REVIEWTeufel

Review Teufel Supreme On en Supreme in: voor op vakantie

Quintijn Bulterman | 23 augustus 2022 | Teufel

SAMENVATTING

Zoals we gewend zijn van de fabrikant uit Berlijn scoren zowel de Supreme On als In erg goed voor hun prijsklasse. Het is muziek voor het grote publiek. Ben je meer van het laag, dan is de Supreme On een goede keuze. Ben je een actief persoon en vind je balans in de muziek belangrijk, dan past de Supreme In wellicht beter.

PLUSPUNTEN

  • Mooi en sterk platform
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

MINPUNTEN

  • De multifunctionele knop kan verwarrend zijn
  • Oppassen dat je niet de volle prijs betaalt ;)

Ach ja, Teufel, 'je denkt ook aan alles'. Dat hoorde toch bij een ander merk? Toch is het voor deze review 100 procent accuraat. We hebben voor deze test namelijk twee stuks hoofdplezier van de Berlijnse fabrikant ontvangen. Die hebben we alweer eventjes in gebruik, maar de kern van de test kwam nu pas echt naar voren. Mocht je het nog niet geraden hebben; “VAKANTIE!”. In Zuid-Frankrijk zijn we er nog eens goed ingedoken.

Natuurlijk zijn we dol op de ultra high-end, zaligmakende audio. Maar die vaak kostbare systemen neem je niet zomaar even mee op vakantie. Terwijl je ook op die bestemming op deze of gene manier van muziek wil kunnen genieten. Dus met iets betaalbaars zijn we precies dat eens lekker gaan doen. Voor onze reis naar Frankrijk pakten we zowel de Supreme On als de Supreme In mee. Je raadt het al: respectievelijk een on-ear model en een set in-ears. Lange autoritten, hoge tempraturen, zand & strand: het was een prima testomgeving. Aan het einde gingen we eens na hoeveel we de beide Teufel Supremes eigenlijk hadden gebruikt. Conclusie; heel veel! 

Teufel Supreme On

De naam verklapt het dus al; een on-ear koptelefoon, voor all-round gebruikt. Het is een relatief klein en licht ontwerp. 165 gram om precies te zijn. De afwerking voelt goed aan en ziet er ook zeer netjes uit. Iets wat in deze prijscategorie niet vanzelfsprekend is. Binnen in de behuizing vinden we een 40 mm lineaire HD driver, gecombineerd met neodymium magneten. Volgens Teufel is dat nodig om een goed laag te krijgen.

Draadloze koptelefoons worden voortgedreven door technologie, en dat is bij de Teufel Supreme On niet anders. Zo vinden we Bluetooth 5.0 met aptX en AAC, NFC voor een snelle verbinding, 'Share me'-functie, handsfree en spraakbesturing en een EQ in de Teufel app. Een en ander is uiteraard te combineren met alle platformen.

In de doos vinden we ook nog een etui om de Supreme On in mee te nemen, een kabel met microfoon en bedieningsknoppen en niet te vergeten de usb-c kabel om op te laden. Volgens de specificaties zou met een volle lading 25 tot 30 uur haalbaar zijn. Teufel geeft hierbij al aan dat dit bijvoorbeeld haalbaar is op normaal luistervolume en door de on-ear detectie. Wat we aanvullend erg leuk vinden is dat de Supreme On in 6 verschillende kleuren verkrijgbaar is; ivy green, moon gray, night black, pale gold, sand white en space blue.

Teufel Supreme In

In-derdaad: in-ears. En ook dit Supreme model zit vol met techniek en slimme dingen. Het is allemaal zo goed verwerkt, dat we er toch de handleiding even bij moesten pakken. Dat heeft te maken met de multifunctionele knop. Daar komen we later wel even op terug.

Om de Supreme In goed passend in het oor te krijgen, werken we de draad/lus. Deze schuift in en uit. Zo zet je het in je oor vast. Handige oplossing, daar scoor je punten mee. Net als de pasvorm. Want dit is geen in-ear die diep de gehoorgang in verdwijnt, maar er buiten blijft. En dat is voor veel mensen toch wel een uitkomst.

Het linker en rechter kanaal klikken magnetisch aan elkaar. Dat heeft een verborgen functionaliteit, want zo zet je de Supreme In namelijk uit. Aanzetten gaat met de multifunctionele knop, het uitzetten doe je door de magnetische uiteinden tegen elkaar te klikken. Binnenin beide units vinden we een 10,7 mm driver. Ook hier Bluetooth 5.0 met aptX en AAC voor goede geluidskwaliteit. Een gedegen microfoon, ondersteund door Qualcomm cVc techniek. Verder de 'Share me'-functie en de EQ, via de app. En met een volle accu zouden we 16 uur muziek kunnen beluisteren. In de doos vinden we een net hoesje, laadkabel en een ander formaat eartips.

Onderweg met muziek

In de eerste 24 uur komen we er snel achter dat er qua gebruik verschil zit in de Teufel Supreme On en In, met de 'On' als een lekkere luie luisteraar voor onderweg. De zit is erg prettig, wat mede komt door het lichte gewicht en de materiaalkeuze. Ook de druk tegen de oren aan is ontspannen. Net genoeg om goed af te sluiten. De oorkussens en de binnenkant van de hoofdband zijn van kunstleer. Toch voelt het zacht aan en hebben we er geen probleem mee om ze langere tijd te dragen.

Op de linkerkant vinden we de aan/uit en pairing knop, de usb-c aansluiting en de 3.5 mm aansluiting. Aan de rechterkant vinden we een multifunctionele knop/stick. Daarnaast zijn de linker en rechter unit in te klappen. Zo wordt het een klein pakketje om mee te nemen.

We zijn voorzien in de zwarte uitvoering, en constateren dat de afwerking gewoon erg netjes is gedaan. Een detail dat opvalt is bijvoorbeeld het hexagonpatroon aan de binnenkant van de hoofdband. Alles bij elkaar opgeteld is het een zeer nette koptelefoon, zeker voor het bedrag dat je neerlegt voor de Teufel Supreme On. Maar dan moeten we natuurlijk het geluid nog beoordelen.

Ook de Teufel Supreme In maakt gelukkig een goede eerste indruk. De siliconen tips zorgen voor een fijne fit in het oor. En dat er een keer niet een eartip volledig de gehoorgang in gedrukt moet worden, heeft ook zijn voordelen. We zijn ons iets meer bewust van onze omgeving en het voelt ook wat prettiger aan. De Teufel Supreme Ins blijven goed op hun plek zitten, en zijn ook tijdens een activiteit gemakkelijk te bedienen.

De Teufel Supreme On heeft standaard een prijskaartje van 150 euro, de Supreme In heeft een adviesprijs 120 euro. Daar zit wel een 'maar' aan vast. Een goede 'maar' overigens, we komen er straks even op terug.

Muziek voor de massa

Onder het motto “Massa is Kassa” maakt Teufel al langere tijd succesvol(le) audioproducten. We zijn vaak erg tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. Qua geluidsprofiel wil Teufel dan ook graag iets neerzetten dat voor iedereen prima is. We hebben langere tijd kunnen luisteren naar de Supreme On & In en constateren dat dat ook hier weer gelukt is. Het karakter is voor beide “populair” te noemen. Dus gericht op popmuziek. Toch zit er wel degelijk verschil tussen de Supreme On en In.

Van het album “Gold Rush Kid – George Ezra” luisteren we het nummer “Anyone For You (Tiger Lily)”. In de Teufel Supreme On zitten grotere drivers, dat is te merken aan het laag en het mid-laag. Het geluid is voller. Maar Teufel heeft extra aandacht gegeven aan het laag. Dat is echt kenmerkend aan de Supreme On. In de app is dit met de EQ enigszins bij stellen, naar persoonlijke voorkeur. Maar je koopt deze koptelefoon in de basis ook echt omdat je een voorkeur hebt voor dat laag, lijkt ons. Trouwens ook een prima eigenschap voor het kijken van films en series.

Terug naar de muziek. Hetzelfde nummer klinkt met de Supreme In oordopjes meer in balans. Het laag is zeker aanwezig, maar met meer nuance. Zodoende hebben midden en hoog wat meer ruimte om van zich te laten horen. En ook hier is er met de EQ nog ruimte om dat wat aan te passen.

Het eerste nummer is een goed voorbeeld van popmuziek, maar een andere populaire muzieksoort is de elektronische variant. En in Nederland zit er iets in het water, waardoor we alleen maar grote namen hebben, die wereldwijd bekend staan om hun magische creaties. We pakken aflevering 419 van The Boom Room. Hierin is een stuk van Distant Beach te horen. Mees Salome is de grote naam achter dat feestje en de set die werd gedraaid. De muziek zit in de hoek van electro-house en kan de moeite waard zijn om je muzikale oriëntatie wat te verbreden. De grote reden dat we het hier benoemen, is omdat het een genre is waar een deel van de doelgroep zich zeker bij thuis zal voelen. Hoe klinkt dat met 'The Supremes'?

Op de Teufel Supreme On klinkt dat als een feestje. Veel aandacht voor het laag, waardoor het moeilijk is om stil te blijven zitten. Het nodigt echt uit om te gaan dansen. Of als het ritme wat lager is, compleet uit te pluggen en lekker te relaxen. Dat laatste is goed mogelijk door het lage gewicht. Het enige waar je bij de Supreme On rekening mee moet houden, zijn langere luistersessies. Door te veel laag kan er luistervermoeidheid op treden.

De Teufel Supreme In bevestigt onze eerdere ervaring. De balans qua geluid is heerlijk. Het heeft niet het feestvolle karakter van de Supreme On, maar dat wil je hier ook niet. Als je aan het hardlopen of lekker een stukje aan het fietsen bent, wil je niet afgeleid worden door de muziek, maar wil je die erbij hebben. Dan is het stukje balans dat de In brengt erg geschikt. De set van Mees klinkt dus op beide fijn, maar bij ieder op zijn eigen manier.

Eindoordeel

De Teufel Supreme On en In presteren beide prima. Ze verschillen qua geluidskarakter en qua functionaliteit. De Supreme On heeft een nette afwerking en door zijn lichte gewicht, valt het bijna niet op dat je een koptelefoon draagt. Qua geluid is de Supreme On erg gericht op het laag. Dat komt ook ten goede van films en series. Als dit je voorkeur heeft, zit je hier helemaal goed. Tijdens het gebruik hebben we alleen wat op te merken gehad over de multifunctionele knop. Deze is even lastig om onder de knie te krijgen. Of gebruik de knop gewoon niet en doe alles via de telefoon, dat kan natuurlijk ook.

De Supreme In heeft een ander karakter. Iets meer balans tussen laag, midden en hoog. Maar ook het gebruik ligt in een andere hoek, meer gericht op activiteiten of zelfs sporten. Ook met de Supreme In kunnen de knoppen en de functionaliteit wennen zijn. Qua accuduur hebben we niks te klagen. Met de Supreme On haalden we ongeveer 23 uur, met normaal gebruik. En met de Supreme In een dikke 13 uur. Tel daarbij op dat beide modellen in een reeks kleuren te verkrijgen zijn, en er staat weer een sterk platform.

Het laatste waar we nog even op terug zouden komen, is de prijs. De adviesverkoopprijs is netjes, maar met concurrenten zoals JBL en Sony zou Teufel wellicht niet de eerste keuze zijn. Op het moment dat we deze review afronden, heeft Teufel echter kortingen die minstens net zo hoog zijn als de zomerse temperaturen...

De Teufel Supreme In is op moment van publicatie verkrijgbaar voor net geen 60 euro en de Teufel Supreme On voor nog geen 100 euro. Dat zijn prijzen waarvoor je ze zeker niet kan laten liggen. Want als je ze inderdaad voor ongeveer die prijs kan scoren, dan pak je een product met de volle 5 sterren. Als we van de adviesprijs uitgaan, die wellicht later weer actueel is, dan zouden beide op een dikke 4 uit 5 uitkomen. We splitten de difference en delen een 4.5 uit voor de Teufels. Kijken kijken, nog eens goed kijken, en dan pas kopen dus!

Conclusie

Met de Teufel Supreme lijn zetten de Duitsers weer een sterk aanbod in de markt, met een kleurenpalet waar bovendien voor iedereen wat wenselijks tussen zit. Zoals we gewend zijn van de fabrikant uit Berlijn scoren zowel de Supreme On als In erg goed voor hun prijsklasse. Het is muziek voor het grote publiek. Ben je meer van het laag, dan is de Supreme On een goede keuze. Ben je een actief persoon en vind je balans in de muziek belangrijk, dan past de Supreme In wellicht beter. Het belangrijkste tot slot: let op de aanbiedingen van Teufel. Die wil je niet missen.

Teufel Supreme On | adviesprijs 149 euro
Teufel Supreme In | adviesprijs 119 euro
Beide -momenteel- verkrijgbaar met stevige korting | www.teufelaudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE