Onder leiding van de in Nederland woonachtige Dimitar Bodurov brengt het Bodurov Trio hun nieuwe album Seven Stamps uit via Challenge Records. Nog steeds flink beïnvloed door de folklore uit het thuisland Bulgarije en de liefde voor componeren/ musiceren weet het trio een flinke indruk achter te laten op de luisteraar.
Al op het eerste album Melatonic van het Bodurov Trio is de voorliefde voor de Bulgaarse folklore goed hoorbaar en in de loop der jaren heeft het trio de muziek en de composities verfijnd. Op Stamps From Bulgaria (uit 2008) verkent de groep de 7/8 maat en weet dit goed te combineren met de op folklore en dansen gebaseerde invloeden uit het land van onderwerp. Nu, ruim vier jaar later, blijkt dat het combineren van de Bulgaarse folklore met hedendaagse jazz nog steeds voor genoeg inspiratie heeft gezorgd. Seven Stamps is een logische opvolger in het oeuvre van Bodurov en zijn trio. De man heeft in de afgelopen jaren al veel prijzen in de wacht mogen slepen en niet voor niets, zo blijkt ook nu weer.
Naast de pianist/componist zelf bestaat het trio uit Jens Düppe (drums) en Mihail Ivanov, die de bas speelt. Op Seven Stamps wordt het trio gedurende vier tracks ook nog ondersteund door één van Dimitar Bodurovs eigen inspiratiebronnen in de vorm van Theodosii Spassov. Dit was een groot pionier in het verbinden van de Bulgaarse folklore met jazzmuziek en speelt op dit album de Kaval (een fluitachtig blaasinstrument dat zijn oorsprong kent in de Balkan). Het hese geluid van dit instrument lijkt erg op dat van een dwarsfluit maar gaat nog een stukje verder, wat de nummers een melancholische sfeer geeft. Het verkennen van de zevenkwartsmaat lukt het trio weergaloos. Nergens klinken de muzikale interpretaties en variaties gekunsteld of onnatuurlijk, maar het trio weet de luisteraar te blijven boeien met een mengeling van sferen die in de muziek zijn verwerkt. Rust en ritme worden goed afgewisseld en wie een beetje verbeelding heeft waant zich al snel in de Balkan. Helemaal ondersteund door de kaval of gezang onder het vijfde nummer (Stoyanele). Meer jazzy gaat het er aan toe op tracks als Elenino, waar de percussie meer naar voren treedt. De piano is echter leidend door het album heen, maar voert nergens een boventoon. Bodurov laat genoeg ruimte voor de andere twee leden van het trio en dat siert niet alleen hem, maar ook het album. De keuze voor het alweer verkennen van variaties op de zevenkwartsmaat lijkt het Trio (met aanvulling) veel plezier te geven en ook de opname van Seven Stamps is in orde. Wie van de vorige albums van Bodurov (solo of met trio) en van wereldmuziek met een flinke dosis jazz houdt zou zeker naar Seven Stamps moeten luisteren.
Aanvullende informatie:
Label: Challenge Records Int.
Speelduur: 54:39 minuten
Website