Eerste kennismaking met Sonos Playbar

Als eerste winkel in Nederland mocht Hi-Fi Klubben Amsterdam donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari de spiksplinternieuwe Sonos Playbar aan het publiek tonen. Zelfs de pers krijgt pas aanstaande dinsdag de officiële demonstratie. Maar na het ronkende persbericht dat afgelopen dinsdag onze mailbox bereikte, waren we zó nieuwsgierig geworden, dat we daar eigenlijk niet op konden wachten. Dus hup, de auto in. Op naar de hoofdstedelijke Rijnstraat.

De rode loper is uitgelegd bij Hi-Fi Klubben Amsterdam. Dat is niet voor niets, de flagship store van de keten heeft een heuse primeur. Want ondanks dat de introductie van een nieuw product in de lucht hing, werden audioliefhebbers afgelopen dinsdag toch nog behoorlijk verrast met de aankondiging dat Sonos een heuse soundbar op de markt brengt: de Playbar (klik voor technische specs).

De nieuwste telg binnen de familie van de marktleider op het gebied van streaming is officieel vanaf 5 maart verkrijgbaar, maar Hi-Fi Klubben Amsterdam heeft hem alvast een paar dagen in demo. Dat er een Sonos-event gaande is, blijkt al direct bij de ingang van de vestiging aan de Rijnstraat. Twee grote borden bij de deur kondigen de Playbar aan, terwijl ook in de winkel duidelijk is dat de van oorsprong Scandinavische keten iets bijzonders in huis heeft.

Twee exemplaren heeft het Amerikaanse bedrijf donderdag afgeleverd. Eén puur om te etaleren naast een televisie waar een presentatie over de ‘soundbar voor muziekliefhebbers’ op voorbijtrekt. De andere is geïnstalleerd in een showopstelling, onder een grote televisie van Sony. Daarbij maakt de Playbar deel uit van een netwerk dat verder bestaat uit een SUB en twee Play:3’s van Sonos.

Maar tijdens de demonstratie die wij krijgen van Iman Mehdizadeh van Sonos, blijken de SUB en Play:3 niet per se nodig om hifigeluid 'uit' je televisie te krijgen. Al begint Iman ons eerst iets over het gebruik van de Playbar te vertellen. “Wanneer je de Playbar installeert, kun je hem helemaal perfect afstellen. Daarnaast kun je de afstandsbediening van je televisie ook aan het apparaat koppelen, zodat je het volume makkelijk kunt regelen.” Want, zo verduidelijkt hij, bij Sonos draait het toch vooral om eenvoud en gebruiksgemak.

Zo kan de Playbar ook op drie manieren worden geïnstalleerd. Naast dat de soundbar onder de televisie kan worden opgehangen of op bijvoorbeeld een televisiemeubel kan worden neergezet, kan deze ook bóven de televisie worden opgehangen. Simpelweg door het apparaat een halve slag te draaien. Daarnaast is er geen gehannes met kabels, want de Playbar heeft er maar twee: een voedingskabel en de optische audiokabel waarmee deze aan de televisie wordt gekoppeld.

Dan is het tijd voor een korte demonstratie. En dat valt al direct helemaal niks tegen. Het fragment uit Star Trek klinkt vol, maar tegelijkertijd ook ruimtelijk. We vragen Iman of we de Playbar ook kunnen horen terwijl de SUB en Play:3 niet actief zijn. “Die staan al uit”, lacht hij. Om dat te bewijzen zet hij de andere apparatuur vervolgens aan. En inderdaad, de eerste indrukken waren gebaseerd op de prestaties van de Playbar alleen.

Wel valt tijdens het bekende fragment met de trein die ontspoort in Super 8 op dat in een opstelling met een actieve SUB en Play:3 speakers de Playbar automatisch de functie van center speaker op zich neemt. In de standalone opstelling zorgt deze juist voor een heel vol geluid. Mede door de aan de zijkanten geplaatste tweeters. Tijd voor een heel uitgebreide demo is er helaas niet, daarvoor zijn we toch aangewezen op het pers event van aanstaande dinsdag.


EDITORS' CHOICE