De voornaamste fabrikanten van AV-receivers gaan in nieuwe toestellen de Dolby Atmos-codec ondersteunen. Ook bestaande modellen van Onkyo en Pioneer zullen een 3D-surroundervaring bieden.
De toevoeging van Atmos betekent dat de receivers naast de klassieke surroundopstelling met speakers op oorhoogte, ook hoger geplaatste luidsprekers gaan ondersteunen. Het gebruik van deze height-speakers laat toe om een echte 3D-surroundervaring te bieden.
In bioscopen kan Atmos toegepast worden met een spectaculair aantal speakers - 64 - om zo geluid van ongeveer elk punt te laten komen. Bij de implementatie van Atmos voor thuisgebruik wordt vooral gemikt op de toevoeging van een paar plafondspeakers. Wie niet de optie heeft om een paar speakers in het plafond te verwerken, zal kunnen terugvallen op speciale luidsprekers die op normale hoogte staan, maar die via reflectie het geluid van bovenaf laten klinken, benadrukt Dolby in een bericht. Onderstaande illustratie van Onkyo toont hoe een Atmos-opstelling er uit ziet.
Wellicht zijn er lezers die zich afvragen hoe fabrikanten die extra surroundmogelijkheden gaan aangeven. Het antwoord daar op is een extra punt en cijfer-combinatie. Een 5.1-surroundopstelling met twee extra hoogtekanalen zou bijvoorbeeld worden aangeduid met 5.1.2.
Dolby Atmos komt naar heel wat nieuwe receivers en andere surroundapparaat bij Denon, Onkyo en Pioneer. Die laatste moet nog de Atmos-compatibele receivers presenteren, maar Onkyo verklapt wel al meer details. De surroundcodec zal aanwezig zijn bij de TX-NR1030 en TX-NR3030 AV-receivers, de PR-SC5530, en de HT-S7705 and HT-S9705THX HT-sets, en de SKS-HT678 and SKH-410 surroundspeakerssets.Â
Bij Denon gaat het om de AVR-X4100W en AVR-X5200W. Beide toestellen verschijnen in september.
Het goede nieuws is dat Atmos ook op bestaande (nieuwere) surroundreceivers verschijnt. Zo krijgen de betaalbare Onkyo TX-NR636, TX-NR737 en TX-NR838 een firmware-upgrade. Uiteraard worden er dan geen nieuwe speakerterminals gecreëerd. Je offert dan gewone surroundkanalen op om hoogtekanalen te creëren. Een 9.1-receiver kan je zo bijvoorbeeld inzetten voor 7.1.2-surround.
De samenwerking met de drie grote AV-receiverbouwers is een opsteker voor Dolby - en minder goed nieuws voor grote concurrent Auro-3D. Ook deze technologie - ontworpen in een spinoff van Galaxy Studios in Mol, België - worden hoogtekanalen toegevoegd voor een echte surroundervaring. Vooralsnog is Auro-3D nog niet ingebouwd op producten voor consumenten, al heeft Auro wel een eigen receiver voorgesteld. Die kost echter behoorlijk wat geld: 15.000 euro.