REVIEW

Review: Klone - Le Grand Voyage (cd)

Eric de Boer | 12 september 2019

Het uit Frankrijk afkomstige Klone staat vooral bekend om haar atmosferische rock met een diep introspectief karakter. Nu de band is overgestapt naar het progressieve rock-label Kscope, werd het tijd voor een nieuw album. Le Grand Voyage is het eerste albums dat Klone in vier jaar uitbrengt en biedt progressief luistervoer met een prima weergave.

Kscope zou gek geweest moeten zijn om de band uit Poitiers niet een contract aan te bieden. Het vorige Klone album (Here Comes The Sun uit 2015) is inmiddels een klassieker geworden in het atmosferische rock-genre en kent al vele fans. De band heeft getoerd met onder andere Gojira en Devin Townsend en mocht ook Anneke van Giersbergen muzikaal bijstaan. Onlangs nog gooide de zeskoppige band hoge ogen op het drukbezochte Hellfest festival en het is allang geen geheim meer dat Klone hun labelgenoten Anathema hoog in het vaandel hebben staan.

De ambities die Klone al jarenlang hanteert voor het maken van muziek gelden ook voor vijfde officiële langspeler Le Grand Voyage. Rockmuziek met een ziel. Diepgang, tekstueel én muzikaal. Het nieuwe album beantwoordt zeker aan die zelfopgelegde maatstaf. Klone neemt de luisteraar mee langs levensbeschouwelijke vraagstukken wat de menselijke geest inhoudt, wat speelt er in het leven, is de dood het einde en ga zo maar door. Toegankelijk gemaakt voor eenieder, en niet in de laatste plaats herkenbaar voor velen op een bepaald punt in het leven.

Het gelaagd opgebouwde Yonder had geen betere albumopener kunnen zijn, waarin de natuurlijke elementen van onweer de muziek inleiden en Klone de luisteraar meeneemt naar het hiernamaals. De heren van Klone zijn in staat om het lijvige nummer kracht bij te laten zetten door het gebruik van strak baswerk (door Jean Etienne Maillard), perfect getimede drums en een op het eerste gezicht vrij eenvoudig refrein, dat mede dankzij de toevoeging van een koor aan het eind van de track tot oorwurm verandert. De atmosfeer die Klone weet te creëren bestaat enkel en alleen bij de gratie van goed uitgedachte arrangementen, met succes volbracht door elk individueel aangeslagen instrument, gebruikte sample of zelfs de herkenbare vocalen van Yann Ligner.

Klone gebruikt een vrij toegankelijke manier van riffs in hun muziek en heeft dankzij de heldere zangstijl van Ligner ook potentie om een groot publiek aan te spreken. Een puur commercieel beoogd vehikel is Le Grand Voyage echter (gelukkig) niet. Men combineert elementen als jazzy toetsenspel, saxofoonspel (Indelible), elektronische klanken die onderhuids dreigen (Sealed) en een heerlijke afwisseling van helder elektronisch gitaargeluid of pure progressieve rock met putdiepe metal riffs met veel distortion en laat alles ogenschijnlijk moeiteloos in elkaar overlopen. De band weet op Le Grand Voyage de extreem fijne lijn tussen verfijning en prettig rocken te vinden en vast te houden, zodat elke track spannend en toegankelijk tegelijk wordt.

Slechte tracks zijn er op het eerste Klone album dat via Kcope wordt uitgebracht niet te vinden. Wel persoonlijke uitschieters, in de vorm van de openingstrack, het verkennende Keystone met zijn intense drumsectie die voor de opbouw zorgt of het flink rockende, cinematische The Great Oblivion. Het enige minpunt dat ik kan benoemen is er een die gebaseerd is op persoonlijke smaak, want soms verdienen de tracks een stemgeluid met meer diepgang dan het bereik van Yann aankan. Zeker de liefhebbers van Tool, of Katatonia en Opeth van de laatste jaren zullen daarom een ambigue relatie met de muziek van Klone kunnen hebben. Mijzelf incluis. Desalniettemin raad ik liefhebbers van het genre aan om Le Grand Voyage niet slechts één, maar meerdere luisterbeurten te gunnen. Het album verdient het namelijk en de ontdekkingsreis blijkt bij elke luisterbeurt te worden verrijkt met niet eerder beleefde elementen. En wanneer je dat voor elkaar krijgt, verdien je een aanbeveling.

Klankmatig is het mij toegestuurde gebrande recensie-exemplaar van Le Grand Voyage vrij sterk van productie, het genre in ogenschouw nemend. Wat betreft dynamiek scoort de cd redelijk goed en de frisse klank in combinatie met een fraai gelaagd bas- en middengebied maakt hongerig naar meer. Het laat mij in ieder geval benieuwd naar het fysieke eindresultaat achter. Le Grand Voyage is vanaf 20 september 2019 verkrijgbaar.

Muziek: 9
Klank: 8
Label: Kscope
Speelduur: 46:57 minuten
Website: klonosphere.com/klone/






EDITORS' CHOICE