Review: Bowers & Wilkins 705 Signature

SAMENVATTING

Ook de 705 bewijst dat je met de 700 Signature Series van Bowers & Wilkins echt iets speciaals in huis haalt. Het is klankmatig een verbetering ten opzichte van de 705 S2. Of dat voor jou het prijsverschil van 750 euro per paar rechtvaardigt zal moeten blijken uit een eventuele luistersessie bij de dealer, nu dat weer kan!

PLUSPUNTEN

  • Snelle en uitgebalanceerde weergave
  • Veel textuur in midden en hoog
  • Presteert goed op laag en hoog volume
  • Prachtige afwerking
  • Goed fundament voor het formaat speaker

MINPUNTEN

  • Jumpers tussen de terminals niet ideaal
  • Vingerafdrukmagneten

Na eerder de vloerstaander aan de tand te hebben gevoeld wordt het hoog tijd de kleinere 705 Signature op de pijnbank te leggen. Het gaat om een speciale uitvoering van de 700-series van het in Worthing gevestigde Bowers & Wilkins. Speciaal aan de buitenkant, want met een mooie ebbenhouten fineer, schitterend gepolijste blanke lak, een zilverkleurige ring om de midlaag unit en een zilveren grille voor de tweeter die bovenop de behuizing is gemonteerd. En ook speciaal aan de binnenkant, want het wisselfilter is onderhanden genomen. Presteert de kleinere Signature op hetzelfde niveau als de grote vloerstaander?

Een poosje geleden kondigde Bowers & Wilkins de 700 Signature serie aan bestaande uit een boekenplank model, de nu gereviewde 705 Signature, en de eerder door mij gereviewde 702 Signature vloerstaander. De 700 Signature-series is zoals ik bij de 702 Signature review al aangaf geen nieuwe iteratie van de 700-lijn, maar meer een Special Edition. Dat is ook meteen de reden dat niet de kleinere vloerstaander en kleinere boekenplankmodellen het Signature label meekrijgen. De Britten hebben alleen de beste speakers uit de bestaande 700 Series verder onder handen genomen voor deze speciale uitgave en dat zijn de modellen met de tweeter on top.

Speciaal van binnen

Als je de specificaties van de 705 S2 en 705 Signature naast elkaar legt zie je dat het identiek is. Hetzelfde frequentiebereik, dezelfde harmonische vervorming, hetzelfde gewicht et cetera. Ook de welbekende Continuum-driver is weer van de partij, die in tegenstelling tot in de vloerstaander ook het laag voor diens rekening neemt. En ook de geheel ontkoppelde carbon dome tweeter met een breakup-frequentie van maar liefst 47kHz voor een stressvrij geluid in juist het hoorbare bereik is bovenop de 705 Signature gemonteerd. Daar valt dus, op die prachtige kleur na, niets anders te ontdekken. De vernieuwing is beperkt tot kleine, maar zeer belangrijke onderdelen die zijn verbeterd waardoor er toch wel een andere speaker staat te spelen dan de 705 S2. Voor de exacte specificaties en meer informatie verwijs ik je dan ook graag naar de website van Bowers & Wilkins.

Wisselfilter

Wat ervoor zorgt dat de 705 Signature een streepje voor heeft op de 705 S2 is het aangepaste wisselfilter. De Signature serie heeft daarvoor aanpassingen aan de bypass condensatoren ondergaan in de vorm van betere Mundorf-varianten. Ook zijn er grotere koellichamen gemonteerd voor een betere temperatuurregulering. De wijzigingen aan het wisselfilter en daaraan gekoppelde andere tuning bleken in de 702 Signature dermate grote veranderingen met zich mee te brengen waardoor het niveau van een toch al goede speaker enorm werd verbeterd. En het mag dan ook geen verrassing zijn dat dat bij de 705 Signature ook het geval is.

Speciaal van buiten

De Signature serie is, gelukkig voor de besluitelozen onder ons, slechts in een enkele kleurstelling verkrijgbaar. Bowers & Wilkins noemt de afwerking zelf ‘Datuk Gloss’. De kleur laat zich kenmerken als ebben. De houten fineer is in hoogglans afgelakt en de nerf wordt daardoor bijzonder mooi benadrukt. Of het erg is dat de Signature er maar in een enkele kleurstelling is, zal vooral een kwestie van persoonlijke smaak zijn. Ik vind ze zelf erg mooi en deftig en ze glanzen je tegemoet. Op de achterzijde pronkt nog een speciaal typeplaatje.

Het is een schitterende laklaag en dito fineer. Daarbij is de zwarte tweeter on top met zilverkleurige grille erg mooi en de zilverkleurige ring rondom de midlaag unit maakt het erg chique. Feit is wel dat je er van moet houden.

Matching met de versterker en matching met persoonlijke smaak

Tijdens de reviewperiode heb ik de 705 Signature, net als de 702 Signature, op een drietal versterkers uitvoerig beluisterd. Ik begon met mijn vertrouwde Anthem MRX 720. Met 2 x 140 Watt bij 8 ohm en 2 x 170 Watt bij 6 ohm in stereo is het zeker geen slapjanus. Maar desalniettemin toch net wat tekortkomend in de aansturing van de B&W’s. Klonk het slecht? Nee op laag tot middelhoog volume zeker niet, maar het kan wel wat beter.

De 705 Signature zijn iets lastiger aan te sturen dan de vloerstaanders en met de vloerstaanders had de Anthem het soms echt lastig. Na dit te hebben aangekaart bij B&W werd een Rotel RA-1592 voor me geregeld, nu primair dienst doende als eindversterker achter de Anthem. Dat ging al een stuk beter. Er was meer controle op hogere volumes, het laag werd veel strakker en de stereospreiding nam een tikkie toe. Ook kwam het geluid wat beter los van de speaker. De weergave is dieper, breder en meer ‘3D’ geworden gedurende de inspeelperiode.

Wat ik net als bij de vloerstaanders heb gedaan is de standaard metalen jumpers vervangen voor homemade jumpers van een stukje AudioQuest SLiP 14/4 en vergulde spades. Dat maakt ook alweer behoorlijk verschil en het was allemaal wat meer in balans.

De laatste paar weken van de reviewperiode heeft de Denon PMA-A110 dienst gedaan als (eind)versterker in mijn setup en de combinatie van deze Denon met de Signatures was wat mij betreft de beste van de afgelopen periode. Die versterker heeft wel een stukje minder vermogen dan de Rotel, maar het matchte net wat lekkerder. Want zo klonk het hoog en midden net wat verfijnder in combinatie met de Denon naar mijn mening. Alsof er een ruw randje werd weggeslepen. Nog wel net zo sprankelend en uitgesproken als daarvoor, maar alsof de facetten van een ietwat te ruwe diamant net wat beter gepolijst waren. Het sprak me net wat meer aan en zorgde ervoor dat ik nog langer naar de speakers kon luisteren. En dan is dit maar weer een specifieke combinatie van speakers met versterker zonder te hebben gewisseld met speakerkabels of zonder aanwezigheid van een powerconditioner. Alles in je keten heeft immers invloed op de weergave. Feit is wel dat de Signatures het állemaal laten horen, wat je aan het doen bent en aan het wijzigen bent in je setup. Ze zijn behoorlijk nauwkeurig. De 705 Signatures zijn mogelijk zelfs nog wat preciezer in hun weergave dan de vloerstaanders.

Oordeel

De 705 Signature, die qua beleving erg overeen kwam met de 702, heeft me desalniettemin erg verbaasd, toch vooral ten opzichte van de vorige 705. Je kunt het je nauwelijks voorstellen hoeveel verschil een (deels) ander wisselfilter kan maken. De 702 Signature omschreef ik als een speaker die je aandacht volledig opeist en dat is met de kleinere 705 Signature niet anders. Het is een speaker die mede door de looks, maar vooral door de geluidskwaliteit volledig de aandacht opeist. 

Het laag is, hoe kan het ook anders, iets minder diep dan bij de vloerstaander. Maar vergis je niet, in een niet al te grote ruimte komt de monitor veel beter tot zijn recht dan de vloerstaander en het is dan ook vooral een kwestie van een logische keuze maken voor welk model je gaat.

De weergave laat zich kenmerken door het snelle en precieze karakter en de vrij neutrale tuning. Wel met een uitgesproken middengebied, maar niet te dik aangezet en met het betere filter en de nieuwe tuning is het echt allemaal keurig in balans.

Kortom, ook de 705 bewijst dat je met de 700 Signature Series van Bowers & Wilkins echt iets speciaals in huis haalt. Het is klankmatig een verbetering ten opzichte van de 705 S2. Of dat voor jou het prijsverschil van 750 euro per paar rechtvaardigt zal moeten blijken uit een eventuele luistersessie bij de dealer. Ik beveel je zo’n sessie dan ook van harte nu de huidige coronamaatregelen dat weer toelaten. Wat mij betreft is het die prijssprong écht waard.

Bowers & Wilkins 705 Signature
€ 3000 per paar | www.bowerswilkins.com
Beoordeling 5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE