Xavian Medea: tweeweg luidspreker met optioneel statief dat met zand kan worden gevuld


Sinan Kökbugur | 22 augustus 2024 | Fotografie Fabrikant | Xavian

De Tsjechische luidsprekerfabrikant Xavian heeft de Medea gelanceerd, een tweeweg luidspreker met een basreflex behuizing. Xavian heeft een optioneel verkrijgbaar statief voor de Medea ontwikkeld dat desgewenst gevuld kan worden met tien kilogram zand.

Xavian Medea: tweeweg luidspreker met hoogwaardige drivers van ScanSpeak

Veel luidsprekerfabrikanten kopen hun drivers, d.w.z. tweeters, middentoners en woofers, bij gespecialiseerde fabrikanten die zich hebben toegelegd op het maken van drivers. Fabrikanten van drivers bouwen doorgaans zelf geen luidsprekers maar leveren hun drivers aan soms wel tientallen verschillende fabrikanten van luidsprekers. De Deense fabrikant ScanSpeak bouwt al decennia drivers die door veel luidsprekerfabrikanten worden gebruikt. De Medea van Xavian is voorzien van de nieuwste generatie drivers van ScanSpeak en dat is de ScanSpeak Ellipticor. Volgens Xavian levert de Medea ongeëvenaarde integriteit, helderheid en muzikaliteit, met het vermogen om muziek af te spelen met buitengewone trouw en emotie.

Samen met de Medea werd een even uniek statief gecreëerd om de zelfverzekerde esthetiek van de luidspreker te complementeren. De fabrikant koos naar eigen zeggen voor licht excentrieke proporties en stijl en het nieuwe statief is het product van een uiterst arbeidsintensief productieproces, om niet alleen volledig optimale werkomstandigheden te garanderen, maar ook om de uniciteit van de luidspreker samen met het statief te onderstrepen. eventueel kan het statief worden afgevuld met tien kilogram zand.

De behuizing van de Medea is gemaakt van MDF en met de hand gefineerd. Binnenin is een complex verstevigingsysteem gemaakt en de wanden zijn aan de binnenkant bekleed met bitumen. De ScanSpeak Elipticor woofer heeft een diameter van 222 millimeter en is voorzien van een elliptische spreekspoel, een geventileerd magnetisch systeem en  speciaal papieren membraan met als resultaat zeer lage vervorming en een grote bandbreedte. De tweeter heeft diameter van 120 millimeter en is ook een familielid van de Elipticor serie van ScanSpeak. De FaseZero cross-over bestaat uit slechts drie componenten en condensatoren zijn weggelaten. De tweeter is geplaatst in een afgesloten compartiment om beïnvloeding door de woofer te vermijden.

Xavian geeft een frequentiebereik op van 39 Hz tot 20 kHz op niveau -3 dB. De cross-over ligt op 1,75 kHz, de nominale impedantie is 87 dB en de opgegeven gevoeligheid is 87 dB (2,83 Volt / 1 meter). De afmetingen van de Medea zijn 540 x 260 x 525 millimeter (H x B x D) en het gewicht is 27,7 kilogram. De afmetingen van het statief zijn 570 x 340 x 510 millimeter (H x B x D) en het statief weegt 15,6 kilogram, zonder vulling.

Magnetisch te bevestigen afdekfrontjes worden niet standaard meegeleverd, maar zijn wel optioneel verkrijgbaar.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.