Review: Panasonic Ottova f SC-C70 - een doosje Technics


Jamie Biesemans | 29 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant | Technics

SAMENVATTING

De Technics SC-C70 is een fraai minisysteem dat verrassend veel biedt in een strak en modern design. Van ver lijkt het misschien op de uitstekende Naim Mu-so, maar de Ottova f heeft zijn eigen sterktes, zoals de ingebouwde cd en DAB+-radio.

PLUSPUNTEN

  • Premium design
  • Space Tune helpt bij plaatsing
  • Krachtig en zuiver
  • Zeer volledig bronaanbod

MINPUNTEN

  • App werkt soms minder soepel
  • Chromecast was kers op taart geweest
  • Space Tune nog kunnen aanpassen was handig geweest

De comeback van Technics draait niet enkel om heruitgaven van de iconische SL-1200-draaitafel. Ook voor liefhebbers van digitaal muziek wil het Japanse merk de referentie zijn. Met de nieuwe SC-C70 biedt Technics nu een alles-in-één-toestel met een premium afwerking. En het prijskaartje valt reuze mee.

De SC-C70 is het tweede Technics-apparaat dat de naam ‘Ottova’ draagt. Een dik jaar geleden bekeken we de SC-C500, een alles-in-één apparaat met twee losse 360 graden-speakers. Trouw aan die initiële Technics-strategie was het een betrekkelijk duur toestel met een prijskaartje van circa 2.000 euro. We keken dus op toen we van Technics te horen kregen dat de Ottova f SC-C70 die hier getest wordt in de winkels zal liggen voor 900 euro. Dat is nog altijd een zeker bedrag, maar toch opvallend toegankelijk voor het ‘luxemerk’ Technics. We zijn nog meer verbaasd als we de vele functies van dit compacte toestel onder ogen krijgen. 

Aangename kennismaking

Technics ziet de SC-C70 als het soort toestel waarmee nieuwe klanten het merk kunnen (her)ontdekken. Vandaar wellicht dat Ottova f (de f staat voor ‘forté’) ondanks zijn prijsstelling toch heel wat luxe uitstraalt. De bovenkant in polijst aluminium, de solide afwerking, de indrukwekkende specificatielijst… Alles lijkt gedaan te zijn om je te verleiden en een goede indruk achter te laten.

De SC-C70 is een alles-in-één toestel met zowel een radio (FM/DAB/DAB+), cd-speler als ingebouwde streamer. Op streamingvlak heeft Technics heel wat opties voorzien. Je kunt lokaal muziek afspelen over Airplay of Bluetooth of bestanden afspelen via DLNA. Er is ook een USB-poort als je muziekbestanden van USB-opslag wil afspelen. Ondersteuning voor Tidal, Spotify Connect en internetradio zijn daar voor lieden die graag online hun muziek zoeken.

Dit is duidelijk een toestel voor mensen die met één kastje alle mogelijke muzieknoden willen vervullen. Toch komt beschikt het over een aux-ingang en een optische aansluiting waarmee je een externe bron kun verbinden. Een tv is een optie, want de SC-C70 is relatief compact en zou nog onder een tv-toestel met een hogere voet kunnen passen.

Er zijn nog wel wat vergelijkbare apparaten zoals deze Technics. Toen we het uitpakten, dachten we bijvoorbeeld spontaan aan de Naim Mu-So of aan de oudere JBL L16. Toch legt het zijn eigen accenten, zowel qua design als qua mogelijkheden. Pure op vlak van uitstraling (misschien) en bediening (zeker) scoort de Mu-So iets hoger, maar je spreekt dan wel over een toestel dat aardig wat meer kost.

Cool design

Een rasechte Technics, dat is de Ottova f. De Japanners hebben een voorliefde voor aluminium en zwart gelakt metaal, dat toonden ze al bij hun andere, meer high-end toestellen. Ondanks de lagere prijs volgt de SC-C70 de traditie, bijvoorbeeld met een fraaie bovenplaat uit gepolijst aluminium waarop een minimum aan knoppen staan. Dit is een detailpunt dat aangeeft dat het qua afwerking goed zit. De ronde knopjes zijn perfect gelijk met de bovenkant geplaatst, met nauwelijks een kier tussen knop en het metaal.

De eerste keer dat je de Ottova f ziet, gaat je aandacht sowieso naar de grote cirkel uit kunststof in het midden. Wie de vorige Ottova kent, weet: dit is de deksel van de cd-speler. Je opent de speler door deze cirkel door hem zijdelings te duwen. Dankzij de scharnier op de 12 uur-positie schuift het zachtjes naar de zijkant en naar boven. Misschien had het nog straffer geweest indien de klep gemotoriseerd was. “Onhaalbaar bij deze prijs”, laat de fabrikant echter weten. Zo is het echter ook al vrij cool. Een cd laat je zachtjes in de uitsparing vallen, waarna je de klep weer sluit. Bij het spelen zie je de muziekschijf draaien, al is het wow-effect door het sterk verduisterde kunststof vrij bescheiden.

De voorkant bestaat uit een zware en zwarte metalen grille, enkel doorbroken met een monochrome display. Hierop verschijnt een minimum aan informatie, zoals de naam van een afgespeeld liedje en de naam van de bron. Door het hoge contrast is het kleine schermpje nog verrassend ver te lezen, al moet je geen mirakels verwachten.

Aangezien Technics gaat voor een vorm van minimalisme, probeert hetverder niet te scoren met één of andere designuitspatting. Een wijze keuze, want die neutrale uitstraling maakt de SC-C70 in ons ogen tijdlozer dan menige andere draadloze speakers.

Bediening 

Het premiumgevoel is wat minder aanwezig bij de meegeleverde remote. Het is een typische Panasonic-kastje in een Technics-vermomming. Het is wel een full-sized afstandsbediening met grotere knoppen die degelijk is afgewerkt. Dat vinden we beter dan de goedkopere mini-remotes die we tegenwoordig dikwijls bij tests ontmoeten.

Of je de remote echt vaak zal gebruiken, hangt wat van je zelf af. Gebruik je AirPlay, Spotify Connect of Bluetooth, dan regel je het volume en het afspelen gewoon vanuit je muziek-app. Ook voor de andere bronnen kun je aan de slag met een app, de Technics Music App. Deze app is op meerdere vlakken ‘universeel’: je gebruikt het voor meerdere Technics-producten én je kunt er ook andere DLNA-toestellen mee bedienen. Het biedt ook rechtstreeks toegang tot Tidal. Met de app doe je alles: het toestel inschakelen, bronnen veranderen, muziek over het netwerk of vanaf USB selecteren, en het volume regelen. Het mag geen hoogtepunt van gebruikersvriendelijkheid zijn (zo is het afspelen van een volledig album over DLNA wat omslachtig), voor het overige werkt het wel snel en effectief. Wisselend tussen een iPad en een Android-telefoon vonden we de app wel veel bruikbaarder op het grotere scherm van een tablet.

Via de Technics Music-app kun je ook aan de instellingen van de SC-C70, zoals een toonregeling en de netwerkinstellingen. De iOS-versie van de app biedt nog één extra functie: Space Tune.

Space Tune

De uitdaging bij draadloze speakers en alles-in-één-apparaten zoals de SC-C70 is dat ze overal kunnen terechtkomen. Midden op een kookeiland, tegen een muur op een dressoir, op de grond… Waar je een speaker zet, heeft echter een grote impact op hoe hij klinkt. Ook bij deze Technics, onder meer omdat hij achteraan twee basspoorten bezit. Als je hem tegen een muur plaatst, ga je hierdoor wolligere, dominante bassen ervaren.

Om hiermee rekening te houden, voorzag Technics drie geluidsmodi waar je uit kiest naargelang hoe je het apparaat plaatst: vrijstaand, tegen een muur of in een hoek. Op de iOS-app heb je een vierde optie waarbij de kamerkarakteristieken gemeten worden. Deze ‘measured’-optie kun je via Android wel in- en uitschakelen, maar effectief meten kan enkel op een iPhone of iPad.

De reden daarvoor lijkt wat we recent bij de test van de Bowers & Wilkins DB2D ondervonden en nog eerder bij Sonos Trueplay. Een goede meting moet rekening houden met de eigenschappen van de microfoon. Die eigenschappen zijn bij Apple-toestellen bekend, maar bij Android-toestellen is er een enorm verschil en variëteit aan toestellen. Zelfs binnen een specifiek smartphonemodel kan er naargelang de productieweek een andere microfoon gebruikt zijn. Dat maakt het moeilijk.

De meting voerde wij uit met een iPad Air. Echt ingewikkeld is het niet. Terwijl je de iPad in de hand houdt, ga je zitten in de zetel waar je muziek beluistert. De SC-C70 speelt eerst een enkele testtoon en dan een reeks geluidsimpulsen. Op basis hiervan wordt bepaald waar het misgaat in de kamer (bijvoorbeeld als er een staande golf zorgt voor overvette bassen), en wordt via equalizing probleemfrequenties onderdrukt of een beetje versterkt. In de app verschijnt een grafiek van de meting en de aanpassing die de SC-C70 gaat doorvoeren. De gecorrigeerde curve aanpassen gaat niet, maar je kan altijd de Measured-modus uitzetten.

De Space Tune-modus is een interessante toevoeging aan een toestel zoals dit. In een eerste opstelling in onze werkruimte staat de SC-C70 op een stand op 1,8 meter van de muur. Een probleem met de basreflexen is er dus niet, maar de kamer zelf heeft wel wat last van een paar room modes. De Technics lijkt ze wel op te sporen, al is de grafiek die je in de app te zien krijgt niet gedetailleerd genoeg om meteen te zien of Space Tune dezelfde frequenties identificeert als de meetsystemen (oa Dirac) die we recent hier uitprobeerden. Als we luisteren – wat natuurlijk veel belangrijker is – merken we iets minder booming rond het 70-Hz probleempunt. Vergeleken met de standaard ‘Free’-modus klinkt het helderder en meer gedetailleerd.

Space Tune levert wel een vrij basale kamercorrectie. Verplaatsen we de Ottova f naar een lastige ruimte (de keuken/eetkamer, een grote nieuwbouw met veel reflecterende oppervlaktes), dan klinkt het eindresultaat iets helderder maar ook heel wat dunner. Dat rekenen we de SC-C70 zeker niet aan, want ook meer gesofistikeerde systemen kunnen zo’n moeilijke omgeving ook niet in orde krijgen.

Luisteren

Als we wat muziek beluisteren via Tidal, merken we snel dat de Ottova f een vol geluid produceert en dynamisch verrassend capabel is. Ook de brede uitstraling valt op, nochtans bij dergelijke compacte muzieksystemen vaak het achilleshiel. Technics heeft dit voorkomen door de twee tweeters van de SC-C70 te voorzien van akoestische lenzen, die de hoge tonen ruim de kamer in sturen. Ook de metalen grille die de hele front bedekt werd ontworpen om muziek breder uit te stralen. Daar haal je echt voordeel uit als je in een eetkamer de SC-C70 op een meubel plaatst en je gasten op wat muziek trakteert. De keerzijde is dat je niet echt een uitgesproken stereobeeld ervaart, maar dat is de norm bij deze soort toestellen. Onderaan is trouwens een woofer voorzien.

De SC-C70 doorstaat probleemloos onze bestandstests. Dit ding speelt nagenoeg elk formaat af, tot DSD128 en PCM (ALAC/WAV/AIFF/FLAC) tot 192 kHz / 24-bit. Dit zowel vanaf USB-opslag als via DLNA – al hangt dit laatste wel weer af van de DLNA-software dat op je NAS of pc draait. Minimserver lijkt het meest betrouwbare op dit vlak.

Bij ‘Holding On’ van Gregory Porter weet de SC-C70 zowel die zwoele stem als de hoge trompetlijn mooi een eigen plaats in het geheel te geven. Het is sowieso een mooie opname die gezellig warm aanvoelt. Zo brengt de Technics hem wel, maar de nadruk ligt sterker op de stem dan doorgaans bij draadloze speakers. Dit met Space Tune ingeschakeld; in de Free-stand nam Porter een stap achteruit en krijg je meer de totale band te horen. Tijd voor een beetje meer tempo: het Villains-album van Queens of the Stone Age. Bij track nummer 2, ‘The Way You Used to Do’, krijg je weer hun typische gecontroleerde gitaarspel en hun headbanging-tempo te horen. De Ottova f houdt het strakke tempo er in en houdt ook de gitaarlijn en de ingewikkelde drum gescheiden, wat niet evident is. Dit nummer is machtiger met twee losse speakers, maar de Technics slaagt er wel in om het fun-gevoel er in te houden. Het klinkt niet verstopt en gecomprimeerd zoals vaak bij compacte draadloze speakers. Ook de volgende track, ‘Domesticated Animals’, klinkt opener dan je zou verwachten. Enkel als we het volume helemaal opendraaien, lopen we tegen de beperkingen van dit systeem aan. Dan wordt het wat te scherp, zonder echter vervorming te laten horen.

We hebben de SC-C70 ook ingezet als ‘soundbar’, hoewel dat Technics dat niet uitdrukkelijk als bestemming van dit systeem aangeeft. Het mist zaken als Dolby Digital-verwerking, maar als je de output via de optische uitgang van je tv op PCM zet kan het prima zo. Echt de perfecte tv-oplossing is de Ottova f niet, maar het is wel een mooi compromis als je één compact toestel zoekt in de woonkamer die zowel muziek als tv-geluid kan verzorgen. Ten opzichte van een soundbar uit dezelfde prijsklasse mist de Technics die diepe, impactvolle bassen die je met een aparte sub krijgt. Langs de andere kant speelt de SC-C70 wel verfijnder muziek af.

Conclusie

De Technics SC-C70 is een fraai minisysteem dat verrassend veel biedt in een strak en modern design. Van ver lijkt het misschien op de uitstekende Naim Mu-so, maar de Ottova f heeft zijn eigen sterktes, zoals de ingebouwde cd en DAB+-radio.

Als we ergens kritiek op hebben, dan is het op de app. Die zou nog iets logischer en soepeler mogen werken. Dat is een verbeterpuntje ongetwijfeld, maar staat niet het vlotte gebruik in de weg.

Zowel bij streaming, cd’s luisteren als radio komt deze Technics sterk uit de hoek, evenals – verrassend – als je hem gebruikt als (compromis)oplossing voor een beter tv-geluid. Hoewel een compact toestel zoals dit moeilijk een breed stereobeeld kan voortbrengen, vult de SC-C70 zeker de kamer en komt het daarbij heel overtuigend over. Het heeft heel wat dynamisch vermogen en blijft zuiver spelen aan hogere volumes, niet slecht voor een klein kastje.

Panasonic Ottova f SC-C70
€ 899 | www.panasonic.com
Beoordeling 4,5 op 5