TIPKnosti

Vinyltip: Knosti platenwasser

Redactie HiFi.nl | 19 oktober 2014 | Knosti

Er zijn aardig wat manieren om je platencollectie te verzorgen. Je kunt het daarbij zo gek maken als je zelf wil. Uiteraard is er het flesje reinigingsmiddel met het simpele doekje, maar je kunt ook een volledige platenwasser (denk vaatwasser, maar dan voor vinyl) aanschaffen, zoals de bekende Okki Nokki of deze sjieke (en dus ook prijzige) machine van Keith Monks. Gelukkig kan dat laatste ook een stuk goedkoper: met de Knosti disco-antistat platenwasser.

Vinyl Accessoires Tijdelijk met € 10 extra korting op Hifidelity.nl

Je kunt nog zo zuinig zijn op je platen, en wellicht allerhande speciale hoezen gebruiken om ze te bewaren, je doet er toch goed aan je lp zo af en toe aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Om nog maar te zwijgen over die stoffige exemplaren die je op de rommelmarkt of in de tweede- en derdehands koopjesbakken hebt bemachtigd. Een prima methode voor die schoonmaakbeurt is de cleaning set van Knosti: een handig afdruiprek, en een wasser voorzien van een vloeistofreservoir en borstels waartussen de lp of single op de meegeleverde spindle wordt rondgedraaid.

Lees ook onze review

Deze spindle zorgt er tevens voor dat het platenlabel niet nat wordt. Met enige voorzichtigheid wordt de plaat tussen de uit twee delen bestaande spindle geschroefd. Vervolgens wordt de plaat in het gevulde reservoir tussen de borstels geplaatst en met de hand rondgedraaid. Na een aantal rondjes in beide richtingen kan de plaat uitgenomen worden en van het spindle afgehaald worden.

Plaats de plaat voorzichtig in het afdruiprek om te drogen, afhankelijk van welk merk vloeistof gebruikt wordt is dit tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je de platen voor en na het wassen bekijkt dan is er al een duidelijk verschil te zien, laat staan wat de voordelen voor de weergave zijn.

De vloeistof die na het wassen achterblijft in het reservoir kan hergebruikt worden. Hiervoor wordt standaard een soort trechter meegeleverd, inclusief een aantal filterende velletjes waarop het vuil achterblijft. Deze velletjes kunnen eveneens een aantal malen hergebruikt worden. Uiteraard zijn gemotoriseerde platenwassers nog beter in staat de platen te reinigen, maar tegen aanmerkelijk hogere kosten. Voor de muziekliefhebber die regelmatig wat platen op de 'locale' rommelmarkt koopt is de Knosti een prima investering; een eerste stap op weg naar een betere weergave!

Knosti platenwasser samengevat:

  • Verwijdert stofdeeltjes en vuil: je oude vinyl wordt weer als nieuw
  • Perfect om je platen te reinigen en anti-statisch te maken
  • Hoe het werkt? We vonden onderstaand filmpje online!

 


EDITORS' CHOICE