Op vakantie bij de dealer: Audio Tempel in Heerenveen

We hebben in de voorbije periode veel aandacht besteed aan het reilen en zeilen van de audiospeciaalzaken in de Benelux, en dan vooral vanuit de huidige crisis. In de basis een gezondheidscrisis, maar natuurlijk ook een situatie met een economisch karakter. We doken daarom zelfs in de mogelijkheden om vanuit de overheid steun voor onze branche bespreekbaar te maken, met als gevolg dat ook hifi-dealers bij het Rijk terecht konden voor TOGS, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19. Nu de zomer voor de deur staat houden we de dealers graag nog wat langer in de spotlight, maar dan vanuit een wat positievere insteek; de dealer als alternatieve bestemming voor je vakantiegeld!

Audio Tempel: even kennismaken

Audio Tempel is sinds 2016 in het centrum van Heerenveen te vinden. Zaakvoerder Cor van Empel was voorheen eigenaar van distributiebedrijf Sound Emotions en is dus al heel wat langer in de branche te vinden. Vanuit die ervaring en het plezier dat Van Empel heeft in het samenstellen van sets en het bedenken van passende oplossingen voor klanten, is hij destijds een nieuw avontuur begonnen dat nu voor onze zomerrubriek erg actueel is. Het combineren van bijzondere apparatuur tot mooie sets en daar bij een specialist naar gaan luisteren, dat is namelijk precies de insteek van deze serie. Met als kers op de taart voor onze lezers een mooie aanbieding van hetgeen uw redacteur van dienst heeft beluisterd.

In de voorbije vier jaar is het merkenpallet bij Audio Tempel stevig uitgebreid. Bij een rondje in het gezellige pand aan de Dracht nummer 138 spot je alles van Acoustic Energy, Bryston en C.E.C. tot Scansonic, Thorens en Yamaha. Streamers, dac’s, versterkers, luidsprekers en draaitafels sieren de wanden en vrije meters van het voorste gedeelte van de zaak, terwijl je achterin een akoestisch verantwoorde luisterruimte aantreft waar je onder het genot van koffie, een frisje of wijntje eens rustig kunt beleven wat al die merken te bieden hebben. In het midden staan een ruime bank en een comfortabele zetel, er recht tegenover vind je een goed gevuld audiorack. Daar gaan we graag even een paar uur met Cor zitten.

We spotten onder meer Bryston, Lumïn en Mark Levinson tegenover ons, maar vandaag zijn we vooral voor de diverse luidsprekeropstellingen aan weerszijde van het rack in Heerenveen aanwezig. Gedurende de middag verschijnen daar meerdere weergevers, die alle één ding gemeen hebben: de in rood uitgevoerde merknaam REVEL op de achterzijde. Bij aankomst worden we getrakteerd op de imposante klanken van de M126Be uit de Performa3-serie, maar die maken later plaats voor de M16 monitor en F35 vloerstaander uit de Concerta2-lijn van het merk.

Revel

‘Waarom Revel?’ is dan een logische opener. Het antwoord van Cor is een stuk uitgebreider dan die twee woorden, en gaat onder meer in op de definitie van echte high-end hifi. ‘Echte high-end is voor mij volledig compromisloos. Het best haalbare resultaat, verkregen met het beste materiaal, de beste techniek en het beste ontwerp- en vervaardigingsproces.’ Dat komt uiteraard met een bijbehorend prijskaartje, en is voor de meeste consumenten niet haalbaar. Dat is bovendien bij verreweg de meeste audioapparatuur dan ook helemaal niet van toepassing. ‘Waar ik daarom wèl naar kijk, is de prijs-kwaliteitverhouding en de waarde dat een product of merk voor dat prijskaartje weet te creëren.’ En dat brengt ons bij Revel, want het proces bij dat merk is volledig uniek.

Revel is een merk dat een volledig blinde test onderdeel maakt van de evaluatie, en een luidsprekerlijn pas bij een 100 procent-score (binnen het prijsniveau) uitrolt. Het gevolg is dat de beoordeling ook boven het prijspunt vaak nog op een rapportcijfer tussen de 8 en de 9 mag rekenen. ‘Het feit dat Revel zo achter zijn product staat, spreekt mij erg aan. En het resultaat is er ook gewoon naar, zeker gezien dat uiteindelijke prijskaartje.’ De luisterervaring is inderdaad niet heel anders dan met systemen die (veel) meer kosten. Het klopt gewoon.

Filosofie

Revel is ontstaan vanuit een streven om vanuit schier eindeloos meetwerk de ideale luidspreker te bouwen. Die zware nadruk op een wetenschappelijke insteek vindt zijn oorsprong grotendeels in het feit dat Revel deel is van Harman Luxury, het deel van de Harman-groep dat zich richt op premium audio en dat ook grote namen als JBL Synthesis en Mark Levinson omvat. De Harman-groep is een van de grootste researchpolen op vlak van audio ter wereld, wat meteen verklaart waarom een merk als Revel kan investeren in de peperdure faciliteiten die nodig zijn om luidsprekers echt volgens het boekje te maken.

Iedere Revel is uiteindelijk het product van jarenlang onderzoek, uitzonderlijke meetprocedures, test protocollen en de blinde luisterproeven. Ruim 70 metingen uitgevoerd in Revel’s eigen geautomatiseerde luidspreker ‘spinorama’ vormen de basis voor deze complexe optimalisatie. Een goed voorbeeld van Revel’s bijzondere benadering is de ‘pneumatic speaker mover’. Een custom-build platform waarmee verschillende luidsprekers vergeleken kunnen worden door ze pneumatisch bliksemsnel van positie te verwisselen. Compleet geautomatiseerd en uit het zicht van de luisteraar. ‘Ontwikkeld langs een duidelijke richtlijn die gevormd is door studie naar onze perceptie van realistische weergave’, zo zullen de Amerikanen je desgevraagd vertellen. ‘Geen toevalstreffers maar een wetenschappelijke benadering van de optimale luidspreker. Technisch geperfectioneerd voor een uitgebalanceerde weergave in de meest uiteenlopende akoestische situaties.’ Meer uitleg krijg je van Revel-importeur Reference Sounds in onderstaande video.

Ook Cor is vol lof over de consequente sound van Revel, en het feit dat er sprake is van dezelfde controle, dynamiek en detailweergave binnen de gehele lijn. Over een antwoord op de vervolgvraag – zijn klanten op zoek naar Revel en komen ze specifiek voor dat merk naar de winkel, of ontdekken ze pas bij een luistersessie in deze ruimte? – wordt niet lang nagedacht. “Nee, de meeste mensen kennen het helemaal niet. Maar als ze Revel eenmaal gehoord hebben, dan is dat toch heel vaak het merk dat ze vervolgens aanschaffen.”

Muziek!

Zonder te veel in de details van onze luistersessie te duiken – we willen je tenslotte graag aansporen om dat zelf te ervaren! – kunnen we uiteraard wel de volledige opstelling even de revue laten passeren. Een C.E.C.-loopwerk met bovenlader mocht muziek vanaf fysieke schijfjes verzorgen, terwijl streaming afwisselend op de schouders van Auralic Aries G1 en Lumïn D2 netwerkspelers kwam te liggen. Hoogtepunt van de opstelling is de imposante No. 5805 dac/versterker van Mark Levinson die vanuit het midden van het audiorack zijn domein overziet. Een merk dat als geen ander weet hoe je de sterkte punten van de high-end modellen in een toegankelijkere uitvoering kunt brengen. ‘Een nieuwe leider in zijn felbevochten prijsklasse’, zo luidt de conclusie van de review.

We hebben overigens het geluk dat we met de Concerta2-lijn van Revel te maken hebben, want ook over de F35 en met name de M16 is op HIFI.NL al erg veel geschreven. De M16 werd door Jamie met een 4.5 uit 5 beoordeeld, en geprezen om het feit dat deze lichte luidspreker veel beter speelt dan het compacte model doet vermoeden. “Bovenal is de Revel M16 een heel eerlijke luidspreker met weinig kleuring en uitstekende timing. Het doorgedreven akoestische design zorgt voor een heel natuurlijke klank.” Je kunt zijn volledige beoordeling hier lezen, maar wat we in lijn met eerdere opmerkingen nog wel even uit willen lichten: “Het mooie is dat de Revel M16 boven zijn prijsklasse speelt.” Wat bovendien ook goed aansluit op het oordeel van een van onze lezers, die voor een HIFI.NL Thuistest met dezelfde speaker aan de slag ging: “Ondanks dat de M16’s in alle opzichten kleiner zijn, vind ik ze gewoon beter klinken dan mijn vloerstaanders!”

Je krijgt dus heel wat voor een redelijk bedrag, wat misschien meer budgettaire ruimte creëert voor een betere versterker die de Revel-speakers nog beter tot hun recht laat komen – zoals de fraaie Mark Levinson die we hier aan het werk hoorde. En dezelfde eigenschappen vind je ook bij de Concerta2 F35-vloerstaander, met als bonus een groter laagbereik en een grotere soundstage. Termen die overigens niet langer slechts de spreektaal van audiofielen vormen, maar die in de luisterzetel bij Audio Tempel uitstekend geduid worden. Cor blijkt namelijk zeer begenadigd in het uitleggen wat je bij iedere combinatie hoort, wat de verschillen zijn, en waar die verschillen vandaan komen – zodat je beter begrijpt welke combinaties wel of juist niet op jouw eigen voorkeur aansluiten. Uiteindelijk zijn je oren immers de belangrijkste component, en dat maakt het nou zo belangrijk om bij een dergelijke aanschaf eens rustig bij een specialist te gaan zitten.

We sloten de luistersessie af met een fraaie buizenversterker van Ayon, maar daar komen we binnenkort uitgebreid op terug… Voor nu: ga vooral eens luisteren bij Cor van Empel van Audio Tempel, wellicht vind je in zijn Heerenveense muziekoase een mooie bestemming voor je vakantiegeld. Wij hebben in ieder geval alvast een suggestie voor je gedaan, want bij aankoop van een Concerta2-model van Revel – en dan specifiek de M16 monitor of F35 vloerstaander – krijg je een set Transparent luidsprekerkabels cadeau!

Audio Tempel aanbieding
Revel Concerta2 M16 voor € 1098 per set inclusief Transparent The Wave 2.4m banaan-banaan speakerkabel ter waarde van 249 euro óf de Revel Concerta2 F35 voor € 1998 per set inclusief Transparent The MusicWave 2.4m banaan-banaan luidsprekerskabels ter waarde van 479 euro. 

Bij alle andere modellen zijn er in overleg aanvullende mogelijkheden. Kijk ook eens op de website.

Ons volledige overzicht van dealervisits vind je hier






EDITORS' CHOICE