Review: Arcam rPlay


Jamie Biesemans | 25 februari 2017 | Fotografie Fabrikant | Arcam

SAMENVATTING

Lees hier de plus- en minpunten van de Arcam rPlay:

PLUSPUNTEN

  • Lichte en eenvoudige app
  • Goede ondersteuning bestandsformaten
  • Snelle setup via iOS
  • Multiroom-mogelijkheden via ruimer Play-Fi-ecosysteem
  • Ook Airplay en Spotify Connect present

MINPUNTEN

  • Relatief prijzig
  • Setup via Android verloopt wat moeizamer
  • Continu verbinding met mobiel toestel vereist
  • Geen ingangen om te herstreamen

De rPlay van Arcam biedt zich aan als een oplossing voor een probleem waar wel meer mensen mee zitten: ooit kocht je een muzieksysteem waar je nu nog altijd heel gelukkig mee bent, maar tegelijkertijd merk je dat het apparaat niet meekan met de nieuwste streamingtrends. Ondersteuning voor Tidal ontbreekt bijvoorbeeld, of hi-resbestanden weigeren af te spelen. Een toestel als de rPlay laat je toe om je hifi-systeem te behouden en gewoon door middel van een extern kastje heel wat streamingopties toe te voegen.

Arcam had er voor kunnen kiezen om de rPlay uit te rusten met eigen streamingsoftware en eigen apps, zoals het platform dat de Britten ook gebruiken voor de Arcam Solo-toestellen. Gelukkig was Arcam slim genoeg om dat niet te doen en koos ze voor Play-Fi van DTS.

We hebben al eerder over Play-Fi geschreven, ook in kader van een test van de Rotel T14. Play-Fi is namelijk een streaming-oplossing die DTS aanbiedt aan audiofabrikanten en die zij kunnen inbouwen in nieuwe producten. Langzaam maar zeker doen meer en meer merken mee. Naast Arcam en Rotel, springen onder andere Acer, Anthem, Klipsch, MartinLogan, McIntosh, Onkyo, Pioneer en Sonus Faber op de kar. Die brede ondersteuning is belangrijk, want Play-Fi blijft over de merken heen compatibel. In de Play-Fi-app zie je dus aanwezige apparaten van verschillende merken broederlijk naast elkaar verschijnen én – nu wordt het heel interessant – je kunt ze koppelen in zones. Zo is het theoretisch mogelijk om een Tidal-track synchroon af te spelen op de set in de eetkamer die gevoed wordt door een rPlay en op je Onkyo-AV-receiver in de woonkamer. We zeggen even ‘theoretisch’ omdat we zelf nog niet zo’n een multimerk-opstelling met Play-Fi hebben kunnen testen, maar volgens DTS moet het kunnen.

Meer dan Play-Fi

Interessant is dat de rPlay meer is dan een kastje met Play-Fi ingebouwd. Via Play-Fi heb je een aantal streamingopties, zowel via diensten als van eigen bestanden die op het netwerk aanwezig bent. Maar wat als je pakweg abonnee bent van een dienst als Qobuz, dat Play-Fi niet kent? Dat blijkt geen ramp, want de rPlay is eveneens een Airplay-ontvanger zodat je vanaf een iPhone of iPad alle mogelijke muziek-apps kunt streamen.

Daarnaast zit ook Spotify Connect in het Arcam-toestel ingebakken. Je ziet de rPlay dus verschijnen als afspeelapparaat in de Spotify-app zelf. Het probleem met Spotify Connect is dat je in principe meestal slechts naar één speaker of streamingtoestel kunt streamen. Dat is niet handig als je hetzelfde liedje op verschillende plaatsen in huis wil afspelen. DTS heeft echter een slimme omweg gevonden om het toch mogelijk te maken: in de Play-Fi app creëer je eerst een groep van Play-Fi-apparaten én die groep verschijnt dan als één speaker in de Spotify-app. Verschillende Spotify-streams in verschillende kamers laten horen, is echter geen optie.

De aanwezigheid van die twee extra streamingopties is een goede zaak. Play-Fi ondersteunt wel wat, maar is zeker qua streamingdiensten niet ongelooflijk compleet. Tidal en Deezer zijn wellicht de twee belangrijkste voor de Benelux, de andere diensten zijn eerder op Amerikanen gericht. Dankzij Airplay en Spotify Connect worden dus heel wat meer mensen bediend. Alleen is Airplay enkel relevant voor Apple-gebruikers (of mensen met een HTC 10). Bluetooth met aptX of Cast van Google waren voor Android-gebruikers een mooie derde alternatief geweest, zodat ook zij niet-ondersteunde diensten konden streamen.

Geen blikvanger

Je kunt de rPlay moeilijk er van beschuldigen mooi of opvallend te zijn. Het is een vrij anoniem zwart apparaat uit aluminium en met twee led’s vooraan en een minuscule volumeregeling. Maar is dit erg? Niet bepaald. In de meeste omgevingen zou je de rPlay gewoon achter een muzieksysteem verbergen of ergens in een meubel. Er is geen reden waarom je dit ding bij gewoon gebruik zou moeten of willen zien.

Ook qua aansluitingen blijft het heel rustig achteraan de rPlay. Je kunt hem met de ethernetkabel of via WiFi op het netwerk aansluiten. In dat laatste geval moet je nog de meegeleverde externe antenne vastschroeven. Verder heeft Arcam een digitale coax-uitgang voorzien (geen S/PDIF) en twee analoge cinch-paren. Dit zijn echter geen twee zones of apart instelbare uitgangen. De ene heeft een variabele uitgangsniveau (en hiermee kun je dus het volumeniveau regelen via de app), de andere heeft een vaste (zodat je het volume op je versterker moet regelen).

Er zijn geen ingangen voorzien, hoewel Play-Fi op andere apparaten het herstreamen van bronnen wel kan. Arcam positioneert de rPlay dus echt als pure streamer, niet als toegangspoort tot je multiroomsysteem. Als je de rPlay dan vergelijkt met concurrerende ‘pure’ multiroomstreamers, zoals de Denon HEOS Link, Sonos Connect, Yamaha WXC-50 of Bluesound Node, dan mis je die ingangen toch wel. Op zich geen probleem als je niet op zoek bent naar een oplossing die pakweg je cd-speler overal in huis beschikbaar maakt, maar enkel een streamer voor je muzieksysteem moet hebben. Maar toch, het prijsverschil tussen de rPlay en die rianter uitgeruste rivalen is niet bijzonder groot…

Instellen via de Play-Fi-app

Net zoals bij andere Play-Fi-toestellen van andere merken, stel je de rPlay in via de officiële DTS Play-Fi-app. Het moet gezegd worden, DTS heeft er zijn werk van gemaakt om je via een duidelijk stappenplan uit te leggen hoe je de rPlay met je netwerk verbindt. Die uitleg is grafisch helder en in het Nederlands.

Net zoals bij de test van de Rotel T14 ondervonden we problemen om de rPlay aan te melden op de WiFi-netwerk via een Android-toestel. Via een S7 Edge lukte het gewoonweg niet, ondanks meerdere pogingen, maar als we dan grepen naar een Huawei Mate 9 dan slaagde meteen de eerste poging. Na een reset probeerde we het opnieuw met een iPad en net zoals bij de Rotel ging het op iOS meteen heel vlot. Zeker na de T14-ervaring blijven we het instellen van Play-Fi een wisselvallige ervaring vinden. Zeker op Android mocht het iets probleemlozer verlopen .

Eens dat de rPlay aangemeld is op het netwerk kun je het een naam geven – en dat kan ook eentje zijn dat je zelf verzint, zoals ‘Slaapkamer van Bert’.

Pagina 2

Sober maar efficiënt

De Play-Fi-app ziet er in sommige gevallen wat sober uit. Op een groot tabletscherm en met slechts één Play-Fi-apparaat in huis is er veel lege ruimte in het hoofdscherm. Het is één van die zeldzame streaming-apps die er eigenlijk beter uitziet op een smartphonescherm. De functionaliteit op tablet en smartphone blijft echter hetzelfde. Je ziet een reeks iconen verschijnen die je brengen naar een streamingdienst, internetradio, muziekbestanden die via DLNA worden aangeboden of bestanden die op het mobiele toestel staan.

Uit onze bestandentest blijkt dat hi-res PCM in WAV-, ALAC- en FLAC-formaten tot 192 kHz / 24-bit probleemloos afspeelt. Zelfs over WiFi bleven haperingen afwezig, een probleem dat bij grote hi-resbestanden soms in tests durft opduiken. AIFF, WMA Lossless en DSD worden niet ondersteund.

Zoals altijd blijven het afspelen van hi-res vanaf een NAS sterk afhankelijk van de gebruikte mediaserver. De ingebakken DLNA-servers zijn niet altijd in staat om exotischere bestanden te streamen. Wij raden je aan om – indien mogelijk – het gratis audiofiele MinimServer of het betalende AssetUPnP te installeren.

Ondanks de wat sobere presentatie is de Play-Fi-app best goed. Soms gaat het wat trager dan we graag zouden hebben, zoals wanneer je na een tijd inactiviteit opnieuw verbindt met de rPlay. Ook zijn er hier en daar wat punten die wat duidelijker mochten zijn, zoals hoe je bijvoorbeeld vanuit het afspeelscherm terugkeert naar het hoofdscherm (tip: druk op het DTS-driehoekicoon). Het helpt wel dat DTS de app uitgebreid heeft met tips en aanwijzingen die tonen bij het eerste gebruik, dat was er aanvankelijk niet. Ook kamers koppelen gaat vrij eenvoudig in de app. Wie wat dieper graaft in de instellingen, zal ook geavanceerde mogelijkheden ontdekken. Zo kun je via de Play-Fi-stereoparen creëren en zelfs losse draadloze speakers inzetten als rear-speakers in een surroundopstelling, maar dat is niet relevant bij de rPlay.

Een eigenaardigheid aan de Play-Fi-aanpak is dat de app verbonden moet blijven met de rPlay om muziek te beluisteren. Als je een playlist kiest en je telefoon schakelt uit, dan stopt de muziek. Nochtans streamt de muziek rechtstreeks van de bron naar de Arcam. Hopelijk is dit iets dat DTS kan veranderen, want het gebeurt wel eens dat je tijdens een avond muziek luisteren na een lange werkdag geconfronteerd wordt een lege telefoonbatterij.

Doet zijn ding

We sloten de rPlay eerst aan op onze NAD C390DD-versterker. Digitaal dus, waardoor de DAC van de Arcam buitenspel werd gesteld. Qua geluidskwaliteit ligt het zwaartepunt in zo’n opstelling vooral bij de DAC in de versterker en de speakers. Sluiten we de rPlay via de analoge (fixed) uitgang, dan krijgen we de kans om de gebruikte DAC (een Texas Instruments PCM5102) te evalueren, via een Marantz PM11S2. Zowel bij deze versterker als de NAD werden Dali Rubicon 6-speakers gebruikt. We maken ons sterk dat de rPlay via zijn analoge uitgang behoorlijk goed klink. De Marantz voegt uiteraard ook wat kleur toe (wat maar de relatieve impact van een streamer aantoont), maar de rPlay is duidelijk verantwoordelijk voor een heldere, levendige omzetting, die echter niet zo analytisch is als je zou verwachten van pakweg een ESS-DAC. Luisterend naar het magistrale vingerwerk van gitarist Gary Clark JR bijvoorbeeld, bij de live-registratie van ‘The Healing’ vloeien die vingervlugge noten recht uit de speaker, even snel en opzwepend én vet als in het echt.

Conclusie

De rPlay doet wat er beloofd wordt. Het biedt je meer dan een paar nieuwe streamingmogelijkheden, zodat je nieuw leven in een oudere set kun blazen. De hi-resondersteuning via Play-Fi is prima en het is ook positief dat je via de rPlay stappen kunt zetten naar een multiroomopstelling. Dat ook Airplay en Spotify Connect present tekenen, maakt het pakket vrij compleet.

Aan pakweg 350 euro zou de rPlay een scherp geprijsde streamer zijn die op heel wat verlanglijstjes zou moeten thuishoren. Aan het huidige prijspunt zit de Arcam echter in het vaarwater van heel wat andere streamers uit het multiroomsegment, zoals de aardige HEOS Link of de prima Yamaha WXC-50.