REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX-65JZW2004

SAMENVATTING

De Panasonic TX-65JZW2004 (NL) / TX-65JZ2000 (BE) is en blijft een topkeuze voor filmliefhebbers, maar nu hij ook over HDMI 2.1-aansluitingen beschikt en een lage input-lag is hij ook een hebbeding voor gamers. Alhoewel we kunnen vitten over een paar details blijft deze Panasonic nog steeds een van de helderste en best gekalibreerde OLED-tv’s die je in huis kunt halen. Zowel in SDR als HDR geniet je van meeslepend beelden en de door Technics getekende audio-oplossing zet je midden in de actie. Voor dit soort referentiekwaliteit betaal je wel een pittige prijs, dat moet je er bij nemen.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende, natuurlijke ogende beeldverwerking
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Referentieniveau kalibratie
  • Master HDR OLED Professional paneel met extra helderheid
  • Universele HDR-ondersteuning, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive
  • Audioplossing van Technics met Dolby Atmos
  • HDMI 2.1-aansluitingen met gaming features en lage input-lag

MINPUNTEN

  • Meer zichtbare banding dan vorig jaar
  • (voorlopig) geen Apple TV of Disney+
  • Prijs

Een extra helder OLED-paneel en een knappe Dolby Atmos-oplossing, het zijn unieke eigenschappen die Panasonic al enkele jaren voorbehoudt aan zijn OLED-topmodel. Wat heeft de nieuwste versie nog extra te bieden?

Panasonic TX-65JZW2004 (NL) / TX-65JZ2000 (BE): sober maar perfect afgewerkt

Uiterlijk vertoon is niet besteed aan het Japanse merk. Soberheid en eenvoud, dat straalt een zekere rust en klasse uit. De wow-factor moet van het beeld en geluid komen, niet van design. Zwart blijft dan ook de toonaangevende kleur. Onder het scherm schuilt een serie luidsprekers achter een fijne, donkermetalen grille.

In profiel bekeken valt op dat hij niet de slankste is, de oorzaak vinden we in de zijwaarts en opwaarts gerichte luidsprekers achteraan. De tv staat stevig op zijn zwarte, ronde voetplaat. Het is een draaivoet, met lichte hand roteer je het scherm links of rechts.

Aansluiten!

Hoera, dit jaar vinden we naast twee HDMI 2.0-aansluitingen ook HDMI 2.1-aansluitingen op de JZ2000. Je herkent ze gemakkelijk, ze zijn gemarkeerd met “4K120Hz”. Ze leveren 40Gbps bandbreedte en ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR en AMD Freesync), eARC en natuurlijk 4K120, en een input-lag van 15,7ms. Dat is goed nieuws voor de hardcore gamers onder ons die een gloednieuwe console in huis hebben.

Let op, in 4K120 ondersteunt de Panasonic slechts de halve verticale resolutie. Dat probleem zou later dit jaar opgelost worden via software updates.

Drie USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch, een optisch digitale uitgang en een stereo minijack uitgang maken de lijst aansluitingen volledig. Die laatste kan je gebruiken als hoofdtelefoonaansluiting of om een externe subwoofer aan te sluiten. Uiteraard heb je ook zowel ethernet als WiFi tot je beschikking, en Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon. Alle aansluitingen wijzen naar onder of opzij, zodat ze een strakke wandmontage niet hinderen.

Deze Panasonic beschikt over drie antenne-aansluitingen, een dual DVB-T2/C/S2 tuner én een dubbele CI+-slot. Sluit een externe USB harde schijf aan en je kunt tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.

My Home Screen 6.0

De nieuwe iteratie van het Panasonic smart tv-systeem is nog steeds dezelfde vlotte en overzichtelijke interface waar je snel een andere ingang of tv-zender selecteert, een app opent of een bestand van een netwerkserver afspeelt. Je vindt al die mogelijkheden terug in de personaliseerbare balk onderaan het Home scherm.

Het app-aanbod is goed, maar zowel Apple TV als Disney+ ontbreken nog. Panasonic werkt eraan om die twee apps beschikbaar te maken maar kon geen datum geven.

Nieuw dit jaar is ‘My Scenery’, een functie die van je tv een kunstkader maakt wanneer je geen tv kijkt. Het concept lijkt ongetwijfeld geleend bij Samsung Ambient Mode. En daarnaast is er nu ook een aanpasbaar snelmenu, waarmee je snel de beeld- of geluidsmode of andere instellingen aanpast.

Klassieke zapper

De afstandsbediening is vernieuwd, het hoekige metalen luxe-design heeft plaats gemaakt voor een plastic, afgeronde zapper. De layout is licht gewijzigd, maar het blijft een klassieke afstandsbediening met bijhorend gebruiksgemak. De toetsen hebben een erg laag profiel, en een zuivere en lichte aanslag.

Helaas is hij niet langer verlicht, maar in ruil daarvoor heeft hij nu wel een ingebouwde microfoon. Ondersteuning voor spraakdiensten is er echter voorlopig nog niet.

Beeldkwaliteit

De combinatie van een gecustomiseerd OLED-paneel met verbeterde koeling en de uitstekende beeldverwerking heeft Panasonic de voorbij jaren geen windeieren gelegd. Die combinatie blijft de basis van de uitstekende beeldkwaliteit. De processor kreeg een nieuwe naam: HCX Pro AI.

De bijhorende ‘AI Beeldmode’ past beeldkwaliteit aan op basis van gedetecteerde content en omgevingslicht. De Panasonic beeldverwerking is relatief zacht, dus je hoeft niet te vrezen voor een overbewerkte look. Toch prefereren we nog steeds beeldmodes zoals Filmmaker mode of True Cinema voor een correcte weergave. De algemene beeldverwerking staat nog steeds garant voor mooie resultaten, maar we merken wel een subtiel verschil met vorig jaar in de anti-banding. Vorige modellen vermeden erg goed zichtbare kleurbanden in zachte overgangen, ook in onze moeilijkste, donkere testscènes. Het nieuwe model tekent daar minder goede resultaten op. Dat is mogelijk gerelateerd aan het feit dat we ook iets minder goed zwartdetail zien. Dramatisch is dat absoluut niet, maar het is een kleine voorsprong die Panasonic had, en nu dus kwijt speelt.

De bewegingsscherpte is nog steeds uitstekend, al houd je daarvoor best Intelligent Frame Creation actief, in de laagste stand. Wie zelfs de snelste pan-shots zonder schokken wil zien, kan de hogere standen gebruiken, we vonden de resultaten uitstekend. Gamers of sportfans kunnen dat laatste beetje detail in snel bewegende beelden nog tevoorschijn halen door de optie “Zwart kader invoegen” te activeren.  

Het OLED-paneel heeft een goede uniformiteit in heldere beelden, maar we zagen een iets helderdere onderste helft in de allerdonkerste beelden. Dat is gelukkig enkel zichtbaar op testpatronen. De “True Cinema” beeldmode is nagenoeg perfect gekalibreerd, maar wel vrij donker. Zet de “Verlichttingssterkte” op 70 en activeer de lichtsensor. Je geniet dan van beelden die je normaal gezien enkel op een studiomonitor ziet, dat blijft een echte troef voor Panasonic.

Nu er met de Sony A90J en LG G1 nog andere toestellen zijn die een hogere piekhelderheid kunnen voorleggen, is de vraag of Panasonic zijn voorsprong kan bewaren. Het antwoord: ja en neen. Ja, want met een piekhelderheid op een 10% venster van 914 nits is hij nog steeds de leider op dat vlak, al is de voorsprong wel verkleind. Neen, want op een volledig wit veld blijft de Panasonic steken op een respectabele 151 nits, en daar gaan de concurrenten vlot naar 165 nits. Concreet levert dit model ongeveer dezelfde prestaties als zijn voorganger, en hebben concurrenten het gat wat dicht gereden.

De “True Cinema HDR” beeldpreset is ook hier uitmuntend gekalibreerd. Het typisch, ruime OLED-kleurbereik (96% DCI-P3) wordt zorgt voor zeer levendige beelden. De tonemappping geeft prioriteit aan helderheid, waardoor zeer helder gemasterde beelden (4.000 nits) een tikje witdetail kunnen missen maar wel erg intens en levendig zijn.

De Panasonic ondersteunt naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, daarmee biedt het werkelijk voor alle contentbronnen de best mogelijke optie.

Geluidskwaliteit

Uitstekende beeldkwaliteit is één ding, hoe staat met de audio? Panasonic rust zijn topmodel altijd uit met een audiosysteem dat de Technics handtekening draagt. Het toestel ondersteunt geen DTS maar wel Dolby Atmos en daarvoor is het goed voorzien: behalve de naar voor gerichte luidsprekers is de JZ2000 ook uitgerust met opzij gerichte én naar boven gerichte luidsprekers.

Het totaal van 125 Watt vermogen legt de verwachtingen hoog. Vorig jaar moest je de opstelling nog manueel tunen voor de kamerakoestiek, dit jaar kan dat automatisch. Je start de procedure en na enkele minuten heeft de JZ2000 alle metingen gedaan om de kamerakoestiek te compenseren.

Laat de pret daarna maar beginnen. Onze Star Wars testscènes zetten ons midden in het ruimtegevecht en explosies hebben een flinke portie bas. De Dolby Atmos testschijf met fragmenten uit Game of Thrones en Batman vs Superman vullen de kamer, je zit echt midden in de geluidsbubbel van de Dolby Atmos soundtrack. Voorzichtig met de volumeknop, dit is geen gewone tv. Voor je het weet staan de buren aan de deur met de vraag of ze mee mogen kijken. Wil je de bassen ook echt voelen trillen in je zetel, dan kan je nog een externe subwoofer aansluiten op de tv.

Vorige jaren vonden we de afstelling van Technics vaak wat te scherp. Dat lijkt ons dit jaar wel verbeterd. Een flinke gitaarsolo zet nu geen krassen meer op je trommelvlies. Na zowel wat klassiek als hardere metal beluisterd te hebben weten we het wel, je kan uitstekend van muziek genieten op deze tv. Dankzij de ‘Creatie Geluidsveld’ instelling kan je de klank een ander karakter geven, bijvoorbeeld een filmzaal of live performance in een stadium.

Conclusie

De Panasonic TX-65JZW2004 (NL) / TX-65JZ2000 (BE) is en blijft een topkeuze voor filmliefhebbers, maar nu hij ook over HDMI 2.1-aansluitingen beschikt en een lage input-lag is hij ook een hebbeding voor gamers.

Alhoewel we kunnen vitten over een paar details blijft deze Panasonic nog steeds een van de helderste en best gekalibreerde OLED-tv’s die je in huis kunt halen. Zowel in SDR als HDR geniet je van meeslepend beelden en de door Technics getekende audio-oplossing zet je midden in de actie. Voor dit soort referentiekwaliteit betaal je wel een pittige prijs, dat moet je er bij nemen.

Panasonic TX-65JZW2004 (NL) / TX-65JZ2000 (BE)
€ 3.799 | www.panasonic.nl | www.panasonic.be
Beoordeling: 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE