REVIEWArcam

Aansluiten en luisteren

Patrick Hendriks | 21 juli 2005 | Arcam

Aansluiten van de Solo is een fluitje van een cent. Netsnoer aansluiten, luidsprekers aansluiten, antenne aansluiten en klaar is Kees. Voor de antenne heb je wel een andere connector nodig dan de standaard CAI-connector die we allemaal kennen. Een speciale schroefverbinding (een zogenaamde F-connector) wordt gebruikt om een antennekabel aan te sluiten. Een veel betere verbinding dan de gangbare CAI-antenne-aansluiting. De meegeleverde antenne is een T-vormige draadantenne die je verticaal achter de set aan de muur moet knopen, en die wel 2 meter lang is. Leuk om even van DAB radio te proeven. Voor het beste resultaat adviseert Arcam dan ook een externe dakantenne toe te passen, met een eigen antenne voor FM en DAB ontvangst. Het was fijn geweest als Arcam er een antenneschakelaar bij had geleverd, waarmee je kunt schakelen tussen CAI en DAB. Er zijn overigens ook verloopjes in de handel waarmee de F-connector overgaat in een CAI aansluiting, maar een F-connector die je rechtstreeks op de coax kabel schroeft is ook een optie. De Solo dealer zal bij aanschaf wellicht zorgen voor de nodige materialen.

Arcam Solo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Voor deze recensie is dus voor DAB radio gebruik gemaakt van de meegeleverde draadantenne. Het was voor mij de eerste keer dat ik DAB radio ging horen, dus eigenlijk was ik best wel benieuwd. De draadantenne werd conform de handleiding aangesloten en het apparaat werd ingeschakeld. Na een paar keer drukken op de source knop verscheen DAB groot op de display. Ik dacht na over hoe af te stemmen op zenders, maar dat bleek niet nodig. Geheel automatisch verscheen de eerste zender in de display, met direct allerlei informatie zoals je dat ook bij RDS tuners gewend bent. Zendernaam en zendercategorie maakten mij meteen duidelijk waarop was afgestemd. Het volume werd verhoogd en wat direct opviel was het ontbreken van ruis. Stilte en rust in het signaal, zoals dat bij een CD de normaalste zaak van de wereld is. Duidelijk was dat de geluidskwaliteit zeer goed was, veel rustiger, stabieler en strakker dan dat van de analoge FM radio. Hopelijk blijft de geluidskwaliteit van radio zo goed, want de kwaliteit hangt sterk af van de bitrate die wordt toegepast.

Met een F-connector die ik op een coax kabel kon schroeven, is analoge radio via de FM zenders beluisterd. De kwaliteit van de FM via de kabel is prima, de beperking zit in het signaal, niet in de tuner. Wat dat betreft is een antenne op het dak nog steeds de beste oplossing. Zolang DAB in Nederland nog niet volledig is ingevoerd zul je veel plezier beleven aan de FM-tuner in de Solo. De kwaliteit van de tuner is uitstekend en met 30 programmeerbare voorkeuzezenders kun je al je favoriete stations kwijt. RDS informatie scrollt soepel over de display, in een rustig tempo.

Arcam Solo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Na de positieve radio-ervaringen werd het tijd om de kwaliteit van de CD-speler en de versterker te beproeven. De versterker is 2x50 W en toen ik daar achter kwam maakte ik me enigszins zorgen. Ik heb eerder een recensie gedaan van een budget stereo DVD-receiver en van dat apparaat was de 2x50W versterker net wat te licht voor mijn luidsprekers. Ik heb direct maar contact gezocht met de importeur van Arcam en de situatie voorgelegd. Maar de importeur maakte zich geen zorgen. Men had de Solo op zeer grote, zware en veeleisende luidsprekers aangesloten en dat gaf zeer bevredigende resultaten, mits het volume niet op disconiveau werd ingesteld. Vermogen zegt dus niet alles, het gaat om de kwaliteit ervan!

Arcam Solo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

In mijn luisterruimte is de Solo in eerste instantie direct aangesloten op mijn eigen Kef Reference model 3 luidsprekers. Ik had meerdere weken uitgebreid in mijn nieuwe luisterruimte via mijn installatie naar de Kefs geluisterd en kon dus goed beoordelen wat de verschillen waren. Nou, die verschillen waren erg klein. In een akoestisch geoptimaliseerde ruimte hoor je veel beter verschillen tussen componenten dan in een doorsnee woonkamer, omdat er niets wordt versluierd. Zijn de verschillen in een goede ruimteakoestiek ten opzichte van kwalitatief goede apparatuur klein, dan kan gerust gesteld worden dat de Solo van zeer goede kwaliteit is! Het laag is iets zwaarder en iets minder gecontroleerd dan bij mijn eigen set, en het hoog is iets feller. Maar het zijn kleine verschillen die in een normale gestoffeerde woonkamer volgens mij praktisch niet hoorbaar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE