Denon AVR-X2000 AV-receiver


Redactie HiFi.nl | 21 november 2013 | Fotografie Fabrikant | Denon

Het is bekend dat Denon een indrukwekkende reputatie heeft als het om de betere AV-receivers gaat. En dus zijn we benieuwd hoe een van de nieuwe, goedkopere modellen van het merk het er in onze testruimte van afbrengt...

Denon heeft momenteel zes AV-receivers in het gamma. Twee daarvan zijn onder de hier geteste AVR-X2000 (€ 599) gepositioneerd. Dat zijn de AVR-X500 (€ 299) en de AVR-X1000 (€ 399). De overige drie apparaten bevinden zich hogerop in het gamma. Het gaat om de AVR-X3000 (€ 949), de AVR-X4000 (€ 1.399) en de AVR-4520 (€ 2.699). Nu geloven we best dat de drie duurdere machines prima presteren, maar hoeveel zou er van dat kwaliteitsniveau overblijven als we het prijspunt op € 599 houden? De test van de AVR-X2000 zal het uitwijzen.

Lezen
Nogal wat mensen komen er niet aan toe om ooit de gebruiksaanwijzing van een apparaat te lezen. Zelfs niet als het om een gecompliceerd stuk elektronica gaat, zoals een AV-receiver. Ook wij claimen op dat vlak niet geheel vrij van zonden te zijn. Maar deze keer pakken we het anders aan en beginnen we dit verhaal met het doorlezen van de handleiding. Die telt maar liefst 212 elektronische pagina's, in de vorm van een PDF op de meegeleverde cd-rom. Een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de dikke papieren handleidingen van weleer.

Zo komen we onder weer te weten dat de AVR-X2000 over zeven eindtrappen beschikt, die elk 95 watt vermogen uitsturen. En dat het videogedeelte inkomende signalen kan opschalen tot een resolutie van 3180 x 2160, oftewel 4K. De kans dat je aan dat laatste in de praktijk ooit veel hebt is eerder klein (wegens niet compatibel met de nieuwe HDMI 2.0 norm), maar OK. Wat de bediening aangaat, lezen we dat er ergens een 'klassieke' IR remote in de doos verborgen moet zitten – yup, gevonden! –, maar dat je ook gebruik kunt maken van de Denon Remote app. Die is er voor iOS én voor Android apparaten. Een ander aspect dat positief is voor de gebruiksvriendelijkheid, is de aanwezigheid van vier 'Quick Select' knoppen op het voorpaneel. Hier kun je een bepaalde bron aan koppelen, samen met een volume-instelling, een geluidsmodus en een Audyssey instelling.

Audyssey
En nu we het toch over Audyssey hebben: de systemen van dat merk zijn flink vertegenwoordigd in de Denon. Met MultEQ XT room equalising, met Dynamic Volume en met Dynamic EQ. Over dat laatste kunnen we kort zijn: het is feitelijk een soort loudness functie, maar dan beter en uitgebreider. De MultEQ XT room equalising functiekan ingesteld worden op 'Uit', 'Graphic EQ', 'Audyssey Flat', 'AudysseyByp. L/R' en 'Audyssey Standard'.

Met 'Graphic EQ' kan je de klankkleur naar eigen smaak instellen door gebruik te maken van een 9 bands grafische equaliser, en dat op alle kanalen. 'AudysseyStandard' houdt in dat de frequentierespons voor alle luidsprekers geoptimaliseerd wordt. 'AudysseyByp L/R' doet hetzelfde, maar dan met uitzondering van de linker- en rechter frontluidsprekers, die ongemoeid worden gelaten. 'AudysseyFlat' tenslotte, streeft er naar om de frequentiecurve van alle luidsprekers zo vlak mogelijk te krijgen.

Surround & DSP
Natuurlijk kan de Denon vlot overweg met alle courante surround algoritmes. Dolby is vertegenwoordigd met Dolby Digital (EX), Dolby Digital Plus, Dolby True HD en Dolby PL II (x/z). Van eeuwige concurrent DTS kan je de klassieke DTS surroundtracks (die je op dvd's vindt) weergeven, ook de DTS ES/Discrete/Matrix varianten, evenals DTS 96/24 tracks en moderne DTS-HD Master Audio geluidsporen. En ook DTS Express en Neo:6 processing behoren tot de mogelijkheden. Tot slot weet de AVR-X2000 ook raad met PCM meerkanaals audiosporen.

Over de aanwezigheid van DSP-programma's à la 'Jazzclub' en 'Rock Arena', die door middel van digitale galm zogenaamd de indruk geven dat je je in de genoemde ruimte bevindt, zijn we minder enthousiast. Mét klinkt het namelijk steevast minder goed dan zonder. Dat is bij andere AV-receivers overigens net hetzelfde.

Look & Feel

De AVR-X2000 is meteen herkenbaar als een Denon. En je ziet ook dadelijk dat het om een AV-receiver gaat. De aanwezigheid van de twee grote draaiknoppen – één links en één rechts – en het centrale display laten daar weinig twijfel over bestaan. Een ander designelement dat typisch is voor een Denon AV-receiver, namelijk de afdekklep waarmee de minder gebruikte bedieningselementen aan het oog worden onttrokken, ontbreekt in dit geval. Dat maakt dat het apparaat er ietsjes minder strak uitziet dan zijn duurdere broers.

Eigenlijk komt dat niet zozeer door de zichtbare bedieningselementen – die zijn slinks gepositioneerd tussen het display en het zwarte vlak eronderen vallen daarom niet uit de toon –, maar eerder door de opvallende opschriften die erboven staan. En door de zichtbare frontaansluitingen. Het is natuurlijk wel praktisch dat er een HDMI- en USB-poort, plus een full size hoofdtelefoonaansluiting en een input voor de meegeleverde meetmicrofoon op de voorzijde van de AVR staan, maar het ziet er daardoor wel allemaal wat minder elegant uit.

Het algehele voorkomen en het materiaalgebruik van de behuizing en de knoppen liggen in lijn met het prijskaartje. Zo is de kast in metaal uitgevoerd, maar is het voorpaneel in kunststof. Ook de twee grote draaiknoppen op het voorpaneel zijn kunststof exemplaren. Dat is verder geen probleem, maar het voelt wel wat minder lekker aan dan een zware, metalen draaiknop.

Ingangen
Zag je tot voor kort nog wel achterpanelen van AV-receivers die werkelijk tot de laatste vierkante centimeter gevuld waren met aansluitingen, bij deze machine is dat niet het geval. Desondanks zit alles erop wat je nodig hebt. Nu ja, met uitzondering van coaxiale digitale ingangen, dan. Je hebt recht op maar liefst zeven HDMI-poorten (waarvan er eentje op het voorpaneel zit), die ook HDMI-functies ondersteunen zoals 3D, ARC, DeepColor, xvColor en Auto Lipsync. De AVR-X2000 is niet compatibel met de nieuwe HDMI 2.0 norm. Daarvoor zullen we moeten wachten op de volgende generatie. Digitale audio kan ook ingevoerd worden via de twee optische ingangen. En je kan de Denon voeden met analoge stereosignalen. Met dank aan de vier stereo cinchpoorten.

Uitgangen
Over naar de audio uitgangen. Om te beginnen zit er een subwooferaansluiting achterop, evenals een stereo cinch uitgang. Deze laatste kan je gebruiken om een bronsignaal naar een tweede zone te sturen. Onderaan tellen we zeven luidsprekerpoorten. Dat lijkt logisch, want de Denon heeft zeven versterkerkanalen.Toch hadden we liever méér luidsprekerpoorten voorzien. Dat komt omdat je met twee van de zeven versterkerkanalen heel flexibel kunt omspringen. Je kan deze bijvoorbeeld gebruiken om twee back surround geluidskanalen aan te sturen (7.1), maar je kan ze ook inzetten om de frontluidsprekers mee te voeden in een bi-amp configuratie.

Of om een 'B' luidsprekerpaar te voorzien. Tot slot kan je er ook een Front Height luidsprekerpaar mee aansturen. Vier keuzes, dus. Als je permanent kiest voor één mogelijkheid – bijvoorbeeld 7.1 –, dan is er geen reden waarom je meer dan zeven luidsprekerpoorten zou willen. Maar als je de twee kanalen gebruikt om muziek in de keuken te spelen, maar ook voor de back surround kanalen iedere keer als je een film kijkt, dan zal je telkens de kabels moeten omprikken. En dat had dus kunnen voorkomen worden door extra luidsprekeraansluitingen te voorzien. Maar: we hebben het hier over een budgetvriendelijke machine, en dus gaan we over dit soort details niet te moeilijk doen, right?

De videokant is natuurlijk al heel behoorlijk afgedekt door de zeven HDMI-ingangen, maar je hebt ook nog twee composiet ingangen en één component video ingang tot je beschikking. Tot slot zit er ook een FM antenne-aansluiting en een netwerkpoort achterop.

Radio
OK, de AVR-X2000 is een receiver, en dus heeft hij een FM-tuner aan boord. Minstens even interessant is de mogelijkheid om internetradiostations weer te geven. Daartoe maakt de Denon gebruik van de bekende vTuner database. Maar ook de liefhebbers van de Spotify en Last FM muziekdiensten komen aan hun trekken.

Streaming

Bestanden die op een NAS zijn opgeslagen – op voorwaarde dat dat in wma, mp3, wav, aac, applelossless of flac is – kunnen worden weergegeven op de AVR-X2000. Wel is het opmerkelijk dat je volop muziek en foto's (jpeg) kan streamen (eventueel ook via een Flickr account), maar dat de Denon geen gestreamde video's lust. Om het verhaal compleet te maken, geven we nog even mee dat de AVR-X2000 ook AirPlay-compatibel is.

Aansluiten
Na het gebruikelijke gepriegel met de punt van een mes om de plastic topjes uit de luidsprekerpoorten te wurmen, sluiten we de AVR-X2000 aan op ons referentie testsysteem. Dat is deze keer opgebouwd uit een Pioneer BDP-LX55 blu-ray speler, een Sonos Connect streamer, een Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer en een set Klipsch Palladium surroundluidsprekers.

Installeren
Je kan de set-up procedure desgewenst uitvoeren met behulp van de – Nederlandstalige,waarvoor hulde! – set up assistent. Die is zodanig duidelijk, dat ook de gebruikers voor wie het allemaal nog heel nieuw is er hun weg in zullen vinden. Ook de 'Help'-menu's zijn bruikbaar. Tenslotte is het ook handig dat waar toepasselijk de juiste aansluitingen middels een foto op het scherm worden getoond.

De Audyssey inmeetprocedure – een belangrijk onderdeel van de installatie – omvat metingen op acht verschillende locaties in de ruimte. Als je daar acht cinemazetels zou hebben staan, dan kan je boven elk van die zetels – liefst op oorhoogte – een meting uitvoeren. Het programma stelt de equalising dan op een zodanige manier in dat het geluid in elk van die acht plaatsen gemiddeld geoptimaliseerd wordt. Als je dat gemiddelde wil manipuleren, dan kan je de microfoon gedurende meerdere metingen op één plaats laten staan. Die plaats zal dan zwaarder doorwegen in het uiteindelijke resultaat. Wat een andere manier is om te zeggen dat het geluid dan beter zal zijn op die plaats.

Manueel
Knap en bijzonder handig, al die automatische inmeetprocedures. Maar uiteraard willen we ook wel eens weten wat er gebeurt als we één en ander manueel afregelen. We kunnen dan gelijk checken of de automatische metingen correct zijn uitgevoerd.

Het blijkt al gauw dat er nog heel wat meer manueel af te regelen valt dan wat de set up-assistant je voorschotelt. Het is niet onze bedoeling om je te vervelen met een droge opsomming van alle parameters die je kunt instellen, maar om je een idee te geven van de omvang en diepgang ervan, kijken we even naar de parameters in de 'Audio Volume'-pagina. Hier kan je instellen of je voor een normale volumeschaal kiest of voor een –dB schaal. Je kan ook een maximaal volume instellen, de volumestand kiezen die automatisch gekozen wordt als je het apparaat inschakelt en het mute niveau bepalen: een beetje, flink wat of helemaal. Heel compleet, dit alles.

Dankzij onze manuele check ontdekken we ook dat Audyssey niet alleen zijn MultEQ XT systeem activeert tijdens de inmeetprocedure, maar dat stiekem ook de Dynamic EQ en Dynamic Volume functies op actief gaan. Die moet je dus manueel terug uitschakelen, als je het iets of wat puristisch wil aanpakken. Vooral de Dynamic Volume-functie doet je geluid geen goed.

Conclusie

En dan is het eindelijk tijd voor een eerste, korte luisterimpressie. Gewoon om onze nieuwsgierigheid te bedwingen, want daarna zal de AVR-X2000 eerst een dagje moeten inspelen vooraleer het echte luisteren kan beginnen. Over het afregelen hoeven we ons alleszins al geen zorgen meer te maken, dat is helemaal OK. Nou, niet dus. Het is er namelijk meteen aan te horen dat de laagweergave een rommeltje is. Komt dat omdat we per ongeluk één of andere surroundmodus geselecteerd hebben?

Het is even zoeken waar je de surroundmodus moet instellen op de Denon, maar uiteindelijk blijkt dat via de vier gekleurde knoppen onderaan op de afstandsbediening te moeten gebeuren. Je krijgt dan een pop up menu op je tv te zien – en een regel op het display van de AVR – die aangeeft in welke modus je je bevindt. Met de pijltjestoetsen op de remote kan je dan een andere modus kiezen. Uiteindelijk blijkt het probleem te liggen bij de bass management-instellingen. Feit: als je er van uitgaat dat Audyssey al die zaakjes voor jou mooi gaat regelen, dan kom je bedrogen uit. We mogen veilig stellen dat de geluidsweergave er danig op vooruit gegaan is nadat we onze manuele checkronde afgewerkt hebben.

Bediening
De afstandsbediening kwijt zich uitstekend van z'n taak. De knoppen zijn comfortabel groot en staan niet teveel op elkaar gepropt. Vinden we prima. De app is ook de moeite waard – wij probeerden 'm op een iPhone 4S –, met name voor toepassingen zoals internetradio en Spotify. Wel jammer dat je er de volumeverhoudingen tussen de verschillende kanalen in een surround opstelling niet mee kunt instellen. Ook blijkt de app nog niet geheel bugvrij te zijn.

Muziek!
Iets meer dan 48 uur later denken we eraan om de luistertest in alle rust te beginnen met een mooie nocturne van Chop… ach, laat ook maar. Laten we het ineens wat steviger aanpakken met 'Prodigal Blues' van Billy Idol. Gewoon in stereo, dat is voorlopig al gek genoeg. De track klinkt best lekker, maar als we de volumeknop al te ver opendraaien, begint het geluid wat naar het schreeuwerige te neigen. Iets wat bij de volgende track die we draaien - 'CouldYoubeLoved' van Bob Marley – dan weer helemaal niet opvalt. Maar dat nummer is dan ook veel 'leger' dan de Billy Idol-track.

Het is al gauw duidelijk dat de Denon sterk profiteert van de aanwezigheid van een actieve subwoofer. Want dan moeten de versterkermodules minder werk verzetten – het laag onder de 80 Hz wordt dan immers geproduceerd door de versterker in de subwoofer – en dat merk je meteen. Chopin's nocturne nr 20 door JanuszOljniczak, dan. Dat klinkt niet verkeerd, maar de verfijning die je wel volop kan horen bij duurdere Denon AV-receivers – en al helemaal bij het betere stereo materiaal – is hier maar in beperkte mate aanwezig. Het klankkarakter is lichtjes aan de koele kant en het valt op dat details er niet heel erg goed doorkomen.

Kijk, de AVR-X2000 is een multifunctioneel apparaat met een grote hoeveelheid mogelijkheden en met zeven geluidskanalen. Voor dat alles betaal je minder dan € 100 per kanaal. Als je geluk hebt – en dat is hier zonder meer het geval –, dan levert je dat een heel redelijke geluidskwaliteit op. Maar échte hifi? Dan ga je toch ietsje dieper in de buidel moeten tasten. Voor filmgeluid liggen de normen weliswaar wat lager, maar ook dan zijn de beperkingen duidelijk. Daarbij vallen sinds het nieuwe tijdperk waarin volop 'lossless' Dolby True HD en DTS-HD Master Audio surround soundtracks gebruikt worden de tekortkomingen van een surround apparaat beter op dan vroeger in het 'lossy' Dolby Digital tijdperk het geval was.

Conclusie
Het was een interessante opportuniteit geweest om de Denon aan te schaffen als 'voorlopige totaaloplossing', om dan achteraf eventueel de eindtrappen te vervangen door een losse meerkanaalseindtrap. Maar vermits de AVR-X2000 geen pre-outs heeft, gaat dat niet lukken. Maar ook zonder dat upgrade scenario is de AVR-X2000 een waardevol apparaat. Want eerlijk is eerlijk, wat Denon hier voor deze vederlichte prijs weet te presteren – het is niet minnetjes. Als je degelijk surround geluid wil in een handzame verpakking voor een ijzersterke prijs: kopen. Als je echte hifi wil of hoogwaardig surround geluid, dan zit je nog steeds goed bij Denon, maar dan moet je hogerop winkelen in het gamma van deze fabrikant en dan ietsje meer spenderen dan € 100 per kanaal…

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
+ Gebruiksvriendelijk
+ Compleet uitgerust

- Geluid mist verfijning
- Niet compatibel met HDMI 2.0

Voornaamste features:

Zeven versterkerkanalen (7 x 95 watt, 8 Ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0.08% THD) AudysseyMultEQ XT room equaliser Dolby True HD & DTS-HD Master Audio Multizone: 2 zones AirPlay ondersteuning Compatibel met Spotify& Last FM Internet radio

Gebruikte apparatuur:

Sonos Connect streamer Pioneer BDP-LX55 blu-ray speler Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer Klipsch Palladium P-39F L/R voorluidsprekers Klipsch Palladium P-27C centerluidspreker Klipsch Palladium P-17B surround luidsprekers