Product van het Jaar Verkiezing 2016


Redactie HiFi.nl | 15 november 2016 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 november 2016

Nu de feestmaand weer voor de deur staat, wordt er op de redacties van FWD, HiFi.nl en Music Emotion hard gewerkt aan een nieuwe editie van het AV-Jaarboek. In deze lustrumeditie – het is reeds het vijfde exemplaar van de jaarlijkse kroniek – is er uiteraard ook weer aandacht voor onze Product van het Jaar-verkiezing.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

JE VINDT DE WINNAARS IN HET JAARBOEK 2016-2017

In twaalf categorieën audio- en video-componenten, maar ook smartphones, soundbars en televisies, hebben we op onze redacties een shortlist van steeds vier, vijf of zes producten samengesteld, opnieuw zo’n 65 producten in totaal voor een niet te missen overzicht van het afgelopen jaar. Het is aan onze lezers om te bepalen welke producten er uiteindelijk als Product van het Jaar in ons gezamenlijke AV-Jaarboek gaan belanden.

Stemmen
Op iedere van de volgende pagina's hebben we zoals inmiddels gebruikelijk steeds vijf of zes producten geselecteerd die wat ons betreft de meest interessante nieuwigheden zijn die in de loop van 2016 op de markt gekomen zijn. We selecteerden deze producten op de redactie, polsten in de branche en bij dealers, raadpleegden de EISA- en What Hifi-Awards en kwamen op een lijst van producten die ook zonder de eindwinst in deze verkiezing het vermelden meer dan waard zijn. Er kan er echter maar één de beste zijn…

Om vanuit de genomineerden nu op de definitieve Producten van het Jaar uit te komen, is het de bedoeling dat de lezers telkens één voorkeur uitspreken middels de stemknop op deze en alle volgende pagina’s.

Let the games begin!
De eerste categorie van de verkiezing is traditioneel ook een van de moeilijkste. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de smartphones, waar uiteindelijk vijf modellen de shortlist gehaald hebben, bestaat de longlist van versterkers doorgaans uit zo’n twintig apparaten, met pijn en moeite teruggebracht tot de zes onderstaande: de absolute frontrunners van 2016, in diverse prijsklassen!

 1) NAD C368 (€ 999)

Een indrukwekkende en krachtige versterker uit de NAD New Classic-serie. 2 x 80 watt, talloze mogelijkheden voor digitale en analoge muziekbronnen en uitbreidbaar met MDC-modules, bijvoorbeeld HDMI, Wi-Fi en Bluesound-streaming.

 2) Rotel A-14 (€ 1.279)

Het absolute vlaggenschip uit de nieuwe 14 Serie. Deze geïntegreerde versterker levert 80 watt per kanaal RMS in 8 Ohm, waarbij beide kanalen worden aangedreven. Door de ingebouwde AKM 32 bit/768kHz DAC is het verwerken van klassieke analoge én de nieuwste digitale bronnen geen enkel problem.

 3) Cambridge Audio CXA80 (€ 1.099)

De CXA80 geïntegreerde versterker is een klasse A/B-ontwerp die met zijn 2 x 80 Watt aan 8 Ohm en 2 x 120 Watt aan 4 ohm de krachtigste uit de CX serie is. Een indrukwekkend apparaat dat in deze tijd van analytische en overdreven detailgehypte producten een oase van rust biedt voor de ‘real life’ muziekliefhebber.

 4) Marantz HD-AMP1 (€ 1.099)

Alles wat je van een Marantz versterker mag verwachten, maar dan in miniatuur. De HD-AMP1 is onderdeel van de nieuwe generatie MusicLink-modellen en is de eerste Marantz met Klasse-D modules, ramvol techniek die je niet in dit formaat (of deze prijsklasse) mag verwachten. Compact ecstasy.

 5) Denon PMA-2500NE (€ 2.500)

Een ‘New Era’ inluiden met zulke fijne apparaten? Laat dat maar aan Denon over. Zowel audiofielen als veeleisende muziekliefhebbers zich zullen kunnen vinden in de geluidskwaliteit, de voorbeeldige constructie en het fraaie uiterlijk van deze versterker, die zonder meer het predicaat high-end verdient.

 6) Devialet Expert 1000 Pro ( € 27.900)

Pure sound. Explosieve dynamiek. Absolute stilte. Perfecte audiofiele playback. Compleet transparant geluidsbeeld. Unieke beleving. De specificaties van de nieuwe Expert PRO serie zijn weer onverslaanbaar goed, en de 1000 is het vlaggenschip.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Draaitafel van het Jaar

Ook dit jaar weer een aantal opmerkelijke nieuwe vinyldraaiers voor de liefhebbers van het zwarte goud, van een aantal merken dat er ieder jaar weer in slaagt aan de absolute top mee te doen. Over deze vier modellen konden we gezamenlijk eens worden dat ze alle vier de titel wel verdienen...:

1)  Pro-Ject The Classic (vanaf € 999)

Het merk dat ieder jaar wel in deze verkiezing opduikt, bestaat 25 jaar en viert dat met The Classic. “Een platenspeler zoals in de jaren zeventig, maar dan veel beter.” In het klassieke design huist behoorlijk wat moderne inspiratie uit topmodellen. 

2) Audio-Technica AT-LP5 (€ 449)

Als je een goed ogende, moderne plug & play-oplossing wil die je direct in je versterker kan pluggen, met de extra mogelijkheid van een USB-output, hoef je voor deze prijs eigenlijk niet verder te kijken.

3) Rega Planar 3 (vanaf € 799)

Het Britse Rega staat er om bekend nog wel eens terug te grijpen naar oudere modellen uit de eigen historie. Who can blame them, met paradepaardjes als de Planar 3? De 2016-versie is uiteraard flink naar het heden gehaald, met een make-over die een stuk verder gaat dan het cosmetische alleen.

4) Technics SL-1200 G (€ 3.499)

Ter ere van het 50-jarig bestaan kwam Technics met de limited edition SL-1200GAE, een throwback naar hun vermaarde klassieker, met een productie van slechts 1.200 exemplaren. Voor iedereen die er geen heeft kunnen bemachten, kwam Technics met the next best thing: een non-limited edition SL-1200G.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Multiroom en Wireless speakers van het Jaar

In de voorbije jaren zagen we hoe multiroom een enorme hype werd. Bijna elk audiomerk bracht nieuwe producten op de markt, of gaf een bestaande productlijn een multiroom update. Ook in 2016 daarom met recht weer een aparte categorie voor multiroom, waarbij we een splitsing gemaakt hebben naar 5 multiroommodellen en 5 paar wireless luidsprekers.

Multiroom van het jaar

1) Naim Mu-so Qb (€ 799)

Gevalletje klein model, grootse prestaties. Een zeer waardige opvolger van veelwinnaar Mu-so, met een eveneens gigantische lijst van streaming-opties, waaronder geïntegreerde Tidal- en Spotify-ondersteuning, en de mogelijkheid bronnen fysiek aan te sluiten. Niet voor niets zijn er inmiddels ook luxe Bentley-uitvoeringen.

2) Paradigm PW-Series (diverse prijzen)

The freedom of multiroom wireless streaming, the performance of Paradigm.’ PW staat voor Premium Wireless, en dat is precies wat deze modellen leveren – inclusief integratie met DTS Play-Fi.

3) Harman Kardon Omni 50+ (€ 549)

Het grootste model uit een gloednieuwe draadloze HD-lijn. Indrukwekkend zijn de ergonomie en de stevige bassen die via de basreflex aan de achterkant van deze handzame multiroomspeaker verspreid worden. 

4) Tivoli Audio Multiroom: Art-serie (diverse prijzen)

Als Tivoli Audio met iets nieuws komt, dan letten wij op. Dat blijkt ook wel uit het enthousiasme bij de selectie om de modellen van de Art-serie op de shortlist te krijgen.

5) Devialet Gold Phantom (€ 2.590)

Een nog opvallendere verschijning van de toch al behoorlijk eigenzinnige Phantom. De bijzondere uitvoering heeft, behalve natuurlijk het 22 karaats roosgoud aan de zijkanten, onder meer een vernieuwde tweeter en fors wat meer vermogen. 

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Wireless speakers van het jaar

1) Dynaudio Xeo 2 (€ 1.299)

De kleinste speakers uit de Xeo serie van Dynaudio brengen ondanks hun geringe afmetingen een buitengewoon groots geluid voort. Daarnaast kun je volstaan met een tablet of smartphone en deze twee kleine luidsprekers om een volwaardig, simpel werkend hifi-systeem in huis te halen. 

2) KEF LS50 Wireless (€ 2.299)

De vermaarde LS50 is terug, nu als actieve versie. Hetzelfde geluid, maar mét een aantal nieuwe features, zoals je van een draadloze luidspreker mag verwachten. Wie het originele model kent, snapt waarom we hier niet omheen kunnen..

3) Dali Katch (€ 399)

Vergis je niet: onder het aluminium van de Katch vind je een Klasse-D versterker die 2 x 18 watt vermogen produceert, om twee 21mm soft-dome tweeters en twee 3,5” aluminium woofers aan te sturen – een paar aan de voorkant, een paar aan de achterkant. Not just a pretty face.

4)  JBL Playlist (€ 179)

Een uitstekende combi van looks, prestaties en gebruikersgemak in een draadloze speaker die ook nog eens Google Cast integreert. Verbinding maak je met wifi, waardoor je vanaf de laptop/telefoon/tablet muziek direct vanuit de cloud streamt vanuit bijvoorbeeld Spotify en Pandora.

5) B&O BeoPlay A1 (€ 249)

De kleinste Bluetooth speaker van het merk ooit, met een ontwerp van de prijswinnende Cecilie Manz en perfect afgesteld op de moderne levensstijl, past in je hand en weet toch een behoorlijk geluid te produceren.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Digitale bron van het Jaar

Geen gemakkelijke opgave, maar bij dezen: de vijf niet te missen netwerkspelers van het jaar, voor verschillende budgetten. Netwerkspelers zijn de nieuwe cd-spelers – dus steeds meer merken doen mee. Sommige spelers zijn bedoeld voor één ruimte, andere hebben eerder een multiroom karakter (zie ook de speakers uit de vorige categorie). En er zijn modellen met en zonder ingebouwde opslagcapaciteit. We selecteerden onderstaande shortlist.

1) Bluesound Node 2 (€ 549)

Of je nu een hifiset zonder streamingmogelijkheden de 21ste eeuw wil insleuren of je tv-geluid op een slimme manier in een audiosysteem wil binnentrekken, de Bluesound Node 2 is een uitstekende keuze. Onverslaanbaar voor zijn prijs.

2) Linn Klimax DS/3 met Katalyst (€ 19.150)

Linn is zo’n merk dat gevoelsmatig al niet mag ontbreken in deze categorie. Het gaat echter verder dan gevoel, dankzij de sterk verbeterde techniek voor d/a-conversie die Linn heeft geïntroduceerd: Katalyst DAC Architecture. Een van de vele substantiële tweaks aan een reeds voortreffelijk model, die de DS/3 toch nog aanzienlijk hebben weten te verbeteren ten opzichte van zijn voorgangers.

3) Elac Discovery Server (€ 1.099)

ELAC pakt het slim aan: hun nieuwe Discovery Server voor digitale muziek komt met een hele hoop outputs én Roon-integratie. Een enorm pluspunt om Roon op een elegante manier aan je hifi-ervaring toe te voegen zonder dat er een pc aan te pas komt. Op een heel eenvoudige manier kun je genieten van de voordelen van deze software, die je als geen ander onderdompelt in je muziekcollectie en je op een muzikale ontdekkingstocht stuurt. En dat is toch waar het om draait, niet?

4) Cambridge Audio CXN (€ 999)

De CXN is een mooie all-round netwerkspeler en DAC met een berg aansluitingen en zelfs gebalanceerde uitgangen. Het speelt nagenoeg elk formaat af en dat in zeer mooie kwaliteit, net als zijn zeer populaire Stream Magic-voorganger. Wat de CXN vooral naar het topniveau tilt is de sobere maar zeer bruikbare bediening.

5) Aurender A10 (€ 5.990)

Server/streamer met high-end dac en 4TB intern geheugen en 120 GB SSD. De korte versie? Al het mooie van een high-end Aurender netwerkspeler in een betaalbaar(der) model, voor ál je streamingwensen. 

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Luidspreker van het Jaar

Voor elk wat wils in deze categorie: van verbazingwekkend muzikale monitoren tot kostbare grote vloerstaanders. Toch kan er maar één de Luidspreker van het Jaar worden, dus net als voorgaande jaren vind je onze selectie weer gewoon onder één kap. Bij dezen!


1) Elac Debut B6 (€ 398 per paar)

Welke magische ingrediënten Elac-ontwerper Andrew Jones heeft losgelaten op de Debut B6 is een raadsel, maar feit is wel dat de B6 van Elac een verbazingwekkende budgetluidspreker is geworden, die op meerdere punten ver boven zijn prijsklasse presteert.

2) Focal Sopra No 3 (€ 17.998 per paar)

Focal heeft zichzelf overtroffen met dit majestueuze systeem, waarin het meest subtiele geluidje af te wisselen is met tomeloos geweld. Een (h)eerlijk systeem dat topklasse elektronica verdient en daarachter tot volle bloei zal komen.

3) Dali Opticon 8 (€ 2.598 per paar)

De Opticon-familie van Dali mikt op het hart van elke muziekliefhebber die maximale waarde uit zijn zuurverdiende spaarcentjes wil halen. De Opticon 8 is het hoofd van de familie en daarmee het grote vlaggenschip van de serie, met 20cm woofers en een groot muzikaal vermogen.

4) Dynaudio Emit M20 (€ 700 per paar)

De Emit M20 monitor is een verrijking voor iedere middelgrote (huis)kamer. Zijn 17cm MSP woofer en de Dynaudio 28mm softdome tweeter maken dat de basweergave impact heeft, en vol en dynamisch klinkt. Opnieuw een gevalletje grootser dan het uiterlijk doet vermoeden.

5) Bowers & Wilkins 802 D3 (€ 22.000 per paar)

We kunnen er lang of kort over praten, maar de nieuwe Bowers & Wilkins 800 D3 serie is na de introductie van de ‘oer-Nautilus’ de grootste technologische prestatie die het merk ooit heeft gerealiseerd. De huidige 802 D3 is een proeve van bekwaamheid van dit streven.

6) Monitor Audio Platinum II PL200 (€ 8.800)

Het is lastig kiezen in de erg sterke line-up van de Platinum II. Het collectieve oog is gevallen op de PL200 II, de forse staande 3-weg luidspreker met twee 165 mm laageenheden heeft een 100 mm middeneenheid voor een betere definitie van het midden. Geen kleine APK, maar vol aanzienlijke verbeteringen op een toch al geslaagd model.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Hoofdtelefoon van het Jaar

Feit is dat je heel waarschijnlijk met elke van de hieronder voorgestelde hoofdtelefoons lang en gelukkig naar muziek kunt luisteren… Hoe dan ook hebben we er vier geselecteerd die je eens op je hoofd zou moeten zetten, want ook in de categorie kunnen we er samen maar één bekronen. 

1) Bowers & Wilkins P9 Signature (€ 899)

De P9 Signature, een jubileummodel dat net een stapje hoger staat dan de Bowers & Wilkins P7, is een hoofdtelefoon ontworpen door het team achter de nieuwe 800 D3-speakers. Case closed.

2) AKG N90Q (€ 1.500)

Het prijskaartje maakt het kristalhelder: dit is een topmodel van AKG. Aanverwante verwachtingen worden direct ingelost: uitstekende bouwkwaliteit, een volledig pakket aan accessoires, ingebouwde dac/versterking en de indrukwekkendste noise-cancelling ooit. En dan hebben we het nog niet gehad over de ingebouwde DSP voor finetuning op maat.

3) Focal Elear (€ 999)

Comfortabel genoeg om te doen vergeten dat je een hoofdtelefoon draagt. Het mechanische design met massieve aluminium onderdelen zorgt voor een gladde, naadloze stijl. De exclusieve drivers met M-vorm dome zorgen voor een opmerkelijk realistisch geluid.

4) Sennheiser HD 800 S (€ 1.500)

De HD 800 is volgens velen de beste hoofdtelefoon ter wereld, een echte referentie. En toch bracht Sennheiser nu een nieuwe versie uit, met een aantal tweaks die veel verder gaan dan de nieuwe zwarte kleur. Het resultaat is subtiel maar hoorbaar beter.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

DAC van het Jaar

Wie zijn traditionele hifi-keten (bron-versterker-luidsprekers) wil verbeteren, zet de aanschaf van een goede digitaal/analoog-converter vaak als eerste stap. Iedere eerste stap kent echter verschillende prijzen. Bij het samenstellen van de shortlist voor Beste DAC van 2016 - we kwamen uit op 5 modellen die over het afgelopen jaar de boventoon voeren - stuitten we dan ook op modellen van zo'n zeshonderd euro tot het ruim twintigvoudige... Zegt u het maar!

1) Chord Mojo (€ 599)

Chord heeft met de Mojo – met € 599 de meest betaalbare Chord ooit – opnieuw een DAC afgeleverd die ver weg blijft van kunstmatigheid of vals detail, maar een enorme levendigheid en natuurlijkheid in zich draagt. Deze DAC is zo goed dat je hem zelfs probleemloos kan opnemen in een hoogwaardige hifi-keten(!).

2) Hegel HD30 (€ 4.595)

De HD30 is een absoluut statement in geluidskwaliteit. Een DAC die uitblinkt in veelzijdigheid: de beste d/a-conversie. C, een sublieme voorversterker met een scala aan inputs én een streamer met UPnP.

3) Moon 780 D streaming DSD DAC (€ 13.500)

Om geheel op te kunnen gaan in de emotionele kracht van muziek is een gevoel dat men moet ervaren om het volledig te begrijpen. De Evolution 780D herdefinieert deze ervaring. Ongekende dynamiek en detail zoals je het nog nooit uit je digitale audiobestanden haalde.

4) T+A DAC 8 DSD (€ 2.795)

Zonder meer één van de beste modellen in zijn prijsklasse en één van de weinige – zo niet de enige – die echte dedicated 1-bit DSD d/a-conversie aan boord heeft. Uiterst transparant, snel, kleurrijk en met een ijzersterke ritmiek. Héél warm aanbevolen.

5) TEAC UD-503 (€ 999)

De Reference-reeks van Teac is al jarenlang het bewijs dat je in een compact en mooi design hoogwaardige hifi kan stoppen. De nieuwe UD-503 combineert daar bovenop voor het eerst bij het merk een dubbele DSD-DAC met een gebalanceerde hoofdtelefoonversterker. Een perfecte oplossing om je luisterervaring aan de computer naar een veel hoger niveau te tillen met één relatief kastje.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Surround producten en soundbars van het Jaar

Sinds de opmars van de soundbar hebben we deze surroundcategorie net als de multiroomproducten bij de voorlaatste verkiezing moeten splitsen. Ook in de 2016 vind je AV-receivers en surroundluidsprekers onder Surround Product van het Jaar, en is er een extra categorie voor soundbars. Rest enkel nog de vraag wie in beide groepen met de hoofdprijs naar huis mag...

1) Onkyo PR-RZ5100 (€ 3.499)

Voor liefhebbers van ultiem thuisbioscoopgeweld heeft Onkyo drie nieuwe modellen: de TX-RZ1100 (9.2), TX-RZ3100 (11.2) en grootste krachtpatser PR-RZ5100. Ook 11.2-kanalen, maar dan als ‘Network AV-Controller’, terwijl de kleinere broers ‘slechts’ Network A/V Receiver mogen heten. De 5100 werkt als een pre-amp en stuurt de surroundkanalen via gebalanceerde uitgangen naar eindversterkers. THX ULTRA2 plus gecertificeerd, levert Native DTS:X. 

2) Arcam AVR850 (€ 5.499)

Volwaardig high-end zoals we van Arcam mogen verwachten, en uitgerust met onder meer Dolby Atmos, HDMI 2.0 en Spotify Connect. Deze av- receiver maakt bovendien gebruik van de gewaardeerde Dirac room correction waarmee het audioysteem op de kamerakoestiek kan worden aangepast.

3) Dali Opticon 5.1 speakersysteem (€ 5.555)

Voortreffelijke uitvoering, prachtig design: het perfecte paradepaardje  in high-end 5.1 speakersystemen. De opvolger van de befaamde Ikon-lijn is met zijn SUB K-14 F-subwoofer toegankelijk voor een breed publiek zonder op de prestaties te beknibbelen: een perfecte combinatie van raffinement en power.

4) Denon AVR-X6300H (€ 2.499)

De eerste 11-kanaals Denon AVR biedt een stevige bioscoopervaring op basis van Dolby Atmos-, DTS:X- en Auro-3D-surroundverwerking. Wi-Fi en Bluetooth zorgen voor volledige draadloze connectiviteit en Apple Airplay voor eenvoudige draadloze muziekstreaming.

5) Trinnov Altitude32 (€ 24.950 ex btw)

Een 32(!)-kanaals processor met Amplitude 8 kanaals eindversterker. Trinnov Audio is het eerste (en vooralsnog enige) merk dat een voorversterker op de markt brengt die Dolby Atmos, Auro3D én DTS:X, ondersteunt. Gezien het prijskaartje wel een systeem dat alleen is weggelegd voor mensen met een serieuze thuisbioscoop (al zijn er ook eenvoudigere uitvoeringen die beginnen bij 'slechts' 15.000, voor wie 32-kanaals toch wat veel vindt).

Soundbar van het jaar

1) Samsung HW-K950 (€ 1.299)

De HW-K950 bewijst in de eerste plaats dat je Samsung niet moet onderschatten als het over tv-geluid gaat. De K950 is op meerdere vlakken grensverleggend, die dankzij het achterste speakerpaar een uitstekende surroundbeleving levert. Een premium-geprijsde soundbar die zijn prijskaartje rechtvaardigt door een 5.1.4 Dolby Atmos-ervaring te bieden.

2) Yahama YSP-5600 (€ 1.799)

De ‘Atmos-koning’. Dolby Atmos en DTS:X verheffen surround naar een nieuw niveau, maar de extra hoogtespeakers zijn voor veel AV-liefhebbers teveel. Yamaha's antwoord is een gesofistikeerde soundbar met revolutionaire projectietechnologie.

3) Canton DM55 Soundbase (€ 449)

De DM55 met Bluetooth is de kleinste van de drie soundbases van Canton, in een bijzonder luxe uitvoering. Beschikbaar in gelakt zwart, zilver of wit en voorzien van een dikke glasplaat, als robuuste ondergrond voor de tv. Dankzij zes drivers – twee tweeters, twee mid-range en een stel woofers – en een versterker van 200 watt is het geluid veel dynamischer dan je mag verwachten.

4) Sony HT-RT5 (€ 699)

Sony's nieuwste soundbar probeert het beste van twee werelden te bieden: een strakke soundbar voor zij die beter geluid willen zonder veel gedoe met kabels, uitgebreid met twee draadloze rear-speakers voor surround. En dat is nog gelukt ook!

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

Smartphone van het Jaar

Heel wat mensen gebruiken mobiele telefoons als bron voor media, zowel beeld als geluid, of als afstandsbediening voor AV-apparatuur. Daarnaast zijn de vijf onderstaande modellen ook serieuze concurrenten van menig digitale camera. Oh, én je kunt er mee bellen - maar wie doet dat nou nog?

1) Apple iPhone 7

De iPhone 7 is sneller en de batterij gaat langer mee. Verkrijgbaar in nieuwe uitvoeringen, waterbestendig en voorzien van stereospeakers. Onmisbaar voor de Apple-adept. 

2) HTC 10

Tot de kenmerken van de HTC 10 behoren de nieuwste Qualcomm Snapdragon 820-processor, 4GB RAM, een QHD-scherm van 5,2 inch, een batterij van 3000 mAh en een Quick Charge 3.0-oplader. Daarnaast is het toestel voorzien van een adembenemende UltraPixel-camera met een resolutie van 12 megapixels én een selfie-camera.

3) Huawei P9

Soms wil je gewoon dat de belangrijkste dingen perfect werken, en dat is precies waarin de Huawei P9 uitblinkt. De P9 is voorzien van een IPS-NEO lcd-scherm van 5,2 inch met Full HD-resolutie, een octa-core HiSilicon Kirin 955 SoC en Android OS 6.0 met Emotion UI 4.1.

4) LG G5

De LG G5 is op zich al een fascinerende geavanceerde smartphone, maar wat hem echt tot een uitblinker maakt is de Friends-functie. Dankzij een innovatief modulair ontwerp past de telefoon zijn uiterlijk en gedrag aan aan jouw specifieke behoeften op dat moment.

 5) Samsung Galaxy S7 Edge

Het flagship-model van Samsung is voorzien van een camera die uitstekend presteert onder vrijwel alle omstandigheden. De 12 megapixels van de Dual Pixel-sensor zijn extra groot, zodat de autofocus sneller werkt dankzij fasedetectie.

 

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016

TV van het Jaar

Bij het samenstellen van onderstaand lijstje was één ding steeds duidelijk: déze vijf toestellen zouden zich allen met recht TV van het Jaar mogen noemen. Zo werkt het echter niet bij een verkiezing, dus we gaan toch echt een keuze moeten maken... 

1) LG OLED 65E6V (€ 6.499)

LG blijft voorlopig de enige leverancier van OLED-panelen. En dat is jammer, want de technologie heeft heel wat sterke punten. LG levert met zijn nieuwe modellen een overtuigend argument dat ook OLED geschikt is voor HDR.

2) Samsung UE55KS9000 (€ 2.099)

Deze 55 inch-tv combineert adembenemend ontwerp met superieure prestaties. Hij is gecertificeerd door de Ultra HD Alliance en voldoet aan de technologische vereisten voor Premium HDR (high dynamic range). Rijke, subtiel genuanceerde kleuren, een indrukwekkende maximale lichtopbrengst en robuuste zwartwaarden. De perfecte partner voor HDR-, 4k- en HD-bronnen.

3) Sony KD-65ZD9 (€ 5.000)

De ZD9 is Sony's nieuwe vlaggenschip. De Backlight Master Drive, een gloednieuwe achtergrondverlichting die Sony al aankondigde op CES, moet op dit toestel voor ongezien contrast en indrukwekkende lichtopbrengst zorgen.

4) Panasonic TX-65DX9000E (€ 5.000)

Panasonic heeft al zijn Hollywood-kennis aangesproken om van deze televisie een absolute topper te maken. En eerlijk is eerlijk, dat lijkt ons gelukt, de DX900 liet een sterke indruk na. Een vlaggenschip dat die titel zonder schroom mag dragen.

5) Philips 55POS901F (€ 3.499)

In februari kondigde Philips al aan dat er een OLED-model op de planning stond, op de IFA in september verschenen, en vanaf november op de markt: de 55 inch 55POS901F. Waarom nu? De lichtopbrengst van OLED, lang het zwakke punt, zit nu ongeveer op 700 nits, vergelijkbaar met heel wat led-lcd-tv’s. Gecombineerd met de perfecte zwartweergave en perfecte kijkhoek, is OLED nu een uitstekende keuze voor een premium-tv.

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016