REVIEWOmera

Review: Ricable audiokabels - Op zijn Italiaans genieten

SAMENVATTING

De gehele beleving rondom de producten van Ricable laat ons muzikale hart sneller kloppen. Het merk raakt ons anders dan anders. We horen de muziek zonder na te denken over de muzikant, laat staan over het instrument. In onze beleving is dat het beste compliment dat een fabrikant kan krijgen.

PLUSPUNTEN

  • PRaT: Pace, Rhythm & Timing
  • Prijs
  • Materiaalgebruik
  • Oog voor detail

MINPUNTEN

  • Helemaal niets op aan te merken

In 2020 maakten we kennis met een voor ons nieuw kabelmerk: Ricable. Bij deze Italiaanse fabrikant draait alles, zoals een goed Italiaans bedrijf betaamt, om gevoel en beleving. We kregen vanuit dat land, maar dan via Omera in Vlaardingen, een grote doos met verschillende kabels ter review aangeboden. Daarbij zijn we niet alleen gecharmeerd van de gehele look & feel, de frisse oranje kleur van deze kabels hebben vooral een positieve invloed op ons humeur gehad.

Ricable uit Italië

Voor velen onder u zal Italië vooral veel fijne gedachtes oproepen. Sommigen zullen bij Italië direct denken aan een lekkere Chianti, bij warme dagen zoals de afgelopen weken misschien aan een sprankelend flesje Prosecco en bij echte fijnproevers loopt ongetwijfeld het water in de mond bij de gedachte aan een zalige Barolo. De autoliefhebbers onder u zullen opgewonden raken van de prachtige lijnen van een Maserati Quattroporte of het V12- orkest van een volbloed Ferrari. Zelfs het Duitse accent van de nieuwe generatie Lamborghini V10 motoren kan de liefde voor de Gallardo en Huracán modellen niet doven. Italië ademt op vele vlakken emotie.

Het Italiaans grondgebied staat voor velen gelijk aan heilige grond voor alles dat het normale leven verheft naar een premium lifestyle. Niet voor niets zijn er veel buiten Italië gevestigde multinationals die gretig gebruik maken van Italiaanse design studio’s of bij branding van nieuwe productlijnen met Italiaans klinkende merken en kleurschema’s inspelen op dit sentiment. En dan hebben we uiteraard nog de authentieke Italiaanse bedrijven, waaronder diverse wereldwijd gerespecteerde hifi-fabrikanten. Ondanks de Italiaanse merken die al vele jaren serieus goede zaken doen, zullen niet alle muziekliefhebbers even bekend zijn met al deze partijen. Misschien klinken Sonus faber, Audia Flight of Gold Note bekend, maar houdt het daar op. Hetzelfde geldt voor Ricable, de authentieke Italiaanse kabelfabrikant waar u mogelijk nog niet eerder van hebt gehoord. Tot vandaag.

Premium uitpakparty

In het allerlaatste staartje van de winter ontvangen we een flinke doos uit Oleggio, gelegen in het noorden van Italië. Gezien de ontwikkelingen op dat moment leggen we de grote doos uit voorzorg eerst een dag of zeven in de opslag. Op de dag dat we de doos eindelijk mogen openen voelt dat een beetje als het kerstritueel tijdens onze kinderjaren. Eerst ongeduldig elke dag een deurtje van de decemberkalender openen en met het zicht op de pakjes onder de kerstboom wachten op het moment dat de schaar erin mag.

Na het openen van de eerste doos zijn we positief verrast met het aantreffen van vier bruine kartonnen doosjes voorzien van een productsticker en glimmend gouden kwaliteitscontrolestickertje. Tijdens het openen van deze doosjes verwachten we een plastic zak of blister met de kabel aan te treffen. Totaal onverwacht valt ons oog op een prachtige productverpakking die meer overeenkomst vertoont met een doosje van een exclusief Zwitsers horloge dan met de verpakking van een hifi audiokabel. De productverpakking wordt omsloten door een matte kartonnen wikkel voorzien van Italiaanse vlag, chique spot-UV lak en een opengewerkte ellips waarin een glanzend chromen Ricable-logo pronkt.

Nadat we de doos voorzichtig uit de wikkel hebben geschoven, nemen we de deksel met een subtiel gestanst weefpatroon af. Daarbij valt ons oog op de prachtige oranje Dedalus RCA Signal Cable. Deze wordt bijeen gehouden door een kabelbindertje voorzien van merknaam en wederom een Italiaanse vlag. De bodem van de verpakking en de top van de deksel zijn gevoerd met zacht afgewerkt schuimrubber en in de verpakking valt het oog vervolgens op een garantiekaart voor Lifetime Warranty.

Geloof ons, het overbrengen van een dergelijke beleving is echt alleen aan Italianen voorbehouden. Nu is de verpakking en de gehele beleving tijdens het uitpakken een leuke plus, uiteindelijk gaat het vooral om de bouwkwaliteit en winst in geluidskwaliteit die de inhoud van de verpakking ons brengt.

Premium bouwwijze

Bekabeling van Ricable is geheel met de hand vervaardigd in het thuisland. Om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren wordt de kabel na elke stap in het productieproces telkens gecontroleerd en doorgemeten. De basis voor de Dedalus bekabeling vindt haar oorsprong in de AM-RCC geleiders die zijn doorontwikkeld tot MARC-geleiders voor de Dedalus, Invictus en Magnus kabelseries.

Deze nieuwe geleiders zijn vervaardigd van 7n koper (99.99999% zuiverheid) en zijn opgebouwd uit minuscuul dunne adertjes. Vervolgens kiest Ricable per kabel voor een eigen kabelgeometrie en soms onconventionele isolatiematerialen met perfecte diëlectrische eigenschappen voor audiotoepassing.

De Dedalus speakerkabel is evenals de netstroomkabel voorzien van twee getwiste 6.4mm2 7n MASC koperen geleiders met R-TEC isolatie. Bij de luidsprekerkabel maakt Ricable gebruik van RNR-technologie voorzien van Germanium halfgeleider materiaal waarmee de geleiders worden beschermd tegen invloeden van EMI/RFI. Hiermee neemt het niveau van de achtergrondruis af en blijven achtergronddetails volgens de fabrikant goed waarneembaar. De netstroomkabels zijn dubbel afgeschermd door een mix van koper, aluminium en mylar. Hiermee worden de invloeden van EMI/RFI tot een absoluut minimum beperkt.

Bent u er nog bij? Ja, altijd lastig met die technische termen. Zonder nog technischer te worden heeft deze bouwwijze volgens de fabrikant het voordeel dat de soundstage, transparantie en detaillering hiermee substantieel toeneemt, zonder de neutraliteit van de hifi-set te beïnvloeden.

Ricable kiest niet voor kant en klare connectors waarmee de geluidskwaliteit van haar kabels teniet wordt gedaan, maar voor hoogwaardige koperen connectors. Deze connectors worden met CNC-technologie vervaardigd en voorzien van een 24-karaat gouden beschermlaag tegen corrosie. Ricable kiest dus heel bewust voor een significant duurdere productiemethode, maar wil je je als kabelfabrikant in de huidige zwaar bevochten markt profileren dan is dit misschien ook wel de enige juiste manier.

De zorg voor kwaliteit gaat bij Ricable zelfs zo ver dat de verbinding tussen kabel en soldeercontact in de stekkers luchtdicht worden afgesloten met een dotje lijm om deze verbinding langdurig te beschermen tegen corrosie. Grote klasse. Deze bekabeling ademt vakmanschap op alle vlakken.

Look en feel

De bouwkwaliteit en de pasvorm van stekkers en connectors van de bekabeling is erg goed. De bekabeling is voorzien van een prachtig gevlochten oranje mantel en is afgemonteerd met hoogwaardig ogende materialen. De analoge en digitale interlinks zijn niet uitwisselbaar en daarom heeft de digitale interlink een mantel met een afwijkende kleur. De bekabeling is heerlijk soepel, waarmee we deze probleemloos achter de set kunnen wegleiden. De RCA connectors schuiven frictievrij over de chassisdelen en na het aandraaien van het locking mechanisme klemmen deze perfect aan het chassisdeel vast. Ook het losschroeven levert geen problemen op.

De banaanstekers van de luidsprekerkabels zijn vervaardigd uit een koper-tellurium legering en klemmen uitstekend. De stekkerdelen van de netstroomkabels zijn voorzien van OFC-koperen contacten en de grip van de connectors is aan beide zijden vervaardigd uit massief aluminium. We ervaren een premium-plus kwaliteitsniveau en bovendien houden deze stekkerdelen de effecten van ongewenste instraling zeer effectief tegen. Hiermee kunnen deze kabels van Ricable de concurrentie met de grote spelers in de markt moeiteloos aan.

Luisteren

Voor deze review hebben we de powercable aangesloten op de voedingsunit van onze Bryston BP26 voorversterker, de RCA-kabels hebben we tussen onze BDA3 DAC en de versterking opgenomen. De BDP3 netwerkspeler is door middel van de digitale Dedalus interconnect met de DAC verbonden. Onze Usher Dancer Mini 2’s worden aangestuurd door twee 7B3 monoblokken en hiertussen pronkt de prachtige oranje Dedalus luidsprekerkabel. Nu wordt het tijd om eens op ons gemak te luisteren naar de effecten op klank en geluidsbeeld van deze bekabeling op onze referentieset.

Aangezien hifi-kabels altijd even nodig hebben om ‘op klank’ te komen, geven we de bekabeling minimaal een week om te wennen aan de nieuwe Nederlandse omgeving alvorens een oordeel te geven.

Nu gebeurt er echter iets dat vrijwel nooit gebeurt. In tegenstelling tot de meeste bekabeling die we in de afgelopen jaren hebben gereviewd, klinkt onze set die deels is voorzien van Ricable bekabeling direct opmerkelijk goed. We luisteren al vanaf het begin van het inspelen langdurig naar verschillende albums uit onze muziekcollectie. Het valt ons op dat deze bekabeling deze albums muzikaal en heel ontspannen weergeeft. De weergave in het laag is krachtig en laat zelfs de laagste frequenties perfect horen. Het geluidsbeeld is koud uit de doos nog niet helemaal zoals we gewend zijn, maar de klank is minder analytisch van karakter dan voorheen.

In de loop van de dagen hierna merken we dat de definitie, het detail en de top-end tijdens het inspelen elk nog een fractie toenemen, maar dit is niet van dien aard dat dit voor iedere luisteraar of op elke audioset even goed waarneembaar zal zijn. Het zijn meer hele subtiele nuances in klank. Het geluidsbeeld verbetert echter wel. Deze wordt breder, iets dieper en vooral de plaatsing in het geluidsbeeld verbetert flink. Ook beluisteren we meer snelheid in de muziek waarmee het realisme van snaarinstrumenten en zang toeneemt. In totaal schatten we een toename van een paar procent ten opzichte van onze referentiebekabeling, maar juist deze paar procentjes geven ons telkens weer een ‘wauw’ moment. Tijd om de reviewformulieren er bij te pakken.

Liefde voor pingeltjes of voor de muziek?

Nu zijn hifi-auteurs vooral technische luisteraars die veel te vaak luisteren naar pingeltjes en de plek waar die pingeltjes zich bevinden. Of het pingeltje niet hard of scherp klinkt en of we naast het pingeltje nog andere niet eerder gehoorde pingeltjes kunnen waarnemen. En daar kunnen we dan weer intens van genieten. Maar deze technische manier van luisteren is eerlijkheidshalve helemaal niet leuk. Maar: ook nu gebeurt er iets dat eigenlijk nooit gebeurt. We zetten, gewapend met pen en papier, albums op en vergeten vervolgens helemaal dat we aantekeningen moeten maken. We luisteren naar ‘de muziek’ en niet naar dat pingeltje dat ergens zit en waarvan we moeten vaststellen dat het pingeltje met deze kabels op exact de goede plek en grootte wordt weergegeven.

We luisteren zonder dat we er erg in hebben naar warme baslijnen, muzieklijntjes, nuances in de achtergrond en ritmische variaties. Pianomuziek wordt op een hoger niveau geplaatst. We voelen niet alleen het diepe fundament, maar ervaren ook de attack van de hamertjes en door de snelheid waarmee de muziek wordt weergegeven beluisteren we de muziek tot in de fijnste details. We gaan er helemaal in op zonder ons te storen aan mogelijke scherpe randjes in zang, het mogelijke gemis van een beetje top-end of dat het betreffende pingeltje misschien wel zou kunnen wegvallen in de achtergrond. We letten er gewoon niet op. Tijdens elke poging tot luistersessie die hierop volgt voltrekt zich een vergelijkbaar ritueel. We nemen ons telkens voor om precies op 2:45 minuten bij -zeg- track 6 te luisteren of dat unieke kraakje wel realistische klinkt om ons bij track 12 te realiseren dat we (weer) zijn vergeten naar die specifieke elementen te luisteren.

Focus op de kleine details

Deze bekabeling laat ons de muziekalbums met een zeer aangename en uitstekend gebalanceerde klank beleven. We beluisteren een extra niveau in het diepste laag in combinatie met een kurkdroge midbas. Slagwerk heeft hierbij een flinke impact en klinkt heerlijk droog. De midrange wordt weergeven met een uitstekende definitie zodat raspjes en plukjes van een instrument heerlijk loskomen in de muziek. Het hoog wordt subtiel en gedetailleerd weergegeven, zonder dat de treble een ongewenste boost heeft gekregen.

Om een paar handvatten te geven, willen we een paar hoogtepunten uitlichten. Elektrische gitaar, in dit geval in de track Minor Details van het gelijknamige album van Jan Akkerman, heeft een authentieke rauwe klank. Iedere gitarist zal het idee kunnen hebben naar een gitarist met een draagbare gitaarversterker en een backing track in de huiskamer te luisteren. Zo authentiek.

Een van de tracks die we bovendien graag opzetten is Me And My Monkey op het album Escapology van Robbie Williams. Geen hoogstaand muzikaal stuk, maar wel een track die zeer breed en diep in de ruimte wordt neergezet. Ondanks deze extreme breedte en de complexiteit van het nummer worden alle elementen toch duidelijk van elkaar gescheiden en met een scherpe focus weergegeven.

Hierna switchen we naar Bloody Buccaneers van de Golden Earring. Bij het luisteren naar de track Going To The Run gaan onze nekharen telkens weer rechtop staan. Het nummer klinkt levendig, rijk, diep en open. De zang van Hay komt sterk gebundeld uit het muzikale centrum en door uitstekende definitie kunnen we onze aandacht volledig op de baslijntjes en de typerende speelstijl van bassist Rinus richten. Dit album heeft echter het nadeel dat deze bij een minder goed gebalanceerde set op hogere volumes al snel kan gaan ‘schreeuwen’ door het overstemmen van de krachtig leadzang. Deze keer kan het volume best een paar turfjes hoger.

Eindoordeel

Terwijl we na de luistersessies de bekabeling één voor één uit de set halen wordt het ons duidelijk welke verschillen de individuele kabels hebben ten opzichte van onze eigen referentie. De Ricable netstroomkabel zet het muzikale podium een flinke stap naar de voorgrond en voegt een aanzienlijk deel aan realisme en precisie toe. De interlinks maken de klankbalans warmer aangenamer om naar te luisteren. In combinatie met deze interlinks heeft het laag meer energie, wordt de zang een halve pas terug gezet en klinkt het geheel vooral muzikaler. De digitale interconnect laat de muziek zonder scherpe randjes afspelen. Ten slotte de luidsprekerkabels. Ondanks de lengte van drie meter per kant is het geluidsbeeld breed, diep en hierbij is de focus significant scherper dan met onze huidige luidsprekerbekabeling. Vooral de snelheid en het uitstekende fasegedrag van deze luidsprekerkabels zijn opmerkelijk. In algemene zin kunnen we wel stellen dat de combinatie van bekabeling onze muziek directer en met meer betrokkenheid presenteert.

Het niveau van afwerking, materiaalkeuze, de geleverde geluidskwaliteit en het feit dat deze bekabeling geheel met de hand in Italië wordt gefabriceerd geeft ons de indruk met de meest exclusieve kabellijn van Ricable te spelen. Ondanks de Dedalus kabellijn tot de highend serie van de fabrikant behoort, is dit niet de meest exclusieve variant in het productprogramma. De Ricable Dedalus RCA-kabel van een stereo meter kost... 325 euro. Beide luidsprekerkabels met een lengte van 3 meter? 552 euro. De netstroomkabel met een lengte van 1,5 meter kost slechts 441 euro. De coaxiale digitale kabel van één meter: 212 euro. Alle prijzen zijn inclusief de BTW. Geen idee hoe u dit interpreteert, maar hier zijn wij in elk geval best enthousiast over.

Conclusie

De gehele beleving rondom de producten van Ricable laat ons muzikale hart sneller kloppen. Het merk raakt ons anders dan anders. Het zijn die kleine details die het doen. Dat begint al bij de verpakking en vertaalt zich verder in een uitstekende kwaliteit van het product zelf. Met deze Dedalus bekabeling van Ricable beluisteren we een klassiek stuk vioolmuziek waarbij de violist een exclusieve Stradivarius bespeelt niet als een muzikant met zomaar een viool, maar beleven de composities met ons hart zonder überhaupt na te denken over de muzikant, laat staan over het instrument. In onze beleving is dat het beste compliment dat een fabrikant kan krijgen.

Geluidskwaliteit: 5 uit 5
Afwerking: 5 uit 5
Presentatie: 5 uit 5
Prijs/prestatie: 5 uit 5

Meer informatie: www.ricable.nl | Importeur: Omera – Hifi en Streaming Media

MERK





EDITORS' CHOICE