Review: Piega Premium Wireless 501 - slanke actieve vloerstaander


Sinan Kökbugur | 29 juli 2019 | Fotografie Fabrikant | Piega

SAMENVATTING

De piekfijn afgewerkte Premium Wireless 501 is een transparant en neutraal klinkende luidspreker die alle muziekgenres zonder morren weergeeft. De weergave van lage tonen is goed, maar liefhebbers van disco, dance en house zullen de laagweergave mogelijk te karig vinden. De door Piega gemaakte lint tweeter zorgt echter voor een snelle, luchtige en transparante weergave en een kamerbreed geluidsbeeld. De weergave van hoge tonen en de ruimtelijke informatie die daarmee aan de luisteraar wordt gegeven is bovengemiddeld voor deze prijsklasse. De Piega Connect heeft geen IR-afstandbediening en weinig aansluitingen. Het gebruik van de Piega Connect is niet verplicht want de Premium Wireless modellen kunnen met een cinch-kabel met een voorversterker verbonden worden. Wie een cinch-kabel gebruikt, heeft de volumeregeling en de aansluitingen van de voorversterker tot zijn beschikking.

PLUSPUNTEN

  • Transparante en ongekleurde weergave
  • Hoogweergave heel goed en ruimtelijk
  • Goede weergave van microdetails
  • Slank ontwerp dat niet veel ruimte inneemt
  • Mooie en strakke afwerking van kast en front

MINPUNTEN

  • Laagweergave kan wat dun zijn in een grote kamer
  • Piega Connect heeft geen IR-afstandbediening

De Zwitserse luidsprekerfabrikant Piega maakt luidsprekers sinds 1986. Aanvankelijk waren dat alleen passieve luidsprekers, maar Piega kon later veel passieve modellen ook in actieve vorm leveren. Met het uitbrengen van de Premium Wireless productlijn heeft Piega nu ook actieve luidsprekers die draadloos muzieksignaal kunnen ontvangen. In de testruimte staat een paartje van het model Premium Wireless 501, een slank ogende actieve vloerstaande luidspreker. Hoe is de Premium Wireless 501 gebouwd en, nog belangrijker, hoe klinkt deze slanke vloerstaander?

Piega: luidsprekers uit Zwitserland

De Zwitserse samenleving heeft een naam hoog te houden als het gaat om fijnmechanica, technische ontwerpkeuzes en bouwkwaliteit (chocola en andere voedingsmiddelen laten we even buiten beschouwing). Luidsprekerfabrikant Piega doet helemaal mee met deze traditie en bouwt sinds 1986 luidsprekers die zich met hun techniek en voorkomen een aparte maar vaste plaats in de markt hebben verworven. Piega is opgericht door Kurt Scheuch en Leo Greiner. Scheuch’s focus lag op geluidskwaliteit. Greiner hield zich meer bezig met vormgeving. De heren vulden elkaar dus zogezegd aan. Piega is nog steeds min of meer een familiebedrijf. De tweede generatie is sinds 2018 actief betrokken bij de ontwikkeling en verkoop van de producten van Piega.

Enerzijds trekt het merk liefhebbers van een mooie vormgeving, maar anderzijds is deze vormgeving in dienst gesteld van een goede techniek en klank. Fijn als het er mooi uitziet, maar het moet ook goed klinken, aldus de filosofie van Piega. Piega zet zich hiermee nadrukkelijk af tegen lifestyle-merken, die soms meer bezig zijn met vormgeving dan met techniek en klank.

Piega: portfolio van kleine en grote luidsprekers

Piega heeft een behoorlijk groot portfolio van monitorluidsprekers en vloerstaanders verspreid over verschillende productlijnen. De toplijn is de MLS-productlijn. Het vlaggenschip is het model Master Line Source met een adviesprijs van 80.000 euro per stuk. De goedkoopste productlijn is de T-Micro-productlijn. Het goedkoopste model in deze lijn is de TMicro 40 met een prijs van 449 euro per stuk. Dan is er nog de Coax-productlijn, Premium-productlijn en Classic-productlijn. Piega heeft ook luidsprekers voor inbouw in een muur of plafond. Het bedrijf richt zich dus min of meer op de hele luidsprekermarkt en beperkt zich niet tot uitsluitend de bovenkant of onderkant van de markt.

Aanvankelijk waren alle luidsprekers van Piega opgetrokken uit aluminium. Later heeft het bedrijf met de Classic-productlijn ook houten luidsprekers op de markt gebracht. Het veelvuldige gebruik van aluminium en het slanke voorkomen van de luidsprekers zijn echter min of meer de onderscheidende eigenschappen van het merk. Het gebruik van aluminium voor de bouw van een luidspreker biedt allerlei voordelen. Aluminium is uiterst stijf en vormvast. Kastwanden kunnen daarom dunner worden uitgevoerd dan met het gebruik van hout. Bij gelijkblijvend volume kunnen de kasten dus iets kleiner worden uitgevoerd.

Piega Premium Wireless 501: 2 ½-weg vloerstaander

Piega’s focus lag en ligt nog altijd op de ontwikkeling van passieve luidsprekers. Door de jaren heen heeft het merk ook sommige modellen actief gemaakt door inbouw van een eindversterker. Momenteel is de Premium Wireless productlijn de enige productlijn die actief is. Het draadloos kunnen aanleveren van muzieksignaal is nieuw voor Piega. De Premium Wireless modellen zijn ook voorzien van een cinch-ingang voor wie liever muzieksignaal via een kabel aanlevert. Overigens is er ook de passieve Premium-productlijn. NB: de term “draadloos” heeft alleen betrekking op het aanleveren van muzieksignaal. Voeding komt binnen via een netsnoer.

De Premium Wireless familie bestaat uit drie leden. Het grootste model is de vloerstaande Premium Wireless 701 (lees onze recensie over de Piega Premium 701, het passieve broertje van het Wireless-model). De kleinste is het monitormodel Premium Wireless 301.

In de luisterruimte staat een set van het middelste model, de vloerstaande Premium Wireless 501. Vanaf de voorkant is de luidspreker niet te onderscheiden van het passieve model Premium 501. De kast is precies hetzelfde. Aan de achterkant manifesteert zich het verschil. De Premium 501 heeft luidsprekeraansluitingen. De Premium Wireless 501 heeft een cinch-aansluiting en knopjes om een draadloze groep te kiezen en om aan te geven of de luidspreker in een hoek, dicht tegen een muur staat of vrij staat. De Wireless-modellen kunnen niet met een externe eindversterker worden aangestuurd. Wie zijn eigen (eind)versterker wil gebruiken, moet het passieve model kopen.

De Premium-productlijn is ontworpen door Stephan Hürlemann. De elipsvormige achterkant is bewust gekozen ter vermijding van evenwijdige vlakken die staande golven of resonanties zouden kunnen veroorzaken. Dominik Züger, die sinds 2017 bij Piega werkt, is verantwoordelijk voor de uitwerking van draadloze techniek en DSP. De frontjes van de luidsprekers zijn afneembaar en magnetisch bevestigd. Ze vallen netjes naadloos verzonken in de baffle. Losmaken gaat het makkelijkst met een bankpasje of iets wat daarop lijkt. De pootjes aan de onderkant van de kast en de kabels aan de achterkant zijn de enige elementen die uitsteken.

Piega Connect: voor alle draadloze verbindingen

Om daadwerkelijk draadloos muzieksignaal naar de Premium Wireless luidsprekers te zenden, dient gebruik gemaakt te worden van de Piega Connect, een klein vierkant doosje dat is voorzien van een tweetal digitale ingangen (1 x optisch, 1 x cinch) en een analoge cinch-ingang. De Piega Connect zet een wifi-verbinding op met de luidsprekers, maar maakt daarbij geen gebruik van een eventueel aanwezig wifi-netwerk in het huis van de gebruiker. De wifi-verbinding van de Connect naar de Wireless luidsprekers is dus volledig onafhankelijk van de kwaliteit van een eventuele in huis aanwezige wifi-router. Tevens kan de Piega Connect muziek via bluetooth-signaal ontvangen en doorzenden naar de luidsprekers. De Connect heeft een analoge cinch-uitgang, zodat eventueel een subwoofer aangesloten zou kunnen worden.

De Premium Wireless modellen hebben, zoals de meeste actieve luidsprekers, geen volumeregeling aan boord. De Piega Connect heeft wel een volumeregeling aan boord, maar geen afstandbediening. Het gebruik van de Piega Connect is niet verplicht. De Premium Wireless modellen zijn immers ook voorzien van een cinch-ingang en kunnen dus ook door een analoge voorversterker worden aangestuurd.

De Piega Connect dient apart aangeschaft te worden en kost net geen 500 euro. Op dit moment loopt een kortingsactie en krijgt de koper de Connect gratis bij aanschaf van een setje Premium Wireless luidsprekers.

Piega Premium Wireless 501: uitvoeringen en prijzen

Piega kan de Premium Wireless modellen leveren in een drietal uitvoeringen. De uitvoering met een aluminium kast en zilverkleurig front kost 4.500 euro per paar. De uitvoeringen met een zwart geanodiseerde kast met zwart front en witte gelakte kast met zilverkleurig front kosten 4.800 euro per paar. Piega levert een uitstekende gedrukte handleiding mee.

Voordat we muziek gaan luisteren, besteden we nog even meer in detail aandacht aan de bouw en techniek van de Premium Wireless 501 en de Piega Connect.

Kast, drivers, techniek en bediening

Piega Premium Wireless 501: kast van aluminium



Zoals al eerder opgemerkt is de kast van de Premium Wireless 501 volledig opgetrokken uit aluminium. Aluminium is relatief licht en toch heel stijf. Wie denkt dat de luidspreker weinig weegt komt bedrogen uit. De Premium Wireless weegt 21 kilogram. Met enige voorzichtigheid is de luidspreker door één persoon te verplaatsen. De afmetingen zijn 101 x 16 x 21 centimeter (H x B x D).

De weergever is voorzien van een drietal drivers. Piega spreekt over een 2 ½-weg basreflex systeem. De baspoort bevindt zich aan de voorkant en desgewenst kan de luidspreker dan ook redelijk dicht tegen een achterliggende muur worden aangezet. Met een knopje aan de achterkant kan worden aangegeven of de luidspreker 1. dicht bij een muur staat, 2. in een hoek staat, of 3. vrij staat.

De achterkant van de kast is elipsvormig, zoals bij veel modellen van Piega. Deze vorm is bewust gekozen ter vermijding van evenwijdige vlakken die staande golven of resonanties zouden kunnen veroorzaken. De kast is heel goed afgewerkt. De bouwkwaliteit straalt een nette degelijkheid uit. Nergens is ook maar enige vorm van afwijking of onvolkomenheid te bespeuren. De Premium Wireless 501 en ook diens passieve broertje zijn slanke vloerstaanders die weinig ruimte voor zichzelf eisen. Het ontwerp heeft een zakelijk voorkomen, ook door de afwezigheid van versieringselementen. De luidspreker lijkt niet op te willen vallen.

Piega geeft de gebruiker de keus om spikes of gewone voetjes te gebruiken. Beiden worden standaard meegeleverd.

Piega Premium Wireless 501: drivers

De luidspreker is voorzien van een tweetal woofers die afkomstig zijn van de Noorse driverbouwer SEAS. Het gaat om MDS lange slag modellen met een diameter van 12 centimeter (MDS = Maximum Displacement Suspension).

Eén van de sterkste punten van de luidsprekers van Piega zijn de al vanouds in huis ontwikkelde en gebouwde lint tweeters. De Premium Wireless 501 is voorzien van een tweeter van het model LDR 2642 MKII (“MKII” geeft aan dat sprake is van een verbeterde versie). De typenaam geeft de afmetingen weer: 26 x 42 millimeter. Dezelfde tweeter zit in de 301. De 701 heeft de grotere LDR 3056.

Het membraan van de tweeter is gemaakt van een ultradunne folie. De massa van het membraan is met slechts 7 milligram zeer laag, volgens Piega 30 keer lager dan het membraan van conventionele dome tweeters. Dit heeft als nadeel dat de tweeter absoluut niet aangeraakt mag worden. Oppassen dus met het verwijderen van de frontjes in een omgeving met kleine kinderen. Er is ook een groot voordeel en dat is een lineaire en ongekleurde weergave met heel veel resolutie en details. Straks meer over de klank van de Premium Wireless 501.

Het frequentiebereik van de luidspreker loopt van 36 Hz tot 35 kHz.De tweeter is in staat om frequenties van 2 kHz tot 55 kHz weer te geven. Piega heeft de weergave echter begrensd op 35 kHz. Ook aan de onderkant hoeft de tweeter niet op zijn tenen te lopen. Omwille van een vervormingsvrije weergave ligt de kantelfrequentie tussen 3,2 en 3,5 kHz.

Piega Premium Wireless 501: versterkers

Het totale vermogen van de drie aan boord geplaatste eindversterkers is 180 Watt. Iedere driver heeft dus zijn eigen versterker. De versterkers werken in klasse D.

Voorts zijn de leden van de Premium Wireless familie voorzien van een functie die het best kan worden beschreven als een vorm van dynamische loudness. Bij lage volumes worden de lage frequenties iets versterkt en bij hoge volumes iets verzwakt. Dit werkt tamelijk subtiel want de werking van de dynamische loudness is niet opgevallen tijdens de testperiode. Vermoedelijk waren de gekozen niveaus van volume niet laag of niet hoog genoeg om de werking van de dynamische loudness te laten opvallen. Op gemiddelde niveaus doet de dynamische loudness vermoedelijk niets of vrijwel niets.

De luidsprekers hebben geen aan/uit-knop. Ze springen met een kleine vertraging aan als muzieksignaal via cinch of draadloos wordt aangeboden. Na een zekere tijd stilte schakelen ze weer uit.

Piega Connect: het hart van de draadloze verbindingen, ook voor multiroom

Zoals reeds eerder opgemerkt, zijn de Premium Wireless modellen voorzien van een cinch-ingang. Wij hebben sterk de voorkeur voor een bekabelde verbindingen (analoog of digitaal), maar wij erkennen dat draadloos verbinden handig kan zijn. Even snel een liedje vanaf een telefoon of tablet afspelen? Tja, dan is de aanwezigheid van een bluetooth-verbinding toch wel leuk en nuttig. De Piega Connect ondersteunt aptX, A2DP, AVRCP.

Piega heeft het mogelijk gemaakt om een multiroom-configuratie op te zetten, tot drie verschillende omgevingen. De luidsprekers en ook de Connect dienen met een knopje op de achterkant in dezelfde groep geplaatst te worden. De groepen White en Blue hebben een 24-bit/48 kHz verbinding. De groep Red werkt op 24-bit/96 kHz. Luidsprekers in dezelfde groep zouden dus allemaal dezelfde muziek moeten spelen. De multiroom functionaliteit is overigens niet door ons onderzocht. We hadden maar twee luidsprekers.

Voorts kan op de Connect voor een drietal kanalen gekozen worden voor de overdracht van muzieksignaal van de Connect naar de luidsprekers. Kanaal A werkt op 5,2 GHz, kanaal B op 5,8 GHz en kanaal C op 2,4 GHz. Gebruik van het laatste kanaal wordt door Piega afgeraden vanwege de overlapping met bluetooth-frequenties en mogelijke daaruit voortvloeiende verstoringen. Op de luidspreker zelf hoeft geen kanaal te worden gekozen, alleen een groep. Voorts geeft de gebruiker met een knopje op de luidspreker aan of de luidspreker het linker- of rechterkanaal dient weer te geven. Ook kan voor mono-weergave worden gekozen.

NB: door het inpluggen van een cinch-kabel op de achterkant van de luidspreker worden alle draadloze functies uitgeschakeld. Vergeet vooral niet om de voedingskabel los te trekken alvorens een cinch-kabel in te pluggen of los te trekken.

We hebben met een Samsung Galaxy telefoon muzieksignaal via bluetooth naar de Piega Connect gezonden. Dit bleek niet helemaal stottervrij te werken. Muzieksignaal vanaf een Asus laptop werkte wel goed. Mogelijk had de laptop betere hardware aan boord. Desgevraagd heeft importeur AVtunes aangegeven geen problemen te ondervinden met Apple-apparatuur.

Wij hebben zeer verschillende ervaringen met het opzetten van draadloze verbindingen. In het ene geval werkt het vlekkeloos en in het andere geval kan een verbinding zo nu en dan zonder aanwijsbare oorzaak hikken. Mogelijk was de Samsung telefoon de boosdoener en mogelijk zal een andere gebruiker met dezelfde telefoon geen enkele last van gehik hebben.

De verbinding tussen de Piega Connect en de luidsprekers gaat relatief snel naar standby, sneller dan de luidsprekers zelf. Dit is niet echt een probleem, maar de luisteraar moet het even weten. Wie bijvoorbeeld de muziek even pauzeert om een telefoongesprek te voeren, kan na het herstarten van de muziek de eerste noten missen doordat de draadloze verbinding weer moet aanschieten.

Geen zin in draadloze uitdagingen? Pak twee lange cinch-kabels en sluit de luidsprekers op een voorversterker aan.

Piega Connect: volumeregeling en aansluitingen

De Piega Connect heeft volumeregeling aan boord in de vorm van twee knopjes aan de bovenkant. Het volume kan ook worden vastgezet in de hoogste stand met een knopje op de achterkant. De digitaal of analoog aangesloten bron zal dan het volume moeten regelen. Of volumeregeling vindt plaats met de smartphone of tablet die muzieksignaal via bluetooth aanlevert.

Om het volume te kunnen regelen zal de luisteraar naar de Piega Connect moeten lopen. We hadden graag de toevoeging van een IR-afstandbediening gezien. Het vastzetten van de volumeregeling om vervolgens met het bronapparaat het volume te regelen is daarnaast niet altijd een goed idee. Apparaten die optisch of coaxiaal digitaal signaal aanleveren, hebben immers vaak geen goede volumeregeling aan boord. Het volume van bijvoorbeeld een Sonos Connect kan wel worden teruggezet, maar dan wordt ingeleverd als het gaat om resolutie, ruimtelijkheid en weergave van microdetails. Een Sonos Connect dient op maximaal te staan en voor de beste weergave dient het volume door de DA-converter of (voor)versterker te worden geregeld.

De hoeveelheid aansluitingen van de Piega Connect is bovendien beperkt in vergelijking met een voorversterker. De Connect heeft twee digitale ingangen en een analoge cinch-ingang. Het kiezen van een bron gaat met een schuifschakelaar op de achterkant.

Wie een goede voorversterker bezit en zich niet stoort aan een tweetal cinch-kabels, kan goed beschouwd zonder de Piega Connect. De Premium Wireless 501 is dan een gewone actieve luidspreker. En een voorversterker heeft doorgaans meer aansluitingen, een goede volumeregeling en een IR-afstandbediening. Bluetooth-functionaliteit moet dan wel met een losse ontvanger worden geregeld, tenzij de gebruikte voorversterker voorzien is van bluetooth-connectiviteit.

Genoeg over vorm, functies en techniek. De luidsprekers zijn met cinch-kabels aangesloten op een voorversterker van Pass Labs. We gaan muziek luisteren want dat is waar het om gaat.

Luisteren, concurrenten, plaats in de markt en conclusie

Piega Premium Wireless 501: mooie neutrale klank met uitstekende hoogweergave

De luidsprekers hebben een grote diversiteit aan muziek gevoerd gekregen. Zoals het een goede luidspreker betaamt, is de Premium Wireless 501 niet kieskeurig. Intieme kamerorkesten zijn afgewisseld met grote symfonieorkesten en allerlei soorten rockmuziek, bluesbands en singer/songwriters. De luidspreker heeft geen voorkeur voor een muziekgenre. Ook als het orkest of de band fortissimo spelen, blijft de Premium Wireless overeind en loopt het geluidsbeeld niet dicht. Microdetails zijn goed te volgen, ook bij wat hogere of lagere volumeniveaus.

De luidsprekers staan ingedraaid naar de luisterpositie, maar het wel of niet indraaien doet niet heel veel met de klankbalans. Ook naast de luisterpositie klinkt het goed en breed. De plaatsing van de luidsprekers blijkt niet heel kritisch.

De klank is transparant en neutraal. Het geluidsbeeld is kamerbreed waarbij met name de bovengemiddelde weergave van hoge tonen opvalt. De door Piega zelf geproduceerde lint tweeter is van een uitstekende kwaliteit. De hoogweergave is snel, transparant en luchtig. “Moeiteloos” en “geen enkele stress” zijn termen die door ons hoofd gaan als we naar bekkens, belletjes en andere vormen van percussie luisteren. Het geluid komt los van de kasten. Een luchtige en transparante weergave van hoge tonen is ook wel met dome tweeters te bewerkstellingen, maar om het niveau van een lint tweeter te bereiken worden vaak bijzondere materialen zoals keramiek of beryllium gebruikt. En dan loopt de prijs snel op. Het ultralichte membraan van een lint tweeter gecombineerd met een sterk magneetsysteem is een vrijwel niet te evenaren combinatie, zo laat Piega niet voor het eerst horen.

Ter vergelijking, schrijver dezes bezit een paartje van het model Piega Premium 7. Dit model, dat niet meer wordt geproduceerd, heeft een oudere lint tweeter aan boord. Het verschil met de MKII-versie lint tweeter in de Premium (Wireless) 501 is duidelijk te horen. Het hoog van de Premium Wireless 501 klinkt nog een slagje transparanter, sneller en luchtiger dan het hoog van de grotere Premium 7.

De weergave van middentonen is prettig. Stemmen klinken ongekleurd en realistisch. De afzonderlijke zangers/zangeressen bij meerstemmige zangpartijen zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de opname, afzonderlijk te volgen en te plaatsen.

Ook de weergave van lage tonen is goed. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het laagste laag een beetje ontbreekt, maar dat mag geen verwondering wekken gezien het door Piega opgegeven frequentiebereik. Importeur AVtunes merkte bij de plaatsing in de luisterruimte al op dat de Premium Wireless 501 mogelijk iets te klein was in verhouding met het formaat van de luisterruimte. Vermoedelijk komt de weergave van lage tonen door de Premium Wireless 501 beter uit de verf in een iets kleinere ruimte. Het hier en daar ietwat tekortschieten van de laagweergave is geen tekortkoming van de luidspreker. Het is eerder de combinatie van luidspreker en luisterruimte die niet goed op elkaar is afgestemd. Afhankelijk van de gekozen muziek, viel het soms wat dunne laag ook niet altijd op. Wie gek is op disco, dance of house en de bijbehorende schopjes in de maag, zal de laagweergave mogelijk te karig vinden, maar dat geldt dan waarschijnlijk voor nog veel meer luidsprekers. Beter iets minder laag dan geforceerd, overdadig en onrealistisch laag. Piega heeft dat heel goed begrepen.

Na enige weken luisteren kunnen we concluderen dat de Premium Wireless 501 een fijne allround luidspreker is die met vrijwel alle muziekgenres uit de voeten kan. De weergave van lage tonen en middentonen is goed, maar wat er bovenuit steekt is de bovengemiddelde weergave van hoge tonen. De nieuwe lint tweeter laat de weergave van de hoge tonen en het daarmee opgebouwde geluidsbeeld boven de prijsklasse van de luidspreker uitstijgen. De weergave van microdetails is heel goed en zorgt voor een kamerbreed geluidsbeeld. De luisteraar wordt meegetrokken met de muziek.

Piega Premium Wireless 501: concurrenten en plaats in de markt

Het aankoopbedrag van de Premium Wireless 501 is afhankelijk van de kleur 4.500 tot 4.800 euro. Voor draadloze functies komt daar nog een bedrag van 500 bij voor aanschaf van de Piega Connect, de huidige actie waarbij de Piega Connect gratis wordt meegeleverd even daargelaten. Wat zou een consument voor alternatieven hebben om uit te kiezen?

Het is altijd lastig om concurrenten aan te wijzen want luidsprekers van verschillende merken die ongeveer hetzelfde kosten hebben niet precies dezelfde klank en ook niet hetzelfde uiterlijk. Onder andere Dynaudio, Dali en Elac bouwen fraaie actieve luidsprekers maar de kasten van deze merken zijn niet van aluminium gemaakt en lang niet zo slank als de leden van de Premium-productlijn van Piega. Eerdergenoemde merken maken ook mooie luidsprekers maar alle modellen nemen meer ruimte in dan Piega’s Premium-modellen. De aluminium kast met de elipsvormige achterzijde zijn samen met het slanke voorkomen en de buitengewoon goede weergave van hoge tonen onderscheidende kenmerken van Piega, waardoor vergelijkingen met concurrenten algauw mank gaan.

Een belangstellende zal even de tijd moeten nemen om naar verschillende modellen van verschillende merken te luisteren. De waardering van vorm, uiterlijk en kleur van een luidspreker is voor iedereen persoonlijk. Wie de Piega’s niet mooi vindt, zal ze laten staan. Piega’s Premium-modellen hebben echter unieke eigenschappen en om die reden zijn geen rechtstreekse concurrenten aan te wijzen.

Piega Premium Wireless 501: conclusie

De piekfijn afgewerkte Premium Wireless 501 is een transparant en neutraal klinkende luidspreker die alle muziekgenres zonder morren weergeeft. De weergave van lage tonen is goed, maar liefhebbers van disco, dance en house zullen de laagweergave mogelijk te karig vinden. De door Piega gemaakte lint tweeter zorgt echter voor een snelle, luchtige en transparante weergave en een kamerbreed geluidsbeeld. De weergave van hoge tonen en de ruimtelijke informatie die daarmee aan de luisteraar wordt gegeven is bovengemiddeld voor deze prijsklasse.

De Piega Connect heeft geen IR-afstandbediening en weinig aansluitingen. Het gebruik van de Piega Connect is niet verplicht want de Premium Wireless modellen kunnen met een cinch-kabel met een voorversterker verbonden worden. Wie een cinch-kabel gebruikt, heeft de volumeregeling en de aansluitingen van de voorversterker tot zijn beschikking.