REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX55LZW984

Eric Beeckmans | 09 januari 2023 | Panasonic

SAMENVATTING

De TX-55LZW984 zit in een sober maar degelijk design, en biedt een goede smart tv-omgeving waarop alle grote spelers aanwezig zijn. Hij levert uitstekend beeld, waarin je duidelijk de relatie ziet met het topmodel. Dezelfde quasi-referentieniveau kalibratie en volledige HDR-ondersteuning, dat is een combinatie die we zeker smaken. Maar met zijn piekhelderheid blijft hij iets onder de resultaten van de belangrijkste concurrenten. En gecombineerd met de matige audioprestaties maakt dat dat we hem wat te duur vinden.

PLUSPUNTEN

  • Referentie kalibratie in SDR en HDR Filmmaker Mode
  • Uitstekende en delicate beeldverwerking
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Universele HDR-ondersteuning, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive
  • Dubbele tv-tuner met twee CI Plus-slots
  • HDMI 2.1 met gaming-features
  • Uitgebreide lichtsensor

MINPUNTEN

  • Zichtbare kleurbanden in zachte gradiënten
  • Eerdere matige audio
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • My Home Screen 7 mist wat lokale apps

Met het topmodel gooide Panasonic hoge ogen, maar kunnen ze die stunt herhalen met de lager gepositioneerde TX-55LZW984? Hij pakt uit met dezelfde processor als het topmodel, maar moet het bijvoorbeeld zonder een Master OLED panel stellen. In dit segment is de concurrentie bikkelhard, we zijn benieuwd naar het resultaat.

Back in Black

Panasonic toestellen onderscheiden zich in elk geval door hun aandacht voor afwerking. Geen opvallend design, sterker nog, eerder een sobere uitvoering, maar dan wel een zonder enige minpunten. Een slank OLED-scherm, een mooi met textuur afgewerkte rug, goed geplaatste aansluitingen en een stevige voet. Allemaal afgewerkt in zwart, zodat het toestel zonder al te veel moeite in je interieur verdwijnt.

Dit model staat, in tegenstelling tot de hogere modellen, helaas niet op een draaivoet. De rechthoekige centrale voetplaat is wat dikker dan we van Panasonic gewend zijn. Het scherm staat hoog genoeg om ruimte te laten voor een soundbar.

Aansluiten en gamen

Je hoeft bij de aansluitingen absoluut niets in te leveren ten opzichte van de hogere modellen, maar het toestel deelt wel dezelfde beperkingen. Er zijn vier HDMI-aansluitingen, twee maal HDMI 2.0-poorten en twee HDMI 2.1-poorten. Op die laatste kan je 4K120, ALLM en VRR gebruiken. De input-lag van 10,4 ms en 6,4ms, respectievelijk in 4K60 en 2K120, is een uitstekend resultaat, dus gamers kunnen hem zeker overwegen.

Hou er wel rekening mee dat je met Dolby Vision maximaal in 4K60 kunt gamen, en dat een van de HDMI 2.1-aansluitingen eventueel moet dienen voor een ARC/eARC-soundbar. De tv ondersteunt AMD Freesync en alhoewel NVIDIA Gsync compatibiliteit niet in de specificaties staat, is het wel terug te vinden in de menu's.  Ook pc-gamers hebben daarmee alles wat nodig is. Het ‘Game Control Board’ gebruik je om snel andere beeldmodes te kiezen, info over het spel te zien, en speciale features zoals de Dark Visibility Enhancer te activeren.

De LZW984 beschikt over een dubbele DVB-tuner en twee CI Plus-slots, dat is een uitzonderlijk goed aanbod. Er zijn drie USB-poorten, meer dan voldoende om externe USB-opslag aan te sluiten zodat je live tv kunt opnemen en pauzeren. De lijst aansluitingen bevat verder nog een composiet video ingang met stereo cinch audio ingang, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Die laatste doet ook dienst als aansluiting voor een externe subwoofer. Voor het smart tv gedeelte is er een bedrade en draadloze netwerkaansluiting. Met behulp van Bluetooth kan je audio van/naar de tv sturen.

My Home Screen 7.0

Het smart tv-gedeelte wordt verzorgd door My Home Screen 7.0. Dat is ondertussen de enige smart tv-interface die niet het volledige scherm overneemt en je overlaadt met (al dan niet zinvolle) aanbevelingen.

Met een druk op de Home toets verschijnen er onderaan het scherm een reeks tegels, die je volledig zelf kunt aanpassen, zowel welke tegels als de volgorde. Daarin vind je live tv zenders, apps en ingangen terug. Het werkt en navigeert vlot, en dat vinden we een sterk pluspunt. Panasonic biedt ook heel wat functionaliteit.

Zo is er een de ‘My Scenery’ app, voor wanneer je geen tv kijkt, en je het scherm graag benut met een rustgevende of stijlvolle afbeelding als deel van je interieur. Klik ‘Meerdere Beelden’ aan om HDMI en live tv tegelijk te bekijken. Cast YouTube of Netflix vanop je smartphone naar de tv.

Op vlak van smart tv-apps heeft Panasonic ondertussen de belangrijkste namen in het aanbod zitten. Maar het loopt nog steeds wat achter op de grote concurrenten, bijvoorbeeld HBO Max en Viaplay ontbreken nog. Vooral bij de lokale apps ontbreken er nog wat, en voor België is er zelfs geen enkele lokale app.

Slanke afstandsbediening

Panasonic houdt vast aan een erg conservatief model voor zijn afstandsbediening. Dus neen, geen slanke remote met een minimum aantal toetsen. Deze afstandsbediening is groot, en relatief handig, dat wel. De toetsen hebben een lichte aanslag, en de layout is degelijk. Zes sneltoetsen en één extra toets die je zelf kunt toewijzen aan een app naar keuze zijn de enige toegeving voor de moderne streaming kijker.

Beeldkwaliteit

Twee factoren bepalen de beeldkwaliteit, het paneel en de processor. Over het processor-deel hoef je je geen zorgen te maken, die is identiek aan de versie in het topmodel en levert van ook uitstekende prestaties. De HCX Pro AI kan, indien gewenst, zelf de meeste gepaste verwerking selecteren op basis van wat je aan het bekijken bent. Hoe sterk de AI het beeld verbetert kan je zelf kiezen. De lichtsensor past het beeld aan op basis van het omgevingslicht.

Wie liever zelf wat controle behoudt, en daar pleiten we doorgaans toch voor, kiest voor de Filmmaker beeldmode en breidt die uit met wat kleine aanpassingen. De processor zorgt hoedanook voor goede deinterlacing, en kan willekeurige of compressie-ruis prima wegwerken. Het 120 Hz-paneel levert goede bewegingsscherpte en met Intelligent Frame Creation geactiveerd zijn filmbeelden mooi vloeiend, zonder storende artefacten. De processor laat maar op twee plaatsen een steek vallen. Bij heel snelle pan-beelden kan hij soms toch wat gestotter zichtbaar laten. En kleurstroken in zachte gradiënten blijven onherroepelijk zichtbaar.

Het belangrijkste verschil zit hem dus in het paneel. Dat is wel een recente versie, maar is niet uitgerust met een extra koelingslaag. Het kleurbereik van 98% P3 blijft in elk geval uitstekend. De piekhelderheid klokt af op 725 nits, niet slecht maar een heel eind onder de 1.045 nits van het topmodel. Op een volledig wit scherm zakt dat terug naar 133 nits. Met die prestaties zouden we vorig jaar zeker tevreden geweest zijn, maar de LG C2 en Philips OLED807 doen het toch net wat beter. Gelukkig levert Panasonic wel zijn gekende topniveau kalibratie af.

Zowel in SDR als HDR zien we zeer accurate beelden (in Filmmaker Mode). SDR zit zelfs op referentieniveau, met prachtige kleuren en uitstekend zwartdetail. In HDR missen we heel af en toe wat schaduwnuances, en de Panasonic offert een klein beetje kleurintensiteit op in de helderste kleurtinten, maar dat belet niet dat de beelden een zeer knappe indruk nalaten. Voor HDR ondersteunt hij ook nog eens Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, zodat je altijd de beste HDR-beelden bekijkt.

Geluidskwaliteit

Een blik op de specificaties doet ons met de wenkbrauwen fronsen, deze Panasonic met het stellen met een 2x 15 Watt configuratie. Dat is een flinke stap naar beneden vergeleken met hun eigen prachtige topmodel, de LZW2004. Maar ook tegen concurrenten van andere merken is het wat pover. De LG C2, de Sony A80K en de Philips 807 zijn allemaal krachtiger uitgerust. Nu weten we wel beter dan de geluidskwaliteit te beoordelen puur op het vermogen, maar toch. Deze Panasonic ondersteunt ook Dolby Atmos, dus stoppen we meteen de Dolby Atmos demo’s in de speler. De Battle of the Blackwater (Game of Thrones), Batman v Superman: Dawn of Justice, officiële Dolby Atmos demo tracks, geen van allen laten ze een diepe indruk na. De klank heeft een goed surroundeffect, maar ontbreekt toch duidelijk dat beetje extra wat een Dolby Atmos track zo speciaal maakt.

We schakelen dan over op muziekfragmenten van Dire Straits, Metallica, Lady Gaga, maar ook die kunnen niet hoog scoren. Zolang je het volume beperkt, is de klank goed, ook al valt er weinig bas te bespeuren. Maar zodra je iets meer vraagt, grijpt de processor erg hardhandig in en knijpt hij bepaalde frequenties dicht. Wie zijn film- of gamebeleving van klinkende audio wil voorzien, zal dus onvermijdelijk naar een soundbar moeten grijpen.

Conclusie

De TX-55LZW984 zit in een sober maar degelijk design, en biedt een goede smart tv-omgeving waarop alle grote spelers aanwezig zijn. Hij levert uitstekend beeld, waarin je duidelijk de relatie ziet met het topmodel. Dezelfde quasi-referentieniveau kalibratie en volledige HDR-ondersteuning, dat is een combinatie die we zeker smaken. Maar met zijn piekhelderheid blijft hij iets onder de resultaten van de belangrijkste concurrenten. En gecombineerd met de matige audioprestaties maakt dat dat we hem wat te duur vinden.

Panasonic TX-55LZW984
1.899 euro | www.panasonic.com
Beoordeling 4 / 5


EDITORS' CHOICE