NIEUWS

Een diavoorstelling maken: breng uw foto's tot leven

Ulco Schuurmans | 09 oktober 2014

Als u een leuke collectie foto’s omtrent een bepaald onderwerp of thema heeft gemaakt dan valt daar een aardige geanimeerde diavoorstelling van te maken. De foto’s komen tot leven in de vorm van geanimeerde overgangen, wisselen op de maat van het geluid en het Ken Burns-effect. Daarnaast zijn stille beelden al of niet met een overgang af te wisselen met videoclips. Een boeiend effect als een stilstaande foto ineens in full motion video overgaat.


Een diavoorstelling is een collectie foto’s die tijdens het presenteren de beelden automatisch achter elkaar afspeelt. Net zoals dat vroeger ging met een diaprojector maar nu op het computerscherm, tv of via een beamer. Aan de diavoorstelling kunt u beeldovergangen tussen de opeenvolgende foto’s, muziek en titels toevoegen. Ook is het bij een aantal programma’s mogelijk om foto’s en videoclips af te wisselen. Het gaat om een moderne kunstvorm waarbij foto’s op geleide van overgangen en muziek een bijna filmisch verhaal vertellen. Vaak is de uitwerking van een thema met stilbeelden nog sterker dan het opnemen met een camcorder.
De werkwijze om tot een geslaagde diavoorstelling te komen is relatief eenvoudig. Het begint allemaal met een goed verhaal of gegeven. Dan de foto’s maken plus eventuele aanvullende videoclips. Een muziekje er bij voegen en vervolgens een software pakket voor het maken van een diavoorstelling op de computer starten. Voor een groter kijkerspubliek is aansluiting op een flinke flatscreen of beamer nodig.

De software
Er is een behoorlijke diversiteit aan softwarepakketten die een diavoorstelling kunnen aanmaken. In de meest eenvoudige vorm gaat het om camera- of foto-apps. Die slaan de gemaakte foto’s op in een fotomap (album) of filmrol (Apple). Voor het maken van een diavoorstelling gaat u naar het uitvoermenu (Deel of Share) van de app en kiest daar voor een diavoorstelling of slideshow. Doorgaans verschijnen er dan korte keuzemenu’s in beeld. De maker kan dan kiezen uit mooie grafische overgangen, een muziekje erbij en een voorgebakken opmaakvorm (een thema of een template). Zit zo in elkaar en afspelen maar.
Elk fotoprogramma van enig formaat heeft onder de uitvoer of delen een keuze-optie voor het aanmaken van een diavoorstelling staan. Hier zitten de nodige juweeltjes tussen. Zeer fraaie opmaaksjablonen, zelf in te stellen overgangen, allerlei bewerkingseffecten voor de foto’s en een kleine geluidsstudio. Op de Apple kan bijvoorbeeld Aperture veel maar ook onder Windows zijn er tal van goede makers van diavoorstellingen te vinden. Bijvoorbeeld vanuit Photoshop of Corel fotoproducten.
Ook software voor het monteren van video kan in een aantal gevallen een diavoorstelling aanmaken. In de tijdlijn rekt de software de foto op tot een minivideoclip. Bijvoorbeeld het bij rekenen van voldoende extra videobeeldjes om 3 tot 6 seconden aan fotoclip neer te zetten. Adobe Premiere kan in de Pro en Elements-versies prima diavoorstellingen creëren.


Aan de slag
Voor het samenstellen van een diavoorstelling doorloopt de maker een aantal stappen. Het begint allemaal met het bedenken van een gegeven of thema dat de opnamen met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld herfst, stoomtreinen, vakantie, een impressie van het nieuwe bedrijfspand of een artistiek idee. Dan het opnemen van de foto’s. Let hierbij op het weergaveformaat. De meeste diavoorstellingen gebruiken het liggende (landschap) fotoformaat. Het afwisselen met staande foto’s (portret) is lastig bij de overgang en op daarvoor onvoldoende hoge beeld- of projectieschermen. Kritisch is het proces voor het selecteren van de beste foto’s in de diapresentatie. Wees streng bij de selectie op basis van de fotografische kwaliteit en verhaalinhoud van de beelden. Gebruik niet teveel foto’s want overdaad schaadt de kracht van de presentatie. Denk maar eens aan het oervervelende dia-avondje van vroeger waarbij het vertonen van de lichtbeelden maar niet ophield. Stel uzelf de vraag of muziek de diavoorstelling kan versterken. Meestal wel als de muziek qua sfeer en (ritmische) beweging bij de getoonde beelden past.
Dan nog een vijftal praktijkstappen:
-Zet de foto’s en bijbehorende muziek netjes gesorteerd in een map, album, Project of Gebeurtenis.
-Maak een storyboard. Dit verhaalbord beschrijft de volgorde van de beelden, de overgangen en het toevoegen van titels en geluid.
-Kies een app of softwareprogramma dat de diavoorstelling kan samenstellen. Deze optie staat doorgaans onder het Deel / Share- of exportmenu.
-Stel de diapresentatie samen met de app of software. Controleer of alles bij de presentatie verloopt zoals u in gedachten had.
-Sla de presentatie op. Dat kan als een project of zelfstandig draaiend bestand.
Het maken van een diapresentatie is beslist niet moeilijk. Met een creatief oog voor het beeld en verhaal plus bijpassend geluid of muziek komt u al een heel eind. De software doet de rest.

Ook bewegende foto’s
De foto’s in een diavoorstelling behoeven niet altijd stil (statisch) te staan. U kunt deze fotobeelden ook laten bewegen. Een vloeiende of roterende overgang tussen de opeenvolgende foto’s brengt al leven in de brouwerij. Camerabewegingen door het beeld heen geven (het pannen) een soort filmisch reis- of panoramagevoel. De Duitsers noemen dit met een mooi woord Kamerafahrten. Programma’s voor videomontage zoals iMovie en Final Cut Pro X beschikken over het Ken Burns effect waarmee u kunt pannen en vaak ook zoomen. Bewegingen op muziek geven een ritmische en sfeervolle uitstraling.


De beeldkwaliteit en soundtrack
De betere software voor het vervaardigen van diavoorstellingen werkt met relatief hoge resoluties. 2K (2.000 beeldlijnen) en 4K(4.000) beeldlijnen spetteren in scherpte van het doek en tv. Voor het draaien op een computerscherm, internet en op een smartphone of tablet-computer volstaan een stuk lagere resoluties. Dat bespaart tevens flink op de benodigde opslagcapaciteit.
Bij een diavoorstelling is geluid eigenlijk nog belangrijker dan bij een videofilm. De soundtrack draagt de still beelden, schept de sfeer en brengt het beeld tot leven. Behalve achtergrondmuziek en origineel geluid kunt u ook een voice-over toevoegen.

Het Ken Burns effect
Een foto die in een diavoorstelling of de tijdlijn van een montagepakket is opgenomen gedraagt zich still. Dat wil zeggen tijdens het afspelen zit er geen beweging in. Dat valt te veranderen met video-effecten die een door het beeld lopende of draaiende camera simuleren. Veel gebruikt is daarbij het Ken Burns-effect in pakketten voor fotobewerking en videomontage maar bijvoorbeeld ook in PowerPoint. Het lijkt nu net of een camera door het beeld pant en inzoomt. Let er terdege op dat de foto qua afmetingen en uitsnede bij het Ken Burneffect past. Anders bijwerken tot het er wel goed uitziet.


Wings Platinum
Met het presentatieprogramma Wings Platinum is vrijwel alles wat het presentatiehartje begeert mogelijk. Foto’s en videoclips staan op afzonderlijke sporen net als het geluid. Bij het beeld zijn hiermee fraaie en zeer precieze overgangen plus samengestelde beelden het zogenaamde derde beeld, op te bouwen. Stilstaande beelden komen ineens tot leven door er een videoclip achter te zetten. Ook zijn er beeldanimaties met grafische sporen voor titels en Kamerafahrten. Foto’s kunt u in het beeld zelf bewerken. Grafische beelden en titels zijn eenvoudig uit Photoshop te importeren. Het geluid staat op meerdere sporen zodat u uitgebreid kunt mixen en de presentatie in verschillende afzonderlijke talen kan weergeven. Er zijn effectsporen beschikbaar voor het besturen van randapparaten zoals geluidsapparatuur, de zaalverlichting, rook- en regengeneratoren, wind en trillingen. Met de cameramodule zijn live beelden vanuit de zaal of spreker rechtstreeks binnen de op dat moment vertoonde presentatie te halen. Door meerdere beamers geprojecteerde beelden lijnt Wings Platinum naadloos uit tot één groot  op het scherm samengevoegd projectiebeeld. Heel geschikt voor grote evenementen. Alle met Apple apparaten gemaakte foto’s, videoclips en ook PowerPoint-presentaties zijn gemakkelijk in Wings Platinum te importeren.

www.nds-avstumpflnl.com


EDITORS' CHOICE