NIEUWSKlinkt Beter

Klinkt Beter workshop rond 's werelds eerste 432 Hz streamer


Redactie HiFi.nl | 21 augustus 2013

Klinkt Beter heeft de SOtM sMS-1000 server/streamer gemodificeerd om het apparaat als eerste streamer ter wereld muziek 'on the fly' in 432 Hz weer te laten geven. Donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus kun je het effect daarvan zelf gaan beluisteren.

Het verhaal begint bij AudioScape. Dat is de Benelux-invoerder van SOtM, oftewel Soul of the Music. Eén van de producten van SOtM is de sMS-1000 server/streamer. Het gaat om een fraai afgewerkt, vier kilogram wegend apparaat dat beschikt over een opslagcapaciteit van 2 TB. Het toestel beschikt niet over een ingebouwde DAC, maar die is wel aan te schaffen. Onderstaande foto heeft beide modellen, de sDP-1000 DAC (boven) en de sMS-1000 streamer.

Over weergave in 432 Hz kun je in een eerdere aankondiging meer lezen

De sMS-1000 heeft een drievoudige voeding, waarmee de harde schijf, het audiogedeelte en het moederbord apart gevoed worden. Daarbij is de sMS-1000 ook passief gekoeld, en dus stil in gebruik.

De systeemsoftware van het apparaat is vrij toegankelijk, waardoor het mogelijk is om software plugins te ontwikkelen en toe te passen. En dat is waar Klinkt Beter, een audiozaak in Wetteren, België, om de hoek komt kijken. Klinkt Beter biedt de sMS-1000 namelijk aan met de zogenaamde 432 Hz plugin. Deze plugin zet in real time de muziek die je weergeeft over de sMS-1000 – zelfs als je naar internetradiostations luistert – om naar een 8 Hz lagere toonhoogte. Daardoor wordt de la niet, zoals gebruikelijk in de Westerse muziek, op 440 Hz weergegeven, maar op 432 Hz.

De reden hiervoor zit hem in het feit dat de muziek daardoor beter zou gaan klinken. Volgens Klinkt Beter klinkt muziek hierdoor “zachter, rijker, voller en helderder, dan wanneer deze wordt weergegeven vanaf de originele cd of muziekbestand."

De sMS-1000 lijkt ons een interessante machine te zijn. Over het nut van de modificatie wil Klinkt Beter je graag voorlichten. Ja, het is heel goed mogelijk dat sommige muziekstukken net iets prettiger klinken als ze 8 Hz lager worden weergegeven. Maar met weer andere muziekstukken is het omgekeerde evenzeer mogelijk. Daarbij is het natuurlijk zo dat een dergelijke ingreep sowieso het oorspronkelijke karakter – zoals bedoeld door muzikanten, dirigenten en opnametechnici – van de muziek wijzigt. Het is maar de vraag of je zoiets wel wil. Het goede nieuws is dat Klinkt Beter je nu de gelegenheid geeft om het zelf te gaan proberen.

Op donderdag 22 augustus en vrijdag 23 augustus ben je er namelijk welkom voor een workshop rond 432 Hz. Je leert naar de verschillen luisteren en elke track wordt minstens twee keer afgespeeld in beide formaten. Deze workshops beginnen stipt om 20u, en bieden de kans om zelf eens te ervaren wat je van weergave in 432 Hz vindt. 

Vooraf reserveren voor één van deze sessies via info@klinktbeter.be of onderstaand nummer is wenselijk, gezien het aantal plaatsen beperkt is. Op zaterdag 24 augustus organiseert Klinkt Beter vervolgens van 14u tot 21u doorlopend luisterdemo's en is iedereen welkom zonder afspraak. Alle demo's worden verzorgd op een Marten en Vitus Audio set met de SOtM als bron.

Klinkt Beter
Blauwe Paal 45
9230 Wetteren - België
T: +32 473 79 36 91
E: info@klinktbeter.be
Website 

De SOtM is verkrijgbaar in drie versies met optioneel de 432 Hz plugin:

EDITORS' CHOICE