REVIEWSVS

Review SVS PB12-NSD subwoofer

Wie op zoek is naar een subwoofer die je tot op het bot doet schudden, komt al snel bij SVS terecht. Het Amerikaanse bedrijf uit Youngstown, Ohio staat voornamelijk bekend om de productie van subwoofers – in eerste instantie voor de top van de markt, maar in recentere jaren ook voor een breder publiek. In deze review gaan we aan de slag met de SVS PB12-NSD; geen nieuw product en zelfs geen courant model van het merk, maar onze instap in de wereld van SVS - én de eerste review van nieuwe collega Ronald de Boer. 

In de subwooferwereld heb je twee soorten, ported en sealedEen sealed subwoofer heeft meer controle over de bass, dus die zou eigenlijk beter moeten zijn voor muziek, en een poorted subwoofer kan door de poort veel lager gaan, wat de betere keuze kan zijn voor films. Uiteraard is dat deels subjectief. Maar wat nou als je zowel een muziek- als filmliefhebber bent? Probleem? Of toch niet..? Vandaag gaan we aan de slag met PB12-NSD van SVS.

SVS PB12-NSD

Deze subwoofer werd voor het eerst geïntroduceerd in 2012 en wordt inmiddels niet meer gemaakt door SVS. Het is dus zeker niet meer de jongste telg van SVS, maar in de audiowereld hoeft dat niet altijd uit te maken. Er zijn immers ook genoeg mensen die zweren bij vintage apparatuur. Je kunt de PB12-NSD ook nog wel vinden, tegen aantrekkelijke prijzen bijvoorbeeld rond Black Friday. Zelf heb ik er 700 euro voor betaald. 

Aan de slag

Uitpakparty, of moet ik zeggen verhuizing? De doos van deze gigant was zo groot dat ik hem bijna niet de trap op kreeg, en ik ben geen klein kereltje. Het is in principe onmogelijk om het zaakje alleen te tillen, ik moest de bezorger helpen met het uitladen. En dit is nog maar een baby-SVS...

Begrijp me overigens niet verkeerd, ik vind dat geweldig. Een subwoofer met een doos zo groot dat je er letterlijk in kunt wonen? Kom maar door! De doos is bovendien ontzettend stevig en zal er zeker voor zorgen dat er niets gebeurt met de subwoofer tijdens transport. Dit ding verlies je absoluut niet uit het oog, maar als je een compactere oplossing zoekt kun je beter voor de sealed versie gaan. Toen de koelkast -pardon, de subwoofer- eenmaal op de plek stond, en ik 'm heb aangesloten, konden we beginnen – en met 'we' bedoel ik mijzelf en de buren.

Op de achterkant van de subwoofer vind je het power house en de instelbare functies. De subwoofer beschikt over een LFE-aansluiting waarmee je de crossover ook kunt regelen via je receiver. Dat wil zeggen, het is aan de gebruiker om de crossover in de receiver of op de sub zelf in te stellen. Fase is instelbaar met een draaiknop van 0 graden tot 180 graden. Tot slot vind je natuurlijk ook een volumeknop op de achterkant.

SVS PB12-NSD: techniek

Voor deze review begin ik graag met onderstaande grafiek, waarin de frequentierespons is afgebeeld als indicatie van de prestaties. Je kunt zien dat de speaker net onder de 20 Hz afvalt. De geclaimde 18 Hz - 150 Hz (+/- 3dB) van SVS lijkt dus redelijk accuraat. De driver is de 12 inch NSD driver, de versterker is de STA-400D Sledge met 400 Watt RMS constant vermogen en 800 Watt piek. De 4 inch baspoort vind je aan de voorkant van de 29,9 kilo zware sub (54 x 44 x 64.5 HxBxD). Het SVS-model is/was alleen verkrijgbaar in een zwarte oak vinyl wrap. 

De driver heeft onder andere een krachtige spreekspoel met een diameter van 2 inch (5,08 cm), een aluminium cone met een composiet stofkap met het SVS-logo erop. De motor is geoptimaliseerd met de FEA (Finite element-analysis). Er bevinden zich ook dubbele hoogwaardige ferrietmagneten.

De subwoofer staat op 4 kleine spike voetjes. Deze kunnen worden verwijderd en dan kun je de SVS Sound Path Isolation Feet eronder plaatsen zodat de bass minder door dreunt met als resultaat dat je kopjes minder ratelen.

Muziek

Laten we maar eens kijken wat het beestje in huis heeft. We beginnen met muziek. In mijn zeer gevarieerde muziekbibliotheek heb ik een paar standaardnummertjes die ik gebruik om verschillende aspecten van subwoofers te testen. Met het eerste nummer, Still Waters Run Deep van Carolin No, test ik de snelheid van de subwoofer. Weet je nog? Ported subwoofers zouden minder snel zijn dan sealed. Nou, het klinkt anders prima!

In vergelijking met mijn grote vloerstaanders klinkt de bass van de PB12 wel ietsje meer door. Erger ik me daar aan? Nee, totaal niet – het klinkt mooi in balans en snel. Ik heb veel subwoofers die de bass van dit nummer opbliezen, met een minder prettige ervaring als gevolg, maar deze 'oude' SVS doet het gewoon goed. 

Gaan we voor wat meer bass, met Rockstar van Post Malone, dan hebben we weer zo'n nummer waar de meeste subs de mist in gaan. De bass overheerst dan enorm, maar met deze PB12 is dat echter niet het geval. De bass is nergens te overheersend, komt goed mee met de rest van het nummer en blijft niet lang hangen of dreunen. Het laag gaat in dit nummer ook echt laag, wat de PB12 prima weet weer te geven zonder het over de top te doen; je merkt net even dat extra beetje meer.

De PB12 voegt eigenlijk bij alle verschillende muziek soorten net dat extra beetje laag toe wat ervoor zorgt dat je meer in de muziek gaat zitten. De zwarte kolos ziet er misschien uit als een bruut, maar is er zeker ook toe in staat om subtiliteit te leveren.

Door naar films

Goed, welke van de duizenden films zullen we er eens tegenaan gooien? Iets waar Michael Bay een vinger in de pap heeft gehad misschien? We starten 'rustig' met Fury, want: tanks en oorlog. En laten we dan maar meteen naar de scène gaan waarin de hoofdrolspeler het open veld op rijden en in gevecht raken met de Nazi's. Want op het moment dat ze het eerste schot losten, schrok ik wel een beetje om eerlijk te zijn. Ik heb nog nooit een subwoofer van deze grootte gehoord en wist niet wat ik moest verwachten, maar de schrik maakte al snel plaats voor een brede lach; het pure geweld wat dit ding op mijn kamer uitoefende had ik nog nooit meegemaakt.

Mijn kastdeuren trilden, de la van mijn bureaukastje begon te dansen, ik wist niet wat me overkwam – zat ik zelf in de tank? Tijdens deze drukke actiescènes zorgt de subwoofer ervoor dat alles extra hard binnenkomt; de geweerschoten, explosies, het voelt allemaal extra realistisch aan. Het klinkt haast alsof ik voor het eerst een subwoofer hoorde, maar dat is zeker niet het geval. Ik heb onder meer ervaring met DALI, Energy, Bowers & Wilkins, een Jamo S810 – ook niet de minste toch? Doet SVS iets anders dan andere merken?

We gaan door met Godzilla: King of the Monsters voor één van de beste ervaringen die ik met deze subwoofer gehad heb. De SVS is hier om zaken te doen, niet om te lanterfanten; heel gaaf om niet alleen te horen wanneer Godzilla een stap zet, maar om deze ook te voélen. Je wordt als het ware ondergedompeld in deze magische wereld waar alles in één keer fysiek wordt.

Conclusie

Nu kan ik uren doorgaan over hoe geweldig deze subwoofer in mijn ruimte presteert, maar feit is dat subwoofers lastig zijn. Iedere subwoofer reageert anders op een ruimte, en doorgaans zijn er maar een paar plekken in een kamer waar een speaker voor het laag optimaal presteert. Mijn regel is meestal: als je niet kunt horen waar de subwoofer precies staat, dan zit je goed. Daarbij is een goede kabel belangrijk voor de prestaties. Zelf gebruik ik een Oehlbach NF 214 subwooferkabel, een beetje aan de prijs maar met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

Subwoofers blijven subwoofers en veel ervan doen allemaal hetzelfde. Dan komt SVS om de hoek. De PB12-NSD geeft me nergens het gevoel dat ik iets mis in de muziekweergave, en al zeker niet bij films. In beide gevallen is deze sub in staat om zowel subtiel als moordlustig te klinken. Ik heb al aardig wat SVS-producten voorbij horen komen (waaronder de gloednieuwe SB1000 en SB3000 waar spoedig de reviews van volgen, red) en vind ze niet geweldig omdat ze toevallig zo'n hoge reputatie hebben, maar omdat ze me iedere keer weer van die reputatie overtuigen. Het feit dat je voor 700 euro zo'n beest in huis kunt halen is wat mij betreft erg bijzonder, we leven echt in een gouden tijdperk voor hifi. Qua beoordeling en in vergelijking met de andere modellen kom ik vanuit prijs-kwaliteitverhouding, vermogen, bouwkwaliteit en afwerking uit op 4.5 / 5. 

MERK





EDITORS' CHOICE