REVIEWPanasonic

Review Panasonic LXW944

SAMENVATTING

De TX-55LXW944 is een middenklasser die je graag zult inzetten als familie-tv. Het matige contrast maakt hem iets minder geschikt voor donkere filmbeelden. Maar hij levert heldere en mooie kleurweergave in een vrij ruime kijkhoek, en heel goede bewegingsscherpte, ideaal voor sport en games bijvoorbeeld. De processor komt overwaaien uit de topmodellen, en zorgt voor knappe beeldverwerking. Voor een middenklasser is hij ook erg goed uitgerust. De prijs lijkt correct, maar kan behoorlijke concurrentie krijgen, bijvoorbeeld van OLED-modellen uit vorig jaar.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende en delicate beeldverwerking
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Universele HDR-ondersteuning, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive
  • Dubbele tv-tuner met twee CI Plus-slots
  • HDMI 2.1 met gaming-features
  • Uitgebreide lichtsensor

MINPUNTEN

  • Matig contrast, en beperkte local dimming
  • Zichtbare kleurbanden in zachte gradiënten
  • My Home Screen 7 mist wat lokale apps (België)
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Het is geen sinecure om naast het uitgebreide en steeds groeiende aanbod OLED-tv’s nog een competitieve LCD-tv in de markt te zetten. De TX-55LXW944 is een midrange-model dat de top van het Panasonic LCD-aanbod representeert. Wat mag je in deze klasse verwachten?

Piekfijn afgewerkt

Een gebrek aan aandacht voor een fraai ontwerp of goede afwerking kan je Panasonic absoluut niet verwijten. Zelfs deze middenklasser heeft een vleugje stijl. Het scherm is afgeboord met een fijne, donkerzilverkleurige rand met subtiel afgeronde hoeken. Vooraan zorgt dat voor een stijlvol maar onopvallend kader.

In profiel is hij echter wat dieper dan verwacht, toch wel een kleine zeven centimeter. Enkel het bovenste derde van het scherm accentueert het slanke scherm. De zwarte kunststof behuizing heeft een lichte korreltextuur.

De tv staat op twee smalle voeten. Die monteer je eenvoudig door ze in het chassis te schuiven, schroeven zijn niet nodig, ze klikken vast. Je hebt keuze uit twee posities. De centrale positie plaatst het scherm zo laag mogelijk. Heb je liever wat ruimte onder de tv, bijvoorbeeld voor een soundbar, dan plaats je de voeten aan het uiteinde van het scherm.

Aansluiten!

Deze Panasonic is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen. Een beetje gamer eist HDMI 2.1-aansluitingen die 4K120 ondersteunen, zo vind je er twee (HDMI 1 en 2) op deze tv. Een daarvan wordt gebruikt voor ARC/eARC, zodat twee zulke gamingbronnen én een soundbar niet te combineren zijn. Daarnaast zijn er nog twee HDMI 2.0-aansluitingen. Er is ook ondersteuning voor ALLM en VRR (48-120 Hz, HDMI VRR en AMD Freesync Premium).

Over de input-lag mag je tevreden zijn, 8 ms in 2K120 en 17 ms voor 4K60, dat zijn uitstekende cijfers. Nu we het toch over gaming hebben, Panasonic heeft dit jaar ook een ‘Game Control Board’ voorzien. Dat geeft je snelle toegang tot allerlei informatie over het beeld, en laat je toe om onder andere de beeldmode aan te passen, en de ‘Dark Visibility Enhancer’ te activeren (daarover verder meer).

De lijst aansluitingen bevat verder drie USB-aansluitingen, een composiet video ingang met stereo cinch audio ingang, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Die laatste kan je ook gebruiken om een externe subwoofer te verbinden. Naast ethernet en WiFi is er ook nog Bluetooth (voor je draadloze hoofdtelefoon of om audio van je smartphone naar de tv te sturen).

Voor live tv is dit model goed uitgerust. Hij beschikt over drie antenne-aansluitingen, een dubbele DVB-tuner en wat eerder uitzonderlijk is twee CI Plus-slots. Met behulp van een externe USB harde schijf kan je dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.

My Home Screen 7.0

Panasonic opteert op de lagere modellen (LX800 en lager) voor Android TV, maar de OLED-tv’s en deze LXW944 zijn nog steeds uitgerust met My Home Screen, dit jaar versie 7.0. My Home Screen ziet er vergeleken bij de andere, soms wat overladen smart tv-systemen sober uit. Een reeks tegels onderaan het scherm laat je toe om snel een andere bron te kiezen, of dat nu een app, een andere ingang of een tv-kanaal is. De lijst is volledig te personaliseren.

Alles reageert ook erg prompt, zowel de interface, het menu met instellingen als de apps zodat een prettige ervaring gewaarborgd is. Het aanbod is ondertussen aangevuld met zaken die vorig jaar nog ontbraken zoals Disney+ en Apple TV. Toch blijft My Home Screen op dit vlak wat achter lopen, zo is het lokale aanbod nog niet op de hoogte van de grote concurrenten. VTM Go, VRT Nu en Streamz missen we nog, het Nederlands aanbod is iets vollediger (daar missen we enkel RTL XL). Met My Scenery geef je de tv een decoratief uiterlijk als je geen tv kijkt. De mediaspeler ondersteunt geen Divx/Xvid meer, en ook ondersteuning voor DTS ontbreekt, maar verder speelde hij al de belangrijke videoformaten, ook in HDR en met ondertitels.

Slanke afstandsbediening

Panasonic speelt met zijn remote toch eerder op veilig, het is geen revolutionair ontwerp. De nieuwe remote die vorig jaar geïntroduceerd werd, blijft dit jaar behouden. De licht afgeronde vorm ligt goed in de hand, de toetsen hebben een duidelijke en fijne aanslag. De layout is prima, er zijn slechts twee wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Bij de sneltoetsen bovenaan is er een toets voor Disney+ bij gekomen. De My App-toets (die je zelf kunt toewijzen aan een app) is verhuisd, en heeft de plaats ingenomen van de My Scenery-toets die verdwenen is.  

Beeldkwaliteit

Panasonic koos voor een IPS-paneel in deze tv, dat aangevuld is met een direct LED achtergrondverlichting met local dimming (8 kolommen). Het paneel levert een heel beperkt ANSI-contrast van ongeveer 730:1. Omdat je maar over acht dimming kolommen beschikt, hebben die geen impact op het ANSI-contrast. In andere testpatronen stijgen het contrast tot 3.500:1, en met testfragmenten merken we wel een duidelijke verbetering. Het blijft wel zo dat je dat gebrek aan contrast gemakkelijk opmerkt.

Heel donkere beelden krijgen die typisch grijze look, heldere beelden verliezen wat aan diepte omdat zwart niet donker genoeg is. Panasonic vermijdt wel zeer goed dat je zonegrenzen ziet, dat viel ons echt bijna nooit op. Het IPS-paneel levert een goede kijkhoek, zeker voor kleuren, maar je moet wel wat opletten voor IPS-glare. De uniformiteit was ook prima, en er was geen dirty screen-effect zichtbaar.

Voor HDR is de tv eerdere nipt bemeten. Het kleurbereik (80% P3) is vrij bescheiden. De piekhelderheid van 590 nits is goed, die haalt hij zowel op een 10% venster als op een volledig wit scherm. Maar opnieuw zien we dat de beperkte zone-opdeling hem parten speelt. Kleine lichtaccenten dimt hij om zichtbare zonegrenzen te vermijden. Zo valt het 2% venster terug naar 130 nits bijvoorbeeld. HDR-beelden verliezen daardoor vaak die typerende sprankeling. De processor zorgt voor goede tonemapping, al clipt hij een heel klein beetje witdetail weg. Deactiveer ‘Dynamisch HDR Effect’ als je dat wilt vermijden, maar dan verlies je in ruil wat kleurintensiteit in sommige scènes. Het lijkt ons de ruil niet waard.

De Filmmaker Mode is zowel in SDR als HDR goed gekalibreerd, met vooral uitstekende kleurweergave. In SDR krijg je nipt genoeg zwartdetail. Dat kan je bijsturen met de handige ‘Dark Visibility Enhancer’, maar zet die instelling niet te hoog. In HDR valt net het prima zwartdetail op. De 55LXW944 ondersteunt HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Vooral die laatste twee zijn een toptroef voor een middenklasse toestel. De formaten met dynamische metadata helpen de tv immers om tot het beste HDR-beeld te komen.

De HCX Pro AI-processor kennen we al even. Hij staat garant voor een uitstekende beeldverwerking, maar hij laat zachte hand primeren boven een te bewerkt resultaat. Zeer mooie upscaling, met goede ruisonderdrukking maakt van oudere content een volwaardig 4K-beeld. De processor heeft het helaas nog steeds lastig met kleurbanden in zachte gradiënten. Die krijgt hij niet of nauwelijks weggewerkt. De lichtsensor kan je activeren om het beeld aan te passen voor het omgevingslicht, die kan zelfs de kleurtemperatuur wat bijsturen.

Het 120 Hz-paneel levert een uitstekende bewegingsscherpte, die bijna alle detail bewaart en slechts een heel fijne dubbele rand rond snel bewegende voorwerpen toont. Laat Intelligent Frame Creation minstens in de laagste stand geactiveerd. Met ‘Scherpe Bewegingen’ haalt de tv nog wat extra detail naar boven, maar dat kost een tikje helderheid.

Geluidskwaliteit

De 2x 15 Watt uitrusting met ondersteuning voor Dolby Atmos zorgt voor leuke klank maar kan niet echt uithalen. Dat valt op in onze gebruikelijke testfragmenten. Ruimtegevechten of explosies kunnen niet echt overtuigen, daarvoor is er te weinig bas. De ruimtelijkheid is goed, maar het Dolby Atmos effect is heel beperkt. Kodo drums klinken te braaf, er zit geen kracht in. Heavy metal zet de audioprocessor nog meer onder druk, zeker als je veel volume vraagt. Dan grijpt hij agressief in om vervorming binnen de perken te houden, maar dat hoor je heel duidelijk, en soms is dat zelfs storend.

Veel beter gaat het met rustige vocale muziek, of wat doorsnee rockmuziek. Kortom, de resultaten zijn tekenend voor een middenklasser. En ja, je kan een externe subwoofer aansluiten, dat is zeker uit te testen als je die hebt staan. Maar wie zijn films echt een stevige soundtrack wil geven kiest vermoedelijk beter voor een soundbar met subwoofer.

Conclusie

De TX-55LXW944 is een middenklasser die je graag zult inzetten als familie-tv. Het matige contrast maakt hem iets minder geschikt voor donkere filmbeelden. Maar hij levert heldere en mooie kleurweergave in een vrij ruime kijkhoek, en heel goede bewegingsscherpte, ideaal voor sport en games bijvoorbeeld.

De processor komt overwaaien uit de topmodellen, en zorgt voor knappe beeldverwerking. Voor een middenklasser is hij ook erg goed uitgerust. De prijs lijkt correct, maar kan behoorlijke concurrentie krijgen, bijvoorbeeld van OLED-modellen uit vorig jaar.

Panasonic TX-55LXW944
1.199 euro | www.panasonic.com
Beoordeling 4 / 5


EDITORS' CHOICE