De laatste tijd hebben we weinig gehoord van de audio-afdeling van Loewe. Maar de stilte is voorbij, want met de SoundPort Compact toont het Duitse merk dat het qua geluid nog levendig uit de hoek kan komen.
Wie zelfs maar een klein beetje vertrouwd is met de designtaal van Loewe, zal zeker niet uit de lucht vallen als hij de SoundPort ziet. De voorliefde voor aluminium, strakke lijnen en metalen luidsprekergrilles…. het zit helemaal diep in de genen bij de Duitsers uit Kronach. Je weet dus meteen ook wat je kan verwachten in termen van bouwkwaliteit en afwerking: indien niet perfectie, toch iets in de buurt. Kenners zullen trouwens bij het zien van de SoundPort meteen denken aan de Loewe SoundVision, een gelijkaardig maar groter alles-in-één-speaker met cd-speler.
Tafelmodel
Ondanks de naam is deze SoundPort Compact niet zo klein als je zou denken. We spreken hier niet over een compacte draagbare speaker, maar over een rechthoekig apparaat dat een plek verdient op een tafel of een meubel. Hij rust niet plat op een oppervlakte, want een klein voetje zet de SoundPort Compact op een verhoogje en tilt de voorkant wat naar boven. Wellicht is hier voor gekozen om de hogere frequenties gericht op de oren te mikken en de lagere tonen via een vrije down-firing woofer te kunnen produceren.
De SoundPort Compact is niet kieskeurig als het over muziekbronnen gaat. Je levert audio via verschillende manieren aan, zowel draadloos als bekabeld. Een discreet klepje aan de bovenkant verbergt een Lightning-connector voor een iPhone. Maar ook een iPad past er op, en dat is niet bij elke speakerdock mogelijk. Andere mobiele apparaten kunnen draadloos verbinden via Bluetooth (aptX wordt ondersteund), maar er is eveneens een bekabelde optie. Oudere Apple-apparaten met een 30-pins aansluiting en heel wat nieuwe Android-telefoons kan je namelijk via een gewone USB-kabel verbinden. In de doos steekt ook een kabel voor een muziekspeler.
Meer dan muziek
Is dat alles? Zeker niet, want je hebt ook de optie om een pc te verbinden via een USB-kabel. Een speciale USB-kabel welteverstaan, eentje met een vierkante klasse B-aansluiting aan de kant van de SoundPort. Dat laatste zie je ook wel bij hi-res USB-DAC’s, bij de Loewe ben je echter ‘beperkt’ tot het doorsturen van bestanden aan cd-kwaliteit (16-bit/44,1 kHz). Hi-resaudio zal door je computer gedownmixt worden.
Deze USB-modus heeft trouwens een dubbel gebruik, en dat hebben we nooit eerder gezien. Je kan namelijk een Apple-apparaat op de dock plaatsen en synchen met iTunes, terwijl de USB-verbinding muziek doorstuurt.
Trillende tafel
Er is niets moeilijk aan het gebruiken van de SoundPort Compact. Toch zal je waarschijnlijk de handleiding minstens een keer bovenhalen. Er is namelijk geen display op de SoundPort. De geselecteerde bron en het volume wordt aangegeven door een grote gekleurde led. Dat blauw voor Bluetooth staat, zal je wel raden, maar dat roze aangeeft dat een USB-verbinding met een pc actief is, dat is iets waarvoor je een streepje uitleg nodig hebt.
De SoundPort Compact werd bij ons getest op een bureautafel. Na enkele tracks werd het duidelijk dat deze speaker behoorlijk wat laag naar beneden uitstraalt. Dat geeft de speaker meer body dan je zou verwachten, ook aan vrije lage volumes en bij tracks dat je het niet zo verwachten. Onze oude Edith Piaf-liedjes die zeer dun zijn opgenomen, klinken opeens veel meer lijvig. De keerzijde is dat de SoundPort bij hogere volumes - en ja, hij kan zeer luid - op zijn grondvesten staat te trillen. De twee drivers vooraan leveren een vrij gedetailleerde weergave, al heb je soms het gevoel dat er een gat is tussen de hoogste frequentie van de woofer en startfrequentie van de mid-hoog-drivers.
Conclusie
De SoundPort Compact gaat niet voor een accurate of zeer gecontroleerde weergave, maar wel voor een meeslepende luisterervaring. Zeker als je houdt van een zeker fundament in je muziek, is deze Loewe het beluisteren waard. Feit is dat het ook aan lage volumes leuk klinkt. Zijn strakke uitstraling is misschien ook niet voor iedereen, maar wij vermoeden dat de meeste mensen hem wel mooi vinden.
Plus- en minpunten:
- + Afwerking
- + Uitgebreide aansluit- mogelijkheden
- + Dubbele functie USB-verbinding
- + Geschikt voor iOS en (nieuwe) Androids
- - NFC-chip heeft wat moeite om te koppelen
- - Meegeleverde USB klasse B-kabel mocht langer
Getest met:
- Preston School of Industry - All this sounds gas
- Beethoven - Piano Concerto N.4 in G major
- Daft Punk - RAM
- King Creosote - From Scotland with Love
- Anja Garbarek - Balloon Mood
- Bomb the Bass - Enter the Dragon, Say a Little Prayer
Technische specificaties:
- Wat: Actieve speaker
- Afmetingen: 45 x 11 x 18 cm
- Aansluitingen: Lightning-connector, USB (klasse A), USB (klasse B), 3,5 mm jack, Bluetooth (AAC en aptX)
- Speakers: 2 mid-hoog-drivers van 20 watt, woofer van 60 watt
- Frequentiebereik: 65 Hz - 20 kHz