Transform Audio
Terug van weggeweest is Perreaux in Nederland. Opgepikt door Transform Audio die zeer hoge verwachtingen heeft van de gehele lijn. Perreaux is afkomstig uit Nieuw Zeeland en verdiende zijn sporen onder meer in de pro audio. De versterkers hebben behalve het futuristische uiterlijk intern heel zware voedingen waardoor ze belastbaar zijn met lage impedantie. U kunt gaan tot 1300 watt aan 4 Ohm bij Perreaux.
Wie instapt aan de onderkant heeft een geïntegreerde versterker voor net geen 3000 euro. De weergave van de set was behoorlijk goed op een set grote Von Schweikert speakers die geleend waren van de buren. De range bestaat uit versterkers, cd spelers, dac’s en tuners. In de Silhouette serie een hoofdtelefoonversterker en een MM/MC pre-amp.
Cruz Hi-End
Meer versterkers waren er bij Cruz Hi-End. Heel bijzonder is de versterker van Cruz zelf die volledig digitaal werkt terwijl het signaal van voor tot achter analoog blijft. Het geheim achter de techniek staat ruim omschreven op www.cruz-hi-end.com. Cruz, wat in handen is van de Nederlander Arnold Heres (o.a. ex-Driade) gaat in Nederland ook Berendsen elektronica voeren en Audiodata luidsprekers. Berendsen heeft bij onze oosterburen de naam betrouwbaar te zijn en dat te koppelen aan een goed geluid tegen schappelijke prijzen.
Audiodata heeft een herstart nu het merk meer zelf gaat doen op de Nederlandse markt en via Cruz geleverd gaat worden. Nog altijd bestaat de wonder mooie Echelle en grote broer Elance. Wie laag wil heeft keuze uit subwoofers met vier of twee units. Liefst één per kanaal. De subs laten zich ook heel goed combineren met de coaxiale units in de Petite en Partout. Geschikt voor HT en voor stereo. In-wall kan met Carré ingevuld worden. Een systeem dat werkt met een frame op de muur waarop een unit komt. Dus niet vlak tegen de muur, maar wel met het voordeel dat de units te richten zijn.
Audiac
Audiac trok de aandacht met Wilson Audio. De WATT & Puppy 7.0 speelden de sterren van de hemel aangesloten op Mark Levinson en Wadia. Wie het summum van Wilson wil hoeft “slechts” 155.000 euro per paar uit te geven voor de Alexandria X-2. Wilson behoort tot de wereld top en zal leverbaar worden via een selecte groep dealers. Leverbaar op bestelling zijn alle RAL kleuren. Dus knalroze Sophia’s is geen probleem. De afwerking op ongekend hoog niveau. De haalbare volumes ook, terwijl de geluidskwaliteit gehandhaafd blijft.
Tivoli en Sun-Wire brachten geen nieuws. De kleine radio’s zijn een daverend succes onder audiofielen.
Ook Revel en Levinson maakten pas op de plaats. Wel een vooraankondiging van Levinson voor volgend jaar.
Thiel brengt een 2.4 drie-weg vanaf 2600 euro/stuk die in alle opzichten het gat vult tussen de 1.6 en de 3.6. Niet te beluisteren op de VAD Show.
Ruark, een merk dat veel meer aandacht verdient dan het krijgt heeft twee nieuwe modellen, de Epiloque II en de Etude. Audiac belooft met Ruark meer te gaan doen om het onder de aandacht te brengen.
Herrezen uit een bijna dood is Wadia. Gehandhaafd zijn de 27, 270 en 861 series, aangevuld met een Swift Current oversampling 302 speler. Bezitters van een 860 Wadia kunnen de machine laten upgraden naar een 861.
Lexicon heeft geen nieuws te melden, Arcam wel. In de Diva serie veel nieuws, maar ook in de FMJ kastjes. Arcam maakt een upgrade pad van stereo naar HT mogelijk door versterkers aan te bieden die naast stereo ook 7.1 aankunnen. Het vermogen van twee maal 90 watt is aan te vullen met losse eindtrappen van elk 90 watt. De Diva CD73 vervangt de 62 en 72 spelers. In de kast 24 bit 192 kHz Wolfson 8740 dac’s en filters. Arcam blijft een topper. Onder meer bij Dynaudio hoorde ik Arcam spelen op een paar Audience 52 STP en daar werd je volkomen stil van. Power, drive en een beeld als van een grote vloerstaander.
Tenslotte noem ik de CrystralCable. Volgens Audiac een kabel waar werkelijk alles is gedaan om de geleider naadloos aan te sluiten op de isolatie door een giettechniek te gebruiken. Audiac’s Bert Bazuin hecht grote waarde aan het juist in kunnen regelen en op kunnen stellen van audio visuele apparatuur en gaat voor Nederland de ISF/HAA trainingen regelen. Gericht op dealers maar met als einddoel de consument beter van dienst te kunnen zijn. Een lovenswaardig streven!