NIEUWS

Monteren: een verrijking van de videohobby

Ulco Schuurmans | 09 april 2015

Het monteren maakt de videofilm pas echt af. Niet voor niets maakt de professionele filmwereld onderscheid in het maken van (production) en het nabewerken (postproduction) die alleen samen een geslaagde movie opleveren. Een andere bekende term is de zogenaamde ‘directors cut’, de eindmontage waarin de regisseur/editor al zijn of haar creativiteit inlegt.



Vreemd genoeg monteren tal van amateur-videofilmers en clip-snapshooters hun videoproducties niet of nauwelijks. Het komt er gewoon niet van of men vindt het blijkbaar niet nodig. Dat er niet van komen is vaak een kwestie van tijd en er tegen op zien. Het niet nodig zijn zie je vaak bij het even een ervaring of belevenis in de vorm van een social media of internetclipje willen delen.
De gevolgen laten zich raden. Niet gemonteerd materiaal dat ergens op een geheugenkaart of wellicht nog een tapeje staat wordt veelal niet meer bekeken. Zonde van al de gedane moeite bij het opnemen en investeringen in apparatuur. Ook gaan zo dierbare herinneringen (voor later) verloren!
Of het komt tot ware gedrochten van videofilmpjes of -clips. Veel te lang. Geen verhaal er in. Onscherpe en slecht belichte beeldfragmenten. Het geluid is niet om aan te horen. Een stortregen aan effecten die er nergens toe doen. En weinig inspirerende beelduitsnedes. Dat valt allemaal te verhelpen door eens lekker zelf te gaan monteren. Dat is eigenlijk lang niet zo moeilijk als het lijkt en de resultaten zijn er echt naar. Jouw videowerk wordt nu gezien en gewaardeerd!



De trias van de montage
Voor het uitvoeren van een goed ogende film zijn er drie belangrijke voorwaarden. Te beginnen met de visie, ervaring en creativiteit van degene die monteert (de editor). Zij of hij werkt het verhaal in beeld en geluid uit, kiest de creatieve invalshoeken en heeft gevoel wat er wel en niet werkt bij de opmaak. Zorg dat je altijd een pakkend gegeven, storyboard of scenario in het achterhoofd hebt. Een simpel thema maakt al het verschil tussen dag en nacht.
De tweede belangrijke voorwaarde is de juiste montagesoftware (het NLE-pakket). Met non lineair editen kun je alle manieren van bijsnijden, knippen, plakken, verplaatsen, overgangen, effecten, titels en correcties plus de soundtrack al of niet met een voice-over realiseren. Het artikel over welke montagesoftware helpt bij het kiezen van het juiste NLE-pakket. De keuze varieert van een app en een beginnerssuite tot een krachtige middenklasser of een volwaardig (semi-)professioneel NLE-pakket.
Voorwaarde drie betreft de bijpassende hardware, dat wil zeggen het computersysteem met bijbehorende opslagmedia. Dat kan al met een smartphone of tablet maar een desktopcomputer of notebook bieden veel meer mogelijkheden. De hardware vervult de volgende montagetaken:
- De ingest. Het binnenhalen van de opgenomen videobestanden. Dit als file of streaming (FireWire en netwerken).
- De transform of conversie. Het omzetten van verschillende videoformaten in elkaar bij de input, bewerking en output. Dat gaat in nauwe samenwerking met de software via CODECs, programma’s voor het samenpersen en weer decomprimeren van het videomateriaal. N.B.: In de praktijk kun je alleen niet gecomprimeerde beelden editen.
- De transfer, het transport van de databestanden en videostromen. Ook het wegschrijven naar (opslag-)media valt hieronder.
- De playout, het afspelen van de gemonteerde videofilm.
Kies altijd voor een systeem op maat en smaak. Passend bij jouw videotoepassingen, kennis & ervaring en een naadloos huwelijk tussen software en hardware. Zie hiervoor het artikel over de keuze van montagesystemen.



De montagetaken
De montage bij videofilms betreft zowel het beeld als het geluid. Bij beiden gaat het om het bijsnijden (trimmen, knippen), plakken, verplaatsen, correcties aanbrengen, overgangen en effecten toepassen. Het lijkt allemaal wel op geavanceerd tekstverwerken.
Daarna komt de opmaak. In de praktijk de titels, beeldcomposities (compositing), beeld in beeld (PIP) of andere kaders en de thematische vormgeving. Zo kan je precies een videofilm volgens de eigen presentatie-eisen aanmaken.
Een andere belangrijke taak vormt het gereed maken van de videofilm voor presentatie en verspreiding. Hoe wil je de videoproductie straks laten zien: op tv, op internet of in de Cloud delen, op dvd- of Blu-ray zetten of naar een smartphone sturen? Elk van deze presentatieplatforms stelt zo zijn eigen uitvoereisen bij de resolutie, afspeelsnelheid, compressie/decompressie en uitsnede op de display.



Doen!
Videomontage is gewoon doen. Niet alleen voor de eigen voldoening maar ook die van de kijkers. Echt een verrijking van de videohobby.


EDITORS' CHOICE