De 10 duurste en meest speciale versterkers ter wereld


Jasper Mijwaard | 14 januari 2017 | Fotografie Fabrikant

Na lijsten met bijzondere (en bijzonder dure) luidsprekers, platenspelers en vinyl is het nu tijd voor een ander component van de hifi-keten: de versterker. We hebben een aantal speciale versterkers voor je op een rij gezet, op volgorde van betaalbaar naar onbetaalbaar.

1. A. Charlin 4S ($100.000)

We trappen af met de 4S van A. Charlin: de meest betaalbare van de lijst, maar nog steeds onbetaalbaar voor de doorsnee consument. De versterker is vernoemd naar de Franse technicus André Charlin, die in de twintigste eeuw onderzoek deed naar alles wat met geluid te maken had. Hij was in 1958 bijvoorbeeld een van de eersten die een échte stereo LP op de markt bracht. De 4S weegt een sloridge 35 kilo en levert 2x260 watt bij 8 Ohm. Ander pluspuntje: het design is niet zo over the top als bij andere ultra high-end versterkers. Best elegant, eigenlijk.

2. Gryphon Mephisto Solo ($112.000)

De Mephisto viel gelijk op omdat hij qua design best een neefje had kunnen zijn van de welbekende Naim Statement. Maar bij Deense merken weet je altijd dat het verder gaat dan alleen het uiterlijk en daar komt ook gelijk het prijskaartje vandaan. Toch is het geen versterker waar zoveel mogelijk in is gestopt om te kunnen pochen met de specificaties. “Zoals altijd bij Gryphon is het even belangrijk om dingen weg te laten als om dingen toe te voegen,” zo valt te lezen op de website.

3. Silbatone Acoustics RI-25 ($150.000)

Een versterker waarbij de buizen duidelijk te zien zijn – het blijft om een of andere reden aantrekkelijk. Zo ook bij deze RI25 van Silbatone. Naar eigen zeggen wordt er alleen gebruik gemaakt van de allerbeste componenten, zoals DA100 triodes en de Western Electric 437A. “Onderdelen die de meeste audiofielen nooit zullen zien, laat staan horen,” aldus Silbatone. Dat klinkt in ieder geval veelbelovend.

4. Naim Statement  ($200.000)

We hadden het er eerder in dit artikel al even over; de Naim Statement mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Afgelopen jaar was de Statement bij verschillende dealers in Nederland te beluisteren en liet overal goede indrukken achter. Naim is wellicht een naam die wat minder tot de verbeelding spreekt dan de rest in deze lijst, maar dat werkt niet per sé als nadeel. Bedenk je maar: als Naim voor 800 euro al iets indrukwekkends neer kan zetten, hoe moet een versterker van twee ton dan klinken?

5. Goldmund Telos 5000 ($375.000)

Zo’n 94 cm hoog en dus behoorlijk aanwezig in je ruimte: de Telos 5000 monoblokken van Goldmund. Het bereik van deze giganten gaat van 0 tot 2,5 mHz – veel meer dan een mens kan horen of een gemiddelde speaker kan weergeven. De noise rating ligt volgens de officiële specificaties op een belachelijk lage 0,0005 procent, waar een groot aantal (gerespecteerde) versterkers niet verder komen dan 0,005 procent. Of ze het waar kunnen maken? Geen idee, maar het voert de prijs flink op.

Pagina 2: versterkers 6 t/m 10

6. Ether Audio Abbssolute Intuition ($406.000)

Nee, het is geen spelfout, Abbssolute schrijf je in dit geval met een dubbele B én S. Om aan te geven dat deze versterker geen genoegen neemt met minder wellicht? Op gebied van gewicht klopt dat in ieder geval al, want met 386 kilo is de Abbssolute Intuition geen versterker die je even op je slaapkamer neerzet. Bij 4 Ohm levert hij 30 watt per kanaal, aangevoerd door speciaal uitgezochte buizen. Om zo min mogelijk last te hebben van magnetische interference is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van (niet resonant) hout. In ieder geval een echte gespreksstarter!

7. Rike Audio Edzard ($490.000)

Meer monoblokken! Deze keer in de vorm van de Edzard, voorzien van KRON 1610 en 300B buizen. In tegenstelling tot andere producten in deze lijst levert deze Klasse A geen gigantisch vermogen: slechts 50 watt bij 8 Ohm. Het team van Rike Audio houdt bij het bouwen van de Edzard rekening met de wensen van de klant. En alles wordt met maximale aandacht gemaakt in Duitsland, dus dat zit wel goed.

8. Ultrasound Otello ($600.000)

Oké, we zijn aangekomen bij de versterkers die de conventionele vormen volledig achter zich laten. Een driehoek, waarom niet? De Otello is volledig met de hand bedraad en voorzien van een behuizing van walnoothout. Er is vijf jaar aan gewerkt door drie techneuten en dat is natuurlijk geen goedkoop grapje. Maar het levert wel een versterker op die voorzien is van de beste technologieën. Welke dat precies zijn kun je opvragen bij Ultrasound.

9. Pivetta Opera One ($650.000)

Op zoek naar 20.000 watt vermogen? Zoek niet verder: de Opera One van Pivetta levert het. Deze versterker is met de hand gebouwd in Italië en zou niet misstaan in een science fiction-film. Maar dit is nog niet de ultieme creatie van Andrea Pivetta, die al 25 jaar bezig is met indrukwekkende apparaten…

10. Pivetta Opera Only ($2.200.000)

… Want dat is deze Opera Only, die lijkt op een kleine satteliet. Hij bevat zes 30.000 watt transformators en Pivetta laat weten dat je kunt rekenen op zo’n 160.000 watt muziekvermogen. Dit vermogen valt te verdelen over 192 luidsprekeraansluitingen, dus daar kun je wel even mee vooruit. Het bouwen van een Opera Only duurt ongeveer zes maanden en gebeurt alleen op bestelling.