iTunesgebruikers hebben vaak een aanzienlijke verzameling muziek op hun harde schijf staan. Een beperking daarbij is dat zo`n verzameling, of `bibliotheek`, bedoeld is voor lokaal gebruik. Dus: alleen voor gebruik op de desbetreffende computer, en eventueel op één of meer vaste afspeelapparaten, zoals iPods, iPhones en iPads. Die zijn altijd gebonden aan één specifieke iTunesbibliotheek.
Gelukkig biedt iTunes al jaren mogelijkheden om de bibliotheek ook te delen tussen computers, en nu ook met iOS-apparaten. Inmiddels zijn er drie mogelijkheden: netwerkdeling, thuisdeling, en via iCloud. De eerste twee leggen we uit in deze tip; delen via iCloud vind je hier.
De eerste, simpelste en langst bestaande mogelijkheid is om de muziekbibliotheek te delen in het lokale netwerk. Andere Macs of PC`s waarop iTunes draait, kunnen dan de muziek op de `delende` computer naar zich toe laten streamen. Aanzetten is eenvoudig: ga naar het Menu iTunes > Voorkeuren... en in het venster dat je dan te zien krijgt, ga je naar het tabje `Delen`. Vink daar aan: `Deel mijn bibliotheek in mijn lokale netwerk`.
Optioneel kun je ook alleen gedeeltes van je muziek ter beschikking stellen (je playlists), en de deling alleen toegankelijk maken met een wachtwoord. Deze streaming van de bibliotheek is makkelijk aan te zetten en makkelijk in het gebruik. Maar deze methode staat niet toe dat je muziek van je eigen computer afhaalt, via je eigen netwerk. Overslepen van muziek tussen computers is er dus niet bij. Die mogelijkheid is er later bijgekomen en heet thuisdeling.
Om niet in problemen te komen met de platenmaatschappijen, die zoals bekend de contect leveren in de iTunes Music Store, heeft Apple deze thuisdeling wel gekoppeld aan het iTunesaccount van de eigenaar van de computer. Zonder een dergelijke beveiliging zouden hele bedrijven of studentenhuizen moeiteloos onderling bestanden hebben kunnen overzetten. Maar daar heeft Apple dus een stokje voor gestoken. Thuisdeling zet je aan door naar het menu Geavanceerd te gaan, en `Schakel thuisdeling in` aan te klikken.
Dan verschijnt een venster waarin je je AppleID opgeeft. Druk daarna op `Stel thuisdeling in`.
Druk ten slotte op `Gereed`.
Hiermee heb je één computer in de thuisdeling zitten. Een volgende computer laten meedelen gaat net zo. Dus: menu Geavanceerd > `Schakel thuisdeling in`. Dan zal iTunes waarschijnlijk de mededeling doen dat deze computer nog niet gemachtigd is voor thuisdeling. Klik op `Geef machtiging`.
Na enige tijd zal iTunes vertellen dat je computer gemachtigd is. Druk op OK.
En daarna is muziek kopiëren van de ene computer naar de andere heel simpel. Klik in iTunes de `share` aan die draait op de Mac waarvan je muziek wilt halen, en sleep de gewenste bestanden over. Het kan niet makkelijker.
Met thuisdeling kun je ook draadloos muziek delen met iOS-apparaten als de iPhone, de iPad en de iPod Touch. Het delen is hier wel beperkt tot streaming: draadloos overzetten is er niet bij.
Om thuisdeling op je iPhone te activeren, ga je naar Instellingen > Muziek. Onderaan, onder Thuisdeling, voer je je AppleID in.
Daarna ga je naar de app Muziek, daar druk je beneden-links op `Meer`, en in de lijst selecteer je `Gedeeld`. Daarna kun je luisteren naar muziek die geshared wordt door je computer met iTunes. Het instellen van thuisdeling op de iPad en de iPod Touch is net zo makkelijk. Hier vind je de instructies.