ARTIKEL

HiFi.nl weektip: Smeltpunt

Kilian Bakker | 28 augustus 2011

Kent u dat? Bij het solderen van een relatief lang te verwarmen kabel of een erg dunne draad wordt het de meeste kunststof isolatie te warm onder de voeten, waardoor het geheel volgens Dali-effect (de kunstenaar, niet de luidspreker-fabrikant) smelt en als warme pek begint uit te lopen. PVC, PE, PP en dergelijke polymeren worden door menig kabelgrootgrutter toegepast, met name voor luidsprekerkabel. Juist bij dergelijke stroomstrengen moeten de geleiderbundels nu eenmaal grondig worden heetgestookt voor een goede flow en hechting van het soldeer aan de aders en de plug of vork.

Als stabiele soldeersteun kunnen de connectoren in een metalen houder worden geklemd of gestoken (bijvoorbeeld een schroefklem of 4mm banaanbus). Daarmee wordt dan wat warmte afgevoerd maar ook dat is van tijdelijke aard; bij een grote soldering moet aardig wat warmte-energie worden losgelaten op het te solderen punt en het duurt niet lang voordat zelfs de connector-houder zelf lekker warm begint te worden, met evengoed smeltende kabel-isolatie.

Voor de connector is een goed passend en warmte afvoerend chassisdeel zeker van nut. Niet zelden blijkt een kloeke Cinchplug een middenpen met temperatuurgevoelige isolatorring te bezitten, waardoor zelfs korte verwarming van de pen tot de-centrering van de signaalpen leidt. Een stevig geconstrueerde Cinchbus met cilindrisch middencontact kan tijdens het solderen een gedeelte van het teveel aan warmte afvoeren en het vervelende `zwerven` van de middenpen voorkomen (let wel: men dient de plug dan wel geruime tijd in de cinchbus te laten zitten, totdat hij voldoende is afgekoeld). Een metalen warmte-afvoer voor de kunststof mantel van een kabel of draad is ineffici├źnt en onpraktisch. Via een omvattend, kunststof voorwerp zou de warmte-overdracht vanuit de kabelmantel sneller gaan, mits dat voorwerp strak om de mantel van de kabel past.

Een plastische oftewel kneedbare kunststof zoals Blu-Tack (fabrikant: Bostik) is dan het meest geschikt, met name omdat het een maximale omsluiting mogelijk maakt, vlak achter het punt waarop de mantel is weggestript. Een bijkomend voordeel is de grote kleefkracht van Blu-Tack, waardoor een te solderen kabeluiteinde op de werktafel kan worden gefixeerd. Dat komt de kwaliteit van de soldering zelf zeer ten goede want elke beweging in ofwel kabel of plug tijdens het uitharden kan leiden tot een niet optimale of zelfs broze verbinding. Once again Blu-Tack comes to the rescue.

Happy soldering!


EDITORS' CHOICE