NIEUWSPanasonic

Panasonic Multiroom: de ALL-serie uitgebreid

Jamie Biesemans | 01 augustus 2016 | Panasonic
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 maart 2016

Muziek naar meerdere kamers sturen blijft een prioriteit voor Panasonic. De Japanners willen zich onderscheiden met unieke features, zoals cd-streaming, surround en... een waterdichte speaker.

Multiroom en audio in de brede zin blijft een belangrijke prioriteit voor Panasonic, kregen we meermaals te horen op de Panasonic Convention dat eerder deze week in Frankfurt plaatsvond. Om dat te benadrukken werd in de Duitse variant van New York een reeks nieuwe ALL-speakers voorgesteld. Daarbij heeft Panasonic telkens gezocht naar unieke functies waarmee ze hun toestellen kunnen onderscheiden van de vele concurrenten.

Waterdicht
De meeste aandacht op de Convention ging naar de ALL05, een compacte speaker die uitgerust is met een zestal presetknoppen zodat je hem ook zonder app kunt bedienen. Maar dat is niet de verklaring voor de interesse van de aanwezigen. Daar zorgde een opmerkelijke demo-opstelling voor, waarbij de ALL05 half ondergedompeld in water en continue overgoten met vloeistof werd terwijl het speelde.

Panasonic lijkt daarmee de eerste waterdichte multiroom-speaker ter wereld te hebben. Volgens de fabrikant is de ALL05 ideaal voor badkamers en gebruik in de tuin. Regenbuien mogen geen probleem zijn en volgens Panasonic mag de speakers zelfs in het bad vallen als je er ook in zit. Niet alleen blijft de muziek spelen, maar - en dat is toch goed nieuws - je wordt niet geëlektrocuteerd. Je kunt hem namelijk gebruiken met de ingebouwde batterij.

Ingebouwde cd-ripper
Ook bijzonder is de ALL7CD, een 40-watt multiroom-speaker en een cd-speler verpakt in één fraai design. De cd-speler is niet het bijzonderste aan dit toestel, al is het wel interessant dat je muziek-cd's kunt streamen naar andere ALL-speakers.

Panasonic ging nog een stapje verder en voorzag 4 GB interne geheugen naar waar tot vijf cd's in lossless formaat geript kunnen worden. Daarmee onderscheidt de ALL7 zich van de ALL5CD, dat ook een cd-speler bevat en waarmee je muziek-cd's doorheen het huis kunt streamen. 

Net zoals andere nieuwe ALL-apparaten, heeft de ALL7CD Bluetooth aan boord en kun je niet enkel liedjes streamen vanaf een smartphone maar die muziekstream ook elders in het huis laten horen. 

Het ALL-assortiment bestaat verder nog uit de krachtige ALL9 (inzetbaar in stereo of surroundmodus), de ALL6 (een compactere speaker die liggend of rechtstaand bruikbaar is) en de ALL2 (een kleine speaker die de rol van klokradio of rear-speaker bij een surroundopstelling kan opnemen). Dan is er nog de ALL1C, een streamer met analoge en digitale outputs die je gebruikt om je bestaande hifi-set multiroom-mogelijkheden te geven.

Ook bij de tv
Multiroom en tv-audio gaan goed samen, dat heeft de PLAYBAR van Sons inmiddels wel goed aangetoond. Panasonic zet een dubbel offensief op die populaire soundbar in. Langs één kant met de ALL70T, een 3.1-soundbar met draadloze subwoofer en HDMI-aansluitingen met 4K-passthrough. Door twee aparte ALL6- of ALL2-speakers toe te voegen, kun je gaan naar een 5.1-ervaring. "Met ondersteuning voor alle Dolby- en DTS-formaten", benadrukte een vertegenwoordiger van Panasonic bij de demo.

Datzelfde surround-trukje heb je ook bij de ALL30T, een 2.1-soundbase waarop je een tv kunt plaatsen. Volgens ons is dit de eerste soundbase die kan uitgebreid worden met draadloze rear-speakers. 

Streamen van YouTube
Recent vernieuwde Panasonic zijn Music Streaming-app om het instellen en bedienen van de ALL-speaker te vereenvoudigen. De nieuwe app ziet er in elk geval beter uit dan de eerdere, nogal sobere versie.

Het AllPlay-platform ondersteunt niet ongelooflijk veel streamingdiensten. Naast internetradio via TuneIn, kun je opteren voor Spotify, Napster en Panasonics eigen AUPEO. Helemaal uniek is wel dat je de audio van YouTube-filmpjes kunt streamen. Dat klinkt sommigen misschien gek in de oren, maar YouTube blijft nog altijd de populairste online muziekbron ter wereld.

Dit bericht werd al in maart 2016 geplaatst, maar is herplaatst in verband met de hifi.be zomerweek


EDITORS' CHOICE