ARTIKEL

Home Cinema: geintegreerd?

Garmt van der Zel | 16 januari 2003

Wanneer losse surround componenten en wanneer geïntegreerd?

Ik krijg wel eens de vraag of er bepaalde redenen zijn om voor geïntegreerde receivers/versterkers of gescheiden voor-/eindversterker surround combinaties te gaan. Omdat de redenen hiervoor net iets gecompliceerder liggen dan bij stereo spullen, hier een korte uitleg. Ook wordt er stilgestaan bij de zgn. "all-in-one" sets.

Er zijn een aantal aspecten die bepalen of het verstandig is voor een geïntegreerde, danwel gescheiden oplossing te gaan. Deze zijn:
1. Flexibiliteit
2. Opwaardeermogelijkheden
3. Kwaliteit versus Prijs

Een korte uitleg:

Ad 1.: Met een aparte voor- eindversterkercombinatie is het voorversterker-/processorgedeelte apart te vervangen en kunnen de eindversterkers (waar toch eigenlijk weinig ontwikkeling in is, goed is goed...) blijven voor wat ze zijn.

Ad 2.: Met een topklasse receiver zijn updates veel minder makkelijk mogelijk, hoewel dit gelukkig langzaamaan begint te veranderen. De meeste fabrikanten hebben er echter nog maar weinig ervaring mee, updates komen soms traag uit en zijn meestal vrij duur..De meeste aparte "pre/pros" (preamp/processor) kunnen vrij gemakkelijk via de PC worden opgewaardeerd of zijn zelfs soms gebaseerd op insteekkaarten (Theta, Meridian). Dat zorgt ervoor dat de initiele investering vrij groot is, maar je veel value krijgt omdat de processor altijd is te opwaarderen. Het is bij de hogere prijzen heel belangrijk te letten op de opwaardeerbaarheid van de voorversterker. Laat dit een doorslaggevende factor zijn bij de aankoop!

Ad 3.: Gescheiden componenten geven gewoon simpelweg vaak een beter geluid dan geïntegreerde apparaten, door aparte en voor het doel toegespitste voedingen en minder onderlinge interferentie. Dit weten echte audiofielen uiteraard al jaren. Het is echter zo dat door het scheiden automatisch de prijzen omhooggaan, omdat er allerlei zaken als voedingen, verpakkingen, handleidingen, behuizingen etc. ook worden verdubbeld. Omgekeerd is ook te zien dat boven een bepaalde prijs alleen nog maar aparte componenten te krijgen zijn, omdat dat de enige manier is om verder te komen in geluidskwaliteit.

All-in-one

Home CinemaIk heb bewust even de echte "all-in-one" sets (waarbij DVD-speler en versterker in 1 apparaat zijn gecombineerd, met 5 satelliet speakers en bijpassende subwoofer) terzijde laten liggen, maar alle drie van de bovengenoemde punten gaan ook op voor de keuze tussen all-in-one of losse componenten: flexibiliteit, opwaardeermogelijkheden van de aparte componenten en kwaliteit versus prijs. Het advies hier is meestal: tenzij het ECHT belangrijk is hoe het eruit ziet en dat het klein is, ALTIJD gaan voor losse componenten, vooral als muziek belangrijk wordt gevonden. Films klinken al snel goed op zo`n set, maar met muziek vallen de speakers vrijwel zonder uitzondering genadeloos door de mand en de fronts opwaarderen met andere/grotere speakers heeft meerdere nadelen:
1. Vaak kan er niet gekozen worden voor een full-range weergave op de voorkanalen, waardoor die mooie grote woofers in de front speakers over het algemeen werkloos blijft.
2. Vaak is de luidspreker een zwaardere belasting voor de vaak erg lichte versterkers. Oververhitting kan het resultaat zijn.
3. De versterker zal de luidspreker niet tot zijn recht laten komen, wat eigenlijk al zonde is van het geld.

Uiteraard heb ik het hier niet over all-in-one sets van gerenommeerde merken zoals Linn. Maar deze sets liggen dan ook op een heel ander prijsniveau. Met lede ogen zie ik dat er steeds meer goedkope DVD-sets worden verkocht met prijzen die soms beneden de 300 Euro liggen. Uiteraard is het onmogelijk om hier kwaliteit voor te verwachten, maar de consument begint dit wel te verwachten. Grote teleurstellingen zijn het resultaat.

Een betere oplossing voor best-of-both-worlds is uiteraard het kiezen voor twee sets: 1 voor films en 1 voor (stereo-) muziek. Wil een surround-installatie beiden goed kunnen doen, is dat wel mogelijk, maar vaak voor een prijs die meerdere malen de prijs is van een stereo-installatie van vergelijkbare kwaliteit. Niets is voor niets…


EDITORS' CHOICE