REVIEWTeufel

Review Teufel Cinebar One: wolfje in schaapskleren

Michael Hamers | 05 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Teufel

SAMENVATTING

Hoe krijgt Teufel het toch voor elkaar?! Met een soundbar die net zo groot is als een stuk of vier op elkaar gestapelde toetsenborden een presentatie neerzetten die je met minimaal gelijk geprijsde, soms zelfs duurdere, maar bovenal veel grotere soundbars hebt. Ik vind het echt opmerkelijk.

PLUSPUNTEN

  • Zeer compacte soundbar
  • Eenvoudige bediening
  • Brede weergave dankzij zijwaarts gerichte drivers
  • In zwart en wit verkrijgbaar

MINPUNTEN

  • Soms wat blikkerig midhoog
  • Weergave wordt vermoeiend op hoger volume

De Duitse luidsprekerfabrikant Teufel introduceerde afgelopen lente de nieuwe Cinebar One. Het is een vernieuwde versie van de kleinste soundbar van Teufel. Vergis je niet in het uiterlijk. De Cinebar One is een wolfje in schaapskleren.

Teufel Cinebar One

De Cinebar One is klein. Heel klein. Ik wist voordat ik de soundbar thuis geleverd kreeg al dat het een compact model zou zijn, maar zo klein had ik zeker niet verwacht.

De Cinebar One is dan ook voor degenen die wat minder ruimte onder of bij hun televisie hebben en daarnaast bij uitstek geschikt voor ruimtes zoals slaapkamers of studentenkamers. Want met een breedte van slechts 35cm is hij wel heel makkelijk te plaatsen. Maar de Cinebar One levert wel een beter geluid dan een televisie doorgaans standaard produceert. 

Dat de Cinebar One zo compact is, wil niet zeggen dat hij niet compleet is uitgerust. Zo kun je eenvoudig vanaf je mobieltje streamen middels bluetooth en aptX. Daarnaast is er een HDMI ARC in/uitgang aanwezig zodat je met slechts de afstandsbediening van je televisie het volume van de soundbar kunt wijzigen. Ook een optische toslink ingang is op de achterzijde terug te vinden, naast de HDMI ingang. Er is ook een 3,5mm aux input voorhanden en een micro usb ingang. Op deze manier kun je de Cinebar One rechtstreeks verbinden met een PC om zodoende het geluid van je PC of laptop naar een hoger plan te tillen.

De kleine soundbar is voorzien van vier breedbandluidsprekers van 50mm doorsnede. Elke driver wordt afzonderlijk aangedreven met een klasse D versterker. Het totale vermogen komt op 60 Watt, wat ruim voldoende is. De drivers worden in toom gehouden met een geïntegreerde DSP. Omdat de buitenste drivers zijwaarts zijn gericht is een kamervullend geluid bereikbaar. Teufel heeft hiervoor de zogenaamde Dynamore technologie ontwikkeld. Feitelijk een virtuele surround optie die best goed werkt.

De Cinebar One, verkrijgbaar in zwart of wit, heeft een prijskaartje van 299 euro. Voor 100 euro extra krijg je de Cinebar One+, hetzelfde model maar dan aangevuld met een T6 draadloze subwoofer voor een beetje extra laag.

De glimlach (en mening) van een kind

Omdat mijn huiskamer te groot is om de Cinebar One goed tot zijn recht te laten komen, ik zelf geen televisie op mijn slaapkamer heb maar mijn dochter wel, heb ik de Cinebar One bij háár op de kamer neergezet. De Playstation 4 eraan en lekker online gamen met haar vriendjes tijdens een potje Battle Royale in Fortnite. Op deze manier heeft de Cinebar One toch wel het meest gespeeld hier in huis.

Daarbij valt me op wanneer ik af en toe eens meekijk, dat het geluid inderdaad erg breed de kamer in komt. Veel breder dan het fysieke formaat doet vermoeden. Zeker met de virtuele surround optie komt het geluid echt van opzij en dat klinkt allemaal zeer overtuigend. Mijn dochter zei meermaals met een grote glimlach op haar snoet dat ze nu echt beter kon bepalen waar haar tegenstanders en teamgenoten in de virtuele en kleurrijke wereld van Fortnite vandaan kwamen. Ook vond ze dat de Cinebar One meer dan voldoende volume kon leveren.

Ook tijdens het kijken naar haar favoriete Netflix serie Jurassic World: Camp Cretacious heeft ze van de Cinebar One genoten. Dat is wel wat anders dan dat magere geluid uit haar kleine televisietje van 24 inch. Het gestamp van dino’s is nu echt op haar kamer te horen en ze hoeft dus niet langer van papa’s homecinema gebruik te maken, tot groot genoegen van ondergetekende. Ik ben benieuwd hoe ze reageert als de Teufel Cinebar One weer retour gaat. Misschien toch maar een soundbar overwegen voor de zolder.

Bedieningsgemak

Het is erg bemoedigend als een elfjarige zonder verdere uitleg gewoon gebruik kan maken van een stuk elektronica in huis. De icoontjes zijn helder, de visuele feedback is helder. Bedienen kan met een kleine simpele afstandsbediening en met de aanraakgevoelige toetsen bovenop de soundbar. En sluit je een TV met ARC of eARC aan, dan wijzig je het volume met de afstandsbediening van je TV. En meer is er ook eigenlijk niet over de bediening te roepen. Krachtig in alle eenvoud.

Arbeidsvitaminen

Uiteraard laat ik deze review niet in zijn geheel over aan een prepuber. Dat zou wél erg makkelijk zijn overigens, maar dat terzijde. Ik heb de Cinebar One ook een poos op mijn werkkamer gezet. Tijdens de lange thuiswerkdagen is een lekker stukje muziek wel zo prettig voor de nodige arbeidsvitaminen en de Cinebar One verraste me in positieve zin. Muziek, afgespeeld vanaf mijn iPhone Xr via bluetooth heeft veel definitie en met de Dynamore technologie ingeschakeld klinkt de soundbar ontzettend breed. Hoge tonen komen natuurlijk over. Niet te dik aangezet. Het midhoog klinkt wel soms wat blikkerig, maar op wat lager volume blijft alles zonder meer goed verstaanbaar en het blikkerige wat ik bedoel is ook nog afhankelijk van de muzieksoort.

Ook de laagweergave stelt, zeker gezien het zeer geringe formaat, niet teleur. Drums en baslijnen hebben toch wel enige textuur en voldoende punch om lekker muziek te kunnen luisteren tijdens een werkdag. De Cinebar One is dus ook zeer geschikt om – op wat lager volume – je werkdag te ondersteunen. Op een hogere volumestand wordt het dan wel wat vermoeiend soms, maar goed, het is dan ook geen hifi muziekinstallatie.

Conclusie

Hoe krijgt Teufel het toch voor elkaar?! Met een soundbar die net zo groot is als een stuk of vier op elkaar gestapelde toetsenborden een presentatie neerzetten die je met minimaal gelijk geprijsde, soms zelfs duurdere, maar bovenal veel grotere soundbars pas hebt. Ik vind het echt opmerkelijk.

Heb je dus een wat kleinere luisterruimte en wil je het standaard geluid van je tv tóch een flinke boost geven? Dan mag de Teufel Cinebar One beslist niet op je optielijstje ontbreken.

Teufel Cinebar One
€ 299 | € 399 inclusief T6 subwoofer | Teufelaudio.nl
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE