Daudio neemt modulaire open baffle luidsprekers mee naar DAE


Redactie Hifi.nl | 30 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Daudio

Daudio is een Nederlandse luidsprekerbouwer die bijzondere luidsprekers bouwt. De luidsprekers van Daudio hebben in veel gevallen geen behuizing. Zonder kast kan er ook geen kastkleuring optreden. Wie wil horen hoe dat uitpakt, moet komend weekend tijdens de Dutch Audio Event (DAE) ruimte 14 bezoeken waar Daudio meerdere modellen zal opstellen en laten horen.

Daudio in ruimte 14 op DAE

Het Nederlandse Daudio onderscheidt zich van veel van zijn concurrenten door het weglaten van de behuizing van de luidspreker en tevens door de modulaire opbouw van veel modellen. Dat verklaart de aanwezigheid van de letters MOB in de typeaanduidingen. MOB staat immers voor Modulair Open Baffle.

Op de vorige editie van het DAE hebben bezoekers een impressie gekregen van de Modulair Open Baffle luidspreker in de vorm van de MOB 3. Dit jaar staat de hele serie centraal in Veldhoven, d.w.z. de MOB 2, MOB 2,5 en de al genoemde MOB 3. Het filter heeft onder meer een belangrijke upgrade ondergaan.

Opvallend aan de MOB is de toepassing van 15 inch woofers en een uitstekende middentoner en tweeter, in een open constructie. Vele tests en experimenten, samen met een slimme combinatie van technieken, hebben geresulteerd in een luidspreker die veel beter presteert dan vergelijkbare ontwerpen met een open systeem, breedband drivers en/ of brede baffles. Tijdens het DAE zal Jeroen Dezaire, een van de grondleggers van Daudio, komen toelichten wat er zoal mis kan gaan bij brede baffles en hoe Daudio dit oplost. Jeroen is zowel zaterdag als zondag aanwezig voor deze interessante lezing en bezoekers zijn natuurlijk van harte uitgenodigd.

Naast de MOB heeft Daudio nóg een primeur in de vorm van de Daudio DAC-1. In combinatie met de Daudio streamer en de configuratie van Roon met HQplayer ontstaat een streamer/DAC-combinatie van het hoogste niveau. Dat vraagt om een passende versterker en die heeft Daudio ook ontwikkeld. De P1000 is een tweekanaals high end versterker met een voorversterker die geheel in eigen huis is ontwikkeld. De eindversterker maakt voor de P1000 gebruik van Purifi’s Eigentakt. In variant N1000 is Hypex nCore toegepast. Daudio heeft ook eigen bekabeling: Airtube interlinks, USB en luidsprekerkabels.

Kortom, veelzijdigheid troef en alles te bewonderen in ruimte 14 van de Koningshof in Veldhoven.