Sonos lanceert een nieuwe premium-soundbar die de opvolger wordt van de Playbar én de Playbase. De nieuwe Sonos ARC komt met HDMI en bezit extra bovenliggende speakers om Dolby Atmos weer te kunnen geven. De fabrikant presenteert tegelijkertijd een geüpdatete versie van de Sonos Sub en de derde generatie van de grootste draadloze speaker. Die heet nu gewoon Sonos Five.
Sonos Arc
Qua design is de Sonos Arc helemaal anders dan voorheen. De nieuwe soundbar is een lange cilinder van 115 cm en is beschikbaar in een zwarte of witte matafwerking. De soundbar kan op een meubel geplaatst worden of discreet aan de muur worden gemonteerd. Dankzij een magnetische sensor zal de Arc detecteren wanneer het wordt opgehangen aan de passende beugel en zal het de basweergave terugschroeven. De adviesprijs van de Sonos Arc zal 899 euro bedragen, naar verwachting beschikbaar vanaf 10 juni. Het wordt wel meteen al mogelijk om het toestel vooraf te bestellen. De Playbar én de Playbase zullen daarna kortelings uit het Sonos-assortiment verdwijnen, luidt het. Het prijskaartje van de Arc ligt een stukje hoger dan de Playbar, maar, aldus directeur Product Marketing Ryan Richards: "De prijs is niet heel hoog als je het vergelijkt met andere Atmos-soundbars".
Met de Arc wil Sonos in elk geval enkele grote kritieken op de Playbar aanpakken. De Playbar is immers een relatief oud toestel dat dateert uit 2013, wat in soundbartermen een eeuwigheid is. Daardoor ontbreekt een aantal zaken dat in het hoger segment inmiddels wel verwacht wordt, waaronder een HDMI-aansluiting, ondersteuning voor surroundformaten met hoogteinformatie en AirPlay 2. De Arc levert die zaken wel en is volgens de fabrikant ook klaar voor het nieuwe besturingssysteem dat Sonos in juni wil uitrollen naar een deel van zijn producten. Het heeft ook een microfoon-array aan boord waarmee je zaken kunt vragen aan Google Assistant of een andere spraakassistent.
Over de uitrol van het nieuwe Sonos-software is eerder best wat controverse ontstaan, onder meer door onduidelijke communicatie door Sonos maar ook omdat het bedrijf voor het eerst geen ondersteuning zal leveren voor oudere producten. Dat betekent dat er vanaf juni een tweedeling zal ontstaan tussen oude producten die met een oude app werken en nieuwere producten die een aanzienlijk getweakte S2-app ontvangen.
De Sonos Arc bevat elf drivers die een 5.1.2-weergave moeten leveren. Dat is mogelijk omdat de cilindervormige soundbar naast speakers vooraan aan elke zijkant één driver en bovenaan twee luidsprekers bezit. Deze werken allemaal samen als een phased array (wat je wel vaker bij soundbars ziet), waardoor er via softwaresturing heel gericht geluidsstralen kunnen uitgestuurd worden. Het geluid dat uit de bovenliggende drivers komt, weerkaatst van het plafond. Voor de kijker moet het overkomen alsof die geluidseffecten boven hem zweven en wordt er een geluidsbeeld gecreëerd dat driedimensioneler is. Een techniek die wel meer Atmos-soundbars toepassen, maar Sonos bevestigde in een briefing dat het ook zijn Trueplay-technologie aanpast om met de hoogtekanalen rekening te houden. Bij eerdere tests van andere Atmos-soundbars bleek zo'n kamercorrectiefunctie wel nuttig.
Net zoals bij de Playbar, Playbase en Beam kun je de Arc uitbreiden met een Sonos Sub-subwoofer en/of twee Sonos-speakers die je achteraan zet. Uit een technische briefing die we ontvingen, bleek dat de nieuwe soundbar het wel anders aanpakt. Worden er bijvoorbeeld twee Sonos One SL's toegevoegd, dan zullen de zijspeakers op de Arc zich beperken tot het afspelen van lage basfrequenties. Op dezelfde manier produceren de bovenliggende drivers uitsluitend bassen wanneer er in stereo naar muziek wordt geluisterd.Â
Dat zou wel eens kunnen betekenen dat de Arc die uitgebreid wordt met twee rear-speakers vergeleken met de Playbar minder gauw nood heeft aan een (relatief) dure bijkomende Sub. Schakel je toch een Sub in, zegt Product Creation Lead Jeffrey Derderian, dan worden de drivers in de Arc ontlast en spelen ze enkel hogere frequenties af.Â
 Zoals de naam al laat uitschijnen heeft de Arc een HDMI-ARC-aansluiting, waardoor het meerkanaalsgeluid afkomstig van videobronnen die aan je tv-toestel hangen of van tv-apps zoals Netflix of Disney+ onaangepast naar de Sonos-soundbar wordt doorgestuurd. Als je een nieuwere televisie bezit, kan de Arc ook een eARC-verbinding gebruiken. Hierdoor kan (theoretisch) ook de lossless Dolby TrueHD-versie van Dolby Atmos naar de soundbar worden gestuurd. Dat houdt wel in dat je een tv hebt die de audiostream van een Ultra HD Blu-ray-speler via een passthrough-functie over een eARC-verbinding naar de Sonos stuurt.
Voor Sonos is de voornaamste bron van surroundgeluid streamingdiensten. Daarom dat de Arc ook volop inzet op ondersteuning van Dolby-codecs zoals Atmos. Alternatieven, zoals DTS:X of MPEG-H, worden schijnbaar niet ondersteund. Maar die worden dan ook nauwelijks door streamingdiensten toegepast. Verrassend genoeg kiest Sonos er voor om geen upscaling-codec in te bouwen, zoals Dolby Atmos Height Virtualization. Als je op Netflix naar een film kijkt met een 5.1-soundtrack, dan wordt deze dus niet opgewaardeerd naar 5.1.2. Veel Atmos-soundbars bieden wel deze optie. De bovenliggende speakers van de Arc zullen dan wel de bassen ondersteunen - je merkt bij hele lage tonen immers niet waar ze juist vandaan komen.
De nieuwe Sonos Five (579 euro) en Sonos Sub (799 euro) brengen minder veranderingen. Het gaat vooral om het upgraden van de interne hardware, in de vorm van meer geheugen en een snellere processor. Designmatig blijft het veelal bij het oude en ook functioneel verandert er niet zoveel. Het gaat volgens Sonos vooral om het future-proof maken van deze twee apparaten. In het geval van de Sub niet zo verrassend, want dat toestel is inderdaad ook relatief oud. Maar de Sonos Play:5 (Gen 2) is nog niet zo lang geleden voorgesteld.
Tijdens voorafgaande briefings verklapte Sonos ook wat over nieuwe functies die de nieuwe Sonos S2-app in juni zal brengen. Wie al jaren riep dat het sneu was dat je niet permanent speakers kon groeperen in een vaste zone (bijvoorbeeld alle speakers in de eetkamer), zal tevreden zijn met het nieuws dat deze functie er eindelijk komt. Sonos belooft ook ondersteuning voor hi-resformaten, maar vertelt nog niet tot welke kwaliteit.