Review Sonoro Maestro en Orchestra: geslaagde entree op de markt van hificomponenten


Sinan Kökbugur | 08 oktober 2020 | Fotografie Fabrikant | Sonoro

SAMENVATTING

Met de Maestro en de Orchestra heeft Sonoro zijn eerste hificomponenten op de markt gebracht. Beide componenten zijn goed gebouwd en hebben een transparante en neutrale klank. Het functiepakket van de Maestro is heel groot en wie niet ook vinyl of tape wil spelen heeft verder niets meer nodig. De grote verrassing is de weergavekwaliteit van de Orchestra, van alle toongebieden. De entree op de markt van hificomponenten is geslaagd. De gevestigde merken hebben er een serieuze concurrent bij gekregen.

PLUSPUNTEN

  • Degelijke en minimalistische vormgeving
  • Zeer goede bouwkwaliteit
  • Maestro heeft teveel functies om op te noemen
  • Transparante, vloeiende en neutrale klank
  • Maestro heeft stottervrije weergave en werking
  • Prettige bediening
  • Orchestra heeft zeer goede laagweergave en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

MINPUNTEN

  • Maestro ondersteunt alleen USB-sticks met FAT16 en FAT32 bestandsysteem, geen ondersteuning van NTFS opslagmedia

Het Duitse audiobedrijf Sonoro is bekend van zijn multifunctionele en degelijk gebouwde tafelradio’s, die niets anders dan een netsnoer nodig hebben om muziek te maken. Ongeveer een jaar geleden heeft Sonoro de Maestro gelanceerd. De Maestro is een versterker, tuner, DA-converter, streamer en cd-speler en de gebruiker hoeft alleen nog twee passieve luidsprekers aan te sluiten. Kennelijk wil Sonoro ook meedoen op de markt van losse audiocomponenten want het bedrijf heeft deze zomer zijn eerste luidsprekers uitgebracht. De Orchestra is een passieve tweeweg basreflex luidspreker, die het perfecte gezelschap van de Maestro zou moeten zijn. In deze test laten we de Maestro de Orchestra dirigeren. Hoe bevalt de poging van tafelradiomerk Sonoro om zich in te vechten in de volle markt van losse audiocomponenten? 

Sonoro: Duits audiobedrijf gespecialiseerd in tafelradio’s

Het in 2006 opgerichte en in de Duitse plaats Neuss gevestigde audiobedrijf Sonoro maakt voornamelijk tafelradio’s die allen voorzien zijn van een veelheid aan functies. Het bedrijf maakt monomodellen, bedoeld voor op een nachtkastje, maar ook meer ambitieuze stereomodellen. Circa drie maanden geleden hadden wij het model Prestige in huis. De Prestige is een compleet drieweg systeem met ingebouwde luidsprekers. Voor een tafelradio heeft de Prestige een zeer goede klank en we waren onder de indruk van de hoeveelheid functies en de prettige bediening. Lees ook onze recensie over de Sonoro Prestige.

De ambities van Sonoro reiken kennelijk verder dan de bouw van tafelradio’s. Ongeveer een jaar geleden heeft het bedrijf de Maestro uitgebracht, een tweekanaals versterker met digitale en analoge aansluitingen (ook een draaitafelingang voor mm-elementen) en de mogelijkheid om een verbinding met een computernetwerk te maken. De Maestro is voorzien van een cd-loopwerk, een FM-tuner en DAB/DAB+ en is verder net als de Prestige rijkelijk voorzien van streamingfuncties, d.w.z. UPnP met ondersteuning van de gangbare bestandsformaten en codecs, bluetooth-connectiviteit (aptX, bi-directioneel), ondersteuning van de gangbare streamingdiensten en internetradio.

Het grootste verschil tussen de Prestige en de Maestro is dus het ontbreken van luidsprekers. Sonoro had bij het uitbrengen van de Maestro geen luidsprekers in zijn portfolio. In eerste instantie zou een bezitter van de Maestro dus luidsprekers van een ander merk moeten aansluiten. Sonoro heeft echter kort geleden zijn eerste luidsprekers uitgebracht genaamd Orchestra, De nieuwe Orchestra is een passieve tweeweg basreflex luidspreker. Hiermee heeft Sonoro dus een compleet hifisysteem bestaande uit losse componenten op de markt gebracht.

Het prettige samenzijn met de Prestige had ons nieuwsgierig gemaakt naar de functionaliteit en kwaliteit van Sonoro’s eerste hificomponenten. Toen de importeur ons vroeg of wij belangstelling hadden om de Sonoro Maestro samen met een paar Orchestra’s te onderzoeken, hoefden we niet lang na te denken. In onze testruimte staat de Maestro klaar om de Orchestra’s te dirigeren.

Sonoro Maestro: multifunctioneel muziekapparaat, alleen luidsprekers toevoegen

Zoals gezegd lijkt de functionaliteit en de bediening van de Maestro heel erg op die van de Prestige. De meegeleverde IR-afstandbediening is precies dezelfde als die van de Prestige. Er zijn ook verschillen. De Maestro heeft geen wekkerfuncties, Tja, het is ook geen wekkerradio of tafelradio, zoals de Prestige en alle andere modellen van Sonoro. De Maestro heeft ook meer bedieningsknoppen op het front dan de Prestige, zodat de meeste functies direct bereikbaar zijn.

Nee, de Maestro is dus niet bedoeld voor plaatsing op een nachtkastje. De ambitie van Sonoro reikt met de Maestro verder dan plaatsing op een nachtkastje. Wekkerradio’s hebben ook geen tweekanaals klasse D versterker aan boord die 100 Watt aan acht Ohm en 170 Watt aan vier Ohm kan leveren met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. De Maestro beschikt ook over een draaitafelingang voor mm-elementen. De meeste gebruikers hebben geen draaitafel naast hun bed staan.

Een ander prominent verschil met de andere modellen van Sonoro is het feit dat de Maestro beschikt over de mogelijkheid om het geluid aan te passen aan de kamer. Met een nieuwe app voor kameroptimalisatie kan de gebruiker het geluid van de Maestro aanpassen aan de akoestische omstandigheden van de luisterruimte. De app gebruikt de ingebouwde microfoons van de smartphone voor de meting en werkt daarom momenteel alleen met Apple’s iPhones, omdat volgens de fabrikant alleen dan de goede werking kan worden gegarandeerd. We hadden geen iPhone voorhanden dus deze functie hebben we niet getest.

Voor het overige is Sonoro’s Maestro een feest der herkenning voor wie reeds met de Prestige of een ander stereomodel van Sonoro heeft gespeeld. Centraal op het front is een 2,8-inch TFT kleurenscherm geplaatst. De liefhebber van radio kan kiezen uit een drietal types radio. Allereerst de klassieke analoge FM-radio (87,5 MHz – 108 MHz). Een uittrekbare antenne wordt natuurlijk meegeleverd. Dan is er digitale radio in de vorm van DAB/DAB+ (Band III, 174.928 MHz – 239.200 MHz) en internetradio waarmee duizenden zenders wereldwijd kunnen worden beluisterd. De gebruiker kan automatisch of handmatig zoeken. Per type radio kunnen tien stations worden opgeslagen voor snelle toegang.

De toegang naar internet loopt via een RJ-45 LAN-aansluiting of via wifi (met ondersteuning van WEP, WPA, WPA2 (PSK) en WPS). Een setup-wizard koppelt de Maestro aan draadloos LAN.

Verder ondersteunt de Maestro de streamingdiensten Spotify, Tidal, Napster, Deezer, Qobuz en Amazon Music maar de gebruiker kan ook muziek naar de Prestige zenden m.b.v. DLNA, UPnP of bluetooth (met ondersteuning van aptX, A2DP, AVRCP en HSP). Bluetooth werkt overigens bi-directioneel. Dit betekent dat muzieksignaal vanaf een smartphone naar de Maestro en tegelijkertijd muzieksignaal vanaf de Maestro naar een draadloze hoofdtelefoon gezonden kan worden. Ook m.b.t. streamingdiensten kunnen voorkeuren worden opgeslagen.

Links op het front van de Maestro is een slot-in cd-loopwerk geplaatst dat gewone geperste cd’s, cd-r’s en cd-rw’s kan aflezen.

Sonoro Maestro: aansluitingen

Op de achterzijde van de Maestro zijn de volgende aansluitingen te vinden:

Een cinch-lijningang met een gevoeligheid van 1 VoltEen 3,5 millimeter jackplugingang met een gevoeligheid van 300 mVoltEen optische ingang (Toslink) die PCM-signaal accepteert tot een resolutie van 24-bit/96 kHzEen coaxiale ingang (S/PDIF), eveneens voor PCM-signaal tot 24-bit/96 kHzEen draaitafelingang voor mm-elementen met een gevoeligheid van 5 mVolt (47 kOhm)Een voorversterkeruitgang die tot max. 2 Volt rms (1,5 kOhm) kan geven. Deze uitgang is configureerbaar en kan daarom ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een subwoofer aan te sluiten. De Maestrro biedt de mogelijkheid om de kantelfrequentie in te stellen zodat de subwoofer naadloos in het systeem wordt opgenomen.Een USB-ingang die FAT16 en FAT32 opslagmedia kan afspelen. Volgens de handleiding kan de Maestro (net als de Prestige) alleen usb-sticks aflezen, geen usb-hdd’s. Veel moderne streamers kunnen de mappenstructuur van grote USB-opslagmedia met NTFS bestandsysteem lezen. Dat kan de Maestro dus niet. NB: het gaat hier puur om het bestandsysteem, niet om de opslagcapaciteit. Een usb-stick van 1 TB geformateerd in FAT32 werd zonder haperingen gelezen en afgespeeld.Een enkel paar luidsprekeraansluitingen, geschikt voor luidsprekers tussen vier Ohm en zestien Ohm.

Op de voorzijde is een 3,5 millimeter jackplugaansluiting voor een hoofdtelefoon geplaatst.

Kort samengevat, de Maestro is een behoorlijk compleet uitgeruste versterker met de nodige ingebouwde bronnen die voorzien is van voldoende aansluitingen om nog andere bronnen aan te sluiten. Wie geen vinyl wenst af te spelen, heeft goed beschouwd afgezien van luidsprekers geen andere componenten nodig (we laten cassettebandjes en tapespoelen even buiten beschouwing). De adviesprijs van de Maestro is 1.299 euro en hij is verkrijgbaar in zwarte en witte uitvoering en in een uitvoering van mat grafiet.

We gaan de Orchestra van dichtbij bekijken.

Sonoro Orchestra: tweeweg basreflex luidspreker met AMT

De Orchestra is niet klein en hij is ook niet licht. Sonoro’s eerste luidspreker is 210 x 288 x 365 millimeter groot (B x D x H) en weegt circa tien kilogram. De afmetingen en het gewicht in aanmerking nemende moet de luidspreker op een stevige en stabiele ondergrond worden gezet. De baspoort bevindt zich aan de achterkant en Sonoro levert schuimpluggen mee om indien nodig de laagweergave wat te dempen.

De rechthoekige kast is met de hand gemaakt van MDF en is voorzien van de nodige interne verstevigingen in de vorm van een matrix. De hoeklijnen zijn afgerond. De kast is afgewerkt in hoogglans, naar keuze zwart, wit of mat grafiet. Sonoro verpakt de Orchestra’s niet alleen heel grondig, maar levert ook een paar handschoentjes mee zodat de luidsprekers schoon blijven bij het uitpakken en neerzetten. Ja, de zwarte versie, die in onze testruimte staat, is gevoelig voor vingerafdrukken en stof, zoals alle zwarte hoogglansoppervlakken.

De Orchestra heeft een afneembaar en magnetisch te bevestigen frontje. De luidspreker valt in een kamer met een beetje gedempt licht nauwelijks op als de frontjes zijn geplaatst. Als de frontjes zijn verwijderd, is de aluminium omlijsting van de drivers zichtbaar, maar dat neemt niet weg dat de Orchestra een ingetogen uiterlijk heeft, ook zonder frontje. De luidspreker lijkt met zijn uiterlijk geen aandacht te willen trekken.

De middentoner/woofer van de Orchestra heeft een diameter van 150 millimeter en is voorzien van een conus van PE-gecoat papier. De tweeter is een Air Motion Transformer (AMT) met een neodymium magneet. Het werkzame oppervlak is 85 cm2. AMT’s verschillen van ‘conventionele’ dome-tweeters in die zin dat AMT’s een zeer licht membraan hebben en een groter oppervlak om lucht in beweging te zetten. AMT’s zijn mede daarom in staat om lager op te pakken dan dome-tweeters, waardoor een ontwerper de kantelfrequentie tussen de drivers lager kan leggen, onder de frequentieband waarin het menselijk gehoor het gevoeligst is. Sonoro geeft een frequentiebereik op van 44 Hz tot 28 kHz (op niveau -6 dB). De opgegeven gevoeligheid is 85 dB (2,83 Volt / 1 meter) en de impedantie is vier Ohm.

Sommige foto’s van de fabrikant tonen een opstelling die in strijd is met de aanwijzingen in de meegeleverde handleiding van de Orchestra. Omdat de baspoort aan de achterkant is geplaatst dient de Orchestra minimaal een halve meter van de achterliggende wand verwijderd te staan. Luidsprekers die een baspoort aan de achterkant hebben kunnen niet strak tegen een muur geplaatst worden. Het is dus niet raadzaam om de Orchestra’s op een buffetkast te plaatsen. De afstand naar de achterliggende wand is dan te klein, ook met schuimpluggen in de baspoort. Niet voor het eerst moeten we opmerken dat de Afdeling Marketing en Fotografie van een fabrikant niets begrijpt van techniek en akoestiek.

Ten slotte, de Orchestra is voorzien van een enkel paar stevige geïsoleerde luidsprekeraansluitingen die geschikt zijn voor bananenstekkers en blank draad.

De Orchestra is leverbaar in een zwarte, witte of mat grafiet uitvoering en kost 1.000 euro per paar.

We gaan de componenten aansluiten in onze testomgeving.

Sonoro Maestro en Orchestra: bediening, klank en conclusie

Sonoro Maestro en Orchestra: testomgeving

We hebben de Maestro en de Orchestra’s met elkaar verbonden en de Maestro is met een UTP-kabel verbonden met een Gigabit-switch. Muzieksignaal kwam afwisselend vanaf een Windows-laptop, een Android-smartphone, een Android-tablet, een usb-stick van 1 TB en een gemodificeerde Sonos Connect. Alle bronnen zijn voorzien van bitperfect geripte WAV-bestanden en MP3-bestanden. De Orchestra’s staan drie à vier meter uit elkaar

We hebben de componenten van Sonoro ook getest met andere componenten waarvan we de klank goed kennen. De Maestro heeft een poosje vloerstaanders van het Zwitserse Piega aangestuurd, model Premium 7. De Orchestra’s zijn ook een poosje aangestuurd door een NAD 7600 en door een Rotel A11 Tribute. Over deze laatste versterker zal binnenkort een recensie in dit medium verschijnen.

Sonoro Maestro en Orchestra: bediening

De bediening van de Sonoro Maestro kan net als de onlangs geteste Prestige op drie manieren:

Met de knopjes op de voorkant.Met de mooie en logisch ingedeelde kunststof IR-afstandbediening die bij het leveringspakket is inbegrepen.Met een (gratis) app van Frontier Silicon genaamd Undock.

Play it, Maestro.

Terwijl we met de Windows-laptop deze recensie schrijven, sturen we met dezelfde Windows-laptop lokaal opgeslagen muziekbestanden via UPnP naar de Maestro. De bediening wijkt niet af van de bediening van de Prestige. De weergave is stottervrij, gapless playback wordt ondersteund. We kunnen ook zonder laptop van UPnP gebruik maken. De Maestro ziet de Synology NAS op het netwerk en we kunnen scrollen in de mappenstructuur van de NAS, gewoon met de knopjes op het front van de Maestro of met de IR-afstandbediening. De bestandnaam, verstreken tijd en totale tijd van het spelende muzieknummer staan in het display van de Maestro. Sonoro levert een duidelijke gedrukte handleiding mee, maar alles werkt zodanig intuïtief dat we geen handleiding nodig hebben voor de primaire bediening van de Maestro.

We pakken afwisselend de Android-smartphone en tablet en spelen muziek via bluetooth. Net als bij UPnP is de bestandsnaam van het gekozen muzieknummer zichtbaar in het display van de Maestro. Ook de verstreken tijd en de totale tijd van het gekozen muzieknummer worden weergeven. De bluetooth-verbinding is vrij van gestotter, zoals het hoort. Muziek kan worden gepauzeerd of hervat met het afspeelapparaat (smartphone of tablet), maar ook met de IR-afstandbediening.

De liefhebber van radio wordt met de drie typen radio van de Maestro op zijn wenken bediend. FM-radio klinkt gemiddeld genomen het meest helder en open, gevolgd door DAB. Internetradio is klankmatig de minste van de drie typen radio, maar dat ligt aan de matige bitrate van internetradio. Om bandbreedte te sparen is internetradio altijd gecomprimeerd en soms zelfs heel sterk gecomprimeerd. De sterke compressie valt bij monoradio’s en goedkope tafelradio’s niet altijd op, maar bij het gebruik van de Maestro (en ook eerder bij de Prestige) valt internetradio direct door de mand. Het weergaveniveau van de Maestro steekt met kop en schouders boven het niveau van internetradio uit. Dat neemt niet weg dat internetradio een leuke toevoeging is.

Hoewel alle in huis aanwezige cd’s bitperfect zijn geript en alle muzieknummers zijn opgeslagen als WAV-bestanden, spelen we ook even met het cd-loopwerk van de Maestro. Het loopwerk doet onhoorbaar zijn werk. De toevoeging van een cd-loopwerk is leuk en handig want niet iedereen zal zijn volledige cd-verzameling bitperfect hebben geript.

De Maestro is net als de Prestige een Zwitsers zakmes. Als het gaat om de functionaliteit, blijft er voor de gebruiker niets te wensen over. De Maestro is niet alleen een versterker met analoge en digitale ingangen, maar ook een zeer complete en fijn werkende allround tuner en streamer, die ook cd’s kan afspelen.

Sonoro Maestro en Orchestra: transparante en neutrale klank met een zeer goede laagweergave

We spelen het eerste nummer van het album “Voyage 34” van Porcupine Tree. We worden meegenomen op een reis door een klanklandschap. Of vliegen we over het landschap? Op metaforen is altijd wel iets af te dingen. De basgitaar die na circa 2 min. 15 sec. invalt gaat heel diep. De Maestro houdt het klanklandschap strak overeind, zowel bij dirigeren van de Orchestra’s als bij het aansturen van de vloerstaande Piega’s.

We zijn verrast door de laagweergave van de Orchestra’s. Als we het formaat van de Orchestra’s en het door de fabrikant opgegeven frequentiebereik in aanmerking nemen, is de laagweergave boven verwachting, zowel in kwantiteit als kwaliteit. De weergave van de lage tonen in de muziek op “Voyage 34” is een grote uitdaging en veel luidsprekers laten hier steken vallen, ook vloerstaanders. De laagweergave kan te dun zijn of naar het wollige toe neigen, of andere toongebieden een beetje verdrukken. De Orchestra’s klinken domweg veel groter dan ze zijn. De laagweergave steekt menige vloerstaander naar de kroon. De relatief kleine Orchestra’s geven de basgitaar op “Voyage 34” buitengewoon goed weer zonder daarbij andere toongebieden tekort te doen. Ja, de Piega’s doen het nog iets beter, maar de Premium 7 is veel groter en veel duurder.

Zowel de Maestro als de Orchestra hebben een open, neutrale en transparante klank. Het geluid komt los van de luidsprekers en de breedte van de gepresenteerde klanklandschappen is groter dan de afstand tussen de luidsprekers. Het geluid is kamerbreed en instrumenten zijn plaatsbaar over de breedte. Het stereobeeld is fraai. Stemmen klinken realistisch en zijn plaatsbaar in de ruimte. We voeren de Maestro en Orchestra’s allerlei soort muziek en alles wordt zonder morren geslikt. Het geluid van een fortissimo spelend orkest of een heavy metal band loopt nergens dicht. Subtiele accenten worden netjes weergeven, ook als het volume wat verder wordt opengedraaid. De Maestro wordt niet meer dan handwarm en krijgt het nergens benauwd.

Opvallend is ook de goede samenwerking tussen de middentoner/woofer en de AMT. We weten niet precies waar de AMT oppakt, maar zo te horen is dat ergens aan de onderkant van het middengebied. Een AMT kan lager oppakken dan een dome-tweeter en kan dus een veel grotere bandbreedte weergeven. Het resultaat in concreto? De weergave van hoge tonen en middentonen is ontspannen. Bekkens, belletjes en koperen blaasinstrumenten klinken realistisch.

We spelen “Love You To Pieces” van No-man’s album “Love You To Bits”. De laagweergave vanaf de zesde minuut vormt wederom een horde die zonder al te veel moeite door de Maestro en de Orchestra’s wordt genomen. De stem van Tim Bowness klinkt hypnotiserend. De helder klinkende synthesizers krijgen na 8 min. 20 sec. gezelschap van een warm klinkende elektrische piano die aan een Hammond-orgel doet denken. De pianosolo heeft een orgasmische structuur en neemt de luisteraar mee de hoogte in om hem na circa anderhalve minuut weer op de grond te zetten. De AMT van de Orchestra blijkt heel goed in staat om in de muziek aanwezige warmte of koelte weer te geven.

We spelen de derde symfonie van Beethoven (Eroica) uitgevoerd door het Berlijns Philharmonisch Orkest gedirigeerd door Bernstein. Deze muziek kent grote dynamieksprongen. Passages waarbij het orkest op fluisterniveau speelt worden afgewisseld met passages waarbij alle registers worden opengetrokken. Het orkest zet in de eerste twee maten fortissimo in. De opname heeft de juiste hoeveelheid galm, waardoor de luisteraar thuis zich meteen in de concertzaal waant. De galm wordt realistisch weergegeven, zowel in hoeveelheid als in kleur.

De Maestro heeft klasse D eindtrappen aan boord. Klasse D versterkers zijn zeer efficiënt en produceren nauwelijks warmte. Klasse D versterkers hebben gemiddeld genomen vaak een goede laagweergave, maar kunnen tegelijkertijd wat droger en minder vloeiend klinken dan een klasse AB versterker. Klasse D schakelingen zijn er echter al een tijdje en hebben inmiddels ook de nodige evolutie ondergaan. De Maestro klinkt niet droog. Klasse D is een volwassen techniek geworden, zo bewijst Sonoro met de Maestro.

Zowel de Maestro als de Orchestra’s spelen transparant en neutraal en hebben niet echt een klank van zichzelf. De in de testruimte aanwezige NAD 7600 combineert kamerbrede en putdiepe weergave met een heel klein randje warmte. De Orchestra laat de verschillen tussen de Maestro en de 7600 duidelijk horen.

Sonoro Maestro en Orchestra: geslaagde entree op de markt van hificomponenten

Na een aantal luistersessies wordt het tijd om de balans op te maken. De Maestro is een goed gebouwde transparant en detailrijk klinkende versterker met voldoende vermogen om ook grote vloerstaanders aan te kunnen sturen. Het geboden functiepakket is buitengewoon groot. Tot op zekere hoogte heeft de Maestro ons niet verrast, maar dat komt door het feit dat we al eerder de Prestige in huis hebben gehad. De Prestige heeft wat minder aansluitingen en heeft ingebouwde luidsprekers maar de bediening en de functies van beide toestellen komen verder volledig overeen. De Maestro doet zo ongeveer precies wat we hadden verwacht.

De grote verrassing van deze test is de Orchestra. Met een prijs van 500 euro per stuk is de Orchestra een buitengewoon goed presterende luidspreker. De laagweergave is veel beter dan het formaat en het uiterlijk van deze eerste luidspreker van Sonoro doet vermoeden. De geschiedenis heeft ons geleerd dat sommige fabrikanten een kort of langer leertraject moeten doorlopen alvorens een goed product op de markt wordt gebracht. Het eerste product van een fabrikant is niet altijd een geslaagd product. Sonoro heeft schijnbaar niets aan het toeval overgelaten en heeft zo op het eerste gezicht/gehoor veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de Orchestra. Na het voltooien van het leertraject is de Orchestra op de markt gebracht. Deze eerste luidspreker van tafelradiofabrikant Sonoro is een geslaagd product. De eerste stappen op de markt van losse hificomponenten maken ons nieuwsgierig naar eventuele volgende stappen van Sonoro op deze behoorlijk volle markt. De gevestigde fabrikanten van versterkers en luidsprekers hebben er in elk geval een concurrent bij gekregen.

Sonoro Maestro en Orchestra: conclusie

Met de Maestro en de Orchestra heeft Sonoro zijn eerste hificomponenten op de markt gebracht. Beide componenten zijn goed gebouwd en hebben een transparante en neutrale klank. Het functiepakket van de Maestro is heel groot en wie niet ook vinyl of tape wil spelen heeft verder niets meer nodig. De grote verrassing is de weergavekwaliteit van de Orchestra, van alle toongebieden. De entree op de markt van hificomponenten is geslaagd. De gevestigde merken hebben er een serieuze concurrent bij gekregen.