Klassiekers bestaan niet alleen onder de audioapparaten maar ook onder de interconnect- en luidsprekerkabels (en ja, er zijn zelfs enkele `klassieke` lichtnetkabels, zoals die van XLO en Belden). Dergelijke kabelklassiekers zullen door de jaren heen heel wat keren worden aangekoppeld en losgenomen, met als resultaat: slijtage van de metalen contactvlakken van de pluggen.
Ook in de pluggen kan slijtage of schade ontstaan aan de aderbundels die door het vele buigen van de kabel vlak achter het soldeerpunt (of krimppunt) afgebroken of gescheurde aders kunnen krijgen. Oudere maar op zich hoogwaardige kabels kunnen dan uit de gratie vallen bij de audiofiele eigenaar, terwijl dat meer aan slijtage ligt dan aan de kwaliteit van het ontwerp. Wanneer de kabel(s) in kwestie meer dan de moeite waard zijn -met name legendarische kabels zoals de Cardas Hexlink Series, de XLO Reference/Signature kabels of de Monster M1000 lijn- kan het vervangen van de pluggen een goede optie zijn.
De oude pluggen zouden eigenlijk door originele typen moeten worden vervangen maar wanneer dat te kostbaar of onmogelijk blijkt te zijn, kan er gelukkig uit een breed scala aan super-pluggen worden gekozen (denk aan de zeer fraaie Furutech pluggen die verkrijgbaar zijn via Muziek.nl). Zo`n kabelrevisie kan men het beste laten uitvoeren door een ervaren technicus want met name bij de meer complex geconstrueerde kabels (bijvoorbeeld met Litz-aders) komt het er echt op aan.
Minutieus gestripte of van lak ontdane aders en vlekkeloze solderingen zijn een must; wanneer de kabelconnectie of contactovergang te wensen over laat, zal de kabel nimmer optimaal kunnen presteren. Met verse en hoogwaardige connectoren kunnen gekoesterde topkabels een tweede audioleven krijgen. Happy Plugging!