat zich eenvoudig verklaren. Met een relatief compact apparaat en een minimum aan kabels verbeter je immers niet alleen het geluid van je flatscreen televisie, maar stream je vandaag de dag net zo makkelijk je muziek direct vanaf je smartphone de desbetreffende ruimte in.

Sonos mag zich tot op heden marktleider in multiroom-audiosystemen - of netwerk-audiosystemen - noemen. Begin 2013 werd de nog immer populaire Playbar geïntroduceerd, welke is voorzien van maar liefst 9 speakers. De speakers en techniek van de Playbar worden ondergebracht in een 90 centimeter brede balk, die in bepaalde woon- en leefsituaties toch wat groot uitvalt. In 2017 werd de Sonos range uitgebreid met de veel rechthoekigere Playbase, die gelijktijdig de functie van tv-standaard vertegenwoordigdt. Met de komst van de veel kleinere Beam - 65 cm breed, 10 cm diep en net geen 7 cm hoog – lijkt Sonos voor iedereen een oplossing in huis te hebben.

Sonos Beam

Qua volume en gewicht (2,8 kilo) is de Beam ongeveer de helft van een Playbar. Of zoals Sonos het zelf verwoordt: de Beam is de slimme compacte soundbar voor tv, muziek en meer, die hoe je ook woont altijd past. De Beam is geoptimaliseerd voor kleine tot middelgrote kamers (ca. 30 m²), terwijl oudere broers Playbar en Playbase de capaciteit hebben om veel grotere ruimtes te vullen.

Met de Sonos sound en gebruiksfilosofie zijn we inmiddels wel bekend en daarom hebben we naast de weergavekwaliteiten vooral gekeken naar de slimme functies van de Beam.

In de behuizing van de Beam bevinden zich vijf luidsprekers, waarvan centraal in het midden één tweeter. De andere vier zijn in verband met de beperkte ruimte ovale fullrange drivers, waarvan twee naar voren gericht en aan weerszijden schuin in iedere hoek één. Om de Beam zonder te oversturen zoveel mogelijk laag te laten weergeven, maakt men gebruik van 3 passieve radiatoren.

Bedienen kan voortaan ook via spraakbediening, welke tot stand komt via maar liefst vijf strategisch geplaatste microfoons. Deze groot bereik-microfoons moeten er voor zorgen dat je op hogere volumes nog steeds kunt communiceren met de Beam. Wij kwamen daarbij tot de ontdekking dat op een hoger geluidsniveau de commando's beter doorkwamen van bovenaf (staand), dan zittend vanuit een stoel of liggend vanaf de bank.

Eenvoud troef

Sonos heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van installatie- en bedieningsgemak. En dat is in het geval van onze in het wit uitgevoerde Beam niet anders. De kunststof behuizing en constructie komt overeen met die van de Playbase. Slechts 2 kabels zijn er nodig om de Beam tot leven te wekken; een HDMI-kabel die op de HDMI ARC-ingang (Audio Return Channel) van je televisie wordt aangesloten en natuurlijk de kabel naar het stopcontact. Beschikt de tv nog niet over ARC, dan is er de uitwijkmogelijkheid naar het optische adapterkabel. Naast WiFi is er uiteraard een ethernetpoort aanwezig en wordt er Apple AirPlay 2 ondersteund.

Rappe app

Met behulp van de Sonos-app doorloop je in een rap tempo alle stappen om de Beam toe te kunnen voegen aan een nieuwe of bestaande setup. Zo maakt bijvoorbeeld de combinatie van een Beam met tweemaal een Sonos One de weergave van surroundsound (Dolby 5.1) mogelijk. Tijdens het instellen verschijnt onder andere de procedure Trueplay, waarbij de Beam via testtonen tracht om het geluid in relatie tot de ruimte te optimaliseren. Het is daarbij de bedoeling dat je al zwaaiend met je smartphone in de betreffende ruimte deze testtonen opvangt. Je zou dit ingebouwde room correction kunnen noemen, maar heel nauwkeurig is het niet. We hebben achteraf deze stap van het instelproces dan ook meerdere malen opnieuw uitgevoerd. En om heel eerlijk te zijn vonden we de Beam zonder Trueplay beter klinken, waarover later meer.

Slimme bediening

De Beam laat zich vanzelfsprekend bedienen via dezelfde Sonos-app, waar zo'n beetje iedere muziek- en contentgerelateerde service in onder gebracht kan worden. Daarnaast is er de aanraakbediening boven op het apparaat zelf, bestaande uit volumeregeling en de gecombineerde play-/pause-/standby-toets. Tevens zien we daar de mogelijkheid tot het in- en uitschakelen van de microfoon, oftewel de aanwezigheid van spraakbediening. En dat is nou precies de functionaliteit die de Beam tot een slim apparaat maakt. De Sonos-app accepteert een tweetal spraakservices, namelijk Google Assistent en Amazon Alexa, waarbij de Assistent sterk in het voordeel is omdat er dan in het Nederlands met de Beam gebabbeld kan worden. Sowieso bestaat er voor Alexa een extra gebruiksdrempel (er is een Engelstalig account voor nodig), omdat officieel de spraakservice nog niet beschikbaar is voor onze regio (aldus melding van Apple iPhone). Eventueel kan er als alternatieve spraakbediening - via het eerder benoemde AirPlay 2 - middels Siri van Apple gecommuniceerd worden.

Is de Google Assistent eenmaal actief, dan kunnen er in combinatie met Google Home meer praktische zaken via de Beam afgehandeld worden. In het geval van onze testomgeving betrof dat de bediening van Philips Hue-lampen en het aansturen van Luxaflex Powerview raambekleding.

Sound

Voordat we dieper ingaan op de weergavekwaliteiten van de Beam is het goed om te weten dat in de Sonos app onder het kopje 'Sound' diverse instellingen te vinden zijn die het geluid sterk kunnen beïnvloeden. Zo vind je in de app achter het submenu EQ de mogelijkheid om naar wens Bas en Treble (bij) te regelen in combinatie met een aparte Loudness setting, waarvan laatstgenoemde standaard ingeschakeld is. Ons advies is om in eerste instantie alles op neutraal te zetten en met name de Loudness uit te schakelen. Deze blijkt in de praktijk eigenlijk alleen van toegevoegde waarde op een laag volume.

Daarnaast is er het eerder benoemde kalibratie- en optimalisatieproces Trueplay. Om het op waarde te kunnen beoordelen hebben we het proces meerdere malen doorlopen met telkens een wisselende uitkomst. In de beide ruimtes (woon- en slaapkamer) waar de Beam getest werd is Trueplay daarom uiteindelijk maar uitgeschakeld.

Sonos Beam - als soundbar

Gedurende onze testperiode hebben we met veel plezier diverse Netflix-series en films versleten. Dialogen komen natuurlijk over en de weergave van ruimtelijke effecten staan in verhouding tot wat er daadwerkelijk in beeld wordt weergegeven. Je hebt in ieder geval geen moment het idee dat het geluid van het apparaat wegloopt. Bovendien lukt het de Beam om bij film en tv een lekker in het gehoor liggend laag te produceren, wat ook op een hoger volume strak blijft. Maar verwacht geen aardverschuivingen, daarvoor is toch echt een aparte subwoofer nodig.

Sonos Beam - als luidspreker

De voornaamste reden dat we de Beam qua EQ-instellingen telkens neutraal in hebben gesteld is omdat dan de verschillen in de diverse muziekstijlen beter hoorbaar bleken. Zo komt de wat dunner geproduceerde jaren '80-muziek verrassend goed tot zijn recht. Muziek van nu heeft nogal eens de neiging om te gaan overheersen in het laag. Verwacht wanneer je in luisterpositie gaat zitten echter geen brede stereoscheiding of podium, daarvoor is de Beam simpelweg net te smal. Qua ruimtelijkheid en dynamiek liggen de prestaties echter op bovengemiddeld niveau. Helemaal naarmate er wat luider gespeeld wordt, want dan komen de details ook beter naar voren. 

Conclusie

Ben je op zoek naar een compacte functionele soundbar die ook muzikaal goed uit de verf komt, neem dan gerust de Sonos Beam in overweging. Gezien de brede inzetbaarheid als soundbar met alle bijbehorende functionaliteit, is de prijsstelling van de Beam scherp te noemen. Wil je klankmatig meer en heb je voldoende ruimte tot je beschikking dan is de grotere Playbar een betere keuze. In een ruimte tot maximaal 30 m² ben je met de Sonos Beam echter prima bediend.

Sonos Beam
€ 449 | www.sonos.nl
Beoordeling: 4 / 5

Opbouw:
Geluidskwaliteit: 4 uit 5
Bouwwijze: 4 uit 5
Functionaliteit: 5 uit 5
Afwerkingsniveau: 5 uit 5
Prijs-prestatie: 4 uit 5


EDITORS' CHOICE