BlueTube Audio is het Amerikaanse bedrijfje van de gebroeders Adam en Ben Clarkson, die samen een nieuw audiosysteem ontwikkelden. De broers, die zowel een achtergrond hebben in de kunstwereld als actief bezig zijn met industrieel ontwerp, richten zich graag op 'functioning art'. Functionele kunst dus, en de nieuwste uiting is een heus audiosysteem op basis van buizenversterking.
BlueTube richt zich in de basis op een buizenversterker als centrum van de audioset, in een ontwerp dat eruitziet alsof Tivoli Audio er iets mee te maken heeft gehad. Er werd vervolgens echter ook een paartje luidsprekers ontworpen, en het systeem is zelfs met een kleine subwoofer uit te breiden.
We werden door onze Amerikaanse collega's op BlueTube gewezen, nadat we eerder de gave Skube al met je konden delen vanuit een interview in audioXpress. Shannon Becker van ons broertje in de VS zocht ditmaal de jongens van BlueTube op en interviewde Adam Clarkson over het waarom van een buizenversterker. Ze stuurde het artikel, dat deze maand in het mei-nummer van audioXpress is te vinden, aan ons door. Dat nummer staat overigens volledig in het teken van buizen, voor de liefhebbers.
In dat verhaal -waar we bij dezen de hoofdpunten uit halen om wat achtergrond over BlueTube te kunnen geven- vertelt Adam uitgebreid over het ontstaan van zijn nieuwste innovatie. "De niche van BlueTube is 'functioning art' - we willen producten ontwikkelen die in eerste instantie als kunst gezien kunnen worden, maar daarnaast ook een functionele rol kunnen spelen in de moderne samenleving," zo vertelt hij.
Adam (L) en Ben Clarkson van BlueTube Audio
Adam is nu zo'n tien jaar actief op de afdeling productontwikkeling van Agri-Tronic, het bedrijf van zijn vader, in Franklin, Indiana. Hij maakt er allerhande elektronica voor de agrarische sector, maar bijvoorbeeld ook weegschalen voor professionele sportvissers. "Zonder de juiste weegschalen geen winnaars bij een toernooi...". Twee jaar geleden voegt ook Ben zich bij het bedrijf, na het afronden van een universitaire bachelor in Fine Arts, waarna ze samen in BlueTube duiken.
BlueTube blijkt, zoals vaker in dit soort gevallen, een logisch voortvloeisel van de liefde voor muziek en de wens dat met goede audio-apparatuur weer te kunnen geven. Om het project van de grond te krijgen, wendden de heren zich tot Kickstarter, waar ze het geld bijeen verzamelen om het eigen ontwerp daadwerkelijk in productie te kunnen nemen. Zo moest het aangepaste plaatwerk voor het achterwerk geperforeerd, gepoedercoat, en gezeefdrukt worden, en zijn de voorste panelen gemaakt van geborsteld roestvrij staal, dat gespecialiseerde machines vereist voor de afwerking.
"We hebben ook drie afzonderlijke PCB's (printed circuit boards, ofwel printplaten, red.) in het apparaat. Het moederbord is bevolkt met de buisvoeten, de condensatoren, de weerstanden, en de andere leuke onderdelen die nodig zijn voor een vacuüm buizenversterker. De secundaire PCB heeft alle inputs en de aansluiting voor de spanning, inclusief verbindingen voor USB en Bluetooth. Het derde plaatje is klein en regelt het signaal dat vanuit de bron naar de luidsprekers moet lopen."
Kosten die zonder de steun van Kickstarter-donateurs nooit gedekt hadden kunnnen worden. Het beoogde bedrag werd echter vlot binnengehaald -we zijn ruim een half jaar verder-, waardoor de producten inmiddels ook te bestellen zijn. "Production of the first units is in full swing!"
Op de vraag van Shannon waarom er gekozen is voor een oude look & feel voor een apparaat dat ook gewoon de moderne technieken van bijvoorbeeld Bluetooth in huis heeft, is het antwoord simpel: "Because it looks awesome and it sounds great!"
"I love the look of the old-time tombstone radios and the handcrafted woodwork. The warm glow of the vacuum tubes. The reflection of the glass and metal..."
Daar kunnen we het moeilijk mee oneens zijn. Hoe het klinkt durven we niet te zeggen, maar we zouden graag een setje naar de redactie halen. Eens kijken of dat te regelen is. Voor meer informatie en natuurlijk de specificaties van de BlueTube-producten kun je terecht op de website. Filmpje!