Audio Analogue ABsolute Monoblock: 100 Watt klasse A mono eindversterker


Sinan Kökbugur | 05 juli 2024 | Fotografie Fabrikant | Audio Analogue

De Italiaanse audiofabrikant Audio Analogue heeft de ABsolute Monoblock gelanceerd, een 72 kilogram zware mono eindversterker die 100 Watt klasse A kan leveren bij een luidsprekerimpedantie van acht Ohm. De fabrikant belooft een grote en snelle vermogensreserve gecombineerd met de verfijning en tonaliteit die typisch is voor klasse A.

Audio Analogue ABsolute Monoblock: vlaggenschip klasse A eindversterker

De ABsolute Monoblock is de nieuwe vlaggenschip eindversterker van de Italiaanse fabrikant Audio Analogue. De ABsolute Monoblock is groot, d.w.z. 330 x 520 x 500 millimeter (H x B x D) en weegt 72 kilogram. De fabrikant adviseert een vrije opstelling want de ABsolute Monoblock wordt warm tijdens het gebruik. Dat is overigens normaal voor een klasse A eindversterker. De warmte wordt goed verdeeld over de componenten want de eindtrappen (twee stuks gebrugd) zijn voorzien van in totaal twaalf paar transistors die 200 Watt per stuk kunnen verwerken De transistors worden dus niet zwaar belast en blijven ruim binnen hun limieten werken.

De basis van de voeding is een zeer forse ringkerntransformator die speciaal voor deze versterker is ontworpen. De topologie is volledig symmetrisch en volledig vrij van terugkoppeling (feedback). De ABsolute Monoblock kan 100 Watt klasse A aan acht Ohm leveren en trekt 370 Watt uit het stopcontact, ook als geen muziek speelt. Klasse A is geen energiezuinige versterkingstechniek. De lage vervorming en ruis en de lineaire weergave over het hele frequentiebereik zijn de sterke punten van klasse A versterkers.

Audio Analogue heeft louter componenten van hoge kwaliteit gebruikt. Weerstanden zijn van militaire kwaliteit, d.w.z. niet of minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en de condensatoren zijn speciaal ontwikkeld voor hoogwaardige hificomponenten.

De ABsolute Monoblock heeft één XLR-ingang met een ingangsimpedantie van 47 kOhm. Afgezien van een aan/uitknop, zijn er verder geen bedieningselementen. De bovenkant van het frequentiebereik reikt tot 200 kHz (8 Ohm / 1 Watt / -3 dB) en bij vol vermogen is de S/R-verhouding 110 dB.

De ABsolute Monoblock kan geleverd worden in een zilverkleurige en zwarte uitvoering. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.