Een Naim-versterker van 200.000 dollar? Dat zagen we niet aankomen... Zeker niet gezien de introductie van het merk op de vorige CES zoveel toegankelijker was.
In december kondigde Naim Audio aan opnieuw met een bijzondere primeur naar Las Vegas te reizen, en op de CES een onthulling van formaat te doen. Welnu: dat blijkt inderdaad om een behoorlijk statement te gaan. De Naim Statement, om precies te zijn. Een versterkercombinatie waar we graag even voor zijn gaan zitten, voor een stuk uitleg én een uitgebreide demo.
Die officiële onthulling vond eerder deze show al plaats, maar we hebben onze afspraak met de vertegenwoordigers van Naim en de Nederlandse distributeur van het merk (Latham Audio), op de donderdag van de CES, even afgewacht voor de broodnodige duiding – want nogmaals, een Naim-versterker van 200.000 dollar?
"Statement is een project dat tien jaar aan ideeën combineert met een drie jaar lange praktijkontwikkeling", zo legt Steve Sells uit, "en resulteert in het allerbeste wat Naim op versterkergebied op de markt kan brengen. Zonder enig compromis, met de beste materialen en de juiste partners (op componentvlak, red.)." Sells is Electronic Design Director bij Naim, en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het project.
Steve Sells en 'zijn' Statement
"Ik heb de ambitie om de ultieme versterker te bouwen al zolang als ik me kan herinneren. Vanaf nul beginnen en zonder enig compromis aan een dergelijk design kunnen werken is een zeer bijzondere gelegenheid."
Groen licht voor Statement kreeg Sells in 2010, wat hem sindsdien non-stop aan het werk gehouden heeft. Het gehele project en natuurlijk het indrukwekkende resultaat aan ons toelichten is dus geen kwestie van enkele minuten. Op het volledige verhaal zullen we daarom op een later moment nog eens terugkomen. We hebben daar sowieso nog even wel even voor; de versterkercombinatie is pas in juli 2014 verkrijgbaar.
Naim Statement
De massieve en zoals gezegd in de zomer van 2014 verwachte Statement is een combinatie van de NAC S1 voorversterker en twee NAP S1 mono blokken, die per stuk 746Watt (1 PK!) aan vermogen kunnen leveren. De NAC S1 weegt 62 kilo, maar dat is nog niets vergeleken bij de 101 kilo waar de NAP S1-units voor tekenen. Goed nadenken waar je de blokken plaatst dus, want ze gaan daarna voorlopig nérgens heen. Voor een kijkje achter de schermen verwijzen we je graag naar onderstaand filmpje. Na de CES komen we nog eens uitgebreid op het gehele verhaal terug.