Review Bowers & Wilkins PI7: een nieuw niveau in design

SAMENVATTING

De PI7 is echt gericht op mensen die van de B&W sound houden. Die graag dat muzikale avontuur durven aan te gaan. Die verder kijken dan een prijs, maar ook de waarde in toegevoegde functionaliteit zien. Het is voor jou, als jij zoekt naar een draadloze in-ear die het beste van audiotechnologie combineert met topdesign. Als B&W nu ook nog een bijpassend telefoon hoesje, ring, armband en dasspeld maakt, dan is de B&W look compleet.

PLUSPUNTEN

  • 24-bit high res audio
  • Design & details
  • B&W sound in zakformaat
  • Toegepaste functionaliteit

MINPUNTEN

  • Nog geen bijpassend smartphone hoesje of dasspeld met B&W design

Iets meer dan een jaar geleden hadden we de PI4 van het Engelse Bowers & Wilkins in handen. Die stelde ons niet teleur. Maar dat stuk kabel in de nek vonden we toch jammer. Nu hebben we het nieuwste topmodel in handen, de B&W PI7. En als wij Bowers & Wilkins mogen geloven, stopt hier je zoektocht naar de beste draadloze in-ears.

Bowers & Wilkins PI7: volledige draadloze in-ear hoofdtelefoon

Nadat onze review van de B&W PI4 online kwam, heeft het Engineering team van B&W er geen moment over getwijfeld. Ze gingen aan de slag met onze feedback. Het management sloot het Engineering en Design team voor enkele maanden op. Om ervoor te zorgen dat het team optimaal presteerde, werden ze op een streng dieet gezet. Alleen maar proteïne shakes en cocaïne. Daar blijven ze wel scherp van.

Natuurlijk is dat complete onzin, want we zaten in lock down en proteïne shakes zijn niet aftrekbaar van de belasting. Maar als we dan de B&W PI7 zien en kijken naar het product dat B&W heeft afgeleverd, dan vult dat ons hifihart met trots. Om dit voor elkaar te krijgen, terwijl de wereld eigenlijk even stil staat. Daar worden wij blij van. Ook van de afkorting trouwens. PI staat namelijk voor Personal Immersion.

Bowers & Wilkins PI7: Sound by Design

Of design by sound? Misschien wordt het duidelijk als we een paar voorbeelden geven. Bowers & Wilkins heeft namelijk gekozen voor een aanpak die synergie ademt. Vrijwel ieder stukje aan technoogie of geluid aan de in-ears,  is een stukje engineering dat ook direct bijdraagt aan het design. De grijze kleur van de body komt overeen met de kleur van de eartips. De rvs mini roosters aan de zij- en bovenkant corresponderen met de touch-knop aan de buitenkant. Zelfs de oplaadpunten aan de binnenkant hebben een symmetrie waar we blij van worden.

Het laat zien dat het team achter de PI7 echt over het geluid, de technologie en de het verwerken in het design hebben nagedacht. Die lijn wordt doorgetrokken naar de opbergdoos (tevens oplaadstation) waar de in-ears in zitten.

Het geheel heeft zo een sterke indruk, dat het ons doet denken aan een scène uit American Psycho. In deze scène zit Christian Bale aan een vergadertafel en worden de visitekaartjes met elkaar vergeleken. Dit eindigt in een contest om te kijken wie de grootste heeft. Christian Bale heeft net een nieuw visitekaartje, maar als hij het kaartje van “Paul Allen” ziet, dan trekt hij wit weg. Hij krijgt een knoop in zijn maag en is zo onder de indruk van het kaartje van “Paul”. Niet alleen Christian Bale, maar ook de andere mannen die aan de tafel zitten. Deze scène speelde bij ons door het hoofd, maar dan met draadloze in-ears. Bale laat vol trots zijn nieuwe Samsung Galaxy buds zien. De kerel tegenover hem trekt de Apple AirPods Pro uit binnenzak. Naast hem wordt er een Klipsch tevoorschijn getoverd. Maar dan, als laatste, komt er een icoon. Een naam waar design en hifi kwaliteit al jaren aan verbonden zijn. Daar wordt op tafel de B&W PI7 neergelegd. En iedereen in de kamer is stil.

Bowers & Wilkins PI7: onder de motorkap

Dat het design gekoppelde en vertaalde technologie en engineering is, dat is natuurlijk prachtig. Maar wat heeft het team achter de B&W PI7 dan allemaal verwerkt? En wat kan je verwachten op het gebied van audio? We lopen de aspecten even langs.

Als eerste dient genoemd te worden 24-bit audio, dankzij de chipset en aptX ondersteuning. Dus je hebt draadloze in-ears die ook echt hoge resolutie kunnen weergeven. Dat klinkt geweldig, maar dat is eigenlijk ook wat we van Bowers & Wilkins verwachten. Toch? Maar om het ook echt voor elkaar te krijgen, zodat je een flac bestand kan luisteren, moet je goed je best doen. Er zijn namelijk maar weinig merken die dat echt voor elkaar krijgen. De B&W PI 7 maakt gebruik van twee drivers. Een traditionele driver en een armature tweeter. Dit concept is bij ons bekend want er zijn meer merken die dit doen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze daardoor op een hoog niveau audio kunnen weergeven. De audiokwaliteit wordt beter en hiermee kan Bower & Wilkins ook die kwaliteit waarborgen. Verder zien we vier microfoons voor de Active Noise Cancelling en twee voor spraak. Die zitten prachtig weggewerkt achter de mini roostertjes. Draadloos betekent een accu. Maar de oordopjes van de PI7 zijn vrij compact qua formaat. Toch hebben ze het voor elkaar gekregen dat je vier uur kan luisteren. In de oplaaddoos zijn ze snel opgeladen en dat kan je vier keer doen, voordat de case-accu ook leeg is.

Er is echter een ding waar moderne audioproducten door vallen of juist succesvol zijn: software! Die sterke backbone in de sofwarematige ondersteuning zagen we ook al terug bij de PX5 en de PX7. De Bowers & Wilkins applicatie zorgt voor uitgebreide mogelijkheden en het instellen van je PI7. Maar in de applicatie viel ons iets op. Toen wij controleerden of we de laatste firmware updates hadden, zagen we niet één maar twee versies van firmware. 1 was voor de in-ears en de andere voor de case. Dat is vrij bijzonder. Evenals de 3.5 mm kabel die verloopt naar USB-C. Deze kabel wordt standaard bijgeleverd. Bowers & Wilkins hebben namelijk een stukje technologie in de case verwerkt waardoor audio re-transmission mogelijk is. Dan heeft dat opsluiten en al die coca...euh proteïne shakes toch een unieke feauture opgeleverd. Het is namelijk mogelijk om een analoge of digitale bron op de case aan te sluiten. Dit doe je met de bijgeleverde kabel. De case zendt vervolgens het geluid door naar de in-ears.

Okay, laat dit even tot je door dringen. Het duurde bij ons ook even. Terwijl alle andere fabrikanten roepen dat ze goed zijn, beste geluid hebben of tachtig jaar afspeeltijd hebben op een volle accu, doet B&W iets waar we echt iets aan hebben. Ze voegen functionaliteit toe aan het product. Daar worden we even stil van. Je kan in het vliegtuig je PI7 gewoon gebruiken. Door het geluid via de case te laten lopen, of van je Nintendo Switch. Voor al die keren dat je draadloze in-ear te kort schoot, heeft B&W de oplossing. Bravo! B&W, bravo!

Bowers & Wilkins PI7: audiotechnologie met een prijsje

Uiteraard heeft al die technologie een prijs. Laten we er geen doekjes om winden. De prijs is fors. Voor het bedrag van 399 euro mag jij jezelf eigenaar noemen van een setje Bowers & Wilkins PI7. Dat is niet voor iedereen weggelegd. En om die echte Bowers & Wilkins sound te kunnen vastleggen in draadloze in-ears, met 24-bit high-res ondersteuning, gaat er veel tijd en geld in zitten. Maar heeft de B&W PI7 ook die echte B&W sound? We gaan muziek luisteren.

Bowers & Wilkins PI7: muziek luisteren

Dit is natuurlijk een grote groep vaste klanten waar B&W zich op richt. Om daarachter te komen luisteren we diverse muziek. Zo hebben we geluisterd naar Greta Van Fleet. “Black Smoke Rising” is een goed voorbeeld. Het nummer zit vol met energie, die gevoed wordt door elektrische gitaren. Dit horen we heel sterk in het middengebied. We horen dat midden frequenties gedragen worden door een stevig laag, maar weet ook de accenten van het hoog in het geheel mee te nemen. De hoge accenten geven details en doen dat precies op de manier waarop we gewend zijn van B&W. Greta Van Fleet heeft een jaren 80 sausje over de muziek heeft zitten. Een vergelijk met Led Zeppelin is snel gemaakt. Op de B&W PI7 klinkt dat zo ongelofelijk lekker. Eigenlijk precies zoals wij hadden verwacht. Het klinkt lekker en een tikkeltje geromantiseerd. Precies dat smeuïge randje wat zo fijn is bij Bowers & Wilkins. De zang is goed op de voorgrond te horen, terwijl we de achtergrondzang juist net wat verder weg horen. Het geeft een duidelijk stereo spel mee. B&W zet het niet te breed maar zeker niet te smal weg.

Het mag duidelijk zijn dat wij niet vies zijn van een muzikaal avontuur. Zo een avontuur bracht ons bij het nummer “Sia Evans – Hide U (Thinlicker remix)”. Een nummer dat veel opbouw heeft en naar een climax toe speelt. Het is absoluut geen traditionele hifimuziek, maar laat perfect horen dat de B&W PI7 in staat is om je mee te nemen op een geweldige muzikale ervaring. Het is elektronische dansmuziek met een dromerig randje. In de volksmond ook wel een wegtrack genoemd. We kunnen de ogen dicht doen en worden compleet opgenomen door de muziek. En weer doet de PI7 precies wat wij willen. Dat goede laag, dat geromantiseerde midden en de accenten op het hoog. Ja, we kunnen de hokjes afvinken. Dit is lekker muziek luisteren.

Bowers & Wilkins PI7: eindoordeel:

We hebben een goede twaalf uur kunnen luisteren naar de nieuwe Bowers & Wilkins PI7. Maar al vrij snel hadden we in de gaten dat dit weer op en top B&W materiaal is. En hiermee begint het bijna saai te worden om over de headfi producten van B&W te schrijven. Het is zulk mooi spul en met die echte Bowers & Wilkins sound. We hebben muziek geluisterd en met de PI7 gebeld. Eigenlijk hebben we niks op het geheel aan te merken. Af en toe werkte de draagsensor niet goed. Maar daar hebben we dan ook alles mee gezegd.

Waar het op neer komt, is of je 399 euro voor dit geweldige stukje audiotechnologie over hebt. Laat ik als auteur, Quintijn, van deze review even een persoonlijk voorbeeld geven. Niet zo heel lang geleden heb ik Bjorn, een vriend van mij geholpen bij zijn zoektocht naar een set stereo speakers. Bjorn luisterde naar de 606 S2 special edition en was verliefd. Sinds die dag staat er ook een setje zwarte 606 S2 SE bij Bjorn te spelen. Als Bjorn nu onderweg, op werk, of waar dan ook zou willen genieten van de B&W sound, dan zou ik hem direct de PI7 laten horen. Al weet ik niet of zijn vriendin daar erg blij van wordt.

De PI7 is echt gericht op mensen die van de B&W sound houden. Die graag dat muzikale avontuur durven aan te gaan. Die verder kijken dan een prijs, maar ook de waarde in toegevoegde functionaliteit zien. Het is voor jou, als jij zoekt naar een draadloze in-ear die het beste van audiotechnologie combineert met topdesign. Als B&W nu ook nog een bijpassend telefoon hoesje, ring, armband en dasspeld maakt, dan is de B&W look compleet.

Prijs B&W PI7: 399 euro

MERK

EDITORS' CHOICE