DALI vult productlijn Epikore aan met drie nieuwe leden


Sinan Kökbugur | 01 oktober 2024 | Fotografie Fabrikant | DALI

De Deense luidsprekerfabrikant DALI heeft de Epikore productlijn aangevuld met drie nieuwe leden. De vloerstaande Epikore 11 krijgt gezelschap van de kleinere vloerstaanders Epikore 9 en Epikore 7 en van monitormodel Epikore 3. Voor deze laatste is een passend statief ontwikkeld. Alle luidsprekers zijn voorzien van DALI’s eigen SMC Gen2-technologie resulterend in een extreem lage vervorming.

DALI Epikore

Met de nieuwe Epikore-serie put DALI naar eigen zeggen uit een expertise van meer dan veertig jaar luidsprekeronderzoek en -ontwikkeling. De nieuwe productlijn combineert volgens de ontwerpers ultiem audiorealisme met luxueus vakmanschap om een werkelijk uitzonderlijke muzikale ervaring te creëren.

Er zijn drie nieuwe modellen uitgebracht naast de eerder gelanceerde 4,5-weg vloerstaande Epikore 11. De Epikore 3 is een drieweg monitormodel waar optioneel een passend statief voor verkrijgbaar is. De Epikore 7 is een 3,5-weg vloerstaander en de grotere Epikore 9 is een vierweg vloerstaander. De koper kan kiezen uit drie exclusieve premium afwerkingen, t.w. High Gloss Black, High Gloss Walnut en High Gloss Maroon.

DALI Epikore: evolutie door Kore Technologies

De Epikore-serie stelt nieuwe normen voor low-distortion high-end luidsprekerprestaties in luisterruimtes van klein tot zeer groot. Elke luidspreker in de productlijn maakt gebruik van DALI's tweede generatie Soft Magnetic Composite (SMC Gen-2) magneetmateriaal evenals de EVO-K-variant van DALI's Hybrid Tweeter Module, rechtstreeks geleend van de DALI Kore.

Wat is SMC nou eigenlijk voor spul? Bij het gebruik van conventionele magneten in een luidsprekerontwerp is het niet ongebruikelijk om een fenomeen te ervaren dat bekend staat als hysterese. Dit introduceert een onbedoelde weerstand aan de spreekspoel, wat kan leiden tot ongewenste vervorming in het audiosignaal. SMC Gen-2 is ontworpen om hysterese aanzienlijk te verminderen en is de volgende generatie van Dali's gepatenteerde SMC-magneetmateriaaltechnologie.

Geïntroduceerd in het vlaggenschip DALI Kore, is SMC Gen2 verwerkt in de woofers en middentoners van de Epikore Series, evenals in de kern van de spoelen in de cross-overs, hetgeen aanzienlijk verbeterde eigenschappen biedt ten opzichte van de eerste generatie SMC. Het resultaat is een verdere vermindering van hysterese, flux-modulatie en wervelstromen in het magneetsysteem. Dat vertaalt zich naar nog lager verlies en vervorming, waardoor de luidsprekers in de Epikore Series een zeer dynamische en authentieke geluidsweergave kunnen leveren.

Bovendien zijn alle luidsprekers uit de Epikore-serie voorzien van DALI's kenmerkende Clarity Cone-papier- en houtvezelconusstructuur, die dient om het conusgedrag te controleren zonder extra massa toe te voegen. Met houtvezelconustechnologie is de Epikore-serie in staat om de fijnste muzikale details en dynamiek te produceren.

De EVO-K Hybrid Tweeter module, oorspronkelijk ontwikkeld voor de DALI Kore, combineert een grote, in eigen huis ontwikkelde 35 mm Soft Dome Tweeter en een verbeterde versie van DALI's ultradunne, hoogwaardige planaire magnetostatische tweeter-element. Samen met de extreem krachtige neodymium magneetmotor-systemen zorgen ze voor een soepele en moeiteloze weergave van hoge frequenties, op elk volumeniveau.

DALI Epikore 3: drieweg monitormodel

De Epikore 3 brengt de DALI Kore-technologie naar het formaat van een compacte monitorluidspreker en kleinere luisterruimtes. De drieweg architectuur combineert een low-loss, 7-inch DALI bas/midrange driver met de unieke Dali EVO-K Hybrid Tweeter module. Een gebogen, echt houten fineer behuizing completeert het Epikore 3 pakket om een uitzonderlijke visuele en muzikale ervaring te creëren.

DALI heeft de optionele Epikore Stand ontwikkeld voor de Epikore 3. Deze met zand te vullen standaard is verkrijgbaar in matzwart, heeft een interne kabelgeleiding en is de perfecte oplossing voor degenen die hun Epikore 3 vrij in de ruimte willen opstelen.

DALI Epikore 7: 3,5 weg vloerstaander

De Epikore 7 is een compacte vloerstaander evolutie van de Epicon en Kore. De 3,5-weg configuratie combineert twee krachtige, low-loss 7-inch Dali bas/midrange drivers met de unieke EVO-K Hybrid Tweeter module. Onberispelijke esthetische kwaliteit gecombineerd met de beste elektro-akoestische technologie om een visuele en muzikale prestatie van wereldklasse te leveren voor middelgrote tot grote ruimtes.

DALI Epikore 9: vierweg vloerstaander

De Epikore 9 is een vierweg vloerstaander die een hoogwaardige audio-ervaring biedt voor grote luisterruimtes. Feitelijk is de Epikore 9 een evolutie van de Epicon en Kore. De Epikore 9 combineert twee, low-loss SMC Gen2 8-inch woofers, een low-loss SMC Gen2 6½-inch Clarity Cone Technology middentoner en de unieke Dali EVO-K Hybrid Tweeter module om opmerkelijke breedbandige, low distortion muziek te creëren.

De geavanceerde gebogen behuizing combineert Continuous Flare port reflex loading met immense stijfheid en de schoonheid van echt hout maken de Epikore 9 compleet.

DALI Epikore 11: 4,5-weg vloerstaander

De Epikore 11 is een uitzonderlijk 4,5-weg vloerstaand systeem met een grote bandbreedte. De ruim 75 kilogram zware behuizing is voorzien van vier 8-inch SMC Gen2 woofers met laag verlies, een 6½-inch SMC Gen2 Clarity Cone Technology middentoner met laag verlies en de kenmerkende DALI EVO-K hybride tweetermodule. De Epikore 11 zet nieuwe normen voor hoogwaardige luidsprekerprestaties met lage vervorming in zeer grote luisterruimtes.

DALI Epikore: prijzen en leveringsinformatie

De levering van de nieuwe luidsprekers zal begin oktober 2024 aanvangen.

DALI Epikore 3:         9.999 euro per paar
DALI Epikore stand:  1.999 euro per paar
DALI Epikore 7:       19.000 euro per paar
DALI Epikore 9:       29.999 euro per paar
DALI Epikore 11:     39.998 euro per paar